SAHI v Mezopotámii. Archeologický výskum v Tell Fecheriye v roku 2009.

7
cena|1,83 (55 Sk, Kč) ročník XX pre predplatiteľov cena 1,49 (45 Sk) 12|2009 MEZOPOTÁMIA – kolíska ľudskej civilizácie 9 7 7 1 3 3 5 6 5 5 0 0 5 1 2 POZOR – ZÁVER TOHTOROČNÝCH KVÍZOV!

Transcript of SAHI v Mezopotámii. Archeologický výskum v Tell Fecheriye v roku 2009.

cena|1,83 € (55 Sk, Kč)

ročn

ík X

X

pre predplatiteľov cena 1,49 € (45 Sk)

12|2009

MEZOPOTÁMIA – kolíska ľudskej civilizácie 9

77

13

35

65

50

05

12

POZOR – Z

ÁVER

TOHTOROČNÝCH KVÍZ

OV!

Tell Fecheriye sa rozprestiera v severozápadnej Mezo-potámii v severnom povodí rieky Chábur. Nachádza sa

v bezprostrednej blízkosti mestečka Ras al Ain. Len necelé 4 km od lokality sa nachádza ďalšie významné archeologic-ké nálezisko – Tell Halaf. Je to eponymná lokalita halafskej kultúry z neolitu, ale aj nezanedbateľné nálezisko z ara-

mejského, novoasýrskeho alebo helenis-tického obdobia. Poloha Tell

Fecheriye je zaujíma-vá tým, že neďale-

ko vyviera jeden

SAHI v Mezopotámii

autor | DRAHOSLAV HULÍNEKfoto | JANA STEHLÍKOVÁ, PETER VALENT

Archeologický výskum v TELL FECHERIYE v roku 2009

Slovenskí bádatelia sa už po tretíkrát zúčastnili na archeologickom výskume v Tell Fecheriye. V tomto roku sa na významnej sýrskej lokalite uskutočnili jedni z najrozsiahlejších odkryvov v dejinách jej bádania.

36 | HISTORICKÁ REVUE 12|2009

▲ ROZSAH VÝSKUMNÝCH PRÁC V TOHTOROČNEJ SEZÓNE

CENTRÁLNA HROBKA ISLAMSKÉHO CINTORÍNA, KTORÝ SA ROZPRESTIERA NA NAJVYŠŠEJ ČASTI TELLU.AJ KEĎ SA NA VÄČSINE TELLOV NACHÁDZAJÚ STARÉ A NEPOUŽÍVANÉ POHREBISKÁ, ZO ZÁKONA MUSÍ UPLYNÚŤ MNOHO DESAŤROČÍ, ABY TU MOHLI KOPAŤ ARCHEOLÓGOVIA.

z prameňov Cháburu. Tohto roku sa výskum začal v záverečných dňoch augusta a trval do 30. októbra. Celý projekt opäť realizovala Slobod-ná univerzita v Berlíne – Inštitút pre blízkovýchodnú archeológiu v spolupráci s ‘Abd al-Masih Bagdom – riaditeľom Úradu pre staro-žitnosti a múzeom v Hasseke v Sýrii. Rozsiahlu výskumnú akciu vedie prof. Dominik Bonatz zo Slobodnej univerzity v Berlíne.

Na celej kampani v nemalej miere kooperoval Slovenský arche-ologický a historický inštitút – SAHI, o. z. Slovenskú časť expedície koordinoval archeológ Dra-hoslav Hulínek, ktorý bol zároveň vedúcim výkopové-ho rezu C-IV. Na projekte sa tiež zúčastnila archeologička SAHI, o. z. Jana Stehlíková. Dôležitá je ale skutočnosť, že práve Slováci zabezpečovali všetky odborné geodetické práce súvisiace s potrebami archeologického výskumu. Tieto činnosti pod hlavičkou SAHI, o. z. realizoval geodet Tibor Lieskovský (STU Bratis-lava) s podporou Agentúry na podporu výskumu a vývo-ja grantom č. APVV-0249-07 a archeológ Daniel Kendra-la. Geodetický tím vykoná-val práce spojené s 3D ma-povaním výskumu a pries-torovou lokalizáciou tellu ajeho zázemia. Projekt finanč-ne a organizačne podporo-vali Zoroslav Kollár a PeterValent. Obaja tiež navštívililokalitu počas tohtoročné-ho výskumu. V predchádzajú-cich sezónach (2006, 2007)

sa výkopy sústredili v rezoch A, B, C a D. Na stránkach nášho časopisu sme Vás o tomto dlhodobom projekte už viackrát informovali (HR č. 4/2006, 9-10/2006, 7-8/2007, 11/2007, 2-3/2008 a č. 4/2009). Podrobnejšie informácie získate na webovej stránke www.sahi.sk.

Jeden z hlavných cieľov projektu je identifikovať lokalitu Tell Fecheriye s Vaššukanni – s metropolou ríše Mitanni zo záveru strednej a z mladšej doby bronzovej.

Niektoré výsledky bádania ukazujú, že indície súvi-siace s lokalizáciou na po-lohe Tell Fecheriye sú čo-raz presvedčivejšie. Počasvýkopovej sezóny v roku2007 našiel tím vedený prof. Dominikom Bonatzom úlomok hlinenej tabuľky s klinovým písmom. Nález svetového významu bol za-evidovaný pod číslom TF 3168 (TF – Tell Fecheriye). Zvyšky nápisu dlho zacho-vávali tajomstvo svojho obsahu. Až po riešiteľ-skom úspechu, ktorý vzišiel z kooperácie s francúz-skym asyrológom a lingvis-tom Grégorym Chambonom, začali na prelome mája a júla 2008 medzi vedeckou obcou vychádzať na povrch informácie, prezrádzajúce,

ročník XX | 37HISTORICKÁ REVUE

Mezopotámia

NEMECKÝ ARCHEOLÓG PETER BARTL A ZOROSLAV KOLLÁR DISKUTUJÚ PRI OBHLIADKE LOKALITY. V POZADÍ VEDÚCI VÝSKUMU DOMINIK BONATZ A REDAKTOR HISTORICKEJ REVUE MIROSLAV VACULÍK.

JEDNOTLIVÉ SKLENÉ KORÁLKYOKOLO KOSTRY RUKY TVORILI PÔVODNE NÁRAMOK. JEDINEC BOL POCHOVANÝ V HROBE Z NEPÁLENÝCH TEHÁL V SONDE C-IV. (FOTO: DOMINIK BONATZ)

čo zvečnili klinové znaky. Zistilo sa, že nápis obsahuje zvyšky ad-resy neznámej osoby, ktorej zasielal pisateľ list na pôvodne kom-pletnej tabuľke. Z adresy nás zaujalo jedno slovo – Aššukanni, názov mesta, ktorý počas obdobia ríše Mitanni znel Vaššukanni. Práve toto mesto bolo doteraz neobjavenou metropolou mitannskej sta-rovekej ríše z priestoru Mezopotámie v dobe bronzovej.

SEZÓNA 2009Tento rok sa práce zamerali na priestor rezu C. Tu sa vytvorilo

päť samostatných výskumných plôch: C-I – výskum viedol americký archeológ Brian Braun, C-II – Peter Bartl, C-III – talianska arche-ologička Simona Bracci, C-IV – Drahoslav Hulínek a C-V – viedla

rakúska archeologička Ulrike Hilby. Na plochách C-I až C-III sme pokračovali v odkryvoch

z predchádzajúcich výskumných sezón. Preto sa v nich nachádzali prevažne

situácie zo stredoasýrskeho obdobia. Z nich mali dominantné zastúpenie predovšetkým architektúry z nepá-lených tehál. Na celej skúmanej ploche sa od počiatku projektu vo

veľkej miere nachádzali zvyšky architektúr z nepálených

tehál – islamským obdo-bím počínajúc a zatiaľ mi-tannským končiac.

Zatiaľ najkomplexnej-šie sú preskúmané zvyš-ky architektúr zo stredo-asýrskeho obdobia. V nich

sme identifikovali tri domy (I – III), ktoré mohli byť vy-užívané pre významnejšie účely, alebo patrili spoločensky vyššie postaveným osobám. Pre jeden z hlavných cieľov výskumu, ktorým je identifikácia Vaššukanni, metropoly ríše Mitanni, bol najdôležitejší výskum v priestore plochy C-II. Tu sa nachádzali okrem stredoasýrskych architektúr aj zvyšky tehlových múrov z mitannského obdobia. Je viac ako pravdepodobné, že ide o pozostatky významnejšej stavby z čias ríše Mitanni. Dokonca nie je vylúčené, žesú to pozostatky paláca. Okrem toho sa na prvých trochvýskumných plochách rezu našli predovšetkým stredo-asýrske pečatidlá. Niektoré z nich súviseli s mitannským obdobím. Jedno dokonca pochádzalo z mitannského dy-nastického obdobia. Celkovo sa v reze C-II a C-III našlo viac ako desať klinopisných tabuliek, ktoré súviseli s mladšou dobou bronzovou. Časovo s najväčšou pravdepodobnos-ťou pochádzajú zo stredoasýrskeho obdobia. Podrobnej-šie informácie o nich získame až po dôkladnejšej jazyko-vednej expertíze, ktorá prebieha v týchto dňoch.

SLOVÁCI NA SCÉNESlovenská časť výpravy sa sústredila na plochu C-IV.

Tento rez bol rozdelený na dve časti: IV-a (východná) a IV-b (západná). Bola to plocha, na ktorej sme začali výkopové práce len túto sezónu. Výskum tu viedol autor tohto člán-ku v spolupráci s archeologičkou SAHI, o. z. Janou Steh-líkovou a nemeckými a sýrskymi študentmi archeológie Fridrichom Weigelom a Ramym Chamseddinom. Postupne

38 | HISTORICKÁ REVUE 12|2009

SAHI v Mezopotámii

MIESTNI OBYVATELIA SÚ NA SVOJE DEJINY VEĽMI PYŠNÍ. MNOHOKRÁT PRICHÁDZALI PRI ZÁPADE SLNKA NA LOKALITU AJ SO SVOJIMI DEŤMI.

TIBOR LIESKOVSKÝ PRI GEODETICKOM ZAMERIAVANÍ LOKALITY

JEDNOU Z PRIORÍT TOHTOROČNEJ SEZÓNY BOLO KOMPLETNÉ PRIESTOROVÉ ZAMERANIE LOKALITY, PREDOVŠETKÝM JEJ DOSIAĽ NESKÚMANÉHO ZÁZEMIA. PRE DANIELA KENDRALU TO ZNAMENALO KILOMETRE A KILOMETRE CHODENIA A MERANIA POMOCOU GPS. (FOTO: TIBOR LIESKOVSKÝ)

sme sa museli prepracovať cez islamské a by-zantské vrstvy. Veľmi výrazné zastúpenie tu malo rímske obdobie, z ktorého tu pochá-dzajú až tri chronologické fázy osídlenia.

Práve z byzantského alebo rímsko-part-ského obdobia pochádza hrob mladého je-dinca. Predpokladáme, že išlo o ženu, alebodievčinu. Ozrejmí to až ukončenie antro-pologickej expertízy. Domnelú ženu či diev-ča pochovali aj so šperkmi. Za zmienku stojí okrem náramku z korálok a perál aj nález masívnej zlatej náušnice.

Z rímsko-partského obdobia si za-slúžia pozornosť zvyšky tehlových múrov, kamenný múr, súvislá dlažba z menších kame-ňov a iné podnetné objavy. Asi najzaují-mavejšia bola tretia fáza tu doloženého rímskeho obdobia, keďsa odkryla remeselná diel-ňa. Tento objekt štvorco-vého charakteru bol obo-hnaný kamenným zákla-

ročník XX | 39HISTORICKÁ REVUE

Mezopotámia – kolíska ľudskej civilizácie

▲ UŽ AGATHA CHRISTIE POČAS SVOJICH CIEST PO SÝRII S MANŽELOM, BRITSKÝM ARCHEOLÓGOM, OPISOVALA KURDSKÉ ŽENY AKO VESELÉ, KRÁSNE A „FAREBNÉ KVETINY VÝCHODU“

▲ VEDÚCI VÝSKUMU DOMINIK BONATZ (TRETÍ SPRAVA)A ČASŤ SLOVENSKÉHO TÍMU

ARABSKÍ ROBOTNÍCI▲

40 | HISTORICKÁ REVUE 12|2009

SAHI v Mezopotámii

▲ SLOVENSKÍ ARCHEOLÓGOVIA DRAHOSLAV HULÍNEK (V STREDE) A JANA STEHLÍKOVÁ (VĽAVO DOLE) S NEMECKÝM ŠTUDENTOM FRIEDRICHOM WEIGELOM, PRACUJÚCI V SONDE C-IV, SO SVOJIMI ROBOTNÍKMI (FOTO: MAXIMILIAN LEITENBAUER)

DLÁŽKA Z MENŠÍCH KAMEŇOV SO ŠTRKOVÝM LÔŽKOM PREKRÝVALA STARŠIU. TVORILI JU VEĽKÉ STAROSTLIVO UKLADANÉ PLOSKÉ KAMENE.DATOVALI SME JU DO STREDOASÝRSKEHO OBDOBIA.

dom, z ktorého vystupoval tehlový múr. Súčasťou tohto objektu boli zvyšky troch pecí – s najväčšou pravdepodobnosťou z troch rozdielnych časových fáz. Najväčšia z nich slúžila na výrobu vápna.

DOBA BRONZOVÁPo odkrytí a zdokumentovaní vrstiev z rímsko-part-

ského, respektíve z antického obdobia nasledovali ná-lezové situácie predovšetkým z mladšej doby bronzo-vej. Išlo o nálezy zo stredoasýrskeho obdobia. Z tejto doby pochádzajú zvyšky tehlových múrov, s najväčšou pravdepodobnosťou z dvoch stavieb, z po sebe nasle-dujúcich časových úsekov. Ďalej sme odkryli zvyšky rozsiahlej podlahy, ktorá bola vybudovaná z veľkých, najmä ploských kameňov. Raritným nálezom bol zub slona, ktorý ležal na podlahe. Podlaha bola kamenná a mohla sa nachádzať v interiéri spoločensky význam-nejšej stredoasýrskej stavby.

V závere tohtoročnej sezóny došlo v reze C-IV k za-ujímavému objavu. Našli sme hrob malého dieťaťa, pričom kostru uložili do dvoch nádob. Jedna bola väčšia a druhá menšia, pričom menšia z nádob zakrývala otvor väčšej. Detská kostrička sa zachovala vo veľmi zlom stave. No zaujímavá bola výbava tohto kostrového hro-bu. Na ručičkách dieťaťa sa nachádzali dva masívne že-

lezné náramky. Predpokladáme, že hrob pochádza z novoasýrskeho obdobia. Ale nie je vylúčené, že súvisí s aramejskou fázou, ba dokon-ca so stredoasýrskym obdobím. Železné artefakty nás upozorňujú pre-dovšetkým na novoasýrske obdobie, ktoré je prvým vrcholom miestnej doby železnej. Máme však podstatné informácie, že železo poznali predovšetkým obyvatelia v neďalekom chetitskom priestore aj z prie-behu druhej polovice 2. tisícročia pred n. l. Nehovoriac o tom, že v niektorých chronologických systémoch sa obdobie od počiatku prí-chodu aramejských kmeňov do Mezopotámie už pokladá za počiatok doby železnej. V každom prípade je však nález dvoch masívnych želez-ných náramkov, či už pochádzajú z novoasýrskeho, aramejského, ba až stredoasýrskeho obdobia, významný. Železo v tých časoch patrilo medzi vzácnejšie kovy.

Významný projekt blízkovýchodnej archeológie bude v Tell Feche-riye pokračovať aj nasledujúci rok. Je viac ako pravdepodobné, že ajbudúcoročná sezóna potvrdí mimoriadny význam tejto lokality v po-vodí rieky Chábur. A to aj bez ohľadu na to, či získame ďalší nález, ktorý definitívne potvrdí, že sa tu nachádzalo Vaššukanni...

ročník XX | 41HISTORICKÁ REVUE

Mezopotámia – kolíska ľudskej civilizácie

ARCHEOLÓG DRAHOSLAV HULÍNEK, ZODPOVEDNÝ ZA SONDU C-IV, ODKRÝVA DVOJITÝ KERAMICKÝ HROB. SAMOTNÁ KOSTRA DIEŤAŤA SA UKRÝVALA NA DNE VEĽKEJ NÁDOBY. PRE ASÝRSKE OBDOBIE SÚ TAKÉTO HROBY TYPICKÉ.