Багатофункціональний громадський простір в житловому...

Post on 22-Jan-2023

0 views 0 download

Transcript of Багатофункціональний громадський простір в житловому...

УДК 725. 728 Якубовський В.Б., Паракуда І.В.

Національний університет «Львівська політехніка»

БAГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ГРОМАДСЬКИЙ ПРОСТІРВ ЖИТЛОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Представлено концепцію проектування багатофункціональнихгромадських приміщень в житловому середовищі, їх об’ємно-планувальні вирішення та функціональне наповнення.

Ключові слова: Багатофункціональний громадський простір,житлові будинки, громадські споруди, планувальна організація,об’ємно-просторове вирішення.

Постановка проблеми: протягом всієї історіїпроектування та будівництва житла тема присутності вньому громадської, розважальної функції займала важливемісце. Динаміка життя, розвиток міст та потреби сучаснихлюдей змушують переосмислювати планувальні структурижитлових і громадських просторів. Усі міста світу зпочатку свого закладання утворювалися за принципоммоноцентризму - коли торговий, адміністративний,розважальний, науковий центр був один і мав чіткуприв’язку до певної частини міста. Така планувальнаструктура дала збій з плином часу, розвиткоміндустріальних міст, появою житлових районів, щорозташовані на великих відстанях від центру міста. Велика частина мешканців міст сьогодні проживає вспальних районах,(наприклад у Львові 67% людей мешкає вспальних районах). Характерною ознакою спальних районів -маятникові міграції, велика кількість мешканців щоденноїздять з окраїн міста в центр, не лише працювати але йрозважатися, як наслідок – корки, загазованість повітрята велика втрата вільного часу. Створення якісногогромадського простору в структурі житлових районів єсуттєвою необхідністю .

В переважній більшості українських міст житловіквартали це будівництво другої половини ХХ ст. Впланувальній структурі житлових будинків відсутнігромадські приміщення, подекуди запроектовані магазинина перших поверхах будівель, що знаходяться білямагістральних доріг. За останні 20 років в житловихкварталах стихійно з’являються малі архітектурні форми -«кіоски», масово викуповуються квартири, що розташованіна перших поверхах, та переплановуються під громадськуфункцію. Такі зміни не завжди є вдалими, адже невідповідають нормам громадських закладів, а саме: низькістелі, висота відмітки першого поверху по відношенню дорівня землі є достатньо значною, що створює великукількість сходинок та незручні пандуси, відсутнійвеликий перелік додаткових приміщень для нормальногофункціонування громадських закладів, та багато іншихнедоліків. Окрім того, приміщення, що організовують наперших поверхах житлових будинків зазвичай маютьобмежений спектр послуг - це торгівля, відділення банків,перукарні, нотаріальні контори, стоматології. Їхрозміщення є зазвичай хаотичним та стихійним. Аналізсучасного стану подібної інфраструктури показав, що вжитловому середовищі недостатньо представлені і розвиненінеобхідні громадські простори. Аналіз останніх досліджень і публікацій.Опрацювання загальних напрямів розвитку нових типівспоруд проведено в книзі професора В. Єжова «Архітектурагромадських будинків і комплексів».[1] Визначенню термінубагатофункціонального комплексу присвячена роботаАлтарева В.А., Правоторова А.А. « Понятиемногофункционального общественного комплекса «Mixed-Use». [2] Причинам виникнення багатофункціональнихприсвячені роботи А. Гельфонда, [3] дисертація кандидатаархітектури Лазаревої М.В. «Многофункиональныепространства крупных общественных комплексов» [4]. Протепитання створення багатофункціональних комплексів вструктурі житлових районів не знайшли достатньоговисвітлення в наукових дослідженнях.

Мета роботи: визначити особливості формуваннягромадських багатофункціональних просторів в житловомусередовищі в залежності від: місця їх розташування вжитловому середовищі,типу житла для людей різного віку,соціального статусу, професійного спрямування.

Виклад основного матеріалу: Аналіз архітектури закордонного досвіду впроектуванні та будівництві житла дає можливість виділитидва основних типи розміщення громадської функції вжитловому середовищі: Житлові будинки з вбудованими багатофункціональними

громадськими просторами. Окремо розташовані багатофункціональні громадські

споруди.

Перший тип розміщення громадських просторів вструктурі житлових будинків - це група різноманітнихза функцією громадських приміщень для обслуговуваннята створення комфортних умов проживання в житлі,об’єднаних одним композиційно-планувальним задумом. Різновид цих приміщень є дуже великий. Вивченнязакордонного досвіду показує, що громадськіприміщення розміщуються не лише в елітному житлі, атакож соціальному, орендному, доступному,спеціалізованому та житлі змішаних типів.

В Китаї у місті Шеньжень, архітектурноюкомпанією HASSELL був розроблений проект житла длямолоді-соціальне житло (Рис.1). Головною ідеєю булостворення житла разом з простором «спільного життя»,в якому молодь може спілкуватися, обмінюватисядосвідом, відпочивати. Для цього в житловомукомплексі окрім квартир було створено: театр, дитячімайданчики, місця для роздрібної торгівлі, фітнесцентри, оранжереї. Громадська функція та дизайнсередовища допомагає створити затишне та комфортнежиття та ламає соціальні бар’єри[5].

Рис.1. Схема функціональної організації житлового комплексу вм. Шеншень

Основним завданням, яке вирішували архітекторипри проектуванні елітного житла «High Park Condos» вцентральній частині Торонто в Канаді, було врахуванняіснуючого міського середовища в поєднанні знайбільшим міським парком та створення комфортногоякісного житла з великою кількістю громадськихприміщень в структурі будинку. Будинок формується 3блоками, розташованими П- подібною формою зізручними комунікаціями між ними. Споруда є 14поверховою, 1-3 поверхи громадська функція, щовключає: просторий хол з внутрішнім озелененням,зимовий сад, кімнату для переговорів, кімнату длявечірок, бібліотеку, спортзал,басейн,критий тавідкритий йога та пілатес-центр, стіну дляскелелазання, кінотеатр, більярдну,також є відкритітераси для спільного використання, що знаходяться наостанніх поверхах будинку, на яких розташованобарбекю, відкритий лаунж з каміном і ділянки длясадівництва. Споруда включатиме авто паркінг,паркінги для велосипедів.[6]

Рис.2. Схема функціональної організації комплексу «High ParkCondos»

Елітне житло AcquaLivingstone- це комплексжитлових будівель тагромадських приміщень, щопронизують як перші поверхи цих житлових споруд такі верхні поверхи, об’єднуючи їх в єдиний простір.Житловий комплекс формується з 5 веж, умовнооб’єднаних 3 блоками: нижній та верхній блок -громадська функція, центральний – житло.Нижні поверхи комплексу складаються з: бізнес-центру,спортзалів, басейнів, спасалонів, бібліотек та іншихзакладів, що сприяють зміцненню здоров’я ,благополуччя та культурного розвитку. Верхні рівніжитлових будинків являють собою соціальний простір,виділений для спілкування і розваг, у ньомурозташовуються: амфітеатр, DJ стенд і танцпол,басейн, майданчик для барбекю, ці просторивикористовуватимуться для організації дозвілля [7].

Рис.3. Схема функціональної організації «AcquaLivingstone»

Массіміліано і ДоріанаФуксас відкрили новугромадську будівлю у Франції. Структура комплексу«Georges – Freche» це приклад розташуваннягромадського простору в середині житлової споруди.Громадська функція у даному випадку служить буферноюзоною між житлом для студентів та професорів.Комплекс складається з двох будівель: одна з них - целіцей для 1000 студентів, інша – житло (гуртожиток).Житловий будинок є 5 поверховий, з першого потретій поверх- це гуртожиток для студентів, п’ятийповерх- помешкання для професорів. На четвертомуповерсі розміщені приміщення загальногокористування, а саме: спортзал, виставковий зал,кімната дозвілля, кафе. Також у комплексі є 3ресторани та готель на 12 номерів. Загальна площаспоруд – 24000 м2[8].

Рис.4. Схема функціональної організації комплексу «Georges –Freche»

Другий тип розміщення громадської функцій вжитловому середовищі - це створення окремо розташованихбагатофункціональних споруд. Сьогодні громадська спорудав розумінні людей – це торгівельний центр, супермаркет зневеликою кількістю кафе та декількома розважальнимифункціями. Головною ідеєю створення багатофункціональнихгромадських просторів в житловому середовищі є наданнямешканцям різного віку місця для зустрічей, де б вони

могли брати участь у широкому спектрі різноманітноїдіяльності. В таких комплексах охорона здоров’я,культура , спорт, дозвілля, освіта повинна плавнопоєднуватися, разом створюючи ефективний комфортнийпростір. Прикладом такого громадського центру є проектголландської фірми  MVRDV та датської фірми  ADEPT  підназвою «House of Culture and Movement » для м.Копенгаген, Данія. Споруда являє собою куб, в якомупоєднано 7 різних об’ємно-планувальних форм, кожна зяких несе своє наповнення та функцію. Простори між цимиоб’ємами будуть використовуватися для різних видівдіяльності. Інфрастуктура споруди складатиметься знаступних приміщень-це театр, зона харчування, навчальнийцентр і виставковий зал, фітнес-центр, оздоровчий центрта приміщення адміністрації[9].

Рис.5. Об’ємно-планувальна схема «House of Culture and Movement»для Копенгагена

Проект в м. Сан-Паулу,Бразилія – цебагатофункціональний громадський центр, проект якогоперетворює неосвоєну частину простору через складнийрельєф в зону динамічного суспільного простору. Комплексвключатиме терасований громадський простір із зонамисільського господарства, системами управління воднимиресурсами, амфітеатром, спорудою музичної школи,невеликим концертним залом, спортивними приміщеннями,

автопаркінгом. Також будівництво терас запобігатимеподальшим зсувам на крутих схилах . Цей проект єважливим не лише з точки зору архітектури тагеологічного складного стану, але є і соціально важливим[10].

Рис.6. Схема планувальної організації комплексу в м.Сан-Паулу,Бразилія

Дослідження закордонного досвіду проектуваннябагатофункціонального громадського простору показує що:

Громадські приміщення розташовують на 1-2поверхах житлових будинків, рідше на останніхповерхах та в середині структури будинку.Проектуються окремо розташовані громадськіспоруди з великим переліком навчальної,розважальної, спортивної та дозвілевої функції.

а) б) в)

г)

Рис.5. Схема розташування громадської функції в житловомусередовищі

а) Перші поверхи житлових будинків б) Перші та останні поверхи житлових будинків

в)Між житловими поверхами г) Окремо розташованібагатофункціональні

громадські споруди

Види та перелік громадських приміщень в структуріжитла залежать від різновиду та типу житла, і якнаслідок в соціальному житлі перелік громадськихприміщень формується функціями першоїнеобхідності, натомість в елітному житлі різновидфункціональних приміщень є набагато ширшим.

Структуру громадських просторів в житловихкомплексах можна розділити на:- простори з відкритою системою обслуговування;- простори з закритою та напівзакритою системою

обслуговування.

Висновки. Створення багатофункціональнихгромадських просторів в житловому середовищі єнеобхідною об’єктивністю та перспективним типомбудівництва. Дослідження архітектурно - будівельнихсхем та організації просторів цих споруд становитьактуальну архітектурну задачу у створенні комфортнихдодаткових функцій у житловому середовищі.

Література:

1.Ежов В.И., Ежов С.В., Ежов Д.В. Архитектураобщественных зданий и комплексов/ под общ.ред. д-раархит, проф В.И. Ежова.- Киев: ВИСТКА, 2006.-380 с.:ил.

2.Алтарева В.А., Правоторова А.А. « Понятиемногофункционального общественного комплекса «Mixed-Use». [Електронний ресурс] / Режим доступу:http://www.book.uraic.ru/project/conf/txt/005/archvuz30_pril/050/htm

3.Гельфонд А.Л. Архитектурная типология общественныхзданий и сооружений: учебное пособие.- Н.Новгород.гос. арх.- строит.ун-т, 2003.-201 с.

4.Лазарева М.В. Многофункциональные пространства крупнихобщественных комплексов: диссертация кандидатаархитектури: 18.00.01.- Москва,2007.-285с.: ил. РГБ ОД,61 07-18 /38.

5.Shenzhen Affordable Housing Design competition-Hassell[Електронний ресурс] / Режимдоступу :htpp://www.hassellstudio.com/en/cms-projects/%20Shenzhen-affordable-housing-competition //

6.High Park Condominiums [ Електронний ресурс ] / Режимдоступу:http://www.buzzbuzzhome. com/highpark-condominiums

7.«AcquaLivingstone» [ Електронний ресурс]/ Режимдоступу: http://www.acqua-livingstone.com/

8.Georges – Freche [Електронний ресурс]/ Режим доступу:/http://www.fuksas.it/#/progetti/ allestimenti/

9.House of Culture and Movement [Електронний ресурс] /Режим доступу:http://www.arquitecturabeta.com/2012/03/28/house-of-culture-and-movement-adept/

10. Archdaily [Електронний ресурс] / Режим доступу:http://www.archdaily.com/tag/holcim-awards/

Аннотация

Представлена концепция проектирования многофункциональныхобщественных помещений в жилой среде , их объемно-планировочные решения и функциональное наполнение.Ключевые слова: многофункциональное общественное пространство,жилые дома, общественные помещения, планировочная организация,объемно-пространственное решение.

Abstract

The conception design of multifunctional public spaces inresidential environments, and their space-planningsolutions and functional content are demonstrated.Key words: multifunctional public spaces, residential buildings, publicbuildings ,planning organization, three-dimensional solution.

Довідка:

Паракуда Ірина Василівна

Науковий керівник: старший викладач Якубовський В'ячеславБроніславович

Національний університет "Львівська політехніка".

Поштова адреса:.79013, м. Львів, вул. Ст. Бандери 47/7

Тел.: 0974213396

e - mail : irusja.v@gmail.com