Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

8
Kirkebladet Gistrup Sogn Nr. 74 December 2015 · Januar · Februar 2016 Adventshygge Salmemarathon Integration i Folkekirken Fastelavnsgudstjeneste Askeonsdag Den største julegave Julekoncerter

description

Gistrup kirkeblad

Transcript of Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

Page 1: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

Kir

kebla

det

Gistrup SognNr. 74 December 2015 · Januar · Februar 2016

✓Adventshygge ✓Salmemarathon ✓ Integration i Folkekirken ✓Fastelavnsgudstjeneste ✓Askeonsdag ✓Den største julegave ✓Julekoncerter

Page 2: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

2

Gistrup Kirke Gistrup Kirkevej 1 · 9260 Gistruptlf. 98 31 43 39 · Kirken er åben man.- lør. kl. 9-15 · www.gistrup-kirke.dk

PræsterEjnar GrønlundSplinten 16 · 9260 GistrupTlf. 98 31 52 26 · [email protected]æffes telefonisk og efter aftale.Ugentlig fridag, mandag Lene Riger-Kusk Nøvling Skolevej 10, NøvlingTlf. 96 36 66 66 · [email protected]æffes bedst tirs.-fre. kl. 12.00-13.00 og ellers gerne efter aftaleUgentlig fridag, mandag Mette Nøhr Shaw (kbf.)Gunderupvej 1, Gunderup9260 Gistrup · [email protected]. 98 33 30 15 - fax 98 33 31 45Træffes telefonisk og efter aftale. Ugentlig fridag, fredag

Sognemedhjælper tlf. 98 31 40 07 / 40 31 05 [email protected] fridag, fredag

KirkekontorKordegn Helle Lo Sørensentlf. 98 33 35 52 · [email protected], Gunderupvej 1,Gunderup: man.- fre. kl. 9.30-13.00tors. desuden kl.15.30-18.00Gistrup Kirke: ons. kl. 8.00-9.00

Kirketjener Irene Madsentlf. 98 31 43 39 · ugentlig fridag, [email protected]

Graver Gunnar Thranetlf. 40 11 05 14 · [email protected]

Organist og korlederElisabeth Bech-Egstruptlf. 26 24 97 06 ·[email protected] fridag, mandag.

MenighedsrådsformandJørgen BiegelGistrupparken 12, tlf. 98 31 45 [email protected]

Kirkeværge for kirke og kirkegårdFinn K. Madsen, tlf. 98 31 40 55

HVOR HENVENDER MAN SIG?

KIRKELIGE HANDLINGER, DÅB, VIELSE, BEGRAVELSE/BISÆTTELSEHenvendelse til kirkekontoret tlf. 98 33 35 52.

KIRKEBIL GISTRUPGistrup Kirke har en aftale med taxa om kirkebil. Er man ældre eller gangbe-sværet, kan man benytte kirkebil til gudstjenester, sognearrangementer og koncerter i kirken. Man ringer selv til taxa, tlf. 98 10 10 10 og bestiller. (Sig, det er kirkebil til Gistrup Kirke). Til gudstjenester bestilles dagen før, til andre ar-rangementer bestil ler man, når man vil afsted.

BESØG AF PRÆSTENØnsker man præstens besøg hjemme, eller er man som pårørende, nabo eller ven bekendt med, at en person - f.eks. i forbindelse med hospitalsind-læggelse - ønsker præstens besøg, er man altid velkommen til at kontakte en af sognets præster.

MENIGHEDSRÅDSMØDER24. november 2015, 26. januar 2016, 1. marts 2016. Alle møder begynder kl. 19.00

KIRKEBLADETRedaktionsudvalg: Henny Nørgaard, Jytte Nordklitgaard, Heidi Steensen, Kathrine Kofod (ansvarshav.red.)

NÆSTE DEADLINETorsdag den 8. januar 2016til [email protected]

2

FIND OS PÅ FACEBOOKwww.facebook.com/gistrupkirke

INDSAMLINGER I GISTRUP KIRKEAdventstiden: KFUK’s sociale arbejdeJulen: Kirkens Korshær i Aalborg1.-17. januar: Det Danske Bibelselskab24. januar-7 februar: Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler14. februar -13. marts: Folkekirkens NødhjælpFamiliegudstjenester: Fremtidsbørn

NY KUNSTFra midt i november kan du se en ny kunstudstilling i kirken.

Det er billedkunstner Finn Jacob-sen, der udstiller sine malerier i kirkens sognesal frem til den 24. januar.

Udstillingen er åben i hverdagene kl. 9.00-14.30 og i forbindelse med gudstjenester og arrangementer.

Page 3: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

PRÆSTEN SKRIVER AF EJNAR GRØNLUND

KLÆDT PÅ TIL LIVET - OM DÅBENKære forældre!

Som forældre har man til opgave at klæde barnet på til livet.

I dag er jeres barn klædt i den hvide dåbskjole, som mange dåbsbørn er det. Den hvide farve er et billede på fest og ren-hed. Kjolen er et billede på, hvad Gud iklæder os ved dåben.

I den tidlige kirke var det skik, at man fik en hvid kjortel på, lige når man var døbt. Som et symbol på, at man i dåben

iklædes himlens festdragt. Vi er så at sige allerede blevet det, vi skal være engang. Og himlens fest er ikke bare en-gang. Den får vi del i allerede nu.

Selvom dåbsdragten er syet af mennesker, peger den på noget, som vi i dåben får foræret af Gud. I det nye testa-mente siges det, at det at være et døbt menneske er at være iklædt Kristus. (Gal 3,27). En andet sted står der, at vi skal iføre os kærligheden (Kol 3,14). Er vi iklædt Kristus, er vi klædt i kærlighed, i tro og håb, klædt i tilgivelsen. Som døbte er vi klædt på med fortællingerne om Jesus, om ju-lenat, påskemorgen og pinsedag. Uanset hvor forskellige vi ellers kan være, har vi som døbte det til fælles at være iklædt Kristus. Med ham er vi klædt på til livet her i tiden og i evighed. En ren foræring og en kostbar gave.

Fra en dåbstale

En levende hilsen fra Himlen

DU ER SELV DEN STØRSTE JULEGAVEJeg talte for nogle år siden, lige før jul med én, der var al-vorligt syg. Bagefter skulle jeg ud og købe julegaver. Og den syge sagde inden jeg gik: »Husk nu, du er selv den største julegave!«

Han lærte mig noget, jeg aldrig glemmer. Vi kan gå så meget op i gaver, vi køber. Men du er selv den største gave. Du er en gave for andre. De vigtigste pakker ligger ikke under træet! Vi er hinandens vigtigste gaver.

Jesus - vor største julegaveJulen handler om én, der gav sig selv... En, der helt igen-nem var en gave. Jesus er en gave, der rækker hen over slægter og tider.

Jeg forestiller mig, at da Gud sendte sin søn til verden, sag-de Gud til ham: »Min kære søn. Når du nu kommer ned på jorden for at vandre imellem mennesker, vil du opdage, at mennesker har så mange ønsker og drømme. De ønsker sig en masse gaver af din hånd.«

Og Gud sagde videre: »Jeg forstår deres bønner. Og, når tiden er inde, må du give hvad du har i dig med mit skabe-

rord, helbrede syge, tilgive syndere, tale til deres hjerter. Du bringer glæde og befri-else.

Du vil også skuffe dem. Eller overraske dem. Det største er ikke at give dem det,

de ønsker sig. Husk, min søn, du er er selv den største ju-legave! Den største gave er, at du giver dem dig selv. Du giver dem fællesskab og barmhjertighed, fred og glæde, evighed. Du er summen af alle deres ægte og dybe drøm-me. Også selvom du møder modstand, kors og død. Du er en levende hilsen fra Himlen: Den største julegave!«

Han er vor julegavevor glæde, lyst og liv,i ham vi og vil havevor jule-tidsfordriv.

Brorson. Salmebogens nr. 93 v 1

3

Klædt i kærlighed, i tro og håb

Page 4: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

4

NYT FRA MENIGHEDENKRISTUS OG KUNSTNERE SPAGHETTI-

GUDSTJENESTERSpaghettigudstjenester og an-dre børnegudstjenester i børne-højde (0-9 år).

Gudstjenesten varer en halv ti-mes tid, er enkel og med leg og bevægelse, samt en god historie.

Efter gudstjenesterne spiser vi sammen spaghetti eller andet. Bemærk, at ugedagene er for-skellige.

Torsdag den 28. januar kl. 17.00: Kyndelmisse / Lysfest

Tirsdag den 8. marts kl. 17.00: Den fortabte søn

FAMILIE-GUDSTJENESTEREn gudstjeneste for alle aldre, hvor der er tænkt særligt på bør-nene. Kom selv og tag dine børn eller børnebørn med.

Søndag den 13. december kl. 10.30: Familiegudstjeneste.

Søndag den 7. februar kl. 10.30: Fastelavns-familiegudstjeneste med efterfølgende tøndeslag-ning og fastelavnsboller.

Gistrup Kirke havde i efteråret besøg af et hold på 51 kursister fra Folkeuniversite-tet. De var der for at studere tæppet bag alteret, som er vævet af Berit Hjelholt.

Tæppet og kunstneren blev præsenteret af en kunsthistoriker. Berit Hjelholt an-ses for en af vore mest anerkendte væ-vekunstnere. Et andet af hendes værker ser vi jævnligt på TV under reportager fra Folketingssalen, for hun har vævet tæp-pet bag talerstolen.

Jeg synes, jeg kender tæppet rigtig godt. Derfor blev det en særlig oplevelse at høre en fremmed, kunsthistorikeren, fortælle om noget velkendt - om vores tæppe.

Tæppet viser den opstandne Je-sus med åben favn, som ville han indbyde og tage imod alle og enhver. Der blev draget paral-leller til Thorvaldsens Kristus-statue i Københavns Dom-kirke.

Kunsthistorikeren fortalte, at efter tæppet var hængt op, men før kirkens indvielse (i 1986), tilføjede Berit Hjel-holt naglemærkerne i Jesu hænder og fødder.

Jeg tænker, den lille æn-dring af tæppet antyder en stor sag, en gave og det centrale i kristen tro, at Jesus døde for alle menneskers synder. Og at han med åbne arme indbyder enhver til at sige ja tak til gaven.

Jørgen Biegel 

HUSK SOGNE-

INDSAMLINGden 13. marts 2016

Page 5: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

GISTRUP KIRKE FOR BØRN OG UNGE WWW.GISTRUP-KIRKE.DK

LEGESTUELegestuen mødes ca. hver anden mandag i kirken. Først er der sang, leg og bibelfortælling i det skønne kirkerum, hvorefter der er leg, hygge og madpakker i konfirmandstuen eller sog-nesalen.

Tilmelding ikke nødvendig, men tjek hjemmesiden for datoer.

MINIKONFIRMANDERMinikonfirmand er et super spæn-dende tilbud til alle 3. klasser på Gistrup Skole og en enestående mulighed for at børnene kan lære deres lokale kirke bedre at kende.

Vi forventer at sende invitationer ud først i det nye år.

5

BØRNEJULTirsdag den 15. decemberTo oplevelsesrige gudstjenester for de mindste børn i Gistrup, hvor juleevangeliet præsenteres i børnehøjde.

Der vil være sang, leg/bevægel-se og fortælling.

Kl. 9.30: For de mindste. Dagplejebørn, vuggestuebørn og andre 0-3 årige med forældre eller bedsteforældre.

Kl. 10.30: For de lidt større. Børnehavebørn og andre 3-6- årige med forældre eller bedste-forældre.

Bongo foregår inde i kirkerummet. Vi synger salmer og kristne børnsange med fagter. vi bevæger os, lytter til musik og oplever kirkerummet med alle sanser. Med forskellige små redskaber som rasleæg, sæbebobler, tørklæder og lignende sætter vi gang i alle vore sanser, samtidig med at vi lærer kirken bedre at kende.

Bongo er en enestående mulighed for en rigtig dejlig hyggestund i kirken sammen med dit barn eller barnebarn.

Opstartsdatoer:Bongo 1, for 1 til 3-årige: 19. januar i Gistrup Kirke

Bongo 2, for 3 til 5-årige: 29. marts i Gunderup Kirke

Holdene kører tirsdage kl. 16.30-17.15. Hvert hold kører 6 gange.

Tilmelding til Lene Riger-Kusk, tlf. 98 36 66 66, [email protected]

BONGO

BABYSALMESANG Giv dit barn den bedste start på livet ved at gå til Babysalmesang i kirken.

Opstartsdatoer:• Torsdag den 28. januar

kl. 11.00 i Gunderup Kirke v. organist Elisabeth Bech

• Onsdag den 6. april kl. 10.30 i Gistrup Kirke

Tilmelding til Lene Riger-Kusk,tlf. 98 36 66 66, [email protected]

Page 6: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

JULEKONCERT MED AALBORG POST ORKESTERMandag den 7. december kl. 19.30 i Gistrup Kirke

Den traditionsrige julekoncert med Aalborg Postorke-ster gentages i år i Gistrup Kirke og markerer julemåne-den med skøn messingmusik. Orkesteret er et Brass Band, der spiller forskellige genrer af musik.

Læs mere på www.aalborgpostorkester.dk.

Gratis adgang.

6

DET SKER...

ADVENTSHYGGEFør gudstjenesten 2. søndag i advent den 6. december kl. 16.30 er der kirkekaffe fra kl. 15.30.

Her vil vi snakke og hygge os med hjemmebagte småkager.

Alle er velkomne.

NYTÅRSAFTEN Nytårsaften er der gudstjeneste i Nøvling Kirke. Sammen vil vi tage afsked med det gamle år, og ved midnat lader vi roen og eftertænksomheden sænke sig, mens vi lytter til kirkeklokkens 12 slag, der ringer det nye år ind.

Når vi har sunget »Vær velkommen, Herrens år«, går vi ud i natten med et glas og en lille kage og ser det nye år blive skudt ind.

Nøvling Kirke torsdag den 31. december kl. 23.30

JULEKONCERTTorsdag den 17. december kl. 19.00 i Gistrup Kirke

Traditionen tro er den årlige julekoncert i Gistrup Kirke præget af jule- og vinterstemning.

Gistrupkoret og Ad hoc-koret trakterer med traditionelle carols og julehits og ungdomskoret synger uddrag fra Benjamin Brittens »A ceremony of carols«.

I år medvirker også Gistrup kulturskoles børnekor.

Der bliver noget for enhver smag og alder. Ganske enkelt: Garanti for julestemning og nostalgi.

Din nabo kommer sikkert - gør du?

Fri entré.

KØB JULELYS I KIRKENDu kan købe lys til julen i Gistrup Kirke. Lysene er fremstillet af ren stearin og i mange forskellige farver og størrelser.Særligt til julen kan man købe selvslukkende juletræslys, lys til dekorationer og lys i almindelige stager.

Der sælges også Hellig Tre Kongers Lys. »Det er gammel skik at tænde det på 13. dagen efter jul, altså Hellig Tre Kongers aften. Når lyset er brændt ned, er julen slut.«

Lysene sælges til fordel for Danmission.

Page 7: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

7

WWW.GISTRUP-KIRKE.DK

HUSK»Herreværelset«flg. mandage7/12: Vinsmagning4/1 og 1/2.(kl. 10.30-13.00)Husk madpakke!

SOGNEEFTERMIDDAGETirsdag den 8. december kl. 14.00: »En tur med Hadsund-Peter, togtur fra Aalborg til Had-sund« v. Søren Chr. Jensen, Kongerslev

Tirsdag den 12. januar kl. 14.00: »Israel – i Jesu fodspor?« v. Mikael Ingmar Byrial Jensen, præst i Hasseris. Fortælling i ord og billeder.

Tirsdag den 9. februar kl. 14.00:»Kirkevandring i Europa« v. Henny og Ejvind Nørgaard, Gistrup. Tag med på en tur til spændende kirker i Europa. Vi skal besøge Ammassalik kirke i Østgrønland, Christi-anskirken i Klaksvik på Færøerne, Ishavskatedralen i Trom-sø, Frauenkirche i Dresden, Santa Luciakirken i Siracusa på Sicilien, til barnedåb på Korfu og flere andre kirker.

ASKEONSDAG - FYRAFTENSGUDSTJENESTEOnsdag den 10. februar kl.17.00 i Gistrup Kirke

Indledning til fastetiden. En gudstjeneste med tid og plads til eftertanke.

I gudstjenesten indgår en ceremoni, hvor der tegnes askekors på panden som en påmindelse om menne-skets begrænsning og behov for besindelse og omven-delse.

SALMEMARATONOnsdag den 20. januar kl. 19.00-21.15Medvirkende: Organist Elisabeth Bech-Egstrup, Johanne Andersson, cello, Ragnhild Thorbjørnsen, violin, Ad hoc-koret, Gistrup Kirkes Kor, samt sognepræst Ejnar Grønlund

Vi synger fra salmebogen nr. 506-523 (om Guds tilgivelse) samt 755 og 774.

Salmemaraton i Aalborg Østre Provsti i december til fe-bruar. Hvor intet andet er nævnt, afholdes arrangemen-terne kl. 19.00 - 21.15.Tirsdag den 1. december: Rørdal KirkeOnsdag den 20. januar: Gistrup KirkeOnsdag den 3. februar: Nr. Tranders KirkeTirsdag den 16. februar: Sejlflod Kirke

Se resten af forårets program: www.salmemaraton.dk

SOGNEMØDERTirsdag den 16. februar kl. 19.30: »Integration i Folkekirken« v. Sarah Agwere, Brønderslev. Sarah Agwere, som er lærer fra Ugan-da, modtog i 2014 Tværkulturelt Cen-ters aktivitetspris »Stjernestunder« for sin nøglerolle som igangsætter og inspirator i Brønderslev Kirkes store integrationsarbejde.

Onsdag den 9. marts kl. 19.30:»Jeg mødte Jesus« v. journalist Charlotte Rørth. Fælles sognemøde for Gunderup-Nøvling-Gistrup sogne.

Page 8: Gistrup kirkeblad - Nr. 74 - 2015

DATO KIRKEÅRET GISTRUP GUNDERUP NØVLINGNOVEMBER

29. nov 1. s i adv. 10.30 MNS 16.30 MNS 10.30 LRK

DECEMBER

6. dec. 2. s i adv. 16.30 EGKirkekaffe kl. 15.30 se side 6

10.30 MNS 10.30 EG

13. dec. 3. s i adv. 10.30 EG Familiegudstj.

10.30 LRK 16.30 LRK 9læsninger

20. dec. 4. s i adv. 10.30 EG 16.30 EG 10.30 MNS

24. dec Juleaften 13.30 MNS15.00 LRK16.30 EG

15.00 MNS 13.30 LRK15.00 EG

25. dec. Juledag 10.30 LRK 10.30 MNS 16.30 LRK

26. dec. 2. juledag 16.30 EG - 10.30 EG

27. dec. Julesøndag 10.30 LRK 16.30 LRK -

31. dec. Nytårsaften 23.30 LRK

JANUAR

1. jan. Nytårsdag 15.00 LRK 16.30 LRK -

3. jan. H3K 16.30 EG - 10.30 EG

5. jan. H3k aften 19.00 MNS

10. jan. 1. s. e. H3K 10.30 LRK 10.30 MNS 16.30 LRK

17. jan. Sidste s. e. H3K 10.30 EG 16.30 EG 10.30 LRK

24. jan. Septuagesima 16.30 LRK 10.30 LRK 10.30 EG

28. jan. Torsdag 17.00 spaghetti

31. jan. Sexagesima 10.30 MNS 10.30 EG 16.30 MNS

FEBRUAR7. feb. Fastelavn 10.30 EG

Familiegudstj.14.00 MNS 10.30 MNS

10. feb. Askeonsdag 17.00 EG

14. feb. 1. s. i Fasten 16.30 MNS 10.30 MNS 10.30 LRK

21. feb. 2. s. i Fasten 10.30 LRK 10.30 MNS 16.30 MNS

28. feb. 3. s. i Fasten 10.30 EG 16.30 EG 10.30 LRK

MARTS

6. mar. Midfaste 9.00 EG 10.30 MNS 10.30 EG

8. mar. Tirsdag 17.00 Spaghettigudstj.

13. mar. Mariæ Bebudelse 10.30 LRK Sogneindsamling

10.30 MNSSogneindsamling

9.00 LRKSogneindsamling

GUDSTJENESTERKirkekaffe efter hver gudstjeneste i Gistrup

SKOVBRYNET DATO kl. 10.30

08/12 MNS altergang

24/12 EG

12/01 LRK altergang

26/01 MNS

09/02 EG altergang

23/2 LRK

BELTOFTEN DATO kl. 10.0002/12 LRK24/12 MNS06/01 EG03/02 LRK02/03 MNS

MNS: Mette Nøhr ShawLRK: Lene Riger-KuskEG: Ejnar Grønlund

TEA

M LY

ND

ERU

P 97

17

34 0

8

6/12 kl. 15.30 Adventshygge før gudstjeneste

7/12 kl. 10.30 Herreværelset 7/12 kl. 19.30 Julekoncert med

Post orkester 8/12 kl. 14.00 Sogneeftermiddag 15/12 kl. 9.30 Børnejul17/12 kl. 19.00 Julekoncert 4/1 kl. 10.30 Herreværelset 12/1 kl. 14.00 Sogneeftermiddag

14/1 kl. 19.00 Ad Hoc kor19/1 kl. 16.30 Bongo 1 opstart20/1 kl. 19.00 Salmemarathon

i Gistrup28/1 kl. 17.00 Spaghetti-gudstj 1/2 kl. 10.30 Herreværelset 7/2 kl. 10.30 Fastelavnsgudstj. 9/2 kl. 14.00 Sogneeftermiddag10/2 kl. 17.00 Askeonsdag16/2 kl. 19.30 Sognemøde

GISTRUP10/12 kl. 19.00 Julekoncert med

Frans Rasmussen 5/1 kl. 19.00 Helligtrekongersgudstj

og foredrag med Birgitte Quist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

10/2 kl. 19.30 »Under poesiens vinger«

GUNDERUP1/12 kl. 13.00 »Pigekammeret«

Julefrokost13/12 kl. 16.30 De ni læsninger31/12 kl. 23.30 Gudstjeneste27/1 kl. 19.00 Sangaften 2/2 kl. 19.00 Kyndelmisseaften16/2 kl. 14.00 »Pigekammeret« 24/2 kl. 19.00 Sangaften

NØVLING