Luka Dan Pendarahan Lanjutan

of 46 /46
KUMPULAN 1 LUKA DAN PENDARAHAN LANJUTAN NAMA AHLI KUMPULAN NO. UiTM MUHAMMAD ZHARIF BIN ABDUL RAUF 2012876506 MUHAMMAD HAZIM BIN EZUDDIN 2012412922  AINUR ZAHIRA BT MOHAMMAD AMIN 2012262934 SHAHIRAH BT SAMAT 2012433676 NUR HANIM BT MUZAMIL 2012417848 NURUL AMALINA BT MOHD NOOR @ AB AZIZ 2012207484 PERSA TUAN BULAN SABIT MERAH (HBU 124) IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KESIHATAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN HS 223 (2A) FAKULTI SAINS KESIHATAN 

Embed Size (px)

description

Luka Dan Pendarahan Lanjutan

Transcript of Luka Dan Pendarahan Lanjutan

Definisi pendarahan

KUMPULAN 1 LUKA DAN PENDARAHAN LANJUTAN

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH (HBU 124)IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KESIHATAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN HS 223 (2A)FAKULTI SAINS KESIHATAN1

LUKADefinisi Luka adalah sebarang kecederaan, carikan atau koyakan yang tidak normal pada kulit atau permukaan badan

KLASIFIKASI LUKA

KlasifikasiPenerangan1. Abrasia)Perlukaan yang berlaku pada permukaan paling superfisial dan tidak menembusi permukaan epidermis.b)Berlaku akibat geseran pada epidermis.2. Kontusi a)Kebocoran pada pembuluh-pembuluh darah dengan epidermis.b)Berlaku akibat pukulan atau hentakan yang kuatc)Menggangu atau menyekat peredaran darah yang menyebabkan bahagian tercedera kebiruan.3. Laserasia)Koyak pada epidermis atau dermis serta jaringan di bawahnya dan mengakibatkan luka dengan pingir-pingir yang tidak teratur.b)Berlaku akibat dipukul oleh benda keras yang tumpul.c)Keadaan kulit bergerigi kerana terkoyak dan bukan terpotong.4. Iris/ Insisia)Luka yang memotong permukaan kulit dan bersifat rapib)Berlaku akibat terkena potongan benda yang tajamc)Keadaan kulit terpotong dengan kemas dan boleh dikatakan bersih.KlasifikasiPenerangan

JENIS-JENIS LUKAluka teruk yang melibatkan organ-organ lain, menyebabkan tumpahan darah yang banyak, renjatan dan juga jangkitan kumankebiasaannya kulit tidak pecah, tumpahan darah terjadi dalam tisu dan bahagian yang tercedera menjadi lebam

Contoh luka terbuka :

Lebam (Contusion)

Haematoma

Calar-balar (Abrassion

PENGURUSAN INFEKSI DAN BENDASING

Cuci luka dengan menggunakan alatan steril

Sapukan Lotion antiseptic yang digunakan E.g normal saline, povidone iodine, acetic acid

Cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.

Keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril

Cuci tangan anda dengan hati-hati sebelum merawat luka dijangkiti. Pastikan anda membersihkan di bawah kuku anda dan gunakan sabun antiseptik E.g normal saline, povidone iodine, acetic acid, jika tersedia. PENGURUSAN LUKA INFEKSIMembersihkan kulit daerah sekitar luka dengan alkohol atau larutan antibakteria.

Membersihkan kawasan kulit berhampiran lokasi luka akan mencegah pencemaran luka disengajakan oleh bakteria berbahaya hadir pada kulit.

Hati-hati mencuci pelbagai benda asing dan nanah dari lukanya. Elakkan menggosok luka. Gosokan boleh membuka pembuluh darah, yang membolehkan bakteria untuk masuk aliran darah.

Lebih baik hanya menuangkan air di atas luka untuk membersihkan puing-puing. Jika ada rangkaian mati hadir dan kelihatan dalam luka, cubalah untuk menghapuskan sebanyak mungkin.

Letak antibiotik, atau larutan antiseptik, pada kasa steril luka. Amankan kain kasa untuk luka dan cuba untuk menjaga kapas bersih. Kapas mungkin perlu sering diganti, dan luka harus diperiksa pada setiap waktu.

Mencari perhatian perubatan profesional untuk luka secepat mungkin. Jangkitan boleh serius sangat cepat. Bahkan luka kecil harus ditangani secara serius jika menunjukkan tanda-tanda jangkitan.

PENGURUSAN BENDASING (MATA)

PENGURUSAN LUKA PADA DADA DAN ABDOMEN

Jenis kain pembalut yang di gunakan untuk membalut luka pada abdomen atau dadaRAWATAN SEBELUM MEMULAKAN PEMBALUTAN1.Tanggalkan atau gunting pakaian.2.Perhatikan objek-objek tajam seperti kaca.3.Bersihkan dengan air mengalir.4.Keringkan dengan Gauze atau kapas.5.Beri tekanan terus ke atas luka dengan Gauze atau Gamgee dan membalut.BALUTAN LUKA PADA ABDOMEN

BALUT LUKA PADA DADA

BALUT PADA LUKA TIKAMAN DI DADA

LUKA PADA DADA (BALUTAN MENGGUNAKAN TRIANGULAR BANDAGE)

Luka di bahagian belakang

Luka di bahagian depanPENDARAHAN

Pendarahan adalah kecederaan atau terkoyaknya salur darah samada Arteri, Vena atau Kapilari dan menyebabkan darah mengalir keluar.Definisi Sumber Perdarahan

Perdarahan terjadi apabila darah keluar dari pembuluh darah oleh berbagai sebab seperti cedera atau penyakit.Pendarahan dikelaskan mengikut pembuloh / saluran darah

PendarahanARTERIPendarahan urat nadi.Darah yang telah dioksigenkan (merah cerah).Darah dibawah tekanan jantung.Darah keluar memancut (boleh mengosongkan sistem darah).

Pendarahan VENAPendarahan urat biru.Darah bewarna berah tua.Kurang tekanan berbanding darah arteri.Darah keluar meleleh.

Pendarahan KAPILARIPendarahan urat rerambut / halus.Pendarahan dicirikan sebagai lelehan.Berlaku pada semua jenis luka.Aktif pada permukaan.Pukulan yang kuat menyebabkan kapilari memecah di bawah lapisan kulit dan mengakibatkan pendarahan dalaman (lebam).

Gejala dan Tanda

Batuk darah berwarna merah mudaMemuntahkan darah berwarna gelap Bagian Abdomen terasa lunakSakitBerdarahLebam di tempat kecederaanBengkakNadi cepat dan lemahNafas laju dan sesakTerasa loya dan muntahRasa resah HausKulit basah dan pucatTahap kesedaraan turun

Jenis Perdarahan

Gangguan kesinambungan pada permukaan kulit yang dapat dilihat dengan jelasLuka tertutup tidak melibatkan gangguan kesinambungan permukaan kulit tetapi ia melibatkan kecederaan di bahagian tisu badan dan bahagian tersebut menjadi lebamRAWATAN PENDARAHANRawatan luka kecilAlirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih.Bersihkan keliling luka dengan kapas atau kain bersih yangdibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik.Balut dengan kain bersih atau pembalut.

RAWATAN PENDARAHAN DALAM

.RAWATAN PENDARAHAN LUARMengawal pendarahanHentikan pendarahan dengan meletakkan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan.Apabila pendarahan berhenti, balut dengan kain bersih.Jika terdapat objek asing seperti paku, kaca atau pisau, jangan tekan pada luka. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut.Jika tangan atau kaki yang cedera, tinggikan ia melebihi paras jantung untuk mengurangkan tekanan.Sekiranya luka itu besar dan pendarahan banyak, dapatkan rawatan lanjut.

Rawatan pendarahan arteri dan venaBaringkan pesakit dengan kakinya terangkat sedikt dan tenangkan hati pesakit.Tekan terus pada luka merupakan cara terbaik untuk mengawal perdarahan. Jika mungkin, gunakan jari yang bersarung, tapak tangan dengan pad, tuala atau pembalut yang bersih.Jika anggota badan berdarah, angkatkan anggota itu selepas sebarang pengukuhan pada anggota patah dilakukan.Terlebih dahulu, bersihkan kawasan cedera dengan air atau salina, lapkan luka dan keluarkan benda asing yang mungkin ada dengan perlahan. Kemudian, gunakan kapas kesat untuk membersihkan luka.

Rawatan pendarahan arteri dan vena5. Letakkan pembalut steril pada luka dan kekalkan tekanan. Jika perdarahan adalah teruk atau tiada pembalut, cengkamkan kawasan luka dan tekannya dengan kukuh.

6. Hantar orang lain untuk mendapatkan bantuan perubatan.

7. Sekiranya perdarahan berterusan, jangan alihkan pembalut tetapi tambahkan pad dan pembalut.

8. Minta orang yang layak untuk memberi terapi oksigen sekiranya perlu.

9. Teknik "Arterial tourniquets" dicadangkan sekarang hanya dilakukan apabila rawatan yang lain tiada lagi untuk perdarahan anggota badan. Cara ini mungkin digunakan dalam kes serangan ikan yu atau buaya atau kecederaan disebabkan alat-alat tukang apabila cara biasa tidak berkesan dan perdarahan serius berterusan. Teknik ini seharusnya dilepaskan setiap 30 minit. Catatkan masa penggunaan dan pelepasan.

Rawatan untuk hidung berdarahRawatan yang perlu dilakukan:Duduk dan tunduk ke hadapanBernafas melalui mulutPicit hidung 5-10 minitJangan buang darah bekuTerus duduk tegak hingga berhenti darah

Bawa ke klinik jika:Darah tak berhenti lebih 20-30 minitMangsa tiba-tiba lesu atau pitamPendarahan yang banyakDarah terus keluar dari belakang hidung.Lebam Lebam disebabkan pendarahan di bawah kulit akibat pecah salur kapilariTanda biru-hitam

Rawatan lebam adalah:Tinggikan bahagian yang cederaTuam dengan air batu selama 15-20min setiap 6-8 jam selama 24-48 jam.Balut dengan pembalut elastic (crepe bandage)Jangan urut

Bawa ke klinik sekiranya:Lebam besar, sakit atau membesarLebam tanpa kecederaan nyataLebam beserta pendarahan hidung atau bahagian lainLebam selepas demam.

Mengurus mangsaBaringkan mangsa jika perlu.Tinggikan bahagian luka / kaki.Selimutkan mangsa untuk mengawal suhu badan mangsa.Longgarkan pakaian mangsa.Periksa tindakbalas mangsa dari masa ke semasaSegera hantar mangsa ke hospital.

Kesimpulan Terdapat pelbagai jenis luka yang perlu kita ketahui kerana setiap jenis luka mempunyai cara pengurusannya yang tersendiri.

Dalam menguruskan luka dan pendarahan, kita mestilah sentiasa memakai sarung tangan ataupun pad yang bersih bagi mengelakkan jangkitan kuman.

Membersihkan luka dengan menggunakan kapas yang dibasahkan dengan air ataupun antiseptik.

Antara jenis- jenis luka yang perlu kita ketahui adalah luka abrasi, luka kontusi, luka laserasi dan luka insisi.