Blog by

Post on 08-Feb-2023

1 views 0 download

Transcript of Blog by

Blog by Bogdan Mandru

We are drowning in information, but starving for knowledge …

HOME Business Internet Just Info

Pleasure Blog by Bogdan Mandru

We are drowning in information, but starving for knowledge …

HOME Business Internet Just Info Pleasure

COMUNICARE – EFECTE ALE MASS-MEDIA. O ABORDARE TEORETICAOdată cu dezvoltarea studiilor în domeniul comunicării de masă, pe lângă problemele legate de eficienţa comunicării, cercetătoriiau început să îsi pună problema efectelor pe care procesul comunicării le are asupra societăţii. Se încearcă printre altele găsirea unor motivaţii pentru consumul media, cât şi pentru modificările care pot surveni (ale opiniei sau ale atitudinii) datorită consumului media. Aceste modificări se vor găsi sub denumirea de efecte media. Distincţia între diferite tipuri de efecte se face din două perspective:

a tipului de schimbare pe care îl produce consumul media (schimbare de opinie sau de atitudine);

a existenţei sau nu şi a altor factori, pe lângă consumul media, ce favorizează sau nu schimbarea;

Efectele comunicării de masă reprezintă ansamblul de procese şi de consecinţe pe care le presupune receptarea mesajelor, procese şi consecinţe care nu pot fi atribuite decât actului de comunicare sau toate modificările la nivel individual şi social pe care le produc mass-media prin tipul de mesaje.1

Printr-o privire de ansamblu, observăm că „în ultimele decenii s-au conturat şi elaborat mai multe tipuri de abordări, teorii şi probleme referitoare la mass-media. Există însă două paradigme generale, care sunt practic prezente în toate cercetările. Prima poate fi numită media puternică şi consideră că mass-media au efecte, în general negative, deosebit de puternice, intervenind activ asupra structurilor şi mecanismelor vieţii sociale, ele fiind active în raport cu individul sau societatea, iar structurile sociale relativ pasive la influenţele media.

A doua paradigmă, numită şi media slabă consideră că influenţa mass-media în

societate este relativ mică, că ele sunt subordonate şi nu supraordonate societăţii, că nu determină opţiunile şi comportamentele indivizilor, ci se orientează după acestea”. 2

Analiza efectelor mass-media reprezintă principala preocupare a cercetătorilor în studiile privind comunicarea de masă. Aceasta deoarece mass-media, acţionând asupra întregii societăţi, poate afecta personalitatea umană în cele trei dimensiuni ale sale: cognitivă, afectivă şi comportamentală. Astfel, rezultatele acestor căutări au fost o serie de teorii care încearcă să descrie, să explice şi să prezică ce se întâmplă atunci când anumite categorii de oameni sunt expuse unor conţinuturi specifice prin intermediul unui anumit mijloc de comunicare de masă. O trecere succintă în revistă a acestora ne arată că putem deosebi trei mari perioade, fiecare fiind dominată de un anumit tip de teorii.

 

III.1 „Atotputernicia” media şi teoria „glonţului magic”. Efecte puternice şi directe.

 

Teoria „glonţului magic” Şcoala de la Frankfurt

 

Naşterea „glonţului magic” – propaganda

Primele teorii care au urmărit să sesizeze şi să explice impactulmediilor capabile să emită mesaje pentru un public numeros pot părea demodate astăzi, însă ele sunt mai mult decât simple curiozităţi istorice. Evoluţiile concepţiilor viitoare au reprezentat reacţii la aceste prime construcţii teoretice, de aici derivând importanţa cunoaşterii lor.

Teoriile din perioada de debut a preocupărilor faţă de efectele mass-media s-au conturat în primele decenii ale secolului al XX-lea, epocă de răspândire pe scară din ce în ce mai largă a unor mijloace de comunicare precum: presa scrisă, dar mai ales radioulşi cinematograful.

Prima perioadă poartă amprenta primului război mondial şi a perioadei interbelice, se caracterizează prin credinţa că putereamass-media este nelimitată, influenţând direct opiniile şi comportamentele indivizilor. Publicul este perceput ca o masă de indivizi izolaţi şi anonimi expuşi, fără nici o rezistenţă, valurilor de propagandă.

 

Convingerea că media sunt atotputernice se baza pe un anumit mod de percepere a realităţilor sociale ale acelui timp. Se consideracă procese precum cele de adâncire a diviziunii sociale a muncii,conducând la complexificarea societăţii, au drept consecinţă majoră apariţia aşa numitei „societăţi de masă”:

„Societatea de masă presupune o situaţie de izolare psihologică aindividului faţă de ceilalţi, o impersonalitate predominantă în interacţiunile cu ceilalţi, precum şi obligaţii sociale facultative.” 3 Pe scurt, principalele trăsături ale societăţii de masă sunt următoarele:

indivizi relativ izolaţi unii de ceilalţi (o izolare psihicăşi afectivă),

interacţiunile dintre oameni au loc în manieră preponderent impersonală,

relaţiile se stabilesc între indivizi îndeosebi în virtutea existenţei unei specializări accentuate, pe baza funcţiilor şi rolurilor sociale pe care aceştia le performează ca urmare a diviziunii muncii în societate;

indivizii sunt relativ liberi faţă de povara obligaţiilor sociale neoficiale

Primul război mondial a scos la iveală aceste trăsături ale societăţii de masă. Aceasta însemna lipsa de solidaritate şi afectivitate care să susţină eforturile de război. Acest nou context mondial însemna nevoia de „Gemeinschaft”, adică o societate în care oamenii sunt foarte legaţi unii de alţii prin intermediul rudeniei, prieteniei sau oricărui alt factor social de coeziune. Astfel, „a devenit esenţială mobilizarea sentimentelor şi a loialităţii, inducerea în cetăţeni a urii şi fricii de duşmani, menţinerea moralului lor în faţa privaţiunilorşi captarea energiilor în vederea unei contribuţii eficiente pentru naţiune. Mijlocuri pentru realizarea acestor scopuri urgente era propaganda. Cetăţenii trebuiau să îţi urască duşmanul, să îşi iubească patria şi să îşi maximalizeze angajamentul în efortul de război. Mijloacele de comunicare de masă disponibile în acel moment au devenit principalul instrumentpentru convingerea cetăţenilor.”4 Mijlocul folosit pentru mobilizarea energiilor individuale a fost propaganda. Mesaje propagandistice au invadat mediile de comunicare. Succesul propagandei din timpul războiului a condus la convingerea că media sunt atotputernice.

Pentru a ilustra pe scurt ceea ce propagandiştii considerau eficient şi reacţiile pe care căutau să le provoace cu ajutorul

stimulilor, consider important un citat dintr-o destăinuire de după război care a fost foarte mult mediatizată: „Tema atrocităţii a fost un factor important în propaganda engleză. Cele mai multe expozeuri pe această temă erau înghiţite cu nesaţ de către un public naiv. Poate că ar fi fost mai puţin înclinaţi să accepte poveştile despre teroarea germană dacă ar fi fost de faţă la naşterea celei mai lugubre poveşti despre atrocitate, la sediul Departamentului britanic de informaţii, în primăvara anului 1917.

Generalul de brigadă J.V.Charteris… compara două tablouri capturate de la germani. Primul era o reproducere vie a unei scene îngrozitoare, care arăta cadavrele soldaţilor germani ce erau transportate pentru a fi înmormântate în spatele liniilor. Al doilea tablou înfăţişa cai morţi trimişi la o fabrică unde, datorită ingeniozităţii germane, se extrăgeau săpun şi uleiuri din leşuri.

Generalul Charteris a avut inspiraţia de a schimba titlurile celor două tablouri. …generalul a folosit foarfecele cu dexteritate şi a pus titlul: Cadavre germane în drum spre fabricade săpun sub imaginea cadavrelor soldaţilor germani. În douăzeci şi patru de ore, tabloul era în valiza diplomatică ce urma să fieexpediată la Shanghai.

Generalul Charteris a trimis tabloul în China pentru a revolta opinia publică împotriva germanilor. Respectul chinezilor pentru morţi ajunge până la veneraţie. Profanarea morţilor atribuită germanilor a fost unul din factorii ce au determinat China să declare război împotriva Puterilor Centrale.” 5

Teoria „glonţului magic” marchează nu numai această perioadă, darşi aproape toare cercetările ce vor fi iniţiate în următorii ai. Pornind de la premisa că natura umană este una iraţională şi că ordinea socială este oglindită prin societatea de masă, teoria glonţului magic considera mass-media un mecanism atotputernic, având la bază un model stimul-răspuns. Publicul este considerat oţintă amorfă care se supune orbeşte acestui model. Conform acestei interpretări, de îndată ce mesajul atinge receptorul el declanşează o reacţie uniformă – la fel cum un stimul extern

declanşează, în corpul omenesc, reacţii senzoriale spontane. Aşa cum preciza şi T. O’Sullivan, teoria glonţului magic „apare ca unmodel mecanicist şi lipsit de subtilitate de explicare a relaţieidintre presă şi audienţă, model care considera că mass-media injectează valori, idei şi informaţii, în chip direct, în indivizi pasivi, producând un efect direct şi imediat.”6 Se presupune că mass-media acţionează după modelul „acului de seringă hipodermică”7 expresie creată de Harold Lasswell pentru adesemna efectul sau impactul direct şi nediferenţiat asupra indivizilor. Expresia vine să sublinieze faptul că mesajele presei penetrează conştiinţa receptorului cu uşurinţa cu care un ac străpunge pielea, generând un răspuns imediat, rapid şi necontrolat raţional, analog celui provocat de o împunsătură.

Urmărind acest model Lasswell a încercat să analizeze în mod obiectiv impactul propagandei din timpul războiului şi rolul pe care l-a avut mass-media în dezvoltarea acestui fenomen: „propaganda este unul dintre instrumentele cele mai puternice dinlumea modernă … un instrument mai nou şi mai subtil trebuie să transforme mii şi chiar milioane de fiinţe omeneşti într-o masă amalgamată de ură, voinţă şi speranţă. O nouă flacără trebuie să ardă cangrena neînţelegerilor şi să topească oţelul entuziasmuluibelicos. Numele acestui ciocan şi al acestei nicovale a solidarităţii sociale este propaganda”8. Astfel, mesajele erau concepute cu atenţie şi transmise în buletine de ştiri, filme, discursuri, cărţi, predici, afişe, zvonuri, reclame publicitare.

Modelul pornea de la premiza că stimulii construiţi cu abilitate ar ajunge la fiecare membru al societăţii prin mass-media şi că fiecare persoană îi va percepe în acelaşi mod, provocând o reacţie mai mult sau mai puţin uniformă la toţi membrii societăţii.

Mesajele mass-media veneau astfel ca nişte „gloanţe magice”, având o putere nemăsurată de a influenţa direct opiniile, comportamentele, de a manipula masele. Altfel spus, receptorii „dau un răspuns direct şi imediat la mesaje, reacţionând ca la o injecţie”.

De asemenea, Lasswell arăta că mijloacele de informare reprezintăcea mai sigură metodă „de gestionare guvernamentală a opiniilor”,atât în tabăra aliaţilor, cât şi cea a inamicilor. În viziunea sacomunicarea are întotdeauna acelaşi sens, unii direcţional, de laemiţător la receptor, ceea ce face ca receptorul să aibă un rol pasiv în relaţia comunicaţională.

În ansamblu, modelul Lasswell poate fi prezentat astfel:

CINE? → emiţător

CE SPUNE? → mesaj

CUM? → canal

CUI? → receptor

CU CE EFECT?→ efect

Simplificând, modelul comunicării de masă se poate rezuma la formula „someone says something on somebody” (cineva spune ceva cuiva).

Pe de altă parte, perioada anilor ’40 reprezintă momentul divizării abordărilor asupra media în două mari curente: empiric şi critic. Curentul empiric, denumit de Paul Lazarsfeld în 1941 drept „cercetare administrativă”, presupunea folosirea unor metode empirice de cercetare a comunicării, având în vedere audienţa şi impactul presei scrise, dar îndeosebi a radioului, asupra indivizilor.

 

În acest context s-au dezvoltat şi teoriile critice la adresa efectelor mass-media, având la bază ideea manipulării. Această şcoală critică susţinea că mijloacele comunicării de masă nu beneficiază de autonomie în raport cu puterea economică şi politică, ele servind la perpetuarea ideologiei dominante şi la manipulare. Pentru reprezentanţii acestei şcoli, rolul cercetăriiera acela de a demasca rolul ascuns al mass-media.

Curentul critic reprezenta o viziune politico-filozofică asupra societăţii şi a impactului media în cadrul acestei societăţi. Obiectivul criticilor nu consta în efortul de a ameliora comunicarea în sensul creşterii performanţelor (aşa cum gândeau empiricii), ci demistificarea întregului sistem media pentru a-l transforma de la rădăcini. Ei consideră că inovaţiile tehnologiceîn sistemul media sunt de natură a altera democraţia prin operarea unei violenţe simbolice şi transformarea în mijloace de putere şi dominare.

Pe la mijlocul anilor ’40, Th. Adorno şi Max Horkheimer creează conceptul de „industrie culturală”9. Ei analizează producţia industrială a bunurilor culturale ca o mişcare globală de producere a culturii ca marfă. Schema de organizare a produselor culturale este văzută ca un management al fabricării maşinilor înserie sau proiecte de urbanism. Modul industrial de producţie naşte „cultura de masă”, determinând decăderea culturii autenticela statutul de marfă şi supunerea ei unei raţionalităţi mercantile conform logicii profitului şi lipsită de orice autonomie estetică. Ea nu mai este o artă pură dominată de logicacreaţiei, a independenţei artistului, ci de o logică comercială, cea a „vânzării”, exterioară creaţiei propriu-zise. Industrializarea producţiei culturale presupune existenţa proceselor de raţionalizare, de optimizare, în aşa fel încât, cu costuri relativ reduse, pe cicluri de producţie cât mai scurte săse ofere publicului produse care să placă şi, prin consum masiv, să aducă profituri cât mai mari.10

Pornind o cercetare a programelor muzicale de la radio, Adorno şiHorkheimer, contată că muzica a fost redusă la starea de „ornament” al vieţii cotidiene, fiind un fel de „fericire frauduloasă a artei afirmative”, o formă de apropiere a individului alienat de cultura impusă de elite, deci un produs cultural de integrare în societatea dată.

Reprezentanţii criticismului identificau în marile schimbări sociale generate de industrializare, urbanizare şi democratizare a societăţii occidentale pericolele unui proces de masificare politică şi culturală, ale formării unei „societăţi de masă”, văzută ca o colectivitate abstractă de indivizi care primesc

mesaje media. Rezultatul este conformismul şi resemnarea în faţa acestei „culturi atrofiate” care, „amestecând în mod armonios şi adesea insesizabil arta, politica, religia, filozofia cu reclame comerciale, aduc aceste domenii ale culturii la acelaşi numitor, adică la forma de marfă”11. Fiind elaborate pentru publicuri masive, produsele culturale nu aduc „provocări intelectuale”, ci conţinuturi accesibile, care nu presupun efort de înţelegere. „Indiferent de gen cultura de masă se bazează pe structuri repetitive, uşor de înţeles, care îi dau consumatorului o anumităsenzaţie de confort intelectual, nesolicitându-i prea mult fantezia, şi care îl fac să trăiască senzaţii intense, dar superficiale”.12

 

 

 

 

 

III.2 De la „atotputernicia” media la teoria „fluxului în doi paşi”. Efecte limitate.

 

Modelul „fluxului în doi paşi” Teoria „utilizării şi gratificaţiilor

 

Această a doua perioadă corespunde anilor 1945-1960, când teoriile efectelor masive ale mass-media încep să îşi piardă din puterea explicativă, urmare a iniţierii unor proiecte de cercetare empirică care au trimis la ideea relativităţii efectelor mass-media, în sensul că influenţa este mai curând indirectă, mediată şi de alte elemente ale mediului social sau ale procesului comunicaţional, cum are fi lider de opinie, grupuri mici, comunităţi de referinţă etc.

Această perioadă poartă amprenta modelului „fluxului în doi paşi”, model ce îşi are originea într-un studiu efectuat de Paul Lazarsfeld privind efectele comunicării de masă în campania din 1940 pentru alegerile prezidenţiale din S.U.A. Descoperirile au relevat faptul că mecanismul de influenţare a comportamentului electoral este mult diferit faţă de ceea ce se ştia, chiar în contradicţie cu teoriile anterioare. Astfel, informaţiile despre campanie oferite de mass-media nu ating decât un număr redus de persoane. Premisa modelului este aceea că indivizii nu trăiesc izolaţi, ci aparţin unor grupuri sociale şi intră în legătură cu alţi indivizi.

Cercetarea a demonstrat că există un flux al informaţiilor în doipaşi: de la mass-media către liderii de opinie (indivizi relativ bine informaţi, care apelează mai mult la media, sunt mai sociabili, sunt conştienţi că îi pot influenţa pe alţii, că le este atribuit atât un rol sursă, cât şi unul de orientare), şi dela aceştia către persoanele care erau expuse mai puţin direct la mass-media şi care apelau în acest sens pentru obţinerea de informaţii. Aceşti lideri de opinie oferă interpretări ale campaniei, chiar influenţează intenţiile de vot ale celor care primesc informaţiile. În timpul cercetărilor, autorii studiului au descoperit că „ori de câte ori cei intervievaţi erau rugaţi sărelateze despre modul în care erau influenţaţi de campania făcutăprin mijloacele de comunicare de toate felurile, discuţiile politice erau menţionate mai frecvent decât radioul sau ştirile tipărite … Adesea, ideile vin de la radio şi presa scrisă la liderii de opinie şi de la aceştia la segmentele mai puţin activeale populaţiei”13.

Astfel selectarea mesajelor are loc în strânsă legătură cu sistemul de relaţii sociale, punându-se sub semnul întrebării principiul lui Lasswell privind efectul direct şi nediferenţiat al mass-media. Principalul efect al media pare a fi cel de întărire şi de confirmare a atitudinilor şi opiniilor pe care le au indivizii. Este pusă la îndoială mai ales puterea media de a schimba opiniile şi atitudinile şi mai ales capacitatea acestora de a denatura opinia şi de a manipula receptorii, efectele fiind considerate minimale în raport cu puterea de influenţare a

relaţiilor interpersonale. Publicul, până acum „uniformizat şi nediferenţiat”, este reprezentat de indivizi care în grupurile dereferinţă vor avea reacţii diferite.14

Mass media

↓ ↓ ↓ - idei difuzate PAS I

☺ ☺ ☺ - lider de opinie

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ - idei difuzate PAS II

☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺ - persoane mai puţin expuse

la mass-media

Noua viziune a relaţiei dintre public şi mass-media a fost determinată de conştientizarea şi studierea diferenţelor individuale şi sociale la nivelul indivizilor. Astfel, în timp ceteoria glonţului magic vedea un public inert, influenţat relativ uniform de informaţiile transmise prin mass-media, teoria utilizării şi gratificaţiilor insistă asupra diversităţii nevoilor, orientărilor şi activităţilor membrilor publicului. Bazele acestui model au pornit de la un studiu pe care Paul Lazarsfeld si H. Hertzog l-au iniţiat pentru a descoperi satisfacţiile pe care diferitele tipuri de jocuri sau teatru radiofonic le produceau ascultătorilor. Mai târziu, în 1974, E. Katz si J. Blumler au sintetizat aceste descoperiri sub forma modelului teoretic pe care îl cunoaştem astăzi, model întemeiat pe două premise:

publicul este activ; atunci când face apel la sistemul comunicării de masă, el urmăreşte obiective clare;

în dialogul cu presa, reprezentanţtii publicului caută sa-şirezolve anumite nevoi şi să obţină anumite satisfacţii;15

Consumul mediatic este un act de utilizare în funcţie de aşteptările şi foloasele presupuse, este un act de selecţie, satisfacţia publicului venind tocmai din proiecţia acestor cerinţe. Cercetătorii au înţeles că un singur mesaj nu se

adresează tuturor şi că pentru a avea un efect persuasiv trebuie adoptată o strategie diferită, astfel încât mesajele să fie create în funcţie de diversele categorii de interese şi nevoi. Dar, pe lânga aceste variabile de ordin psihologic, apar şi variabile de ordin social, în sensul că trebuie avute în vedere şi diferenţierile sociale: barbaţi si femei, tineri si bătrâni, locuitori în mediul rural şi locuitori în mediul urban, originea etnică, afilierea religioasă, orientare politică, venit financiar, educaţie etc. De exemplu, nevoia de informare poate mări, pe neaşteptate, audienţa unor mesaje: astfel, dezbaterea Kennedy-Nixon a fost urmarită de 85 de milioane de oameni; la vestea uciderii lui J. F. Kennedy, audienţa programelor de ştiri ale televiziunilor a crescut de la 25% la 75%; ‚inmormântarea luiKennedy a fost urmărită de 93% din audienţă. Se observă astfel căacest model se dovedeşte a fi unul din cele mai eficiente modele de analiză a receptării mesajelor mass-media.

Studiile comparative ale reacţiilor diferitelor tipuri de oameni faţă de mass-media au arătat că membrii publicului din cadrul unor categorii sociale distincte aveau tendinţa să selecteze mesaje diferite din mass-media, să interpreteze acelaşi mesaj în moduri diferite de cele ale altor categorii sociale, să reţină mesajele selectiv şi să acţioneze diferit, ca rezultat al faptului că fuseseră expuşi influenţei mass-media.” Nevoile care sunt satisfăcute de mass-media pot fi de natura cognitivă (dobândirea de informaţii, cunoaştere, opinii), afectivă (dobândirea de experienţe emoţionale), socio-integrativă (întărirea încrederii în sine şi a statusului) şi de scădere a tensiunii (posibilitatea evadării din grijile cotidiene).” 16

Concepţia anterioară că publicul este pasiv s-a transformat în aceea că membrii publicului sunt activi atunci când selectează mesajul preferat transmis de mass-media. Mass-media îsi construiesc mesajele în funcţie de preferinţele publicului care, la rândul lui, îşi găseşte “gratificări” prin consumul acestor conţinuturi.

 

III.3 Etapa revirimentului. Perspectiva efectelor complexe ale mass-media

 

Teoria „agenda-setting” Teoria „dependenţei” Teoria „spiralei tăcerii” Teoria „cultivării”

 

Anii 70 aduc în prim plan o nouă perioadă în studiul efectelor mass-media, o etapă a “revirimentului”, caracterizată prin revenirea la mai vechile idei ale influenţei puternice a mass-media, în principal datorită televiziunii care atrăsese în această perioadă audienţe de dimensiuni fără precedent.

Etapa revirimentului relevă mecanisme mai ascunse ale producerii efectelor cognitive si afective ale media, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Astfel, efectele pe termen lung sunt influenţe de ordin mult mai general, cum ar fi cele asupra sistemelor de valori.

Ideea că membrii societăţii sunt izolaţi din punct de vedere social şi psihologic va fi contrazisă de teoriile care au accentuat diferenţele individuale, sociale, cele provocate de normele grupului (studiile Fondului Payne, fluxul comunicării in doi paşi). Conceptul de instinct va fi înlocuit de cel de atitudine şi va sta la baza studiilor despre persuasiune ale lui Carl Hovland, prin care acesta va demonstra că efectele mass-media sunt într-adevăr puternice, dar numai în ceea ce priveşte acumularea de informaţie, iar nu în ceea ce priveşte orientarea opiniei sau schimbarea comportamentului. Efectele imediate au fost înlocuite cu efectele pe termen lung, cum ar fi efecte în ceea ce priveşte socializarea indivizilor (teoria dependenţei). Media nu au influenţe imediate, ci joacă un rol în construirea semnificaţiilor (teoria cultivării). Media nu ne forţează să gândim ceva anume, dar ne pot influenţa să ne gandim la ceva anume (teoria agenda-setting).17

 

Plecând de la această ultimă afirmaţie, ideea de bază a teoriei agenda-setting este aceea că există o legătură strânsa între modul în care presa, în sensul larg, prezintă evenimentele din timpul unei campanii electorale şi ordinea importanţei dată acestora de către cei care sunt expuşi ştirilor. Această teorie este axată şi convingerile care rezultă din prezentările mass-media, respectiv, ordinea, după importanţă, atribuită unui set dechestiuni politice care sunt discutate în presă. Este conformă cuparadigma mai cuprinzătoare a semnificaţiei, legând realitatea mediatizată de conceperea semnificaţiilor subiective şi influenţalor asupra comportamentului.

Ipoteza de bază a fost formulată de Maxwell E. McCombs şi Donald Shaw, la sfârşitul anilor 60. Ea a devenit principala teză pentruun studiu pe scară mică privind ştirile despre campania prezidenţială a anului 1968 şi modul în care oamenii percepeau importanţa problemelor. S-a făcut o analiză a conţinutului ştirilor, pentru a vedea modul în care erau prezentate ştirile politice despre candidaţi la televiziune, în ziare şi reviste pe o perioadă mai mare; de asemenea, a fost efectuat şi un sondaj pentru a evalua convingerile celor intervievaţi despre importanţadiferenţiată a problemelor care fuseseră prezentate de mass-media.

În principal s-a constatat o corespondenţă între gradul de atenţie acordat în presă unei anumite probleme şi gradul de importanţă acordat aceleiaşi probleme de către oamenii din comunitate, care erau expuşi la mass-media.

Aceasta nu înseamnă că presa a reuşit să influenţeze publicul în adoptarea unui anumit punct de vedere, dar a reuşit să determine oamenii să considere unele chestiuni mai importante decât altele.18

Această formulă se bazează pe ideea simplă a mecanicii sociale, aexistenţei unui grup decizional – compus mai ales din elita politică şi mediatică – capabil să schimbe convingerile publicului. Lucrul acesta s-ar datora modificării totale a

modului în care se produce circulaţia şi distribuirea informaţiilor în societăţile democratice complexe. Această modificare presupune selectarea anumitor mesaje din ansamblul de semnale transmise în societate şi prezentarea acestora drept celemai semnificative.19 Modul în care ştirile sunt selectate pentru difuzare în redacţiile mijloacelor de comunicare nu reprezintă o simplă alegere între ştiri disponibile, ci este influenţat de acele sub-sisteme sociale care au ca scop controlarea fluxurilor de comunicare.

Mediile de informare, valorizând anumite evenimente, induc treptat schimbări de ordin cognitiv, inoculează oamenilor anumitemodalităţi de construire mentală a lumii în care trăiesc. Poate cel mai important efect al mass-media este cel pe termen lung, prin structurarea modului în care oamenii ajung să perceapă viaţapublică. Mass-media au puterea de a eticheta actualitatea, care este apoi preluată de public.

Critica vine din faptul că mesajele selectate sunt permanent în favoarea sistemului existent, a clasei politice şi a ideologiei dominante, fapt confirmat mai ales de către teoriile proceselor selective, conform cărora informaţiile neconforme cu convingerileexistente şi în disonanţă cu opiniile predominante produc disconfort psihic.

În cele din urmă, presa are un rol central în procesul de selectare a reprezentanţilor cetăţenilor, în funcţie de intensitatea cu care aceştia sunt prezenţi. Media nu intervine asupra proceselor democratice directe, ci mai ales în producerea unei atmosfere politice favorabile sau nu anumitor grupuri. Fără ştiri sau fără accesul la ştirile importante, alegătorul nu poatelua decizii şi devine în cele din urmă un simplu spectator pasiv la tranzacţiile informaţionale dintre putere şi presă, supunându-se forţei elitelor, care au prioritate în faţa altor grupuri. Democraţia nu mai este decât un joc al elitelor, o competiţie pentru câştigarea susţinerii şi sprijinului publicului.20

 

Teoria dependenţei vine şi ea să susţină ideea influenţei mass-media asupra sistemului social, plecând de la ipoteza că tipul şiintensitatea efectelor variază în funcţie de relaţia dintre sistemul mass-media şi sistemul social. Astfel, în societate, indivizii pentru a cunoaşte şi a avea acces la ceea ce se întâmplă în mediul lor, devin din ce în ce mai dependenţi de informaţia transmisă prin mass-media. Există două condiţii ale acestui proces: dacă societatea trece printr-o perioadă de schimbare, criză sau conflict şi dacă media ocupă o poziţie centrală şi importantă ca sursă de informaţii.21

Procesul prin care se ajunge la efectul de dependenţă se bazează pe un model raţional cognitiv, având ca premisă legătura existentă între conţinutul media şi motivele pentru care audienţaîi acordă atenţie. Putem spune că alegerea are la bază o nevoie preexistentă.

Relaţiile de dependenţă se intensifică în funcţie de gradul de stimulare cognitivă (ex.: atenţia) sau afectivă (ex.: sentimentulde aprobare sau dezaprobare), adică implicarea în procesarea informaţiei. Cu cât este mai mare implicarea, cu atât este mai mare probabilitatea ca media să inducă efecte cognitive, afectiveşi comportamentale.

În momentele de criză, oamenii trec prin stări de nelinişte, teamă şi dezorientare. În aceste momente, apelul la presă, ca factor de regăsire a echilibrului (prin distribuţia de informaţii), este mai intens. Dacă o informaţie corectă poate calma societatea, o informaţie eronată sau exagerată poate declanşa o panică generală. Acest tip de efect este mai intens înmediul urban, în societăţile industrializate, unde dependenţa oamenilor faţă de mass-media creşte.

Dacă în situaţiile de criză singurul mijloc prin care oamenii potafla ce se petrece este mass-media, aceasta înseamnă că audienţele vor creşte neaşteptat de mult în asemenea momente. Spre exemplu, în SUA, în 1986, în noaptea atacului asupra Libiei,postul CNN a avut o audienţă de 2,1 milioane, enormă în raport cuaudienţa sa medie de 400.000 de persoane pe noapte.

 

In 1965, E. Noelle-Neumann, susţinând ideea conform căreia presa are o putere deosebită de a influenţa opiniile indivizilor, lansează teoria spiralei tăcerii. Teoria are în vedere modul în care opinia publică este modelată de diferiţi factori şi felul încare ea modelează reacţiile şi concepţiile membrilor societăţii. Autoarea susţine că presa are o putere deosebită de a influenţa opiniile indivizilor, fiind instrumentul prin care societatea , în ansamblul ei, controlează comportamentul fiecărui individ în parte.

În esenţă, teoria „spiralei tăcerii” se bazează pe cinci premise:

oamenii se tem de izolare, doresc să fie primiţi şi integraţi în colectivităţile care-i înconjoară;

societatea are tendinţa de a marginaliza indivizii care au un comportament deviant sau care au valori diferite de cele acceptate de majoritatea membrilor ei;

frica de izolare îi îndeamnă pe oameni să evalueze permanentstarea, direcţiile, fluctuaţiile opiniilor comune;

aceste evaluări afectează reacţiile în public ale indivizilor, aceştia încercând constant să se conformeze liniei generale de comportament şi de gândire a colectivităţii;

pe baza acestor procese de adecvare şi renunţare la elementele disonante se creează şi se menţine opinia publicămajoritară;22

Astfel, pentru a evita izolarea, atunci când este vorba de probleme publice importante (cum ar fi sprijinul acordat unui partid politic), mulţi oameni caută în mediul în care trăiesc indicii privitoare la opinia dominantă, opiniile aflate în ascensiune sau în declin. Dacă o persoană crede că propria opiniecoincide cu opiniile aflate în declin, este mai puţin înclinată să o exprime public.

Pe măsură ce indivizii sunt mai conştienţi de aceste tendinţe şi îşi adaptează propria perspectivă la cea dominantă, o parte a opiniilor par să domine, iar celelalte par să urmeze o curbă

descendentă. Astfel, tendinţa celor care împărtăşesc primul tip de opinii de a vorbi şi tendinţa celorlalţi de a tăcea declanşează un proces de spiralare care accentuează preponderenţaopiniei aparent dominante.23

Neumann arată că, în lumea contemporană, individul este aproape în totalitate dependent de mass-media în dobândirea informaţiilorcare depăşesc sfera vieţii personale, precum şi în privinţa evaluărilor asupra climatului de opinie din societate. Mai ales pe planul opiniilor, mass-media se substituie grupurilor de referinţă, având o funcţie de reprezentare simbolică a opiniei publice.

Mesajele vehiculate în media sunt utilizate de indivizi ca indicatori a ceea ce este sau nu permis să fie susţinut în mod public.

 

Propusă în 1967 de către George Gerbner, în urma studiilor despreviolenţa simbolică (în special cea televizuală), teoria cultivării pleacă de la premisa că mass-media nu acţionează doar la nivel individual (cultivă convingerile oamenilor), ci afectează deopotrivă cultura, stocul de cunoştinţe, normele şi valorile societăţii.24 Astfel, cultivarea este un efect indirect şi pe termen lung şi îi corespund două procese esenţiale: învăţarea şi construcţia.

Ipoteza centrală este aceea că odată cu consumul de mesaje televizuale, individul este tentat să adopte anumite convingeri, idei despre o anumită societate ideală, precum şi stereotipurile şi modelele prezente în programele tv.25

Anchetele realizate în New York au relevat că există o relaţie dedependenţă între consumul de mesaje televizuale şi creşterea sentimentului de insecuritate, de teamă de criminalitate la nivelul publicului. De exemplu, cei care vizionaseră mai multe programe cu violenţe şi crime supraestimau ponderea violenţei în societate, faţă de telespectatorii moderaţi. El a constatat că influenţa mass-media este foarte vizibilă în cazul acelor

persoane care petrec multe ore (peste patru pe zi) în faţa televizorului, persoane pe care le-a numit „heavy viewers”, faţă de cealaltă categorie, „light viewers”.

Expunerea la mesajele televiziunii, în corelaţie cu alţi factori,precum vârsta, sexul, cultura, poziţia socială etc., conduce la obţinerea unor efecte diferenţiate, sugerând faptul că diferitelegrupuri suportă în chip diferit acţiunea „cultivării”, adică:

1. receptarea sistematică prin mass-media a informaţiilor, simbolurilor sau valorilor;

2. formarea în urma acestui proces a unei reprezentări, mediatic definite, asupra realităţii;26

Unele analize bazate pe ideea „imitaţiei”, suţin că tinerii imităşi învaţă să se comporte agresiv sub influenţa modelelor oferite îndeosebi de filmele de aventuri.

Premisa majoră este că expunerea la stimuli agresivi va mări tensiunea psihologică şi emoţională a individului, ceea ce va face să crească posibilitatea unui comportament violent.27

Odată prezentate aceste abordări teoretice privind efectele mass-media, ne putem întreba totuşi cum percepem un astfel de efect lanivelul simţului comun. În cele mai simple cuvinte, constatăm saunu o schimbare de atitudine la nivelul publicului în urma expunerii la mesajele mass-mediei. Întrucât am stabilit deja că oamenii caută mesaje consonante cu opiniile preexistente, atunci consumul de media este la rândul lui condiţionat de sistemul de valori al individului. Rămâne atunci în discuţie problema dacă, în aceste condiţii, mai putem vorbi de un efect media direct şi complet, în condiţiile în care expunerea la mesajele canalului X doar îmi întreţine convingerile şi atitudinile preexistente. Rămâne de văzut şi dacă această presupunere este general valabilă, sau dacă ea se aplică diferit diverselor categorii sociale în funcţie de gradul de educaţie sau alte caracteristici.

 

1 Petcu, M. – p.58

2Vlăsceanu, L., Zamfir, C. (1993) – „Dicţionar de sociologie”, ed. Babel, p. 263

3 Dicţ. de soc.

4 DeFleur, M. şi Ball-Rokeach, S. (1999) – „Teorii ale comunicării de masă”, ed. Polirom, Iaşi, p. 165-166

5 DeFleur, M., Ball-Rokeach, S. – p. 166

6 idem, p.192

7 idem, p.193

8 idem, p.213

9 DeFleur, M., Ball-Rokeach, S. – p. 273

10 Drpgan, I., p.55

11 Drăgan, I., p.56

12 Drăgan, I., p. 56

13 Drăgan, I., p. 200

14 Drăgan, I., p. 201

15 Coman, M., p. 126

16 Coman, M., p. 127

17 Dobrescu, P., Bârgoanu, A. – „Mass-media şi societatea”, Bucureşti, 2001, ed. Comunicare.ro, p. 88

18 Ball-Rokeach, DeFleur – „Teorii ale comunicării de masă”, p. 264-265

19 Pop, Doru (2001)– „Mass-media şi democraţia”, ed. Collegium, Bucureşti, p.123

20 ibidem, p. 38

21 McQuail, D., p.96

22 Coman, M. – p. 115

23 McQuail, D. – p. 101

24 Petcu, Marian – „Sociologia mass-media”, ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002, p. 141

25 idem, p.142

26 idem, p.142

27 Ball-Rokeach – p.203

Rate this:

      Rate This

Share this:

Facebook Twitter1 Google More

Like this:

Write comment Comments RSS

Trackback ( 0 ) Comments ( 0 )

Leave a Reply

Welcome

Optimist & Full Time Dreamer . Welcome to my blog ! Please take this as information only. This is just web content I want to share with you. Comment as much as you feel. And please link back, I will ;) I've published a lot of stuff on this blog - use the Search Function - it really works ! :) 10x a lot to wordpress.com RSS FEED

Email Subscription

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,654 other followers

Search

Facebook

Bogdan Mandru

Create Your Badge

CSR

On Twitter

'Coffices' take off as the work place goes mobile lnkd.in/bfWFnED - 1   day   ago

The Hidden Technology That Makes Twitter Huge - Businessweekvia @BW buswk.co/1dPx5VD - 1   day   ago

Pissing Money Up A Wall? Captive Media’s Interactive Urinal Gets Crowdfunded techcrunch.com/2013/11/07/uri… via @techcrunch - 2   days   ago

well, so much for cloud services ... I'll stick with sunshine - 3   days   ago

a-ha - Summer Moved On (Video): youtu.be/oVl4qvHuY8g via @youtube - 4   days   ago

Thorium-Fueled Automobile Engine Needs Refueling Once a Century | Industry Tap industrytap.com/thorium-fueled… - 4   days   ago

Pentatonix Covers Daft Punk Hits in Stunning A Cappella Medley mashable.com/2013/11/05/pen… via @mashable - 5   days   ago

50 Universal Truths That Will Make You More Successful businessinsider.com/50-universal-t… via @bi_strategy - 6   days   ago

The 11 Differences Between Dating a Boy vs a Man justmytype.ca/11-differences… - 1   week   ago

Via @nprnews: The Smarter You Are, The Stupider You Are n.pr/1cqP8jI - 1   week   ago

Ascon | Consultanta Economica Management Proiecte Reg Sud-Est

100 Euro Discount Any Vehicle

!Web 2.0 Social Networking

BUZZ & Google Profile Key People Profile Linkedin Profile Lumea e mica Profile Myspace Profile Neogen.ro Profile Orkut Profile Tetatet Profile Twitter Profile Xing Profile Yahoo Profile

Afaceri, Servicii si Companii

Buticul de PR Consultanta Economica Consultanta economico-financiara si reprezentare fiscala Consultanta Financiara | ASCON Love to Dance Management de proiecte | ASCON Oferta servicii de consultanta si fiscalitate Galati Refresh Startups.ro Tot ce Doresti Traininguri.ro Tulipshop – Magazin Online de gradina URBAN GREEN DEVELOPERS Web Design Bucuresti Zen Studio

Blogroll

Blogul Patriotului BoardGames Blog Cafeneua Politica Certitudinea.ro Challenging Establishment Cold Fusion Generator Device Comunismul în România Consultanta Fiscala Galati – Expert Contabil Mihai Mandru Empower Euro<26 Gunoaiele din minte mea Happy Fish Blog Inside Gaming – recomandat !!! Istoria "uitata" ! Jocuri De Logica L'Avant-garde – Make capitalism history Liga pentru Educatie Cultura si Sport (LECS) Lumea dupa Eufrosin Lumea Reala

Neuronu Open Coffee Club Societatea Academica din Romania (SAR) Starea Natiunii Succes Dublu teapa – salve club si salve grup e tzeapa TED Talks – be inspired The blog @ ufo how-to THE COST OF DOING NOTHING The Secret – Motivational Affirmations The Top 100 Game Creators of All Time There is nothing etical about business! Timp de scris Tocilar.ro Universe to multiverse WordPress.com Blog

Creative Rumors

Creative Monkeyz Crew West, Inc. Energie naturala WikiLeaks Romania

Knoledge

33 Conspiracy Theories That Turned Out To Be True A Historic Look at the World Yesterday, Today and Tomorrow Above Top Secret Altermedia Astronomic Facts Cutting-edge, clean energy related films. DefCamp Freemind History of Masonry in America Iesirea din Matrix Infocon.ro Revolutia Verde Romania's Special Operations Forces

secretul din spatele societatilor secrete The Venus Project True World History What IS Time

My projects

Connections micromanagement.ro

Non Profit

Akcees Entrepreneurship Education ARDOR Asociatia Pro Democratia Connections Energie naturala Friedrich Naumann Foundation for Freedom Imagine Romania Politici Publice Traieste Romaneste Youth Rights

People

Abbie Hoffman Adriana Ticleanu Alexandra Cristea Alexandra Martin Anca Maftei Anca Soleil Aura Pohoata Bogdan Antohe Bogdan Grigore Calatoria lui Haiawatha Calatoria Mea – by Victoria Baltag Codrin Paveliuc Olariu Constantin Nimigean – Oitzarisme Core Target – by Bogdan Gavrila Cosmin Florea – photo album

Crina COCO Popescu Denisa Albu Diana Burlacu Diana Stoicescu Dragos Roua Gaby Brezoiu Georgiana Ologeanu Iorga Bogdan Matei – aka Justin Lume Buna Marian Rujoiu – Extreme Trainer Mihai Dumitru Mihail Musat Oana Alina Tudor – Buy me with a coffee… Oana Flavia Sârbu Olivian BREDA PLATON Punctul Zero – by Mihai Iordache Radu Oprea Ramona Gherasim Ruxandra Fediuc Sorin Buruiana Stefan Alexandrescu – Analytic Vision Talent Irosit Toantele nu merg in rai Uplink03 Victoria Baltag Young Professionals Club

SEO

BLUE PROJECTS REALITY Brands Over Night Evil Twin Networks Generatia 21 Life Changeing Events Lumea Seo PPC New Media Sinergy Blog Olivian BREDA Optimists Network

SEO World Coffee Synergy Development There is nothing etical about business!

Pages

Legile lui   Murphy SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE   ROMANESTI THE ATHENIAN CONSTITUTION – by Aristotle – 350   BC USG – Survive! 2. FREE CLOTHING AND   FURNITURE . EU CU MINE SI CU   CEILALTI 100 Ways To Screw Up Your   Life 120 de curiozitati ale corpului   uman 13 REGULI DE AUR IN   VANZARI 30 BEST QUESTIONS FOR HUMAN   RESOURCES 475 things to do when you’re   bored 73 Best Business and Success Lessons by ROBIN   SHARMA A B O U   T A Cyberpunk   Manifesto Am   Demisionat Am devenit superstitios. Cred in   mine ANCORELE   CARIEREI Ascensiunea . O NOUA FORMA A OMULUI   ? Atributiile Autoritatii de Management si ale Organismelor

Intermediare In Managementul Foondurilor   Structurale “Cele 28 de Legi Universale ale Succesului” (Peter   Arnold) Banks, How to get even with your   bank Beneficii ale contractarii   sociale Brainstorming Bursele de valori | Definire, Clasificare si   Functionare C.V.   BOGDAN Cadranul Banilor | Cum poti sa faci   bani Calitatile unui   consultant Carticica sefului de   cuib Ceausescu voia sa devina nemuritor folosind apa   dacilor cel mai frumos gen de   femeie Cel mai misterios loc din   Romania. Cele mai frecvente greseli tipice facute la infiintarea

unei   firme

Cele mai frecvente intrebari si/sau probleme pe care asociatii sau fondatorii unei afaceri trebuie sa le discute la un   start-up

Citate – cam   69 CODUL DEONTOLOGIC AL TANARULUI   POLITICIAN Comunicare – Distantele Spatiale in   Comunicare COMUNICARE – EFECTE ALE MASS-MEDIA. O ABORDARE   TEORETICA COMUNICARE – Teorii ale comunicarii de masa – De Fleur

&   Ball-Rokeach Comunicare | Componentele Comunicarii   non-verbale Comunicare | Harta Mentala, Empatia si Ascultarea   Empatica Comunicare | NEVOI FUNDAMENTALE IN   COMUNICARE Culinar | Retete complete de   sosuri Culmi Cultura   organizationala Cum iubeste zodia   ta? Cum sa ai succes la femei. Dubleaza-ti   intalnirile Cum sa faci o   Prezentare Curs de zbor pentru   incepatori Cuvinte Interzise in   Vanzari De ce iubim   femeile De ce sa apelezi la serviciile unui expert | Avantajele si

beneficiile colaborarii cu un expert in reprezentare fiscalasi consultanta   economica

Despre Sex | Orgasm si Pozitia perfecta pentru facut   sex Dictionar HR | Terminologie   Training DOCTRINE POLITICE –   CONSERVATORISMUL DOCTRINE POLITICE –   LIBERALISMUL DOCTRINE POLITICE –   MONARHISMUL DOCTRINE POLITICE –   NATIONALISMUL DOCTRINE POLITICE –   CRESTIN-DEMOCRATIA DOCTRINE POLITICE –   FEMINISMUL DOCTRINE POLITICE –   LEGIONARISMUL DOCTRINE POLITICE –   POPULISMUL DOCTRINE POLITICE –   SOCIAL-DEMOCRATIA DOCTRINE POLITICE POST-MATERIALISTE – ECOLOGIA   POLITICA Efectele fumatului asupra sanatatii   omului Elementele necesare unui plan de   afaceri ENERGIA   NUMELUI

Etape in planificarea   strategica Exista   Alternative Experimentul Philadelphia si Proiectul   Montauk femeia mea   ideala Feminismul – doar   invidie Feng Shui – Metoda de relaxare   tibetana Fondul Monetar International. Istoric, structura si   functii FONDURILE STRUCTURALE – Prezentare   Generala Generatia 21 | Cum NU poti incepe un partid politic

in   Romania Ghid Work and Travel de   succes Girls need to realize | written by guys   2012 How Your Blood Type Reveal Your Personality and Blood

Type   Compatibility ICE   BREAKING-uri Ingerul   Abundentei Interviu cu   Dumnezeu Intrebari frecvente utilizate la   interviu Invata cum sa Gandesti! – Despre modul in care gandim si

rolurile gandirii … sau ” Cu cat gandesc mai mult cu atat maintreb la ce imi foloseste ”   :)

Invataturi pentru suflet…Richard   BACH Istoria Securitatii in   Romania Istorie | Adevarul despre Dacia si limba   dacilor Jocuri   grup KNOW ABOUT THE BENEFITS OF HAVING FRUITS AND   VEGETABLES LEADERSHIP | Teorii Abordari Mituri si Realitati

despre   Leadership Legi   Stupide Link Building | Link exchange | Link buying | Trading links

| Schimb de link-uri | De ce sa cumperi un link, o pagina sau publicitate pe   blog

Lobby si Advocacy – „Regulile de aur” ale lobbyului eficient in Uniunea Europeana si cateva sfaturi de la   profesionisti

Lobby si Advocacy – Influentarea deciziilor la nivelul institutiilor Uniunii Europene – Comisie, Parlament, Consiliu si punctele de   acces

Lobby si Advocacy – Reglementarea relatiei institutiilor Uniunii Europene cu reprezentantii grupurilor de   interese

Lobby si Advocacy – Succesul in   lobby Lobby si Advocacy – Accesul la procesul decizional al

Uniunii   Europene Lobby si Advocacy – Clarificari conceptuale, teoretice si

metodologice ale activitatii/profesiei de   lobby Lobby si Advocacy | GRUPURI DE PRESIUNE IN   POLITICA Love is   .. Love is a symbol of   eternity Management Organizational | MANAGEMENTUL OAMENILOR sau Ce sa

faci daca ai fost promovat manager in   companie Management Organizational | Managementul Schimbarii

in   Organizatii Management Organizational | Transformarea   Organizationala Management Public | Abordari ale Managementul strategic si

Modele de Planificare Strategică în Sectorul   Public Management Public | Caracteristici ale noului management

public   (NMP) Management public | Noua   Guvernare MANAGEMENTUL CONFLICTELOR – Clasificari, Abordare si

Strategii de   Rezolvare Managementul Creantelor | Oferta Management Creante

Ascon   Galati o Cotatie de pret   GRATUITA

Managementul   timpului Managementul Timpului | Sfaturi pentru un Time

Management   Eficient Managementul   Vanzarilor Medierea de conflicte | Cauzele conflictelor, Rolul

Mediatorului si Etapele procesului de   mediere. Meditation: The Art of   Celebration METAPHYSICS by   Aristotle Mind Control – Rape of the mind – PART ONE — THE TECHNIQUES

OF INDIVIDUAL   SUBMISSION Mind Control – Rape of the mind – PART TWO: THE TECHNIQUES

OF MASS   SUBMISSION Mind Control – Rape of the mind – PART FOUR — IN SEARCH

OF   DEFENSES Mind Control – Rape of the mind – Part THREE —

UNOBTRUSIVE   COERCION

Mind Control Documents &   Links Mind Control | Persuasion & Brainwashing Techniques Being

Used On The Public   Today Montauk, Marte si alte   conspiratii Mythbusting – Sfarsitul lumii din   2012 Never say Yes to the first   offer Ocultism | Documentare   interesante ON THE SOUL by Aristotle – 350   BC Perle   Autohtone POLITICS by Aristotle – 350   BC POSTERIOR ANALYTICS – by Aristotle – 350   BC PRINCIPIILE SI PROCESUL DE PROGRAMARE A

FONDURILOR   STRUCTURALE Principles of   Leadership Profetiile oamenilor de stiinta pentru   2011 PROGRAMELE OPERATIONALE 2007   -2013 Project Management | In ce consta activitatea unui

consultant in implementarea proiectelor   europene PROVERBE STRICT   ROMANESTI Quotes | Philosophy for   Life REGULAMENT DE ORDINE   INTERIOARA Relatia cu cei din jur – Tipuri de personalitati si Stiluri

de   Relationare Relatii Internationale – ACTORII SISTEMULUI   INTERNATIONAL Relatii Internationale – „Realism si relatii internationale”

– Stefano Guzzini   - Relatii Internationale – Ce reprezinta INTERESUL   NATIONAL Relatii Internationale – Conceptul de   PUTERE Relatii Internationale – Conceptul de   Securitate Relatii Internationale – INSTITUTIONALISM CONTRA   NEOREALISM Relatii Internationale – Popoarele, statele si teama – O

agenda pentru studii de securitrate internationala dupa razboiul rece – Barry   Buzan

Relatii Internationale – Procesul Decizional in Politica Externa a Republicii Socialiste Romania si transformarile   ulterioare

Relatii Internationale – Razboi si Pace in Epoca Nucleara: Echilibrul   Terorii

Relatii Internationale – Sistemul International si Evolutia Sistemului   International

Relatii Internationale – Societatea anarhica – Un studiu asupra ordinii in politica mondiala – Hedley   Bull

Relatii Internationale [economice] – Politica comerciala si importanţa politicii   comerciale

Relatii Publice in urmatorul   deceniu Reprezentare fiscala si servicii de consultanta economico-

financiara regiunea   sud-est RHETORIC by Aristotle – 350   BC Say   Something Semnificatii ale zilei de nastere in functie de ziua lunii

–   numerologie[?] Sensul Vietii | De ce a traversat puiul   strada? Sfaturi despre viata | Cum poti recunoaste vampiri

energetici/vampiri sociali si cum sa te feresti daca acestiasunt in jurul   tau

Sfaturi pentru succes. Cum sa obtineti maximul in   vazari! Sigur ca as avea nevoie de o muza. Macar sa-mi

calce   camasile… Stiati ca? Cateva statistici despre lumea in care   traim Stiati ca? Cum poti sa desfaci catuse folosind o agrafa

de   par Stiati ca? Curiozitati din categoria   alimente STIINTE POLITICE – CADRUL SOCIO-POLITIC AL

VIETII   INSTITUTIONALE STIINTE POLITICE – Ordinea politica a societatilor in

schimbare –   Huntington STIINTE POLITICE – POLITICA: DIMENSIUNI SI SEMNIFICAŢII

ALE   CONCEPTULUI STIINTE POLITICE – COMUNICARE POLITICA –

Manualul   comunicatorului STIINTE POLITICE – INSTITUTII POLITICE SI   GUVERNARE STIINTE POLITICE – PARTIDELE POLITICE – Definire, Tipologii,

Caracteristici, Functii si   Roluri STIINTE POLITICE – STATUL – CADRUL INSTITUTIONAL

AL   POLITICII Stiinte Politice | Cine sau Ce este Statul? FORMELE   STATULUI Stiinte Politice | CLIVAJELE   POLITICE

Stiinte Politice | CULTURA POLITICA. SOCIALIZAREA SI IDEOLOGIA   POLITICA

Stiinte Politice | IDEOLOGIILE POLITICE SI DOCTRINELE   POLITICE

Stiinte Politice | PARTIDELE POLITICE. ORIGINI, STRUCTURA, CRITERII DE   DEFINIRE

Stiinte Politice | POLITICUL SI   POLITICA Stiinte Politice | PUTEREA POLITICA SI ORDINEA   SOCIALA Stiinte Politice | REVOLUTIA CA FORMA DE SCHIMBARE   POLITICA Stiinte Politice | SISTEME POLITICE SI REGIMURI   POLITICE Stiinte Politice | TIPOLOGIA PARTIDELOR   POLITICE Stiinte Politice | TIPOLOGIA REGIMURILOR   POLITICE Stiinte Politice | TOTALITARISM SI   DEMOCRATIE Studii Europene – Procesul decizional interinstitutional si

procedura pentru adoptarea legislatiei in Uniunea   Europeana Studii Europene | FAMILII DE PARTIDE SI UNIUNEA   EUROPEANA SUCCESUL in NEGOCIERE – Calitatile necesare unui NEGOCIATOR,

TEHNICI si STRATEGII de   NEGOCIERE Supravetuire | Manual de   Supravetuire

o Supravetuire | 1. PENTRU A SUPRAVIETUI –   GANDESTE! o Supravetuire | 10.   ORBITOR o Supravetuire | 11. PREA   REPEDE o Supravetuire | 12.   TABARA o Supravetuire | 13. LA   DRUM o Supravetuire | 14. IN   SUS o Supravetuire | 15. IN   JOS o Supravetuire | 16.   FOAMEA o Supravetuire | 17. CALAMITATILE   NATURALE o Supravetuire | 18.   RAZBOIUL o Supravetuire | 19. PRIMUL   AJUTOR o Supravetuire | 2. REGULI   GENERALE o Supravetuire | 20.   INCHEIERE o Supravetuire | 3. PREA   SINGUR o Supravetuire | 4. PREA   MULTI o Supravetuire | 5.   SETEA o Supravetuire | 6. IN   APA o Supravetuire | 7.   FRIGUL o Supravetuire | 8.   INCENDIUL o Supravetuire | 9. IN   BEZNA

Supravetuirea | 100 Obiecte necesare in caz de   dezastre Tantric compatability   test Teluri in Viata – The 30 days test – Earl   Nightingale TEORIA CONSPIRATIEI –   Definitie TEORIA RELATIILOR   SOCIALE Teorii structurale ale   revolutiei Teste de autocunoastere – testul   belbin Teste pentru inceperea unei afaceri – Ai o personalitate de

întreprinzator   ? The great collection of documentary   movies The Underworld Survival Guide – STEAL THIS BOOK by

Abbie   Hoffman The Universe as a   Hologram Things one can’t stand about   others Things to look for in a   partner Time   Perception TIPURI DE INTERVENTII   STRUCTURALE Top 21st century economic models explained 4 those who Can’t

understand simple economics .. like your government   ! Top Ten Things to Think About If You Want to Change

the   World Uniunea europeana | Teorii ale integrarii europene si Rolul

statului in contextul integrarii   europene USG – Fight! 11. THE   UNDERGROUND USG – Fight! 1. TELL IT ALL, BROTHERS AND   SISTERS USG – Fight! 10. PIECE   NOW USG – Fight! 2. GUERRILLA   BROADCASTING USG – Fight! 3.   DEMONSTRATIONS USG – Fight! 4.   TRASHING USG – Fight! 5. PEOPLE’S   CHEMISTRY USG – Fight! 6. FIRST AID FOR STREET   FIGHTERS USG – Fight! 7. HIP-POCKET   LAW USG – Fight! 8. STEAL NOW, PAY   NEVER USG – Fight! 9. MONKEY   WELFARE USG – INTRODUCTION to Underworld Survival Guide – STEAL THIS

BOOK by Abbie Hoffman   – USG – LIBERATION! 1.fuck new   york USG – LIBERATION! 2.fuck   Chicago USG – LIBERATION! 3.fuck los   angeles

USG – LIBERATION! 4.fuck san   Francisco USG – Survive! 1. FREE   FOOD USG – Survive! 10. FREE   MONEY USG – Survive! 11. FREE   DOPE USG – Survive! 12. ASSORTED   FREEBIES USG – Survive! 3. FREE   TRANSPORTATION USG – Survive! 4. FREE   LAND USG – Survive! 5. FREE   HOUSING USG – Survive! 6. FREE   EDUCATION USG – Survive! 7. FREE MEDICAL   CARE USG – Survive! 8. FREE   COMMUNICATION USG – Survive! 9. FREE   PLAY USG – Survive! 2. FREE CLOTHING AND   FURNITURE USG | Survival   books Vine un moment in viata cand   realizezi.. Water as Fuel –   Resources Welcome to the   future What is the human aura? Basics about the aura   colours. Zeitgeist in   Romania

November 2013M T W T F S S« Jun      1 2 3

4 5 6 7 8 9 10

November 2013M T W T F S S11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30  

Foreign Policy

Africa Rising? The Race to Build the Continent's Tallest Building Is On

Did The Marines' Top General Stab Another Four-Star In The Back?

How the Beer Lobby Fought Wall Street... and Won

Fonduri Structurale

Ponta, despre descentralizare: Nu cred ca mai trebuie sa stabileasca Guvernul nivelul taxelor locale 11/11/2013

Mobilizarea potentialului inovator in favoarea cresterii economice: comisarul Hahn invita regiunile UE la actiune 11/11/2013

Un proiect portughez a fost declarat drept cea mai buna solutie in materie de clima in cadrul unui concurs european 11/11/2013

CFR: Contracte de asistenta tehnica pentru lucrari de proiectare si executie, in valoare de 4,90 milioane lei 10/11/2013

De ce muta ministrul Teodorovici 350 mil. euro de la Transporturi la POR 10/11/2013

Capital.ro

Salvaţi economia subterană! 11/11/2013

(Bogdan Glăvan)

UE şi SUA reiau negocierile privind acordul de liber-schimb 11/11/2013

Uniunea Europeană şi SUA reiau, astăzi, la Bruxelles, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber-schimb, un proces întrerupt de criza bugetară din Statele Unite, dar şi de scandalul provocat de dezvăluirile privind spionajul american, transmite AFP.

( Capital.ro)

(P) Noua Mazda3 este disponibilă pentru test drive în toate showroom-urile din România 11/11/2013

Mazda3 este disponibilă la preţuri începând de la 14.990 Euro TVA inclus, în versiunea de bază Emotion cu motorul pe benzină de 100 CP şi transmisia în 6 trepte şi beneficiază la lansare de garanţie extinsă la 5 ani sau 150.000 de km şide opţiunea de finanţare prin Mazda Finance

( Capital.ro)

S-a dat liber la majorat taxele locale: Primarii nu mai au nicio limită! 11/11/2013

( Capital.ro)

Mercedes-Benz S 65 AMG: 100 km în doar 4,3 secunde. 232.050 euro 11/11/2013

Lansarea unui nou AMG este întotdeauna o veste importantă pentru pasionații de mașini cu adevărate herghelii sub capotă. Dacă la acest acronim adăugăm și S 65, devine clar că vorbim despre unul dintre cele mai puternice modele Mercedes-Benz existente pe piață.

(Robert Stan)

DailyBusiness.ro

Surprize "marca Ponta". Cum te afecteaza valul de impozite declansat de Guvern 10/11/2013

Guvernul Ponta a anuntat masuri de crestere puternica a fiscalitatii. Acestea ar putea avea ca efecte scaderea investitiilor si a numarului locurilor de munca, majorarea preturilor si implicit un declin al puterii de cumparare, afectarea cresterii economice, ba chiar si o procedura de infringement impotriva Romaniei. Managerul care nu reuseste sa profitabil […]

Casa Poporului, in topul mondial al cladirilor uimitoare mai putin cunoscute 10/11/2013

Casa Poporului (Palatul Parlamentului) din Bucuresti apare pe o lista a celor mai uimitoare cladiri din lume care sunt mai putin cunoscute, realizat de un renumit site de arhitectura. "Palatul Parlamentului din Bucuresti este o cladire uimitoare. Construita de fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, Casa Poporului ocupa locul al doilea in topul celo […]

Franta imprumuta 4,5 mld. euro pentru a stinge datorii 10/11/2013

Guvernul francez va imprumuta 4,5 miliarde euro in acest an pentru a stinge datoriile datoriile generate de prabusirea bancii Credit Lyonnais, a declarat duminica un oficial din ministerul francez al Finantelor. Scadenta datoriilor CreditLyonnais este la finele anului viitor, dar guvernul a decis sa actioneze inca din acest an, a precizat sursa citata.   […]

Director Facebook si-a vandut o treime din actiuni pentru 111 mil. dolari 10/11/2013

Marc Andreessen (foto), membru in Consiliul de Administratieal Facebook, a vandut o treime din actiunile pe care le detine la companie, pentru 111 milioane de dolari, dupa ce cotatia bursiera a retelei de socializare a atins un maxim

record. Fondul de capital de risc Andreessen Horowitz, controlat de directorul Facebook, a vandut miercuri 2,28 milioane de a […]

Apple arunca doua noi modele iPhone in lupta cu Samsung 10/11/2013

Apple pregateste noi modele iPhone cu ecrane curbate, de dimensiuni mari, al caror senzor touch poate inregistra diferite niveluri de presiune. Doua modele iPhone planificate pentru a doua jumatate a anului viitor vor avea ecrane de 4,7 inci, respectiv 5,5 inci, si vor fi curbate lamargine, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Bloomberg , potrivit […]

Financiarul

“Agentul VIP” aduce banii în familia Brancu-Turcu 11/11/2013

- Cristian Brancu şi Oana Turcu sunt asociaţi în firma AGENTUL VIP SRL, cea mai profitabilă dintre societăţile celor doi, scrie ANTITEPARI.ro - Cristi Paul Brancu este asociat cu Camelia Voiculescu în firma CONFIDENTIAL MEDIA SRL - Oana Beatrice Turcu s-a lansat în afaceri în 1997, la Iaşi; “Ardes Bio” şi “Ardes Cosmetici” au încheiat [...] […]

Financiarul

Mănescu: Infrastructura feroviară este rămasă în urmă; punem accentul pe reabilitarea acesteia 11/11/2013

Infrastructura feroviară din România este rămasă în urmă, însă, Ministerul Transporturilor pune accentul pe reabilitarea acesteia prin folosirea unor proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, a declarat sâmbătă, ministrul de resort, Ramona Mănescu. “Este păcat că avem o infrastructură feroviară foarte dezvoltată ca suprafaţă, darrămasă în urmă. Pe tro […]

Financiarul

IGPR: 104 persoane, cercetate penal pentru evaziune cu cereale 11/11/2013

Poliţia Română a continuat, în ultima săptămână, acţiunea decombatere a evaziunii în domeniul operaţiunilor cu cereale şi produse de panificaţie, fiind date peste 3.700 de amenzi,iar 104 persoane sunt cercetate penal. Potrivit unui comunicat al IGPR, în ultima săptămână, poliţiştii au constatat 136 de infracţiuni în domeniul operaţiunilor cu cereale şi pro […]

Financiarul

Patriarhul Daniel, la aniversarea Mănăstirii Pasărea: Samarineanul milostiv din Evanghelie este însuşi Hristos 11/11/2013

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, duminică, 10 noiembrie, la evenimentele dedicate aniversăriia 200 de ani de existenţă a Mănăstirii Pasărea, că Samarineanul milostiv din Evanghelie este însuşi Hristos Domnul care din iubire nesfârşită pentru oameni. Patriarhul a explicat textul Sfintei Evanghelii care s-a citit duminică, text care fa […]

Financiarul

Manageri de spitale schimbaţi din funcţie după ce unităţile pe care le conduc au înregistrat datorii 11/11/2013

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi managerul Spitalului Comunal Vidra şi-au dat demisia, în timp ce managerului Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani a fost demis de Ministerul Sănătăţii ca urmare a înregistrării de arierate timp de trei luni consecutive la aceste spitale. Potrivit unui comunicat al MS remis duminică, în urma [.. […]

Financiarul

Ziarul Financiar

Fondatorii EuroGsm au intrat în retailul cu decoraţiuni 10/11/2013

Oamenii de afaceri Silvia şi Zsolt Fodor din Cluj, care au dezvoltat retailerul EuroGsm ce a ajuns la peste 110 ma-gazine de telefoane şi accesorii telecom, testează acum o nişă de piaţă – o reţea de magazine pentru decoraţiuni interioare, Chic Ville.

Preşedintele dă semnalul polarizării în agricultură: 11.600 ferme cu peste 100 ha au jumătate din terenurile agricole 10/11/2013

Preţurile mici ale terenurilor accelerează agregarea suprafeţelor agricole: 880 de fermieri cu peste 1.000 de hectare au deja în exploatare 17% din suprafaţa arabilă totală de aproape 10 milioane de hectare a României.

„Doar mediul privat mai poate reinventa şcolile profesionale din România“ 10/11/2013

Singura şansă prin care România mai poate scoate muncitori calificaţi din şcoli profesionale este ca aceste instituţii să fie repuse pe picioare prin investiţii în echipamente şi programe de pregătire a tinerilor de către companiile care au nevoie de meseriaşi – aceasta a fost una dintre concluziile unei întâlniri organizate ieri de Camera de Comerţ şi […]

Leonardo începe să vândă haine şi detergenţi pentru a rentabiliza spaţiile prea mari 10/11/2013

Leonardo, cel mai mare retailer din industria locală de încălţăminte, va începe să vândă haine, cosmetice şi produsede uz casnic în magazinele nerentabile, cu suprafeţe prea mari unde proprietarii nu sunt dispuşi să îi permită restructurarea spaţiilor.

Povestea singurei CET private din Bucureşti, investiţie de 25 mil. € 10/11/2013

Singura CET - centrală electrotermică - privată din Bu-cureşti este controlată de omul de afaceri Constantin Bucur,care a ajuns în posesia sa în urma privatizării unei fabricidin Bucureşti în a cărei componenţă era, iar în noiembrie 2013 a finalizat o investiţie de 25 mil. euro în modernizarea centralei.

Money.ro

Un nou mall în Bucure ș ti 11/11/2013

Canadienii de la Benevo vor să înceapă în prima parte a anului viitor construcţia centrului comercial Victoria City,pe fosta platformă Textila Dacia din cartierul Bucureștii Noi din Capitală. Citește mai departe...    

Mina de aur a Cameliei Şucu 11/11/2013

Piața de Gros de la capătul Berceniului va arăta, în cel mult cinci ani, la fel ca Mercabarna din Barcelona sau Rungis, din apropierea Parisului. Nu e un scenariu SF, ci planul de investiţii de cinci milioane de euro al Cameliei Şucu. Citește mai departe...    

Şmecheria care va declanşa bătaia pe autostrada Comarnic- Braşov 11/11/2013

Tronsonul Comarnic-Braşov al autostrăzii Bucureşti-Braşov este mai important pentru Guvern ca toate celelalte proiectede autostrăzi luate laolaltă. Citește mai departe...    

O bancă refuză să primească bani de la clien ț i 11/11/2013

Banca Evrotrast din Rusia (Evropeiskii Trastovîi Bank) refuză să mai primească banii persoanelor fizice care vor să-și deschidă depozite la ea. Citește mai departe...    

Doar 18 km de autostradă în zece luni 11/11/2013

Anul acesta riscă să se încheie cu cele mai proaste rezultate la capitolul inaugurare de autostrăzi din 2011 încoace. Citește mai departe...    

Tranzac ț ie de 111 milioane de dolari cu ac ț iuni Facebook 10/11/2013

Un membru al Consiliul de Administraţie al Facebook a vânduto treime din acţiunile pe care le deţine la companie, pentru111 milioane de dolari. Citește mai departe...    

Apartamente cu grădini suspendate în Bucure ș ti 10/11/2013

Dezvoltatorii au scos la vânzare, la cea de a XXV-a ediţie aTârgului Imobiliar Project Expo, ce se va desfăşura în București în perioada 15-17 noiembrie, locuinţe de la 18.000de euro. Citește mai departe...    

Ac ț iune IGPR pentru depistarea infrac ț iunilor economice 10/11/2013

Aproximativ 100 de infracţiuni economice au fost depistate de poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor, în ultima săptămână potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, Agenţiei de presă r/News de către IGPR (Inspectoratul General al Citește mai departe...    

Cât costă un revelion de cinci stele 10/11/2013

Hotelurile de cinci stele din București au pus deja în vânzare pachetele de Revelion. Hotelierii au pregătit petreceri cu artiști cunoscuți, meniuri bogate și băuturi detop. Citește mai departe...    

Jumătate de milion de turi ș ti pe o singură insulă grecească 10/11/2013

Pentru prima oară în istoria turistică a insulei grecești Zakynthos, numărul turiștilor a depășit pragul de 500.000, un obiectiv al agențiilor de turism din insula de ani de zile. Citește mai departe...    

Care este cea mai vândută bere românească 10/11/2013

Brandurile de bere situate pe segmentul de preţ de mijloc aurămas cele mai vândute în România anul trecut. Citește mai departe...    

UE vrea propria agen ț ie de spionaj 10/11/2013

Uniunea Europeană trebuie să îşi facă propriul serviciu de informaţii până în anul 2020, a declarat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". Citește mai departe...    

1,19 miliarde de euro - ofertă record pentru meciurile Ligii Campionilor 09/11/2013

BT Sport a oferit o sumă record, de 1 miliard de lire (1,19 miliarde de euro), pentru dreptul de a difuza meciurile din Liga Campionilor UEFA, potrivit The Daily Telegraph. Citeștemai departe...    

Panasonic face stop joc cu noua tabletă 4K de 20 de inch 09/11/2013

O tabletă grea, voluminoasă și scumpă, produsă de Panasonic,numită Toughpad UT-MB5, va fi lansată pe piață în ianuarie 2014. Tableta de 20 inch, cu ecran 4K (3840x2560 pixeli) este declarată drept "game changer" de către dezvoltatori. Citește mai departe...    

Somelier de ciocolată, o nouă profesie căutată de elve ț ieni 09/11/2013

Universitatea de Științe Aplicate din Zurich a eliberat primele atestate ale profesiei somelier de ciocolată. Zece studenți au fost învățați să analizeze obiectiv mirosul, gustul, textura și culoarea diferitelor soiuri de ciocolata și să determine calitatea acestora. Citește mai departe...    

Adio bancnota de 5 euro? 09/11/2013

Monnaie de Paris propune înlocuirea bancnotei de 5 euro cu omonedă. Reforma monetară va aduce economii de miliarde de euro zonei euro, consideră instituția franceză. Citește mai departe...    

De ce insistă Google să ne activăm pe mobile Location Services 09/11/2013

Serviciul al cărui sens multă lume nu-l înțelege - Location Services, are pentru Google o mare miză economică. Concernulamerican testeză acum un sistem derivat din acest serviciu care urmăreşte oamenii în lumea reală cu scop... Citește maideparte...    

Iustin Paraschiv, arestat pentru evaziune fiscală 09/11/2013

Milionarul prahovean Iustin Paraschiv (32 de ani), prezent în Top 300 Capital cu o avere estimată la 65 de milioane de euro, a fost reținut vineri seară pentru evaziune fiscală șispălare de bani. Citește mai departe...    

Euforia listării Romgaz a ț inut BVB pe plus ș i în această săptămână 09/11/2013

Bursa de Valori București (BVB) a început săptămâna în creștere, în continuarea euforiei generate de succesul listării Romgaz, dar și datorită unui climat pozitiv pe piețele externe. Citește mai departe...    

Leul, la cel mai scăzut nivel din această lună 09/11/2013

Leul a început săptămâna în creștere față de euro și pe depreciere în raport cu dolarul american. Citește mai departe...    

Romania e Ghetou

On facebook

ASCON Consultanta Economica |

Promote Your Page Too

From Facebook

An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

facebook

John Proud

Proud Models

Proud Models

Promote Your Page Too

Urban Green Developers

Urban Green Developers

Promote Your Page Too

New Media Sinergy

New Media Sinergy

Promote Your Page Too

Generatia 21

Slacker – Lazy but smart

RSS Feed ‘O, ,O’ Follow me after midnite in the club

Page Rank?

Top Rated

Posts | Pages | Comments

All | Today | This Week | This Month

Freedom 5/5 (2 votes)

Cum s-a rătăcit mărţişorul 5/5 (1 vote)

The Pareto Principle explained in real life situations 5/5 (1 vote)

numbers

kix

Cazare Reduceri 50% Hotel Hello | Continental Hotels

Something that gets you going

fish tank

more or less

Blog Stats

374,974 hitsBlog at WordPress.com. | The monochrome Theme. Follow

Follow “Blog by Bogdan Mandru”

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,654 other followers

Powered by WordPress.com

COMUNICARE – EFECTE ALE MASS-MEDIA. O ABORDARE TEORETICAOdată cu dezvoltarea studiilor în domeniul comunicării de masă, pe lângă problemele legate de eficienţa comunicării, cercetătoriiau început să îsi pună problema efectelor pe care procesul comunicării le are asupra societăţii. Se încearcă printre altele găsirea unor motivaţii pentru consumul media, cât şi pentru modificările care pot surveni (ale opiniei sau ale atitudinii) datorită consumului media. Aceste modificări se vor găsi sub denumirea de efecte media. Distincţia între diferite tipuri de efecte se face din două perspective:

a tipului de schimbare pe care îl produce consumul media (schimbare de opinie sau de atitudine);

a existenţei sau nu şi a altor factori, pe lângă consumul media, ce favorizează sau nu schimbarea;

Efectele comunicării de masă reprezintă ansamblul de procese şi de consecinţe pe care le presupune receptarea mesajelor, procese şi consecinţe care nu pot fi atribuite decât actului de comunicare sau toate modificările la nivel individual şi social pe care le produc mass-media prin tipul de mesaje.1

Printr-o privire de ansamblu, observăm că „în ultimele decenii s-au conturat şi elaborat mai multe tipuri de abordări, teorii şi probleme referitoare la mass-media. Există însă două paradigme generale, care sunt practic prezente în toate cercetările. Prima poate fi numită media puternică şi consideră că mass-media au efecte, în general negative, deosebit de puternice, intervenind activ asupra structurilor şi mecanismelor vieţii sociale, ele fiind active în raport cu individul sau societatea, iar structurile sociale relativ pasive la influenţele media.

A doua paradigmă, numită şi media slabă consideră că influenţa mass-media în

societate este relativ mică, că ele sunt subordonate şi nu supraordonate societăţii, că nu determină opţiunile şi comportamentele indivizilor, ci se orientează după acestea”. 2

Analiza efectelor mass-media reprezintă principala preocupare a cercetătorilor în studiile privind comunicarea de masă. Aceasta deoarece mass-media, acţionând asupra întregii societăţi, poate afecta personalitatea umană în cele trei dimensiuni ale sale: cognitivă, afectivă şi comportamentală. Astfel, rezultatele acestor căutări au fost o serie de teorii care încearcă să descrie, să explice şi să prezică ce se întâmplă atunci când anumite categorii de oameni sunt expuse unor conţinuturi specifice prin intermediul unui anumit mijloc de comunicare de masă. O trecere succintă în revistă a acestora ne arată că putem deosebi trei mari perioade, fiecare fiind dominată de un anumit tip de teorii.

 

III.1 „Atotputernicia” media şi teoria „glonţului magic”. Efecte puternice şi directe.

 

Teoria „glonţului magic” Şcoala de la Frankfurt

 

Naşterea „glonţului magic” – propaganda

Primele teorii care au urmărit să sesizeze şi să explice impactulmediilor capabile să emită mesaje pentru un public numeros pot părea demodate astăzi, însă ele sunt mai mult decât simple curiozităţi istorice. Evoluţiile concepţiilor viitoare au reprezentat reacţii la aceste prime construcţii teoretice, de aici derivând importanţa cunoaşterii lor.

Teoriile din perioada de debut a preocupărilor faţă de efectele mass-media s-au conturat în primele decenii ale secolului al XX-lea, epocă de răspândire pe scară din ce în ce mai largă a unor mijloace de comunicare precum: presa scrisă, dar mai ales radioulşi cinematograful.

Prima perioadă poartă amprenta primului război mondial şi a perioadei interbelice, se caracterizează prin credinţa că putereamass-media este nelimitată, influenţând direct opiniile şi comportamentele indivizilor. Publicul este perceput ca o masă de indivizi izolaţi şi anonimi expuşi, fără nici o rezistenţă, valurilor de propagandă.

 

Convingerea că media sunt atotputernice se baza pe un anumit mod de percepere a realităţilor sociale ale acelui timp. Se consideracă procese precum cele de adâncire a diviziunii sociale a muncii,conducând la complexificarea societăţii, au drept consecinţă majoră apariţia aşa numitei „societăţi de masă”:

„Societatea de masă presupune o situaţie de izolare psihologică aindividului faţă de ceilalţi, o impersonalitate predominantă în interacţiunile cu ceilalţi, precum şi obligaţii sociale

facultative.” 3 Pe scurt, principalele trăsături ale societăţii de masă sunt următoarele:

indivizi relativ izolaţi unii de ceilalţi (o izolare psihicăşi afectivă),

interacţiunile dintre oameni au loc în manieră preponderent impersonală,

relaţiile se stabilesc între indivizi îndeosebi în virtutea existenţei unei specializări accentuate, pe baza funcţiilor şi rolurilor sociale pe care aceştia le performează ca urmare a diviziunii muncii în societate;

indivizii sunt relativ liberi faţă de povara obligaţiilor sociale neoficiale

Primul război mondial a scos la iveală aceste trăsături ale societăţii de masă. Aceasta însemna lipsa de solidaritate şi afectivitate care să susţină eforturile de război. Acest nou context mondial însemna nevoia de „Gemeinschaft”, adică o societate în care oamenii sunt foarte legaţi unii de alţii prin intermediul rudeniei, prieteniei sau oricărui alt factor social de coeziune. Astfel, „a devenit esenţială mobilizarea sentimentelor şi a loialităţii, inducerea în cetăţeni a urii şi fricii de duşmani, menţinerea moralului lor în faţa privaţiunilorşi captarea energiilor în vederea unei contribuţii eficiente pentru naţiune. Mijlocuri pentru realizarea acestor scopuri urgente era propaganda. Cetăţenii trebuiau să îţi urască duşmanul, să îşi iubească patria şi să îşi maximalizeze angajamentul în efortul de război. Mijloacele de comunicare de masă disponibile în acel moment au devenit principalul instrumentpentru convingerea cetăţenilor.”4 Mijlocul folosit pentru mobilizarea energiilor individuale a fost propaganda. Mesaje propagandistice au invadat mediile de comunicare. Succesul propagandei din timpul războiului a condus la convingerea că media sunt atotputernice.

Pentru a ilustra pe scurt ceea ce propagandiştii considerau eficient şi reacţiile pe care căutau să le provoace cu ajutorul stimulilor, consider important un citat dintr-o destăinuire de după război care a fost foarte mult mediatizată: „Tema atrocităţii a fost un factor important în propaganda engleză.

Cele mai multe expozeuri pe această temă erau înghiţite cu nesaţ de către un public naiv. Poate că ar fi fost mai puţin înclinaţi să accepte poveştile despre teroarea germană dacă ar fi fost de faţă la naşterea celei mai lugubre poveşti despre atrocitate, la sediul Departamentului britanic de informaţii, în primăvara anului 1917.

Generalul de brigadă J.V.Charteris… compara două tablouri capturate de la germani. Primul era o reproducere vie a unei scene îngrozitoare, care arăta cadavrele soldaţilor germani ce erau transportate pentru a fi înmormântate în spatele liniilor. Al doilea tablou înfăţişa cai morţi trimişi la o fabrică unde, datorită ingeniozităţii germane, se extrăgeau săpun şi uleiuri din leşuri.

Generalul Charteris a avut inspiraţia de a schimba titlurile celor două tablouri. …generalul a folosit foarfecele cu dexteritate şi a pus titlul: Cadavre germane în drum spre fabricade săpun sub imaginea cadavrelor soldaţilor germani. În douăzeci şi patru de ore, tabloul era în valiza diplomatică ce urma să fieexpediată la Shanghai.

Generalul Charteris a trimis tabloul în China pentru a revolta opinia publică împotriva germanilor. Respectul chinezilor pentru morţi ajunge până la veneraţie. Profanarea morţilor atribuită germanilor a fost unul din factorii ce au determinat China să declare război împotriva Puterilor Centrale.” 5

Teoria „glonţului magic” marchează nu numai această perioadă, darşi aproape toare cercetările ce vor fi iniţiate în următorii ai. Pornind de la premisa că natura umană este una iraţională şi că ordinea socială este oglindită prin societatea de masă, teoria glonţului magic considera mass-media un mecanism atotputernic, având la bază un model stimul-răspuns. Publicul este considerat oţintă amorfă care se supune orbeşte acestui model. Conform acestei interpretări, de îndată ce mesajul atinge receptorul el declanşează o reacţie uniformă – la fel cum un stimul extern declanşează, în corpul omenesc, reacţii senzoriale spontane. Aşa cum preciza şi T. O’Sullivan, teoria glonţului magic „apare ca unmodel mecanicist şi lipsit de subtilitate de explicare a relaţiei

dintre presă şi audienţă, model care considera că mass-media injectează valori, idei şi informaţii, în chip direct, în indivizi pasivi, producând un efect direct şi imediat.”6 Se presupune că mass-media acţionează după modelul „acului de seringă hipodermică”7 expresie creată de Harold Lasswell pentru adesemna efectul sau impactul direct şi nediferenţiat asupra indivizilor. Expresia vine să sublinieze faptul că mesajele presei penetrează conştiinţa receptorului cu uşurinţa cu care un ac străpunge pielea, generând un răspuns imediat, rapid şi necontrolat raţional, analog celui provocat de o împunsătură.

Urmărind acest model Lasswell a încercat să analizeze în mod obiectiv impactul propagandei din timpul războiului şi rolul pe care l-a avut mass-media în dezvoltarea acestui fenomen: „propaganda este unul dintre instrumentele cele mai puternice dinlumea modernă … un instrument mai nou şi mai subtil trebuie să transforme mii şi chiar milioane de fiinţe omeneşti într-o masă amalgamată de ură, voinţă şi speranţă. O nouă flacără trebuie să ardă cangrena neînţelegerilor şi să topească oţelul entuziasmuluibelicos. Numele acestui ciocan şi al acestei nicovale a solidarităţii sociale este propaganda”8. Astfel, mesajele erau concepute cu atenţie şi transmise în buletine de ştiri, filme, discursuri, cărţi, predici, afişe, zvonuri, reclame publicitare.

Modelul pornea de la premiza că stimulii construiţi cu abilitate ar ajunge la fiecare membru al societăţii prin mass-media şi că fiecare persoană îi va percepe în acelaşi mod, provocând o reacţie mai mult sau mai puţin uniformă la toţi membrii societăţii.

Mesajele mass-media veneau astfel ca nişte „gloanţe magice”, având o putere nemăsurată de a influenţa direct opiniile, comportamentele, de a manipula masele. Altfel spus, receptorii „dau un răspuns direct şi imediat la mesaje, reacţionând ca la o injecţie”.

De asemenea, Lasswell arăta că mijloacele de informare reprezintăcea mai sigură metodă „de gestionare guvernamentală a opiniilor”,atât în tabăra aliaţilor, cât şi cea a inamicilor. În viziunea sacomunicarea are întotdeauna acelaşi sens, unii direcţional, de la

emiţător la receptor, ceea ce face ca receptorul să aibă un rol pasiv în relaţia comunicaţională.

În ansamblu, modelul Lasswell poate fi prezentat astfel:

CINE? → emiţător

CE SPUNE? → mesaj

CUM? → canal

CUI? → receptor

CU CE EFECT?→ efect

Simplificând, modelul comunicării de masă se poate rezuma la formula „someone says something on somebody” (cineva spune ceva cuiva).

Pe de altă parte, perioada anilor ’40 reprezintă momentul divizării abordărilor asupra media în două mari curente: empiric şi critic. Curentul empiric, denumit de Paul Lazarsfeld în 1941 drept „cercetare administrativă”, presupunea folosirea unor metode empirice de cercetare a comunicării, având în vedere audienţa şi impactul presei scrise, dar îndeosebi a radioului, asupra indivizilor.

 

În acest context s-au dezvoltat şi teoriile critice la adresa efectelor mass-media, având la bază ideea manipulării. Această şcoală critică susţinea că mijloacele comunicării de masă nu beneficiază de autonomie în raport cu puterea economică şi politică, ele servind la perpetuarea ideologiei dominante şi la manipulare. Pentru reprezentanţii acestei şcoli, rolul cercetăriiera acela de a demasca rolul ascuns al mass-media.

Curentul critic reprezenta o viziune politico-filozofică asupra societăţii şi a impactului media în cadrul acestei societăţi. Obiectivul criticilor nu consta în efortul de a ameliora comunicarea în sensul creşterii performanţelor (aşa cum gândeau

empiricii), ci demistificarea întregului sistem media pentru a-l transforma de la rădăcini. Ei consideră că inovaţiile tehnologiceîn sistemul media sunt de natură a altera democraţia prin operarea unei violenţe simbolice şi transformarea în mijloace de putere şi dominare.

Pe la mijlocul anilor ’40, Th. Adorno şi Max Horkheimer creează conceptul de „industrie culturală”9. Ei analizează producţia industrială a bunurilor culturale ca o mişcare globală de producere a culturii ca marfă. Schema de organizare a produselor culturale este văzută ca un management al fabricării maşinilor înserie sau proiecte de urbanism. Modul industrial de producţie naşte „cultura de masă”, determinând decăderea culturii autenticela statutul de marfă şi supunerea ei unei raţionalităţi mercantile conform logicii profitului şi lipsită de orice autonomie estetică. Ea nu mai este o artă pură dominată de logicacreaţiei, a independenţei artistului, ci de o logică comercială, cea a „vânzării”, exterioară creaţiei propriu-zise. Industrializarea producţiei culturale presupune existenţa proceselor de raţionalizare, de optimizare, în aşa fel încât, cu costuri relativ reduse, pe cicluri de producţie cât mai scurte săse ofere publicului produse care să placă şi, prin consum masiv, să aducă profituri cât mai mari.10

Pornind o cercetare a programelor muzicale de la radio, Adorno şiHorkheimer, contată că muzica a fost redusă la starea de „ornament” al vieţii cotidiene, fiind un fel de „fericire frauduloasă a artei afirmative”, o formă de apropiere a individului alienat de cultura impusă de elite, deci un produs cultural de integrare în societatea dată.

Reprezentanţii criticismului identificau în marile schimbări sociale generate de industrializare, urbanizare şi democratizare a societăţii occidentale pericolele unui proces de masificare politică şi culturală, ale formării unei „societăţi de masă”, văzută ca o colectivitate abstractă de indivizi care primesc mesaje media. Rezultatul este conformismul şi resemnarea în faţa acestei „culturi atrofiate” care, „amestecând în mod armonios şi adesea insesizabil arta, politica, religia, filozofia cu reclame comerciale, aduc aceste domenii ale culturii la acelaşi numitor,

adică la forma de marfă”11. Fiind elaborate pentru publicuri masive, produsele culturale nu aduc „provocări intelectuale”, ci conţinuturi accesibile, care nu presupun efort de înţelegere. „Indiferent de gen cultura de masă se bazează pe structuri repetitive, uşor de înţeles, care îi dau consumatorului o anumităsenzaţie de confort intelectual, nesolicitându-i prea mult fantezia, şi care îl fac să trăiască senzaţii intense, dar superficiale”.12

 

 

 

 

 

III.2 De la „atotputernicia” media la teoria „fluxului în doi paşi”. Efecte limitate.

 

Modelul „fluxului în doi paşi” Teoria „utilizării şi gratificaţiilor

 

Această a doua perioadă corespunde anilor 1945-1960, când teoriile efectelor masive ale mass-media încep să îşi piardă din puterea explicativă, urmare a iniţierii unor proiecte de cercetare empirică care au trimis la ideea relativităţii efectelor mass-media, în sensul că influenţa este mai curând indirectă, mediată şi de alte elemente ale mediului social sau ale procesului comunicaţional, cum are fi lider de opinie, grupuri mici, comunităţi de referinţă etc.

Această perioadă poartă amprenta modelului „fluxului în doi paşi”, model ce îşi are originea într-un studiu efectuat de Paul Lazarsfeld privind efectele comunicării de masă în campania din

1940 pentru alegerile prezidenţiale din S.U.A. Descoperirile au relevat faptul că mecanismul de influenţare a comportamentului electoral este mult diferit faţă de ceea ce se ştia, chiar în contradicţie cu teoriile anterioare. Astfel, informaţiile despre campanie oferite de mass-media nu ating decât un număr redus de persoane. Premisa modelului este aceea că indivizii nu trăiesc izolaţi, ci aparţin unor grupuri sociale şi intră în legătură cu alţi indivizi.

Cercetarea a demonstrat că există un flux al informaţiilor în doipaşi: de la mass-media către liderii de opinie (indivizi relativ bine informaţi, care apelează mai mult la media, sunt mai sociabili, sunt conştienţi că îi pot influenţa pe alţii, că le este atribuit atât un rol sursă, cât şi unul de orientare), şi dela aceştia către persoanele care erau expuse mai puţin direct la mass-media şi care apelau în acest sens pentru obţinerea de informaţii. Aceşti lideri de opinie oferă interpretări ale campaniei, chiar influenţează intenţiile de vot ale celor care primesc informaţiile. În timpul cercetărilor, autorii studiului au descoperit că „ori de câte ori cei intervievaţi erau rugaţi sărelateze despre modul în care erau influenţaţi de campania făcutăprin mijloacele de comunicare de toate felurile, discuţiile politice erau menţionate mai frecvent decât radioul sau ştirile tipărite … Adesea, ideile vin de la radio şi presa scrisă la liderii de opinie şi de la aceştia la segmentele mai puţin activeale populaţiei”13.

Astfel selectarea mesajelor are loc în strânsă legătură cu sistemul de relaţii sociale, punându-se sub semnul întrebării principiul lui Lasswell privind efectul direct şi nediferenţiat al mass-media. Principalul efect al media pare a fi cel de întărire şi de confirmare a atitudinilor şi opiniilor pe care le au indivizii. Este pusă la îndoială mai ales puterea media de a schimba opiniile şi atitudinile şi mai ales capacitatea acestora de a denatura opinia şi de a manipula receptorii, efectele fiind considerate minimale în raport cu puterea de influenţare a relaţiilor interpersonale. Publicul, până acum „uniformizat şi nediferenţiat”, este reprezentat de indivizi care în grupurile dereferinţă vor avea reacţii diferite.14

Mass media

↓ ↓ ↓ - idei difuzate PAS I

☺ ☺ ☺ - lider de opinie

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ - idei difuzate PAS II

☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺ - persoane mai puţin expuse

la mass-media

Noua viziune a relaţiei dintre public şi mass-media a fost determinată de conştientizarea şi studierea diferenţelor individuale şi sociale la nivelul indivizilor. Astfel, în timp ceteoria glonţului magic vedea un public inert, influenţat relativ uniform de informaţiile transmise prin mass-media, teoria utilizării şi gratificaţiilor insistă asupra diversităţii nevoilor, orientărilor şi activităţilor membrilor publicului. Bazele acestui model au pornit de la un studiu pe care Paul Lazarsfeld si H. Hertzog l-au iniţiat pentru a descoperi satisfacţiile pe care diferitele tipuri de jocuri sau teatru radiofonic le produceau ascultătorilor. Mai târziu, în 1974, E. Katz si J. Blumler au sintetizat aceste descoperiri sub forma modelului teoretic pe care îl cunoaştem astăzi, model întemeiat pe două premise:

publicul este activ; atunci când face apel la sistemul comunicării de masă, el urmăreşte obiective clare;

în dialogul cu presa, reprezentanţtii publicului caută sa-şirezolve anumite nevoi şi să obţină anumite satisfacţii;15

Consumul mediatic este un act de utilizare în funcţie de aşteptările şi foloasele presupuse, este un act de selecţie, satisfacţia publicului venind tocmai din proiecţia acestor cerinţe. Cercetătorii au înţeles că un singur mesaj nu se adresează tuturor şi că pentru a avea un efect persuasiv trebuie adoptată o strategie diferită, astfel încât mesajele să fie create în funcţie de diversele categorii de interese şi nevoi. Dar, pe lânga aceste variabile de ordin psihologic, apar şi

variabile de ordin social, în sensul că trebuie avute în vedere şi diferenţierile sociale: barbaţi si femei, tineri si bătrâni, locuitori în mediul rural şi locuitori în mediul urban, originea etnică, afilierea religioasă, orientare politică, venit financiar, educaţie etc. De exemplu, nevoia de informare poate mări, pe neaşteptate, audienţa unor mesaje: astfel, dezbaterea Kennedy-Nixon a fost urmarită de 85 de milioane de oameni; la vestea uciderii lui J. F. Kennedy, audienţa programelor de ştiri ale televiziunilor a crescut de la 25% la 75%; ‚inmormântarea luiKennedy a fost urmărită de 93% din audienţă. Se observă astfel căacest model se dovedeşte a fi unul din cele mai eficiente modele de analiză a receptării mesajelor mass-media.

Studiile comparative ale reacţiilor diferitelor tipuri de oameni faţă de mass-media au arătat că membrii publicului din cadrul unor categorii sociale distincte aveau tendinţa să selecteze mesaje diferite din mass-media, să interpreteze acelaşi mesaj în moduri diferite de cele ale altor categorii sociale, să reţină mesajele selectiv şi să acţioneze diferit, ca rezultat al faptului că fuseseră expuşi influenţei mass-media.” Nevoile care sunt satisfăcute de mass-media pot fi de natura cognitivă (dobândirea de informaţii, cunoaştere, opinii), afectivă (dobândirea de experienţe emoţionale), socio-integrativă (întărirea încrederii în sine şi a statusului) şi de scădere a tensiunii (posibilitatea evadării din grijile cotidiene).” 16

Concepţia anterioară că publicul este pasiv s-a transformat în aceea că membrii publicului sunt activi atunci când selectează mesajul preferat transmis de mass-media. Mass-media îsi construiesc mesajele în funcţie de preferinţele publicului care, la rândul lui, îşi găseşte “gratificări” prin consumul acestor conţinuturi.

 

III.3 Etapa revirimentului. Perspectiva efectelor complexe ale mass-media

 

Teoria „agenda-setting” Teoria „dependenţei” Teoria „spiralei tăcerii” Teoria „cultivării”

 

Anii 70 aduc în prim plan o nouă perioadă în studiul efectelor mass-media, o etapă a “revirimentului”, caracterizată prin revenirea la mai vechile idei ale influenţei puternice a mass-media, în principal datorită televiziunii care atrăsese în această perioadă audienţe de dimensiuni fără precedent.

Etapa revirimentului relevă mecanisme mai ascunse ale producerii efectelor cognitive si afective ale media, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Astfel, efectele pe termen lung sunt influenţe de ordin mult mai general, cum ar fi cele asupra sistemelor de valori.

Ideea că membrii societăţii sunt izolaţi din punct de vedere social şi psihologic va fi contrazisă de teoriile care au accentuat diferenţele individuale, sociale, cele provocate de normele grupului (studiile Fondului Payne, fluxul comunicării in doi paşi). Conceptul de instinct va fi înlocuit de cel de atitudine şi va sta la baza studiilor despre persuasiune ale lui Carl Hovland, prin care acesta va demonstra că efectele mass-media sunt într-adevăr puternice, dar numai în ceea ce priveşte acumularea de informaţie, iar nu în ceea ce priveşte orientarea opiniei sau schimbarea comportamentului. Efectele imediate au fost înlocuite cu efectele pe termen lung, cum ar fi efecte în ceea ce priveşte socializarea indivizilor (teoria dependenţei). Media nu au influenţe imediate, ci joacă un rol în construirea semnificaţiilor (teoria cultivării). Media nu ne forţează să gândim ceva anume, dar ne pot influenţa să ne gandim la ceva anume (teoria agenda-setting).17

 

Plecând de la această ultimă afirmaţie, ideea de bază a teoriei agenda-setting este aceea că există o legătură strânsa între

modul în care presa, în sensul larg, prezintă evenimentele din timpul unei campanii electorale şi ordinea importanţei dată acestora de către cei care sunt expuşi ştirilor. Această teorie este axată şi convingerile care rezultă din prezentările mass-media, respectiv, ordinea, după importanţă, atribuită unui set dechestiuni politice care sunt discutate în presă. Este conformă cuparadigma mai cuprinzătoare a semnificaţiei, legând realitatea mediatizată de conceperea semnificaţiilor subiective şi influenţalor asupra comportamentului.

Ipoteza de bază a fost formulată de Maxwell E. McCombs şi Donald Shaw, la sfârşitul anilor 60. Ea a devenit principala teză pentruun studiu pe scară mică privind ştirile despre campania prezidenţială a anului 1968 şi modul în care oamenii percepeau importanţa problemelor. S-a făcut o analiză a conţinutului ştirilor, pentru a vedea modul în care erau prezentate ştirile politice despre candidaţi la televiziune, în ziare şi reviste pe o perioadă mai mare; de asemenea, a fost efectuat şi un sondaj pentru a evalua convingerile celor intervievaţi despre importanţadiferenţiată a problemelor care fuseseră prezentate de mass-media.

În principal s-a constatat o corespondenţă între gradul de atenţie acordat în presă unei anumite probleme şi gradul de importanţă acordat aceleiaşi probleme de către oamenii din comunitate, care erau expuşi la mass-media.

Aceasta nu înseamnă că presa a reuşit să influenţeze publicul în adoptarea unui anumit punct de vedere, dar a reuşit să determine oamenii să considere unele chestiuni mai importante decât altele.18

Această formulă se bazează pe ideea simplă a mecanicii sociale, aexistenţei unui grup decizional – compus mai ales din elita politică şi mediatică – capabil să schimbe convingerile publicului. Lucrul acesta s-ar datora modificării totale a modului în care se produce circulaţia şi distribuirea informaţiilor în societăţile democratice complexe. Această modificare presupune selectarea anumitor mesaje din ansamblul de semnale transmise în societate şi prezentarea acestora drept cele

mai semnificative.19 Modul în care ştirile sunt selectate pentru difuzare în redacţiile mijloacelor de comunicare nu reprezintă o simplă alegere între ştiri disponibile, ci este influenţat de acele sub-sisteme sociale care au ca scop controlarea fluxurilor de comunicare.

Mediile de informare, valorizând anumite evenimente, induc treptat schimbări de ordin cognitiv, inoculează oamenilor anumitemodalităţi de construire mentală a lumii în care trăiesc. Poate cel mai important efect al mass-media este cel pe termen lung, prin structurarea modului în care oamenii ajung să perceapă viaţapublică. Mass-media au puterea de a eticheta actualitatea, care este apoi preluată de public.

Critica vine din faptul că mesajele selectate sunt permanent în favoarea sistemului existent, a clasei politice şi a ideologiei dominante, fapt confirmat mai ales de către teoriile proceselor selective, conform cărora informaţiile neconforme cu convingerileexistente şi în disonanţă cu opiniile predominante produc disconfort psihic.

În cele din urmă, presa are un rol central în procesul de selectare a reprezentanţilor cetăţenilor, în funcţie de intensitatea cu care aceştia sunt prezenţi. Media nu intervine asupra proceselor democratice directe, ci mai ales în producerea unei atmosfere politice favorabile sau nu anumitor grupuri. Fără ştiri sau fără accesul la ştirile importante, alegătorul nu poatelua decizii şi devine în cele din urmă un simplu spectator pasiv la tranzacţiile informaţionale dintre putere şi presă, supunându-se forţei elitelor, care au prioritate în faţa altor grupuri. Democraţia nu mai este decât un joc al elitelor, o competiţie pentru câştigarea susţinerii şi sprijinului publicului.20

 

Teoria dependenţei vine şi ea să susţină ideea influenţei mass-media asupra sistemului social, plecând de la ipoteza că tipul şiintensitatea efectelor variază în funcţie de relaţia dintre sistemul mass-media şi sistemul social. Astfel, în societate, indivizii pentru a cunoaşte şi a avea acces la ceea ce se

întâmplă în mediul lor, devin din ce în ce mai dependenţi de informaţia transmisă prin mass-media. Există două condiţii ale acestui proces: dacă societatea trece printr-o perioadă de schimbare, criză sau conflict şi dacă media ocupă o poziţie centrală şi importantă ca sursă de informaţii.21

Procesul prin care se ajunge la efectul de dependenţă se bazează pe un model raţional cognitiv, având ca premisă legătura existentă între conţinutul media şi motivele pentru care audienţaîi acordă atenţie. Putem spune că alegerea are la bază o nevoie preexistentă.

Relaţiile de dependenţă se intensifică în funcţie de gradul de stimulare cognitivă (ex.: atenţia) sau afectivă (ex.: sentimentulde aprobare sau dezaprobare), adică implicarea în procesarea informaţiei. Cu cât este mai mare implicarea, cu atât este mai mare probabilitatea ca media să inducă efecte cognitive, afectiveşi comportamentale.

În momentele de criză, oamenii trec prin stări de nelinişte, teamă şi dezorientare. În aceste momente, apelul la presă, ca factor de regăsire a echilibrului (prin distribuţia de informaţii), este mai intens. Dacă o informaţie corectă poate calma societatea, o informaţie eronată sau exagerată poate declanşa o panică generală. Acest tip de efect este mai intens înmediul urban, în societăţile industrializate, unde dependenţa oamenilor faţă de mass-media creşte.

Dacă în situaţiile de criză singurul mijloc prin care oamenii potafla ce se petrece este mass-media, aceasta înseamnă că audienţele vor creşte neaşteptat de mult în asemenea momente. Spre exemplu, în SUA, în 1986, în noaptea atacului asupra Libiei,postul CNN a avut o audienţă de 2,1 milioane, enormă în raport cuaudienţa sa medie de 400.000 de persoane pe noapte.

 

In 1965, E. Noelle-Neumann, susţinând ideea conform căreia presa are o putere deosebită de a influenţa opiniile indivizilor, lansează teoria spiralei tăcerii. Teoria are în vedere modul în

care opinia publică este modelată de diferiţi factori şi felul încare ea modelează reacţiile şi concepţiile membrilor societăţii. Autoarea susţine că presa are o putere deosebită de a influenţa opiniile indivizilor, fiind instrumentul prin care societatea , în ansamblul ei, controlează comportamentul fiecărui individ în parte.

În esenţă, teoria „spiralei tăcerii” se bazează pe cinci premise:

oamenii se tem de izolare, doresc să fie primiţi şi integraţi în colectivităţile care-i înconjoară;

societatea are tendinţa de a marginaliza indivizii care au un comportament deviant sau care au valori diferite de cele acceptate de majoritatea membrilor ei;

frica de izolare îi îndeamnă pe oameni să evalueze permanentstarea, direcţiile, fluctuaţiile opiniilor comune;

aceste evaluări afectează reacţiile în public ale indivizilor, aceştia încercând constant să se conformeze liniei generale de comportament şi de gândire a colectivităţii;

pe baza acestor procese de adecvare şi renunţare la elementele disonante se creează şi se menţine opinia publicămajoritară;22

Astfel, pentru a evita izolarea, atunci când este vorba de probleme publice importante (cum ar fi sprijinul acordat unui partid politic), mulţi oameni caută în mediul în care trăiesc indicii privitoare la opinia dominantă, opiniile aflate în ascensiune sau în declin. Dacă o persoană crede că propria opiniecoincide cu opiniile aflate în declin, este mai puţin înclinată să o exprime public.

Pe măsură ce indivizii sunt mai conştienţi de aceste tendinţe şi îşi adaptează propria perspectivă la cea dominantă, o parte a opiniilor par să domine, iar celelalte par să urmeze o curbă descendentă. Astfel, tendinţa celor care împărtăşesc primul tip de opinii de a vorbi şi tendinţa celorlalţi de a tăcea declanşează un proces de spiralare care accentuează preponderenţaopiniei aparent dominante.23

Neumann arată că, în lumea contemporană, individul este aproape în totalitate dependent de mass-media în dobândirea informaţiilorcare depăşesc sfera vieţii personale, precum şi în privinţa evaluărilor asupra climatului de opinie din societate. Mai ales pe planul opiniilor, mass-media se substituie grupurilor de referinţă, având o funcţie de reprezentare simbolică a opiniei publice.

Mesajele vehiculate în media sunt utilizate de indivizi ca indicatori a ceea ce este sau nu permis să fie susţinut în mod public.

 

Propusă în 1967 de către George Gerbner, în urma studiilor despreviolenţa simbolică (în special cea televizuală), teoria cultivării pleacă de la premisa că mass-media nu acţionează doar la nivel individual (cultivă convingerile oamenilor), ci afectează deopotrivă cultura, stocul de cunoştinţe, normele şi valorile societăţii.24 Astfel, cultivarea este un efect indirect şi pe termen lung şi îi corespund două procese esenţiale: învăţarea şi construcţia.

Ipoteza centrală este aceea că odată cu consumul de mesaje televizuale, individul este tentat să adopte anumite convingeri, idei despre o anumită societate ideală, precum şi stereotipurile şi modelele prezente în programele tv.25

Anchetele realizate în New York au relevat că există o relaţie dedependenţă între consumul de mesaje televizuale şi creşterea sentimentului de insecuritate, de teamă de criminalitate la nivelul publicului. De exemplu, cei care vizionaseră mai multe programe cu violenţe şi crime supraestimau ponderea violenţei în societate, faţă de telespectatorii moderaţi. El a constatat că influenţa mass-media este foarte vizibilă în cazul acelor persoane care petrec multe ore (peste patru pe zi) în faţa televizorului, persoane pe care le-a numit „heavy viewers”, faţă de cealaltă categorie, „light viewers”.

Expunerea la mesajele televiziunii, în corelaţie cu alţi factori,precum vârsta, sexul, cultura, poziţia socială etc., conduce la obţinerea unor efecte diferenţiate, sugerând faptul că diferitelegrupuri suportă în chip diferit acţiunea „cultivării”, adică:

1. receptarea sistematică prin mass-media a informaţiilor, simbolurilor sau valorilor;

2. formarea în urma acestui proces a unei reprezentări, mediatic definite, asupra realităţii;26

Unele analize bazate pe ideea „imitaţiei”, suţin că tinerii imităşi învaţă să se comporte agresiv sub influenţa modelelor oferite îndeosebi de filmele de aventuri.

Premisa majoră este că expunerea la stimuli agresivi va mări tensiunea psihologică şi emoţională a individului, ceea ce va face să crească posibilitatea unui comportament violent.27

Odată prezentate aceste abordări teoretice privind efectele mass-media, ne putem întreba totuşi cum percepem un astfel de efect lanivelul simţului comun. În cele mai simple cuvinte, constatăm saunu o schimbare de atitudine la nivelul publicului în urma expunerii la mesajele mass-mediei. Întrucât am stabilit deja că oamenii caută mesaje consonante cu opiniile preexistente, atunci consumul de media este la rândul lui condiţionat de sistemul de valori al individului. Rămâne atunci în discuţie problema dacă, în aceste condiţii, mai putem vorbi de un efect media direct şi complet, în condiţiile în care expunerea la mesajele canalului X doar îmi întreţine convingerile şi atitudinile preexistente. Rămâne de văzut şi dacă această presupunere este general valabilă, sau dacă ea se aplică diferit diverselor categorii sociale în funcţie de gradul de educaţie sau alte caracteristici.

 

1 Petcu, M. – p.58

2Vlăsceanu, L., Zamfir, C. (1993) – „Dicţionar de sociologie”, ed. Babel, p. 263

3 Dicţ. de soc.

4 DeFleur, M. şi Ball-Rokeach, S. (1999) – „Teorii ale comunicării de masă”, ed. Polirom, Iaşi, p. 165-166

5 DeFleur, M., Ball-Rokeach, S. – p. 166

6 idem, p.192

7 idem, p.193

8 idem, p.213

9 DeFleur, M., Ball-Rokeach, S. – p. 273

10 Drpgan, I., p.55

11 Drăgan, I., p.56

12 Drăgan, I., p. 56

13 Drăgan, I., p. 200

14 Drăgan, I., p. 201

15 Coman, M., p. 126

16 Coman, M., p. 127

17 Dobrescu, P., Bârgoanu, A. – „Mass-media şi societatea”, Bucureşti, 2001, ed. Comunicare.ro, p. 88

18 Ball-Rokeach, DeFleur – „Teorii ale comunicării de masă”, p. 264-265

19 Pop, Doru (2001)– „Mass-media şi democraţia”, ed. Collegium, Bucureşti, p.123

20 ibidem, p. 38

21 McQuail, D., p.96

22 Coman, M. – p. 115

23 McQuail, D. – p. 101

24 Petcu, Marian – „Sociologia mass-media”, ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002, p. 141

25 idem, p.142

26 idem, p.142

27 Ball-Rokeach – p.203

Rate this:

      Rate This

Share this:

Facebook Twitter1 Google More

Like this:

Write comment Comments RSS

Trackback ( 0 ) Comments ( 0 )

Leave a Reply

Welcome

Optimist & Full Time Dreamer . Welcome to my blog ! Please take this as information only. This is just web content I want to share with you. Comment as much as you feel. And please link back, I will ;) I've published a lot of stuff on this blog - use the Search Function - it really works ! :) 10x a lot to wordpress.com RSS FEED

Email Subscription

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,654 other followers

Facebook

Search

Bogdan Mandru

Create Your Badge

CSR

On Twitter

'Coffices' take off as the work place goes mobile lnkd.in/bfWFnED - 1   day   ago

The Hidden Technology That Makes Twitter Huge - Businessweekvia @BW buswk.co/1dPx5VD - 1   day   ago

Pissing Money Up A Wall? Captive Media’s Interactive Urinal Gets Crowdfunded techcrunch.com/2013/11/07/uri… via @techcrunch - 2   days   ago

well, so much for cloud services ... I'll stick with sunshine - 3   days   ago

a-ha - Summer Moved On (Video): youtu.be/oVl4qvHuY8g via @youtube - 4   days   ago

Thorium-Fueled Automobile Engine Needs Refueling Once a Century | Industry Tap industrytap.com/thorium-fueled… - 4   days   ago

Pentatonix Covers Daft Punk Hits in Stunning A Cappella Medley mashable.com/2013/11/05/pen… via @mashable - 5   days   ago

50 Universal Truths That Will Make You More Successful businessinsider.com/50-universal-t… via @bi_strategy - 6   days   ago

The 11 Differences Between Dating a Boy vs a Man justmytype.ca/11-differences… - 1   week   ago

Via @nprnews: The Smarter You Are, The Stupider You Are n.pr/1cqP8jI - 1   week   ago

Ascon | Consultanta Economica Management Proiecte Reg Sud-Est

100 Euro Discount Any Vehicle

!Web 2.0 Social Networking

BUZZ & Google Profile Key People Profile Linkedin Profile Lumea e mica Profile Myspace Profile Neogen.ro Profile Orkut Profile Tetatet Profile Twitter Profile Xing Profile Yahoo Profile

Afaceri, Servicii si Companii

Buticul de PR

Consultanta Economica Consultanta economico-financiara si reprezentare fiscala Consultanta Financiara | ASCON Love to Dance Management de proiecte | ASCON Oferta servicii de consultanta si fiscalitate Galati Refresh Startups.ro Tot ce Doresti Traininguri.ro Tulipshop – Magazin Online de gradina URBAN GREEN DEVELOPERS Web Design Bucuresti Zen Studio

Blogroll

Blogul Patriotului BoardGames Blog Cafeneua Politica Certitudinea.ro Challenging Establishment Cold Fusion Generator Device Comunismul în România Consultanta Fiscala Galati – Expert Contabil Mihai Mandru Empower Euro<26 Gunoaiele din minte mea Happy Fish Blog Inside Gaming – recomandat !!! Istoria "uitata" ! Jocuri De Logica L'Avant-garde – Make capitalism history Liga pentru Educatie Cultura si Sport (LECS) Lumea dupa Eufrosin Lumea Reala Neuronu Open Coffee Club Societatea Academica din Romania (SAR)

Starea Natiunii Succes Dublu teapa – salve club si salve grup e tzeapa TED Talks – be inspired The blog @ ufo how-to THE COST OF DOING NOTHING The Secret – Motivational Affirmations The Top 100 Game Creators of All Time There is nothing etical about business! Timp de scris Tocilar.ro Universe to multiverse WordPress.com Blog

Creative Rumors

Creative Monkeyz Crew West, Inc. Energie naturala WikiLeaks Romania

Knoledge

33 Conspiracy Theories That Turned Out To Be True A Historic Look at the World Yesterday, Today and Tomorrow Above Top Secret Altermedia Astronomic Facts Cutting-edge, clean energy related films. DefCamp Freemind History of Masonry in America Iesirea din Matrix Infocon.ro Revolutia Verde Romania's Special Operations Forces secretul din spatele societatilor secrete The Venus Project True World History

What IS Time

My projects

Connections micromanagement.ro

Non Profit

Akcees Entrepreneurship Education ARDOR Asociatia Pro Democratia Connections Energie naturala Friedrich Naumann Foundation for Freedom Imagine Romania Politici Publice Traieste Romaneste Youth Rights

People

Abbie Hoffman Adriana Ticleanu Alexandra Cristea Alexandra Martin Anca Maftei Anca Soleil Aura Pohoata Bogdan Antohe Bogdan Grigore Calatoria lui Haiawatha Calatoria Mea – by Victoria Baltag Codrin Paveliuc Olariu Constantin Nimigean – Oitzarisme Core Target – by Bogdan Gavrila Cosmin Florea – photo album Crina COCO Popescu Denisa Albu Diana Burlacu

Diana Stoicescu Dragos Roua Gaby Brezoiu Georgiana Ologeanu Iorga Bogdan Matei – aka Justin Lume Buna Marian Rujoiu – Extreme Trainer Mihai Dumitru Mihail Musat Oana Alina Tudor – Buy me with a coffee… Oana Flavia Sârbu Olivian BREDA PLATON Punctul Zero – by Mihai Iordache Radu Oprea Ramona Gherasim Ruxandra Fediuc Sorin Buruiana Stefan Alexandrescu – Analytic Vision Talent Irosit Toantele nu merg in rai Uplink03 Victoria Baltag Young Professionals Club

SEO

BLUE PROJECTS REALITY Brands Over Night Evil Twin Networks Generatia 21 Life Changeing Events Lumea Seo PPC New Media Sinergy Blog Olivian BREDA Optimists Network SEO World Coffee Synergy Development There is nothing etical about business!

Pages

Legile lui   Murphy SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE   ROMANESTI THE ATHENIAN CONSTITUTION – by Aristotle – 350   BC USG – Survive! 2. FREE CLOTHING AND   FURNITURE . EU CU MINE SI CU   CEILALTI 100 Ways To Screw Up Your   Life 120 de curiozitati ale corpului   uman 13 REGULI DE AUR IN   VANZARI 30 BEST QUESTIONS FOR HUMAN   RESOURCES 475 things to do when you’re   bored 73 Best Business and Success Lessons by ROBIN   SHARMA A B O U   T A Cyberpunk   Manifesto Am   Demisionat Am devenit superstitios. Cred in   mine ANCORELE   CARIEREI Ascensiunea . O NOUA FORMA A OMULUI   ? Atributiile Autoritatii de Management si ale Organismelor

Intermediare In Managementul Foondurilor   Structurale “Cele 28 de Legi Universale ale Succesului” (Peter   Arnold) Banks, How to get even with your   bank Beneficii ale contractarii   sociale Brainstorming Bursele de valori | Definire, Clasificare si   Functionare C.V.   BOGDAN Cadranul Banilor | Cum poti sa faci   bani Calitatile unui   consultant Carticica sefului de   cuib Ceausescu voia sa devina nemuritor folosind apa   dacilor cel mai frumos gen de   femeie Cel mai misterios loc din   Romania. Cele mai frecvente greseli tipice facute la infiintarea

unei   firme Cele mai frecvente intrebari si/sau probleme pe care

asociatii sau fondatorii unei afaceri trebuie sa le discute la un   start-up

Citate – cam   69

CODUL DEONTOLOGIC AL TANARULUI   POLITICIAN Comunicare – Distantele Spatiale in   Comunicare COMUNICARE – EFECTE ALE MASS-MEDIA. O ABORDARE   TEORETICA COMUNICARE – Teorii ale comunicarii de masa – De Fleur

&   Ball-Rokeach Comunicare | Componentele Comunicarii   non-verbale Comunicare | Harta Mentala, Empatia si Ascultarea   Empatica Comunicare | NEVOI FUNDAMENTALE IN   COMUNICARE Culinar | Retete complete de   sosuri Culmi Cultura   organizationala Cum iubeste zodia   ta? Cum sa ai succes la femei. Dubleaza-ti   intalnirile Cum sa faci o   Prezentare Curs de zbor pentru   incepatori Cuvinte Interzise in   Vanzari De ce iubim   femeile De ce sa apelezi la serviciile unui expert | Avantajele si

beneficiile colaborarii cu un expert in reprezentare fiscalasi consultanta   economica

Despre Sex | Orgasm si Pozitia perfecta pentru facut   sex Dictionar HR | Terminologie   Training DOCTRINE POLITICE –   CONSERVATORISMUL DOCTRINE POLITICE –   LIBERALISMUL DOCTRINE POLITICE –   MONARHISMUL DOCTRINE POLITICE –   NATIONALISMUL DOCTRINE POLITICE –   CRESTIN-DEMOCRATIA DOCTRINE POLITICE –   FEMINISMUL DOCTRINE POLITICE –   LEGIONARISMUL DOCTRINE POLITICE –   POPULISMUL DOCTRINE POLITICE –   SOCIAL-DEMOCRATIA DOCTRINE POLITICE POST-MATERIALISTE – ECOLOGIA   POLITICA Efectele fumatului asupra sanatatii   omului Elementele necesare unui plan de   afaceri ENERGIA   NUMELUI Etape in planificarea   strategica Exista   Alternative Experimentul Philadelphia si Proiectul   Montauk femeia mea   ideala

Feminismul – doar   invidie Feng Shui – Metoda de relaxare   tibetana Fondul Monetar International. Istoric, structura si   functii FONDURILE STRUCTURALE – Prezentare   Generala Generatia 21 | Cum NU poti incepe un partid politic

in   Romania Ghid Work and Travel de   succes Girls need to realize | written by guys   2012 How Your Blood Type Reveal Your Personality and Blood

Type   Compatibility ICE   BREAKING-uri Ingerul   Abundentei Interviu cu   Dumnezeu Intrebari frecvente utilizate la   interviu Invata cum sa Gandesti! – Despre modul in care gandim si

rolurile gandirii … sau ” Cu cat gandesc mai mult cu atat maintreb la ce imi foloseste ”   :)

Invataturi pentru suflet…Richard   BACH Istoria Securitatii in   Romania Istorie | Adevarul despre Dacia si limba   dacilor Jocuri   grup KNOW ABOUT THE BENEFITS OF HAVING FRUITS AND   VEGETABLES LEADERSHIP | Teorii Abordari Mituri si Realitati

despre   Leadership Legi   Stupide Link Building | Link exchange | Link buying | Trading links

| Schimb de link-uri | De ce sa cumperi un link, o pagina sau publicitate pe   blog

Lobby si Advocacy – „Regulile de aur” ale lobbyului eficient in Uniunea Europeana si cateva sfaturi de la   profesionisti

Lobby si Advocacy – Influentarea deciziilor la nivelul institutiilor Uniunii Europene – Comisie, Parlament, Consiliu si punctele de   acces

Lobby si Advocacy – Reglementarea relatiei institutiilor Uniunii Europene cu reprezentantii grupurilor de   interese

Lobby si Advocacy – Succesul in   lobby Lobby si Advocacy – Accesul la procesul decizional al

Uniunii   Europene

Lobby si Advocacy – Clarificari conceptuale, teoretice si metodologice ale activitatii/profesiei de   lobby

Lobby si Advocacy | GRUPURI DE PRESIUNE IN   POLITICA Love is   .. Love is a symbol of   eternity Management Organizational | MANAGEMENTUL OAMENILOR sau Ce sa

faci daca ai fost promovat manager in   companie Management Organizational | Managementul Schimbarii

in   Organizatii Management Organizational | Transformarea   Organizationala Management Public | Abordari ale Managementul strategic si

Modele de Planificare Strategică în Sectorul   Public Management Public | Caracteristici ale noului management

public   (NMP) Management public | Noua   Guvernare MANAGEMENTUL CONFLICTELOR – Clasificari, Abordare si

Strategii de   Rezolvare Managementul Creantelor | Oferta Management Creante

Ascon   Galati o Cotatie de pret   GRATUITA

Managementul   timpului Managementul Timpului | Sfaturi pentru un Time

Management   Eficient Managementul   Vanzarilor Medierea de conflicte | Cauzele conflictelor, Rolul

Mediatorului si Etapele procesului de   mediere. Meditation: The Art of   Celebration METAPHYSICS by   Aristotle Mind Control – Rape of the mind – PART ONE — THE TECHNIQUES

OF INDIVIDUAL   SUBMISSION Mind Control – Rape of the mind – PART TWO: THE TECHNIQUES

OF MASS   SUBMISSION Mind Control – Rape of the mind – PART FOUR — IN SEARCH

OF   DEFENSES Mind Control – Rape of the mind – Part THREE —

UNOBTRUSIVE   COERCION Mind Control Documents &   Links Mind Control | Persuasion & Brainwashing Techniques Being

Used On The Public   Today

Montauk, Marte si alte   conspiratii Mythbusting – Sfarsitul lumii din   2012 Never say Yes to the first   offer Ocultism | Documentare   interesante ON THE SOUL by Aristotle – 350   BC Perle   Autohtone POLITICS by Aristotle – 350   BC POSTERIOR ANALYTICS – by Aristotle – 350   BC PRINCIPIILE SI PROCESUL DE PROGRAMARE A

FONDURILOR   STRUCTURALE Principles of   Leadership Profetiile oamenilor de stiinta pentru   2011 PROGRAMELE OPERATIONALE 2007   -2013 Project Management | In ce consta activitatea unui

consultant in implementarea proiectelor   europene PROVERBE STRICT   ROMANESTI Quotes | Philosophy for   Life REGULAMENT DE ORDINE   INTERIOARA Relatia cu cei din jur – Tipuri de personalitati si Stiluri

de   Relationare Relatii Internationale – ACTORII SISTEMULUI   INTERNATIONAL Relatii Internationale – „Realism si relatii internationale”

– Stefano Guzzini   - Relatii Internationale – Ce reprezinta INTERESUL   NATIONAL Relatii Internationale – Conceptul de   PUTERE Relatii Internationale – Conceptul de   Securitate Relatii Internationale – INSTITUTIONALISM CONTRA   NEOREALISM Relatii Internationale – Popoarele, statele si teama – O

agenda pentru studii de securitrate internationala dupa razboiul rece – Barry   Buzan

Relatii Internationale – Procesul Decizional in Politica Externa a Republicii Socialiste Romania si transformarile   ulterioare

Relatii Internationale – Razboi si Pace in Epoca Nucleara: Echilibrul   Terorii

Relatii Internationale – Sistemul International si Evolutia Sistemului   International

Relatii Internationale – Societatea anarhica – Un studiu asupra ordinii in politica mondiala – Hedley   Bull

Relatii Internationale [economice] – Politica comerciala si importanţa politicii   comerciale

Relatii Publice in urmatorul   deceniu Reprezentare fiscala si servicii de consultanta economico-

financiara regiunea   sud-est RHETORIC by Aristotle – 350   BC Say   Something Semnificatii ale zilei de nastere in functie de ziua lunii

–   numerologie[?] Sensul Vietii | De ce a traversat puiul   strada? Sfaturi despre viata | Cum poti recunoaste vampiri

energetici/vampiri sociali si cum sa te feresti daca acestiasunt in jurul   tau

Sfaturi pentru succes. Cum sa obtineti maximul in   vazari! Sigur ca as avea nevoie de o muza. Macar sa-mi

calce   camasile… Stiati ca? Cateva statistici despre lumea in care   traim Stiati ca? Cum poti sa desfaci catuse folosind o agrafa

de   par Stiati ca? Curiozitati din categoria   alimente STIINTE POLITICE – CADRUL SOCIO-POLITIC AL

VIETII   INSTITUTIONALE STIINTE POLITICE – Ordinea politica a societatilor in

schimbare –   Huntington STIINTE POLITICE – POLITICA: DIMENSIUNI SI SEMNIFICAŢII

ALE   CONCEPTULUI STIINTE POLITICE – COMUNICARE POLITICA –

Manualul   comunicatorului STIINTE POLITICE – INSTITUTII POLITICE SI   GUVERNARE STIINTE POLITICE – PARTIDELE POLITICE – Definire, Tipologii,

Caracteristici, Functii si   Roluri STIINTE POLITICE – STATUL – CADRUL INSTITUTIONAL

AL   POLITICII Stiinte Politice | Cine sau Ce este Statul? FORMELE   STATULUI Stiinte Politice | CLIVAJELE   POLITICE Stiinte Politice | CULTURA POLITICA. SOCIALIZAREA SI

IDEOLOGIA   POLITICA Stiinte Politice | IDEOLOGIILE POLITICE SI

DOCTRINELE   POLITICE

Stiinte Politice | PARTIDELE POLITICE. ORIGINI, STRUCTURA, CRITERII DE   DEFINIRE

Stiinte Politice | POLITICUL SI   POLITICA Stiinte Politice | PUTEREA POLITICA SI ORDINEA   SOCIALA Stiinte Politice | REVOLUTIA CA FORMA DE SCHIMBARE   POLITICA Stiinte Politice | SISTEME POLITICE SI REGIMURI   POLITICE Stiinte Politice | TIPOLOGIA PARTIDELOR   POLITICE Stiinte Politice | TIPOLOGIA REGIMURILOR   POLITICE Stiinte Politice | TOTALITARISM SI   DEMOCRATIE Studii Europene – Procesul decizional interinstitutional si

procedura pentru adoptarea legislatiei in Uniunea   Europeana Studii Europene | FAMILII DE PARTIDE SI UNIUNEA   EUROPEANA SUCCESUL in NEGOCIERE – Calitatile necesare unui NEGOCIATOR,

TEHNICI si STRATEGII de   NEGOCIERE Supravetuire | Manual de   Supravetuire

o Supravetuire | 1. PENTRU A SUPRAVIETUI –   GANDESTE! o Supravetuire | 10.   ORBITOR o Supravetuire | 11. PREA   REPEDE o Supravetuire | 12.   TABARA o Supravetuire | 13. LA   DRUM o Supravetuire | 14. IN   SUS o Supravetuire | 15. IN   JOS o Supravetuire | 16.   FOAMEA o Supravetuire | 17. CALAMITATILE   NATURALE o Supravetuire | 18.   RAZBOIUL o Supravetuire | 19. PRIMUL   AJUTOR o Supravetuire | 2. REGULI   GENERALE o Supravetuire | 20.   INCHEIERE o Supravetuire | 3. PREA   SINGUR o Supravetuire | 4. PREA   MULTI o Supravetuire | 5.   SETEA o Supravetuire | 6. IN   APA o Supravetuire | 7.   FRIGUL o Supravetuire | 8.   INCENDIUL o Supravetuire | 9. IN   BEZNA

Supravetuirea | 100 Obiecte necesare in caz de   dezastre Tantric compatability   test Teluri in Viata – The 30 days test – Earl   Nightingale TEORIA CONSPIRATIEI –   Definitie

TEORIA RELATIILOR   SOCIALE Teorii structurale ale   revolutiei Teste de autocunoastere – testul   belbin Teste pentru inceperea unei afaceri – Ai o personalitate de

întreprinzator   ? The great collection of documentary   movies The Underworld Survival Guide – STEAL THIS BOOK by

Abbie   Hoffman The Universe as a   Hologram Things one can’t stand about   others Things to look for in a   partner Time   Perception TIPURI DE INTERVENTII   STRUCTURALE Top 21st century economic models explained 4 those who Can’t

understand simple economics .. like your government   ! Top Ten Things to Think About If You Want to Change

the   World Uniunea europeana | Teorii ale integrarii europene si Rolul

statului in contextul integrarii   europene USG – Fight! 11. THE   UNDERGROUND USG – Fight! 1. TELL IT ALL, BROTHERS AND   SISTERS USG – Fight! 10. PIECE   NOW USG – Fight! 2. GUERRILLA   BROADCASTING USG – Fight! 3.   DEMONSTRATIONS USG – Fight! 4.   TRASHING USG – Fight! 5. PEOPLE’S   CHEMISTRY USG – Fight! 6. FIRST AID FOR STREET   FIGHTERS USG – Fight! 7. HIP-POCKET   LAW USG – Fight! 8. STEAL NOW, PAY   NEVER USG – Fight! 9. MONKEY   WELFARE USG – INTRODUCTION to Underworld Survival Guide – STEAL THIS

BOOK by Abbie Hoffman   – USG – LIBERATION! 1.fuck new   york USG – LIBERATION! 2.fuck   Chicago USG – LIBERATION! 3.fuck los   angeles USG – LIBERATION! 4.fuck san   Francisco USG – Survive! 1. FREE   FOOD USG – Survive! 10. FREE   MONEY USG – Survive! 11. FREE   DOPE

USG – Survive! 12. ASSORTED   FREEBIES USG – Survive! 3. FREE   TRANSPORTATION USG – Survive! 4. FREE   LAND USG – Survive! 5. FREE   HOUSING USG – Survive! 6. FREE   EDUCATION USG – Survive! 7. FREE MEDICAL   CARE USG – Survive! 8. FREE   COMMUNICATION USG – Survive! 9. FREE   PLAY USG – Survive! 2. FREE CLOTHING AND   FURNITURE USG | Survival   books Vine un moment in viata cand   realizezi.. Water as Fuel –   Resources Welcome to the   future What is the human aura? Basics about the aura   colours. Zeitgeist in   Romania

November 2013M T W T F S S« Jun      1 2 3

4 5 6 7 8 9 10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

November 2013M T W T F S S25

26

27

28

29

30  

Foreign Policy

Africa Rising? The Race to Build the Continent's Tallest Building Is On

Did The Marines' Top General Stab Another Four-Star In The Back?

How the Beer Lobby Fought Wall Street... and Won

Fonduri Structurale

Ponta, despre descentralizare: Nu cred ca mai trebuie sa stabileasca Guvernul nivelul taxelor locale 11/11/2013

Mobilizarea potentialului inovator in favoarea cresterii economice: comisarul Hahn invita regiunile UE la actiune 11/11/2013

Un proiect portughez a fost declarat drept cea mai buna solutie in materie de clima in cadrul unui concurs european 11/11/2013

CFR: Contracte de asistenta tehnica pentru lucrari de proiectare si executie, in valoare de 4,90 milioane lei 10/11/2013

De ce muta ministrul Teodorovici 350 mil. euro de la Transporturi la POR 10/11/2013

Capital.ro

Salvaţi economia subterană! 11/11/2013

(Bogdan Glăvan)

UE şi SUA reiau negocierile privind acordul de liber-schimb 11/11/2013

Uniunea Europeană şi SUA reiau, astăzi, la Bruxelles, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber-

schimb, un proces întrerupt de criza bugetară din Statele Unite, dar şi de scandalul provocat de dezvăluirile privind spionajul american, transmite AFP.

( Capital.ro)

(P) Noua Mazda3 este disponibilă pentru test drive în toate showroom-urile din România 11/11/2013

Mazda3 este disponibilă la preţuri începând de la 14.990 Euro TVA inclus, în versiunea de bază Emotion cu motorul pe benzină de 100 CP şi transmisia în 6 trepte şi beneficiază la lansare de garanţie extinsă la 5 ani sau 150.000 de km şide opţiunea de finanţare prin Mazda Finance

( Capital.ro)

S-a dat liber la majorat taxele locale: Primarii nu mai au nicio limită! 11/11/2013

( Capital.ro)

Mercedes-Benz S 65 AMG: 100 km în doar 4,3 secunde. 232.050 euro 11/11/2013

Lansarea unui nou AMG este întotdeauna o veste importantă pentru pasionații de mașini cu adevărate herghelii sub capotă. Dacă la acest acronim adăugăm și S 65, devine clar că vorbim despre unul dintre cele mai puternice modele Mercedes-Benz existente pe piață.

(Robert Stan)

DailyBusiness.ro

Surprize "marca Ponta". Cum te afecteaza valul de impozite declansat de Guvern 10/11/2013

Guvernul Ponta a anuntat masuri de crestere puternica a fiscalitatii. Acestea ar putea avea ca efecte scaderea investitiilor si a numarului locurilor de munca, majorarea

preturilor si implicit un declin al puterii de cumparare, afectarea cresterii economice, ba chiar si o procedura de infringement impotriva Romaniei. Managerul care nu reuseste sa profitabil […]

Casa Poporului, in topul mondial al cladirilor uimitoare mai putin cunoscute 10/11/2013

Casa Poporului (Palatul Parlamentului) din Bucuresti apare pe o lista a celor mai uimitoare cladiri din lume care sunt mai putin cunoscute, realizat de un renumit site de arhitectura. "Palatul Parlamentului din Bucuresti este o cladire uimitoare. Construita de fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, Casa Poporului ocupa locul al doilea in topul celo […]

Franta imprumuta 4,5 mld. euro pentru a stinge datorii 10/11/2013

Guvernul francez va imprumuta 4,5 miliarde euro in acest an pentru a stinge datoriile datoriile generate de prabusirea bancii Credit Lyonnais, a declarat duminica un oficial din ministerul francez al Finantelor. Scadenta datoriilor CreditLyonnais este la finele anului viitor, dar guvernul a decis sa actioneze inca din acest an, a precizat sursa citata.   […]

Director Facebook si-a vandut o treime din actiuni pentru 111 mil. dolari 10/11/2013

Marc Andreessen (foto), membru in Consiliul de Administratieal Facebook, a vandut o treime din actiunile pe care le detine la companie, pentru 111 milioane de dolari, dupa ce cotatia bursiera a retelei de socializare a atins un maxim record. Fondul de capital de risc Andreessen Horowitz, controlat de directorul Facebook, a vandut miercuri 2,28 milioane de a […]

Apple arunca doua noi modele iPhone in lupta cu Samsung 10/11/2013

Apple pregateste noi modele iPhone cu ecrane curbate, de dimensiuni mari, al caror senzor touch poate inregistra diferite niveluri de presiune. Doua modele iPhone planificate pentru a doua jumatate a anului viitor vor avea ecrane de 4,7 inci, respectiv 5,5 inci, si vor fi curbate lamargine, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Bloomberg , potrivit […]

Financiarul

“Agentul VIP” aduce banii în familia Brancu-Turcu 11/11/2013

- Cristian Brancu şi Oana Turcu sunt asociaţi în firma AGENTUL VIP SRL, cea mai profitabilă dintre societăţile celor doi, scrie ANTITEPARI.ro - Cristi Paul Brancu este asociat cu Camelia Voiculescu în firma CONFIDENTIAL MEDIA SRL - Oana Beatrice Turcu s-a lansat în afaceri în 1997, la Iaşi; “Ardes Bio” şi “Ardes Cosmetici” au încheiat [...] […]

Financiarul

Mănescu: Infrastructura feroviară este rămasă în urmă; punem accentul pe reabilitarea acesteia 11/11/2013

Infrastructura feroviară din România este rămasă în urmă, însă, Ministerul Transporturilor pune accentul pe reabilitarea acesteia prin folosirea unor proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, a declarat sâmbătă, ministrul de resort, Ramona Mănescu. “Este păcat că avem o infrastructură feroviară foarte dezvoltată ca suprafaţă, darrămasă în urmă. Pe tro […]

Financiarul

IGPR: 104 persoane, cercetate penal pentru evaziune cu cereale 11/11/2013

Poliţia Română a continuat, în ultima săptămână, acţiunea decombatere a evaziunii în domeniul operaţiunilor cu cereale şi produse de panificaţie, fiind date peste 3.700 de amenzi,

iar 104 persoane sunt cercetate penal. Potrivit unui comunicat al IGPR, în ultima săptămână, poliţiştii au constatat 136 de infracţiuni în domeniul operaţiunilor cu cereale şi pro […]

Financiarul

Patriarhul Daniel, la aniversarea Mănăstirii Pasărea: Samarineanul milostiv din Evanghelie este însuşi Hristos 11/11/2013

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, duminică, 10 noiembrie, la evenimentele dedicate aniversăriia 200 de ani de existenţă a Mănăstirii Pasărea, că Samarineanul milostiv din Evanghelie este însuşi Hristos Domnul care din iubire nesfârşită pentru oameni. Patriarhul a explicat textul Sfintei Evanghelii care s-a citit duminică, text care fa […]

Financiarul

Manageri de spitale schimbaţi din funcţie după ce unităţile pe care le conduc au înregistrat datorii 11/11/2013

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi managerul Spitalului Comunal Vidra şi-au dat demisia, în timp ce managerului Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani a fost demis de Ministerul Sănătăţii ca urmare a înregistrării de arierate timp de trei luni consecutive la aceste spitale. Potrivit unui comunicat al MS remis duminică, în urma [.. […]

Financiarul

Ziarul Financiar

Fondatorii EuroGsm au intrat în retailul cu decoraţiuni 10/11/2013

Oamenii de afaceri Silvia şi Zsolt Fodor din Cluj, care au dezvoltat retailerul EuroGsm ce a ajuns la peste 110 ma-gazine de telefoane şi accesorii telecom, testează acum o nişă de piaţă – o reţea de magazine pentru decoraţiuni interioare, Chic Ville.

Preşedintele dă semnalul polarizării în agricultură: 11.600 ferme cu peste 100 ha au jumătate din terenurile agricole 10/11/2013

Preţurile mici ale terenurilor accelerează agregarea suprafeţelor agricole: 880 de fermieri cu peste 1.000 de hectare au deja în exploatare 17% din suprafaţa arabilă totală de aproape 10 milioane de hectare a României.

„Doar mediul privat mai poate reinventa şcolile profesionale din România“ 10/11/2013

Singura şansă prin care România mai poate scoate muncitori calificaţi din şcoli profesionale este ca aceste instituţii să fie repuse pe picioare prin investiţii în echipamente şi programe de pregătire a tinerilor de către companiile care au nevoie de meseriaşi – aceasta a fost una dintre concluziile unei întâlniri organizate ieri de Camera de Comerţ şi […]

Leonardo începe să vândă haine şi detergenţi pentru a rentabiliza spaţiile prea mari 10/11/2013

Leonardo, cel mai mare retailer din industria locală de încălţăminte, va începe să vândă haine, cosmetice şi produsede uz casnic în magazinele nerentabile, cu suprafeţe prea mari unde proprietarii nu sunt dispuşi să îi permită restructurarea spaţiilor.

Povestea singurei CET private din Bucureşti, investiţie de 25 mil. € 10/11/2013

Singura CET - centrală electrotermică - privată din Bu-cureşti este controlată de omul de afaceri Constantin Bucur,

care a ajuns în posesia sa în urma privatizării unei fabricidin Bucureşti în a cărei componenţă era, iar în noiembrie 2013 a finalizat o investiţie de 25 mil. euro în modernizarea centralei.

Money.ro

Un nou mall în Bucure ș ti 11/11/2013

Canadienii de la Benevo vor să înceapă în prima parte a anului viitor construcţia centrului comercial Victoria City,pe fosta platformă Textila Dacia din cartierul Bucureștii Noi din Capitală. Citește mai departe...    

Mina de aur a Cameliei Şucu 11/11/2013

Piața de Gros de la capătul Berceniului va arăta, în cel mult cinci ani, la fel ca Mercabarna din Barcelona sau Rungis, din apropierea Parisului. Nu e un scenariu SF, ci planul de investiţii de cinci milioane de euro al Cameliei Şucu. Citește mai departe...    

Şmecheria care va declanşa bătaia pe autostrada Comarnic- Braşov 11/11/2013

Tronsonul Comarnic-Braşov al autostrăzii Bucureşti-Braşov este mai important pentru Guvern ca toate celelalte proiectede autostrăzi luate laolaltă. Citește mai departe...    

O bancă refuză să primească bani de la clien ț i 11/11/2013

Banca Evrotrast din Rusia (Evropeiskii Trastovîi Bank) refuză să mai primească banii persoanelor fizice care vor să-și deschidă depozite la ea. Citește mai departe...    

Doar 18 km de autostradă în zece luni 11/11/2013

Anul acesta riscă să se încheie cu cele mai proaste rezultate la capitolul inaugurare de autostrăzi din 2011 încoace. Citește mai departe...    

Tranzac ț ie de 111 milioane de dolari cu ac ț iuni Facebook 10/11/2013

Un membru al Consiliul de Administraţie al Facebook a vânduto treime din acţiunile pe care le deţine la companie, pentru111 milioane de dolari. Citește mai departe...    

Apartamente cu grădini suspendate în Bucure ș ti 10/11/2013

Dezvoltatorii au scos la vânzare, la cea de a XXV-a ediţie aTârgului Imobiliar Project Expo, ce se va desfăşura în București în perioada 15-17 noiembrie, locuinţe de la 18.000de euro. Citește mai departe...    

Ac ț iune IGPR pentru depistarea infrac ț iunilor economice 10/11/2013

Aproximativ 100 de infracţiuni economice au fost depistate de poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor, în ultima săptămână potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, Agenţiei de presă r/News de către IGPR (Inspectoratul General al Citește mai departe...    

Cât costă un revelion de cinci stele 10/11/2013

Hotelurile de cinci stele din București au pus deja în vânzare pachetele de Revelion. Hotelierii au pregătit petreceri cu artiști cunoscuți, meniuri bogate și băuturi detop. Citește mai departe...    

Jumătate de milion de turi ș ti pe o singură insulă grecească 10/11/2013

Pentru prima oară în istoria turistică a insulei grecești Zakynthos, numărul turiștilor a depășit pragul de 500.000, un obiectiv al agențiilor de turism din insula de ani de zile. Citește mai departe...    

Care este cea mai vândută bere românească 10/11/2013

Brandurile de bere situate pe segmentul de preţ de mijloc aurămas cele mai vândute în România anul trecut. Citește mai departe...    

UE vrea propria agen ț ie de spionaj 10/11/2013

Uniunea Europeană trebuie să îşi facă propriul serviciu de informaţii până în anul 2020, a declarat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". Citește mai departe...    

1,19 miliarde de euro - ofertă record pentru meciurile Ligii Campionilor 09/11/2013

BT Sport a oferit o sumă record, de 1 miliard de lire (1,19 miliarde de euro), pentru dreptul de a difuza meciurile din Liga Campionilor UEFA, potrivit The Daily Telegraph. Citeștemai departe...    

Panasonic face stop joc cu noua tabletă 4K de 20 de inch 09/11/2013

O tabletă grea, voluminoasă și scumpă, produsă de Panasonic,numită Toughpad UT-MB5, va fi lansată pe piață în ianuarie 2014. Tableta de 20 inch, cu ecran 4K (3840x2560 pixeli) este declarată drept "game changer" de către dezvoltatori. Citește mai departe...    

Somelier de ciocolată, o nouă profesie căutată de elve ț ieni 09/11/2013

Universitatea de Științe Aplicate din Zurich a eliberat primele atestate ale profesiei somelier de ciocolată. Zece studenți au fost învățați să analizeze obiectiv mirosul, gustul, textura și culoarea diferitelor soiuri de ciocolata și să determine calitatea acestora. Citește mai departe...    

Adio bancnota de 5 euro? 09/11/2013

Monnaie de Paris propune înlocuirea bancnotei de 5 euro cu omonedă. Reforma monetară va aduce economii de miliarde de euro zonei euro, consideră instituția franceză. Citește mai departe...    

De ce insistă Google să ne activăm pe mobile Location Services 09/11/2013

Serviciul al cărui sens multă lume nu-l înțelege - Location Services, are pentru Google o mare miză economică. Concernulamerican testeză acum un sistem derivat din acest serviciu care urmăreşte oamenii în lumea reală cu scop... Citește maideparte...    

Iustin Paraschiv, arestat pentru evaziune fiscală 09/11/2013

Milionarul prahovean Iustin Paraschiv (32 de ani), prezent în Top 300 Capital cu o avere estimată la 65 de milioane de euro, a fost reținut vineri seară pentru evaziune fiscală șispălare de bani. Citește mai departe...    

Euforia listării Romgaz a ț inut BVB pe plus ș i în această săptămână 09/11/2013

Bursa de Valori București (BVB) a început săptămâna în creștere, în continuarea euforiei generate de succesul listării Romgaz, dar și datorită unui climat pozitiv pe piețele externe. Citește mai departe...    

Leul, la cel mai scăzut nivel din această lună 09/11/2013

Leul a început săptămâna în creștere față de euro și pe depreciere în raport cu dolarul american. Citește mai departe...    

Romania e Ghetou

On facebook

ASCON Consultanta Economica |

Promote Your Page Too

From Facebook

An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

facebook

John Proud

Proud Models

Proud Models

Promote Your Page Too

Urban Green Developers

Urban Green Developers

Promote Your Page Too

New Media Sinergy

New Media Sinergy

Promote Your Page Too

Generatia 21

Slacker – Lazy but smart

RSS Feed ‘O, ,O’ Follow me after midnite in the club

Page Rank?

Top Rated

Posts | Pages | Comments

All | Today | This Week | This Month

Freedom 5/5 (2 votes)

Cum s-a rătăcit mărţişorul 5/5 (1 vote)

The Pareto Principle explained in real life situations 5/5 (1 vote)

numbers

kix

Cazare Reduceri 50% Hotel Hello | Continental Hotels

Something that gets you going

fish tank

more or less

Blog Stats

374,974 hitsBlog at WordPress.com. | The monochrome Theme. Follow

Follow “Blog by Bogdan Mandru”

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,654 other followers

Powered by WordPress.com