Konsertkalendern Musik i Syd september-oktober 2013

20
konsertkalendern • Musik i Syds Informationsavdelning • Konserthuset, Kanalg. 30 • 291 34 Kristianstad • tel 0709-20 58 94 • fax 044-21 19 25 Kontakt konsertkalendern: [email protected][email protected] konsertkalendern KONSERTER I SAMVERKAN MED ARRANGöRER I REGIONEN Framsidan: Imani Winds turnerar i oktober till Helsingborg, Ängelholm, Malmö, Tingsryd och Växjö Foto Jeff Fasano september | oktober | 2013 Imani Winds på turné Connect Festival i Malmö Kördagar i Lund Konsertkalaset i Växjö

description

Offentliga konserter i samband med arrangörer i regionen, för vuxen publik och för hela familjen!

Transcript of Konsertkalendern Musik i Syd september-oktober 2013

1

konsertkalendern • Musik i Syds Informationsavdelning • Konserthuset, Kanalg. 30 • 291 34 Kristianstad • tel 0709-20 58 94 • fax 044-21 19 25

Kontakt konsertkalendern: [email protected][email protected]

konsertkalendernK o n s e r t e r i s a m v e r K a n m e d a r r a n g ö r e r i r e g i o n e n

Framsidan: imani Winds turnerar i oktober till Helsingborg, Ängelholm, malmö, tingsryd och växjö • Foto Jeff Fasano

september | oktober | 2013

Imani Winds på turnéConnect Festival i MalmöKördagar i LundKonsertkalaset i Växjö

2

martin martinsson, vd musik i syd

Kära musikvänner!vi har haft en i alla avseenden fantastisk sommar, då inte bara vädret skänkte oss stor glädje – även våra fantastiska fes-tivaler och alla konserter blev till stora upplevelser och starka minnen. men, nu har vi att se fram emot en konserthöst som jag kan garantera blir riktigt fin och upplevelserik.

som vanligt under hösten är det väl-digt många konserter och som vanligt i vår del i landet har de stor geografisk spridning. tack vare samarbetet mel-lan institutionen musik syd och många lokala arrangörer kan vi med stolthet konstatera att vi har ett rikt och varierat musikliv.

av konsertkalenderns artiklar framgår det att det är stor variation i utbudet, och det är svårt att särskilt framhålla någon enskild produktion. men en viss stolthet känner jag över den turné vi gör där vi hyllar minnet av Beatles första framträdande i sverige för 50 år sedan. det går väl knappast att tänka sig en fi-nare konstellation av musiker än Pernil-la, nisse, göran och Jan – alla med stark anknytning till södra sverige.

men vi har också flera festivaler under hösten: Worldmix i bl.a. malmö och växjö, Kördagar i Lund, Connect Festival och en spännande smålands Kulturfes-tival är några exempel på vad som hän-der framöver.

Musik i Syd på WOMEX i år flyttar den stora världsmusikmässan WomeX från grekiska thessaloniki till Car-

diff i Wales. intresset för världsmusikmässan WomeX ökar igen i sverige efter några

års tillbakagång, samtidigt som omvärldens nyfikenhet på nordisk musik växer. mu-

sik i syd kommer, precis som under de tre senaste åren, att ha huvudansvaret för den

svenska montern på WomeX .

i den svenska montern kommer närmare 30 bolag och organisationer att samverka. Liksom de senaste åren kommer de svenska, norska och danska aktiviteterna att samordnas. WomeX-delegater, press, media, med flera kommer därför att bjudas in till gemensamma träffar i det nordiska monterområdet, där det senaste inom nord-isk världsmusik kommer att presenteras, bl.a. flera sydsvenska grupper.

WomeX är en av världens viktigaste mötesplatser för världsmusik. Här möts artister, skivbolag, arrangörer och intresserade. Under WomeX arrangeras konserter, semi-narier och diskussioner. i mässdelen ställer en lång rad aktörer inom området ut: bolag, institutioner, festivaler med mera.

den årliga världsmusikmässan WomeX äger rum i Cardiff den 23–27 oktober 2013. www.womex.com

Magnus Gustafsson, vice VD Musik i Syd

Rundgång i Ladugårdenöverallt därute står de, vackra men slitna, förfallna, övergivna, stängda. och man

undrar alltid: vad finns det där inne? vad finns bakom den stora svarta dörren till

ladan? vad finns bakom den blå dörren till de gamla djurstallarna? Hur ser det ut

bakom den trasiga porten där traktorn en gång körde in? vad händer och sker i den

gamla ladugården? Ja vem vet, men när vi kommer dit, då blir

det FestivaL!

rundgång i Ladugården är ett musikprojekt för att visa på nya sätt att använda våra gamla ladugårdar och be-vara vårt kulturarv, hur man kan nå ut med bra musik på landsbygden och få fler saker att hända där – samt för att stimulera andra och visa på hur man kan arrangera konserter och festivaler i alternativa miljöer!

Projektet genomförs i festivalform och det blir premiärkväll i Jörgens lada, Kalvs-haga centrum, fredagen den 6 september kl. 18–23. varmt välkomna dit! medverkande: Hundbert dogson, abreu sisters, sagomuseet m.fl. Håll utkik efter fler artistsläpp på www.rundgången.se

arrangör är musik i syd och Kalvshaga byförening med stöd av Leader Linné, ska-telövs och västra torsås sparbanksstiftelse samt Helge ax:son Johnsons stiftelse.

Magdalena Fronczak, producent Musik i Syd

3

i väntan på nästa års Lund Choral Festival 2014 arrangerar vi

en mindre, mer lokalbetonad körvecka 19–27 oktober kallad

”efterklang och försmak – kördagar i Lund 2013”. med start

under Konstkvällen den 19 oktober genomförs ett antal kon-

serter, samtliga med fri entré, i några av museerna, samt un-

der den följande veckan i domkyrkan. det blir bl.a. lunchkon-

serter varje vardag med körer från Lund med omnejd.

i domkyrkan arrangeras även en ”sing a long-konsert” på ons-dagen den 23 oktober, då hugade körsångare är välkomna att sjunga körfavoriter tillsammans!

en annan av veckans höjdpunkter blir lördagen den 26 okto-ber i allhelgonakyrkan, då produktionen Come together med Beatlesmusik (se s. 8) framförs i en specialversion med kör – allhelgona motettkör medverkar. Just denna konsert är entré-belagd – biljetter via Biljettbyrån tel 046-13 14 15 eller www.lund.se/biljettbyran. Kördagar i Lund arrangeras av musik i syd på uppdrag av Lunds kommun och genomförs i samarbete med sparbanken öresund och eurofoinans aB.

www.lundchoralfestival.org

PROGRAM Lördag 19 oktoberschola LundensisLunds domkyrka kl. 10.00

svanholm singers(Konstkväll Lund)Lunds Konsthall kl. 20.00 Lunds kammarkör och absalon(Konstkväll Lund)Historiska museet kl. 20.00

Korallerna(Konstkväll Lund)skissernas museum kl. 20.00

Lunds domkyrkas koralkörmed nyskrivet verk av Ulrika emanuelsson, efter text av anna rydstedt ”Kore”Lunds domkyrka kl. 21.00

mässaLunds domkyrka kl. 22.00 Söndag 20 oktobermässaLunds domkyrka kl. 11.00

Måndag 21 oktoberostrochorusLunds domkyrka kl. 12.00 Tisdag 22 oktoberPalaestra vokalensembleLunds domkyrka kl. 12.00

Kulturskolan Lund”We have the right”allhelgonakyrkan kl. 18.30

Onsdag 23 oktoberCarolinae damkörLunds domkyrka kl. 12.00

sing a long-konsert!Lunds domkyrka kl. 19.30 Torsdag 24 oktoberdalby KammarkörLunds domkyrka kl. 12.00 Fredag 25 oktoberKoritsiaLunds domkyrka kl. 12.00 Lunds studentsångareHöstkonsert ”alfvén i olika perspektiv” dirigent dan olof stenlund, solist michael Wei-nius (årets solistpristagare).Universitetsaulan kl.19.00 Lördag 26 oktoberCome togetherBeatles musik – gränslös och tidlös. Pernilla andersson, nils Landgren, Jan Lundgren, göran söllscher, Kroger Kvar-tetten och Beatleskännaren staffan olanderallhelgonakyrkan kl. 19.30 Söndag 27 oktoberFesthögmässaLunds domkyrka kl.11.00

Med reservation för ev. ändringar.

”Efterklang och försmak”

i samarbete med

Korallerna

Lunds kammarkör

dalby Kammarkör

4

Smålands Kulturfestival efter en succéartad start i fjol är det snart dags för andra upplagan av smålands

Kulturfestival. den 31 oktober–3 november fylls på nytt landsbygdens unika mil-

jöer med storstadens kulturutbud. Konstformer möts och nya samarbeten skapas.

smålands Kulturfestival arbetar för att låta kulturen finna sin väg in i nya rum och

sammanhang och vill ge såväl den trogne kulturkonsumenten som nybörjaren starka

och personliga upplevelser.

folkmusikslagverk. Kärlekssånger och vallmusik möter folkliga koraler och rytmiska polskor. vi kommer få se yt-terligare ett ljusspel, men från iPhones och iPads på ett sätt som aldrig tidigare skådats på en svensk scen.

Hela programmet och presentation av alla medverkande återfinns på www.smalandskulturfestival.se där du också bokar biljetter. välkommen att tillbringa allhelgonahelgen på hemmaplan bland upplevelser, eldar, värme och ljus!

Susanne Rydén, Konstnärlig ansvarig och

projektledare, samt sångerska

Konserter, musikteater, utställningar, föredrag, litterära och gastronomiska upplevelser, hantverk, design och magi i möbelfabriker – i utbudet finns något för alla. Utmed hela festivalområdet bjuds också barn och unga på en mängd aktiviteter i samarbete med muséer och smålands Hemslöjd.

det är en stor glädje att få fortsätta samarbetet med musik i syd och återi-gen få vara värd för musica vitae, som den 1 november gästar Hooks Herrgård. i den fantastiska miljön på herrgården får vi ta del av fredagsfilmen, men med livemusik av orkestern under ledning av Peter nor-dahl. Konserten med efter-följande supé i matsalen där månen speglar sig i sjön utan-för blir en härlig inledning till allhelgonahelgen och värt en resa!

några andra av festivalens guldkorn är reprisen av förra årets succé: Petter Berndalens verk northern Lights – en konsert för 21 handgjorda lampor tillverkade av det småländska företaget Bsweden Belys-ningsbolaget. samtliga lampor hänger i svenska hem och finns att köpa i butik, men har också en fantastisk klang, vil-ket vi kommer få höra i asa kyrkas fina akustik. när vi i konsertens andra del får höra Petter Berndalen tillsammans med folkmusiksångerskan Ulrika Bodén, möts två av världens äldsta instrument, svensk traditionell folksång och svenskt

Har du alltid undrat vad som egentligen

hände mellan tosca och scarpia eller

hur det såg ut hemma hos tosca? Hur

resonerade Carmen? vad drev madame

Butterfly till att begå självmord? vem

var violetta egentligen?

i musikteaterföreställningen ”Faingersh off the opera”, får du veta sanningen. På ett avslöjande sätt kommer du in under skinnet på flera av operans mest fantastiska karaktärer. du får veta ope-radivornas allra djupaste hemligheter. vi lovar högt i tak och många skratt.

elias Faingersh är berättare och musiker och tillsammans med ”off the opera-ensemblen” framförs de mest kända operaariorna. Kapellmästare: annika Bjelk – Wahlberg.

Föreställningen ges vid två tillfällen på Palladium, malmö. Lördag 21 september kl. 18.00Fredag 11 oktober kl. 19.30arr: teater KeF i samarbete med musik i syd • Biljetter Kulturcentralen, malmö.

Faingersh – Off the Opera

5

Bygget av det nya Kulturkvarteret är nu i full gång, men det

hindrar inte att verksamheten i konserthuset fortsätter! en ny

säsong av abonnemangsserien med tretton konserter – samt-

liga i stora salen – tar snart sin början.

Kultur & fritid, Blue Bird Jazzclub och musik i syd är stolta över att kunna presentera en höst med variationsrika akter från såväl den svenska som internationella musikscenen. exempel på artister är Peter Jablonski, stenhammar Quartet, Caroline af Ugglas, Jonas Kullhammar och maia Hirasawa. Hela abon-nemangsseriens program finns på www.musikisyd.se.

med Kulturkvarteret knyts Konserthuset Kristianstad sam-man med Kristianstad stadsbibliotek genom en ny, gemen-sam entré och med café och restaurang som sammanlänkar de båda verksamheterna. det nya Kulturkvarteret kommer att bli en levande mötesplats för högkvalitativa kulturupple-velser och en plats där man under avslappnade former kan få unika scenkonstupplevelser med möjligheten att kombinera

Höstsäsong i Konserthuset Kristianstad

Worldmix är världsmusikfestivalen som bjuder på musik av

högsta kvalitet från jordens alla hörn. Festivalen arrangeras

nu för sjunde året, och har genom åren presenterat otaliga

musiker med både spjutspets och bredd. För varje år ser

Worldmix olika ut – ibland som en paraply-festival med kon-

serter runt hela södra sverige, ibland som en fullspäckad

helg på ett mindre antal platser.

i år har festivalen sin tyngdpunkt i en serie konserter på an-rika Palladium i malmö i samarbete med mix musik, och en endagsfestival på araby Park arena i växjö. Förutom det får även Kristianstad och Ljungby besök av Worldmix-grupper. du kommer i år att kunna få njuta av bl.a. máirtín o’Connor Band, mamani Keta, sofia Jannok, tarabband och ethno on the road. Hela programmet och biljettinfo: www.worldmix.nu

Worldmix-konserter i oktober:

La Chimera – argentinsk folkmusik och spansk barock Palladium Malmö, tisdag 8 oktober kl. 19.30eduardo egüez, lutaspelare från argentina, på internationell toppnivå, leder gruppen La Chimera, en av de främsta före-trädarna för argentinsk folkmusik.

Tarabband – arabisk musik från Sverige!Grand, Ljungby, torsdag 17 oktober kl. 19.00tarabband presenterar arabisk musik med influenser från många musikstilar – nordiskt, traditionellt, jazz, persiskt, latinamerikanskt – vilket resulterar i ett härligt originellt sound. Utöver tarabband spelar även olika konstellationer ur ethno on the road och talanger från Ljungby musikskola.

övriga Worldmix-konserter ligger i november och presente-ras i nästa konsertkalender!

kultur med mat och dryck. den stora invigningsfesten plane-ras till tidig höst 2014. men innan dess finns många intres-santa konserter att ta del av, se kalenderdelen!

tarabband

6

Imani Winds– amerikansk träblåskvintett för första gången i Sverige

ta chansen att uppleva denna new York-baserade träblås-

kvintett när de för första gången gästar sverige med kon-

serter i Helsingborg, Ängelholm, malmö, tingsryd och växjö.

gruppen nominerades till en grammy 2006 för sin cd the

Classic Underground och har blivit berömda för sin mångsi-

diga repertoar.

Kvintetten tar sig an allt från traditionell träblåsrepertoar till nyskriven musik, speciellt komponerad för kvintetten, jazzkompositioner och musik med afrikanska och latiname-rikanska influenser. gruppens engagerande scennärvaro och rytmiska briljans gör dem till något alldeles extra!

imani Winds har ett starkt engagemang för utbildning och ger mästarklasser för tusentals studenter varje år. sedan 2010 anordnar imani Winds en kammarmusikfestival i new York på the Juilliard school, där unga musiker får utvecklas under en intensiv vecka.

andreas Baur är kammarmusikproducent på musik i syd och ansvarar för turnén i södra sverige: – det är med stor glädje vi presenterar denna förnämliga kvintett för den sydsvenska publiken. Kammarmusik som svänger och berör på samma gång, missa inte detta! Kvintet-ten tar även med sig det pedagogiska intresset till sverige och passar på att ge en workshop i anslutning till konserten i växjö!

turnén ingår i en nationell turné anordnad av internationell kammarmusik i sverige.

Connect Festival arrangeras av musik i syd i samarbete med

musikhögskolan i malmö och är en festival för vår tids mu-

sik, konstnärliga uttryck och strömningar. Konstnärlig ledare

och idégivare sedan starten 2006 är Luca Francesconi, kom-

positionsprofessor vid musikhögskolan i malmö. Festivalen

är en plattform för berikande möten och samarbeten mellan

tonsättare, musiker och andra kulturutövare och -skapare,

mellan olika konstarter och stilistiska uttryck samt mellan

regionens kulturinstitutioner, konsertarrangörer och scener.

Festivalen 2013Festivalen genomförs 21–27 oktober på flera scener i malmö. På årets program återfinns såväl internationellt erkända storheter som morgondagens stjärnor. trumpetaren Håkan Hardenberger medverkar tillsammans med slagverkarna i Johan Bridger & Friends. välkända new european ensemble gästar också festivalen. Första avdelningen bjuder på verk av de svenska tonsättarna Benjamin staern (tranströmersång-er) och Klas torstensson (uruppförande för det kompletta verket sieben mal sieben) och i andra avdelningen spelas schönbergs serenade op. 24.

Double Quarteten spännande programpunkt är också projektet double Quar-tet, med den svenska kvartetten ensemble son och den new York-baserade kvartetten either/or, som med besättningen gitarr, slagverk, trombon, saxofon, piano, violin, violoncell och elektronik spelar verk av såväl svenska som amerikanska tonsättare, speciellt komponerade för just double Quartet. Projektet är ett samarbete med musik i syd och statens mu-sikverk. medverkande: magnus andersson – gitarr, Jörgen Petterson – saxofon, ivo nilsson – trombon, Jonny axelsson – slagverk, richard Carrick – piano, Jennifer Choi – violin, david shively – slagverk, alex Waterman – cello och dator. missa inte detta unika samarbete mellan två ledande ensem-bler inom den nutida musiken.

en viktig del av festivalen är samarbetet med musikhögsko-lan i malmö. Unga, lovande tonsättare ges chans att få sin musik uppförd av etablerade världsartister och workshops och seminarier bidrar till att fördjupa kunskapen och öka in-tresset för vår tids musik.

7

Arrival Citiesarrival City är ett begrepp för de stä-

der som fungerar som hamnar eller an-

komsthallar för människor som migrerat.

de är historielösa och stillastående plat-

ser för mänsklig ensamhet och misär,

men samtidigt dynamiska brännpunkter

för ett av de största sprången i modern

historia – klivet som förvandlar majori-

teten av mänskligheten till stadsbor.

Föreställningens första del, arrival Ci-ties: malmö, fokuserar på begrepp som respekt och solidaritet. arrival Cities: växjö är den andra delen i sviten, och uppsättningen undersöker begreppet offer.

arrival Cities är ett samarbete mellan musica vitae, vokalharmonin under ledning av Fredrik malmberg och teatr Weimar. På scen ryms en stråkorkes-ter, sångare, dirigent och skådespelare (närmare 30 personer i ensemblen) till-sammans med videoprojektioner och ljudsystem. Föreställningen kanske bäst kan beskrivas som ”Composed theatre”, ett begrepp som börjat dyka upp inom samtida scenkonst och som tematiseras på festivaler runt om i europa, då den integrerar teater och nutida musik till en helhetsupplevelse och skapar konstverk som innefattar olika konstuttryck på samma villkor.

arrival Cities är ett koncept skapat av Jör-gen dahlqvist, teatr Weimar och tonsät-taren Kent olofsson, med stöd av Kultur-rådet. en viktig del i arrival Cities är digital teknik, och produktionen ingår även i mu-sik i syds projekt digitala scener.

växjö araby Park arena: tors 17–fre 18 okt, skolkonserter och offentlig

konsert fre 18 oktober kl. 19.00malmö, inkonst:mån 21 oktober kl. 19.00 (Connect Festival)tis 22 oktober kl. 19.00 (Connect Festival)

Föreställningar även i stockholm, se www.musicavitae.com för mer info.

Foto

rac

hel C

ritt

ende

n

either/or ensemble son

Foto

dan

a se

dero

wsk

y

Måndag 21 oktoberarrival Cities: malmömusica vitae, vokalharmonin & teatr Weimarinkonst, malmö kl. 19.00

Tisdag 22 oktoberWorkshop med ruido vermelhomoderna museét, malmö kl. 10–12 samt 13–15

Konsert med ruido vermelhomoderna museét, malmö kl. 19.00

arrival Cities: malmömusica vitae, vokalharmonin & teatr Weimarinkonst, malmö kl. 19.00

Onsdag 23 oktoberseminarium med pianisten Jonas olssonLiljeforssalen, musikhögskolan i malmö kl. 17.00–18.30

Konsert med pianisten Jonas olssonLiljeforssalen, musikhögskolan i malmö kl. 19.00

Torsdag 24 oktoberdouble Quartet – stockholm/new Yorkspelas in av srPalladium, malmö kl. 19.30

Fredag 25 oktoberWorkshop med double QuartetLiljeforssalen, musikhögskolan i malmö kl. 9.00–11.30 samt lunchkonsert

Hardenberger with Bridger & FriendsPalladium, malmö kl. 19.30

Lördag 26 oktoberWorkshop med new european ensembleLiljeforssalen, musikhögskolan i malmö kl. 13.00–17.00

studentkonsert new european ensemblemoderna muséet, malmö kl. 18.00

Söndag 27 oktoberseminarium med tonsättaren Klas torstenssonLilla salen, musikhögskolan i malmö kl. 10.00–13.00

new european ensemblemed bl. a. uruppförandet av Klas torstenssons ”sieben mal sieben” Palladium, malmö kl. 15.00arr: salomon smith Kammarmusikförening

www.connectfestival.se

PROGRAM – CONNECT FESTIVAL

arrival Cities

8

Beatles musik – gränslös och tidlös

TogetherCome

i år är det femtio år sedan Beatles gjorde sitt första framträdande i sverige – och på

ett dygn vände upp och ner på en hel nations musiksmak. detta vill vi fira och har

lyckats få fyra av vårt lands mest framstående musiker att samlas till produktionen

Come together.

Pernilla andersson, nils Landgren, Jan Lundgren och göran söllscher medverkar i Come together tillsammans med den förnämliga dansk-svenska Kroger Kvartet-ten och Beatleskännaren staffan olander, som blir vår ciceron i detta genreöver-skridande och nyskapande fyrverkeri! Publiken bjuds på personliga tolkningar ur Beatles enorma låtskatt, i arrangemamg av bl.a. Christoffer nobin. Beatles musik är gränslös, tidlös och en evig inspirationskälla – oavsett om man väljer att uttrycka detta genom en nylonsträngad gitarr, en finstämd violin eller en röd trombon: Come together! www.musikisyd.se/cometogether. Produktionen genomförs i samar-bete med sparbanken öresund.

23 okt Malmö, Palladium kl. 19.30,slutsåld

24 okt Kristianstad, Konserthuset kl. 19.00Bilj: musikisyd.se, domus och turistbyrån (från 2 sept, ingår i abonnemangsserien)

25 okt Ystad, teatern kl. 19.00Bilj: ystadsteater.se, turistbyrån 0411-57 76 81

26 okt Lund, allhelgonakyrkan kl. 18.00med ALLHELGONA MOTETTKÖR ingår i Kördagar i LundBilj: Biljettbyrån, 046-13 14 15

La BohèmePuccinis romantiska klassiker i händerna på den debuterande operaregissören Kristofer steen, gitarrist i hardcorebandet refu-sed – en oväntad kombination som mötts av lysande recensio-ner. Berättelsen om det unga kär-leksparet från de fattiga konst-närskvarteren i 1830-talets Paris handlar om de stora känslorna och är en hyllning till passionen mitt i fattigdomen. en uppsättning av norrlandsoperan och riksteatern. arrangör är växjö teaterförening och musik i syd.

Lördag 28 sept kl 19.00,växjö Konserthus

9

Familjekonsertersom vanligt är hösten full med konserter även för barn i många olika genrer. många

av konserterna ingår i familjeserier såsom Kulturkullerbyttan, Barnens abonne-

mangsserie, gåsamys och Halli Hallå – vissa med abonnemangsbiljetter. mer infor-

mation om dessa hittar du på vår hemsida under knappen Familjekonserter. en lista

på september och oktobers familjekonserter hittar du på sidan 18.

Trixie Dixie med Max Carlingtrixie dixie låter barnen komma nära den svängiga och lekfulla gladjazzen, en munter musikstil, som skiljer sig från vad dagens barn är vana vid. som kontrast till musiken levereras obegrip-liga trollerinummer och imponerande jonglering, med instrument! Här testas gränser på alla plan. Kan man spela fiol om man håller stråken i munnen?max Carling är stjärnan i detta program. Han spelar jazzfiol och klarinett. dessutom är han en utmärkt trollkarl! tillsammans med två medmusikanter – gerd Carling (piano och trombon) och Håkan ekvall (bassaxofon) blandas denna cocktail.

söndag 8 sept kl. 13.00 • stehag, torshusetLördag 26 okt kl. 15.00 • Bjärred, Hörsalen – Krokodilkonserttisdag 29 okt kl. 16.00 • Lund, stadsbibliotek

Schlager, sång och sväng med Vicky, Musica Vitae och gästerdet har blivit tradition med Det stora konsertkalaset på växjö Konserthus varje höst. denna gång ger vi oss ut på jakt efter musikens kärna – finns den i rymden, på konserthuset, i chokladen – eller kanske inuti dej och mej?

det undrar sångtrion Cantiamo med programmet ”sjunga tre Leka tre” och det undrar vicki, känd från tv i programmet ”Hos vicki”.

Kom till Konserthuset i växjö på familjekonsert, kl 14 och undra du med – men fram-förallt: sJUng! vi öppnar dörrarna till foajen en timme innan konserten då ni är väl-komna till pyssel, musikjakt och att lyssna och titta på elever från Kulturskolan i växjö m.m. (ta gärna med en toarulle till pysslet!)

söndag 6 oktober kl. 14.00 • växjö Konserthusarr: Halli Hallå/musik i syd

Det stora konsertkalaset

Söndag 6 oktober

Växjö konserthus

BILJETTER • 60 kr/pers • Ingår i Halli hallå-seriens rabattsystem.

Konserten rekommenderas från 3 år.

Nu är det dags igen för ”Det stora Konsertkalaset” och vi ger oss

ut på jakt efter musikens kärna – finns den i rymden, på konsert-

huset, i chokladen – eller kanske inuti dej och mej? Det undrar

sångtrion Cantiamo med programmet ”Sjunga TRE Leka TRE”

och det undrar Vicki, känd från TV i programmet ”Hos Vicki”.

Kom till Konserthuset i Växjö på familjekonsert, kl 14 och undra

du med – men framförallt: SJUNG! Vi öppnar dörrarna till foajen

en timme innan konserten då ni är välkomna till pyssel, musikjakt,

och att lyssna och titta på elever från kulturskolan i Växjö mm.

(Ta gärna med en toarulle till pysslet!)

Ålder från 3 år

MEdvERkandE: Musica Vitae, Viktoria Johansson, Katarina Nils-

son-Bremer, Susanne Welc och Olof Berglund.

När ni behöver ny energi finns

fika och korv med bröd till själv-

kostnadspris.

Schlager,

sång och sväng

med vicki, Musica vitae

och gäster!

Viktoria Johanssonkänd från Hos Vicky

& Doris och Knäckebröderna

BarnKanalen

den mest aktuella kalendern på nätet www.musikisyd.se

10

Tengstrand x 2 tengstrandfestivalen i växjö kommer tillbaka med en mini-

festival 2013! Fredagen den 4 oktober blir det en festlig hel-

kväll på Konserthuset med två evenemang som vi hade otur

med under tengstrandfestivalen ”Från Lakers till Ludwig”

förra året.

Rysk Afton Fredag 4 okt kl. 19.00minns ni att shan-shan bröt foten och inte kunde ta sig över atlanten och spela nötknäpparsviten med Per? denna gång skall ben, armar, händer och fingrar vara i storform hos både Per och shan-shan och två steinwayflyglar vara redo för en konsert med de båda pianisterna. nötknäpparsviten förstås, och Brahms storslagna, magnifika variationer över ett tema av Haydn. och säkert några extra örongodis utöver det!

Late Night Fredag 4 okt kl. 22.15minns ni också den så kallade ”Larm-konserten”? istället för schubert och Beethoven fick publiken lyssna till ett inbrotts-larm när det skulle bli midnattskonsert. nu gör vi en ”Late night-konsert”, garanterat larm-fritt! och lyxigt värre, vi sätter oss vid runda bord på Konserthusets scen, med flygeln i mitten och lyssnar till Pers pianomusik, speciellt vald för att skapa magisk stämning en sen kväll naturligtvis.

Forskare berättarFöreläsningsserie i Kristianstad för alla intresse-rade av barn och ungas utveckling och inlärning!

Fre 6 sep kl. 16.30 • Biblioteksscenen, biblioteketLars Lilliestam – Musik i människors livingår i Kristianstad BokfestivalLars Lilliestam är sedan 2002 professor i musikvetenskap vid göteborgs universitet och har arbetat som universitetslärare och forskare sedan 1975. Hans specialområden och huvudin-tressen är modern musikhistoria, rock, blues, jazz och visa, musiksociologi och kulturteori. På senare år har hans forsk-ning kretsat kring vad människor gör med musik och vad mu-sik gör med människor, vilket resulterat i ett allt större in-tresse för sambandet musik och hälsa. Lars har skrivit boken musikliv (2009) och även musiken och jag (i samarbete med thomas Bossius, 2011).

tors 3 okt kl. 17.00 • Konserthuset Kristianstad, sal e3Alf Gabrielssonalf gabrielsson är professor emeritus i psykologi vid Uppsala universitet och ledamot i Kungl. musikaliska akademien. Han har särskilt intresserat sig för musikpsykologi, dvs. frågor om hur människor upplever och reagerar på musik. ett stort forskningsprojekt om detta har sammanfattats i boken star-ka musikupplevelser – musik är mycket mer än bara musik (gidlunds förlag, 2008 samt ny upplaga i pocketform 2013; engelska utgåva på oxford University Press, 2011).

tors 14 nov kl. 17.00 • Konserthuset Kristianstad, sal e3Bo NilssonBo nilsson är filosofie doktor i musikpedagogik och har ar-betat som universitetslärare sedan början av 1990-talet. Bo disputerade 2002 på avhandlingen Jag kan göra hundra låtar – Barns musikskapande med digitala verktyg. sedan 2002 är han universitetslektor i pedagogik vid Högskolan Kristian-stad. Hans specialintressen är barns musikaliska kreativitet – med eller utan digitala verktyg – populärmusik i skolan och musik och funktionsnedsättning. Bo är sedan 2012 commis-sioner i den internationella Commission for music in special education, music therapy, and music medicine.

Producent: anna-Carin Fogelqvist, Projektledare inom Ut-veckling barn & unga, tel. 0705-92 52 01

Fri entré, ingen föranmälan. Ca 50 minuters föreläsning.

Foto

ale

xand

er K

enne

y

11

Septembersöndag 1 sePtemBer

Bach i Småland • Organist: Fredrik Albertsson Växjö domkyrka kl. 19.00 arr: musik i syd, svenska kyrkan och sensus studieförbund

Rikard Wolff Malmö, Palladium kl. 19.00arr: Lifeline entertainment • www.lifeline.se

tisdag 3 sePtemBer

Föreläsning med Kay Pollak Ändra dina tankar – ändra ditt liv Malmö, Palladium kl. 13.00 & 19.00arr: Wimab Utbildning • www.wimab.se

torsdag 5 –Lördag 7 sePtemBer

Kristianstad Bokfestival Konserthuset Kristianstad, Stora salen Kristianstads Stadsbibliotekarr: Kristianstads stadsbibliotek • www.bokfestivalen.se

torsdag 5 sePtemBer

FolkmusikcaféVäxjö, Hofs Lifs kl. 18.30arr: Folkmusikcafégruppen och musik i syd

Christinagatastipendiat Johan Wållberg, baryton, sjunger. Benedicte Haid vid pianot.Ljungby, Ljungbergmuseetarr: Christina nilssonsällskapet, musik i syd med stöd av växjö, alves-ta och Ljungby kommuner, sensus, skatelövs församling, sparbanken eken och elite Hotel

Fredag 6 sePtemBer

Christinagatastipendiater sara Widén, sopran, och Johan Wållberg, baryton. Benedicte Haid vid pianot.Växjö Konserthus kl. 12.00 arr: Christina nilssonsällskapet, musik i syd med stöd av växjö, alves-ta och Ljungby kommuner, sensus, skatelövs församling, sparbanken eken och elite Hotel

kalendernreservation för ev. ändringar

OFFENTLIGA KONSERTER

Forskare berättar: Lars Lilliestam Kristianstads stadsbibliotek kl. 16.30arr: musik i syd/Utveckling Barn & Unga • mer info på s. 10.

Rundgång i Ladugårdenmed bl.a. tall dark strangers, abreu sisters, Linnea olsson m fl.Kalvshaga centrum, Jörgens lada kl. 18.00arr: musik i syd & Kalvshaga Byförening • www.rundgången.se • mer info på s. 2.

”Musik till vita duken”musica vitae, Peter nordahl – dirigent, mikael Karlsson – presentatörVäxjö, Palladium kl. 19.00arr: musica vitae/musik i syd i samarbete med Folkets Bio i växjö

Teater: Guds djärvaste ängel Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.30arr: Kristianstads teaterförening • www.kristianstadsteaterforening.se

Lördag 7 sePtemBer

Kristina från Duvemåla • Konsertversionen Jönköping, Kinnarps Arena kl. 18.00arr: sveriges Körförbund i samarbete med Julius Production & musik i syd

Christinagatastipendiater sara Widén, sopran, och Johan Wållberg, baryton. Benedicte Haid vid pianotSkatelövs kyrka kl. 18.00 arr: Christina nilssonsällskapet, musik i syd med stöd av växjö, alves-ta och Ljungby kommuner, sensus, skatelövs församling, sparbanken eken och elite Hotel

Cirkus Cirkör – Knitting PeaceVäxjö Konserthus kl. 19.00arr: växjö teaterförening och musik i syd • www.vaxjo.riksteatern.se

Classic Lounge presenterar: Gustav Klimt-Kvartetten Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: salomon smith Kammarmusikförening • www.salomonsmith.se, i samarbete med Classic Lounge • www.classiclounge.se

söndag 8 sePtemBer

Körkonsert: Ung i kör Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 13.00arr: Ung i Kör • www.ungikor.se

Cirkus Cirkör – Knitting PeaceVäxjö Konserthus kl. 14.00arr: växjö teaterförening och musik i syd • www.vaxjo.riksteatern.se

Dragspel i världsklass: Ksenija Sodirova Höör, Bosjökloster kl. 16.00 arr: skåneestrad – musik på Bosjö i Bosjökloster slott (Höör) i samar-bete med musik i syd • www.musik-bosjokloster.se

Program för Kördagar i Lund s.3 och Connect Festival s. 7

12

Hazelius & Hedinrestaurangen öppnar kl. 16.00Tingsryd, Mårdslycke resort kl. 18.00 info: www.tingsrydresort.se

Bach i Småland • Organist: Fredrik Sjöblom Växjö domkyrka kl. 19.00 arr: musik i syd, svenska kyrkan, sensus studieförbund

måndag 16 sePtemBer

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Enköping, Ceciliasalen kl. 19.30arr: enköpings kommun och vårfrukyrkokören

onsdag 18 sePtemBer

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Uppsala, Österledskyrkan kl. 19.00arr: gamla Uppsala missionsförsamling

LSDVäxjö, Palladium kl. 19.30arr: Jazz i växjö i samarbete med musik i syd • www.jazzivaxjo.se

torsdag 19 sePtemBer

Peter Jablonski, pianoVäxjö, Utvandrarnas hus kl. 19.00arr: musik i syd

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Älvkarleby kyrka kl. 19.00arr: Älvkarleby kommun och Älvkarleby Hembygdsförening

Releasekonsert med Tolvan Big Band Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: tolvan Big Band i samarbete med musik i syd • www.tolvanbb.com

Fredag 20 sePtemBer

Lunchkonsert med Musikhögskolans studenterMalmö, Palladium kl. 12.15arr: musik i syd i samarbete med musikhögskolan i malmö

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Tärnsjö Folkets Hus kl. 19.00arr: Heby kommun och Folkets Hus och Park i tärnsjö

Lördag 21 sePtemBer

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Knivsta, Gredelbykyrkanarr: Knivsta kommun och Knivsta musiksällskap

tisdag 10 sePtemBer

Jonas Kullhammar QuartetKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: abonnemangsserien/Blue Bird Jazzclub

onsdag 11 sePtemBer

The Ukulele Orchestra of Great Britain Malmö, Palladium kl. 19.30arr: musik i syd

torsdag 12 sePtemBer

”Hyllningar”musica vitae, mats Zetterqvist – ledareVäxjö, Utvandrarnas hus kl. 19.00arr: musica vitae/musik i syd

Lördag 14 sePtemBer

Rular, rilar och jiggarVäxjö, Araby Park Arena/Black Box kl. 15.00arr: valshuset & musik i syd • www.valshuset.se

Peter Jablonski, piano Mellby Atelier kl. 15.00arr: mellby atelier och musik i syd • www.mellby-atelier.com

”Hyllningar”musica vitae, mats Zetterqvist – ledareTingsryd, Söderportkyrkan kl. 16.00arr: Konsertföreningen tingsryd • www.netrix.se/konsertforeningen

Ensemble Mare BalticumLärkans sångKalmar kyrka kl. 16.00arr: Håbo kommun och Håbo damkör

söndag 15 sePtemBer

Maria Forsström, mezzosopran & Matti Hirvonen, piano Malmö, Palladium kl. 15.00 arr: salomon smith Kammarmusikförening • www.salomonsmith.se

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Österbybruks Herrgård kl. 15.00arr: östhammars kommun och stiftelsen österbybruks Herrgård

Peter Jablonski, pianoKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 16.00arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid

”Hyllningar”musica vitae, mats Zetterqvist – ledareOlofström, Folkets hus kl. 17.00arr: olofströms kammarmusikförening och musik i Blekinge • www.kammarmusik.se/olofstromstart.htm

13

Faingersh – Off the Opera Malmö, Palladium kl. 18.00 arr: teater KeF i samarbete med musik i syd • mer info på s. 4.

Touch of Africa – Star for Lifetriple&touch, star Choir och elever från skolor i växjöVäxjö Konserthus kl. 18.00arr: växjö Katedralskola i samarbete med musik i syd

The Cavern BeatlesKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.30 arr: Wigt Productions • www.wigtproductions.com

söndag 22 sePtemBer

Duo Carr Quennerstedt – skivdebut Malmö, Palladium kl. 15.00 arr: musik i syd

Ensemble Mare BalticumLärkans sång Tobo, Eric Sahlström Institutet kl. 16.00arr: tierps kommun och tegelsmora hembygdsförening

Trio CopenhagenLandskrona, Församlingshemmet kl. 16.00arr: Landskrona Kammarmusikförening• www.landskronakammarmusik.se

DuncankvartettenSimrishamn, Kulturhuset Valfisken kl. 16.00arr: Pro musica simrishamn • www.sallskapetpromusica.se

SwingakutenStaffanstorps konsthall kl. 17.00arr: Kultur & Fritid staffanstorps kommun i samarbete med Konsthallens vänner & musik i syd Con AmoreHöör, Kulturhuset Anders kl. 19.00arr: Höörs musik- och teatersällskap • www.kulturhoor.nu

måndag 23 sePtemBer

Föreläsning med professor Cecilia Fredriksson: Varför väcker nya gallerior så starka känslor? Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 14.00arr: Christianstads Pensionärsuniversitet • www.chripu.se

tisdag 24 sePtemBer

Jazzcafé • Paavo3Ystads Teater, Teatercaféet kl. 19.00arr: Ystads teater och musik i syd • www.ystadsteater.se

The Cavern Beatles Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: Wigt Productions • www.wigtproductions.com

Imani WindsHelsingborg, Dunkers Kulturhus kl. 19.30arr: Helsingborgs Kammarmusikförening • www.hkmf.se • mer info på s. 6.

onsdag 25 sePtemBer

Nightingale String Quartet inträde 20 kr, öppen scen från kl 19.00Malmö, Grand Öl & Mat kl. 21.00arr: Klubb Krinolin • www.klubbkrinolin.se

Imani Winds Ängelholm, Bibliotekets hörsal kl. 19.00arr: Kultursällskapet i Ängelholm • www.kultursallskapet.com • mer info på s. 6.

Lloyd Cole Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: KB • www.kulturbolaget.se

torsdag 26 sePtemBer

von ThordGrand, Ljungby kl. 19.00arr: musikriket/musik i syd, Lessebo, Ljungby, markaryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner, med stöd av Kulturrådet • mer info på baksidan.

”Tio år senare”musica vitae; Fredrik Burstedt – dirigent, Per Friman – saxofon, Joakim Berg – slagverkVäxjö, Utvandrarnas hus kl. 19.00arr: musica vitae/musik i syd

Stenhammar QuartetKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00 arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid

Imani Winds Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: musik i syd • mer info på s. 6.

Fredag 27 sePtemBer

von ThordLessebo bibliotek kl. 19.00arr: musikriket/musik i syd, Lessebo, Ljungby, markaryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner, med stöd av Kulturrådet. mer info på baksidan.

Peter Asplund och Isabella Lundgren med XL Big Band Höör, Kulturhuset Anders kl. 19.30arr: Höörs Jazz • www.hoorsjazz.se

Be Bop A Luba Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: Be Bop a Luba HB

Lördag 28 – söndag 29 sePtemBer

Växjö Blåsfest!gator, torg, konserthus och gallerior i växjö invaderas av stans största blåsarmanifestation på många år! Växjöarr: växjö Konsertförening, musik i syd och växjö Citysamverkan • www.vaxjokonsertforening.se

14

von ThordMarkaryd, Kulturhuset kl. 19.00arr: musikriket/musik i syd, Lessebo, Ljungby, markaryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner, med stöd av Kulturrådet • mer info på baksidan.

PePeLiPeter nilsson, Peter danemo & Lisbeth diersUnintended Consequenceseivind Lønning, torben snekkestad, søren Kjærgaard, Jonas Westergaard, Peter BruunMalmö, Victoriateatern kl. 19.30 arr: KoPasetiC

Oktobertisdag 1 oKtoBer

TGLILindha Kallerdahl och thomas gustafssonKarikkoKari ikonen, staffan svensson, sonny Heinilä, Ulf Krokfors, mika KallioMalmö, Victoriateatern kl. 19.30 arr: KoPasetiC

onsdag 2 oKtoBer

Kultursamtal: Livet som en godisskål – folkbildning eller underhållning?musikinslag med ensemble mare Balticum Kristianstad Stadsbibliotek kl. 19.15 arr: musik i syd, Kultur & fritid Kristianstad, Kristianstads stadsbiblio-tek och Folkuniversitetet

Stockholm Swing All StarsVäxjö, Palladium kl. 19.30arr: Jazz i växjö i samarbete med musik i syd • www.jazzivaxjo.se

torsdag 3 oKtoBer

FolkmusikcaféVäxjö, Hofs Lifsarr: Folkmusikcafégruppen och musik i syd

Forskare berättar • Alf GabrielssonKonserthuset Kristianstad, Sal E3 kl. 17.00arr: musik i syd/Utveckling Barn & Unga • mer info på s. 10.

Swedish Jazz Vocal Unit med svante thuresson, viktoria tolstoy, vivian Buczek och Peter asplund tillsammans med Claes Crona trioKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00 arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid i samarbete med Blue Bird Jazzclub

Lördag 28 sePtemBer

KÖRFESTIVALChristianstads motettkör bjuder in sina vänkörer för fortsatt 150-årsfirande – åtta körer medverkar!Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 16.00arr: Christianstads motettkör, Körcentrum syd och musik i syd

Imani WindsTingsryd, Söderportkyrkan kl. 16.00arr: Konsertföreningen tingsryd • www.netrix.se/konsertforeningen• mer info på s. 6.

von ThordGöteryd, Juddhultsgården kl. 17.00arr: musikriket/musik i syd, Lessebo, Ljungby, markaryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner, med stöd av Kulturrådet • mer info på baksidan.

Meditations & Through the Mirror, Tales from Childhoodthe suoni ensembleMalmö, Palladium kl. 18.00arr: musik i syd

La Bohème norrlandsoperan/riksteaternVäxjö Konserhus kl. 19.00arr: växjö teaterförening och musik i syd

söndag 29 sePtemBer

von ThordLenhovda, Borgen kl. 16.00arr: musikriket/musik i syd, Lessebo, Ljungby, markaryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner, med stöd av Kulturrådet • mer info på baksidan.

Imani WindsVäxjö Konserthus kl. 16.00 arr: växjö Konsertförening i samarbete med musik i syd • www.vaxjokonsertforening.se • • mer info på s. 6.

Bach i Småland • Organist: Elisabet Stoltz NiklassonVäxjö domkyrka kl. 19.00 arr: musik i syd, svenska kyrkan, sensus studieförbund

Ellen Nisbeth, viola & Jie Zhang, pianoVarbergs Teater kl. 19.00arr: varbergs Konsertförening/region Halland • www.varbergskonsertforening.se

måndag 30 sePtemBer

Sjung med Caroline af Ugglas!Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstads teaterförening

15

Fredag 4 oKtoBer

TrillerKonsert och dansVäxjö, Myrans lokal, Norrgatan 17 kl. 19.00arr: valshuset & musik i syd • www.valshuset.se

Concerto CopenhagenLund, Universitetsaulan kl. 19.00arr: Lundabarock i samarbete med odeum, Lunds universitet

Rysk Afton Per tengstrand och shan-shan sunVäxjö Konserthus kl. 19.00arr: musik i syd • mer info på s. 10.

Late Night Per tengstrandVäxjö Konserthus kl. 22.15arr: musik i syd • mer info på s. 10.

Lördag 5 oKtoBer

Spelmansstämma i Markarydsamling i Kulturhuset kl. 12.30Markaryd, Stora Hotellet kl. 13.00arr: musik i syd

Allsång i jubileumsyra med Växjö ManskörVäxjö Konserthus kl. 16.00arr: växjö manskör vHK och sensus i samarbete med musik i syd

Swedish Jazz Vocal Unitmed svante thuresson, viktoria tolstoy, vivian Buczek och Peter asplund samt Claes Crona trio. Malmö, Palladium kl. 18.00arr: musik i syd

söndag 6 oKtoBer

Kristianstads Storband Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 16.00 arr: Kristianstads storband • www.ksb.hopto.org

Den förste turisten i Europa en kabaréföreställning med mattias enn Malmö, Palladium kl. 16.00 arr: daneswede Production • www.daneswede.eu

måndag 7 oKtoBer

Föreläsning med Pär Frankenius: Kristianstad som handelsstad med C4 shopping Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 14.00 arr: Christianstads Pensionärsuniversitet • www.chripu.se

Marinens Musikkårm is for man, music, mozart. Jonas dominique, dirigent, tua åberg, sångMalmö, Palladium kl. 19.30arr: marinens musikkår • www.marinensmusikkar.se

tisdag 8 oKtoBer

La Chimera – argentinsk folkmusik och spansk barock Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: musik i syd i samarbete med mix musik • www.mixmusik.se

onsdag 9 oKtoBer

Malmö Kulturskola för Världens Barn!Malmö, Palladium kl. 19.00arr: malmö Kulturskola • www.malmokulturskola.se

Peter Asplund Show med XL Big Bandspecial guests: isabella Lundgren & Jocke WikströmVäxjö, Linnéuniversitetet, IKEA-salen kl. 19.00arr: Jazz i växjö i samarbete med musik i syd • www.jazzivaxjo.se

torsdag 10 oKtoBer

Henrik Hjelt ”Pappan” Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.30arr: nöjet och Live nation • www.livenation.se

Humorhimlen Live 2013 Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: sveriges radio • www.sverigesradio.se

Fredag 11 oKtoBer

Lunchkonsert med Malmö Musikhögskolas sångklassMalmö, Palladium kl. 12.15arr: musik i syd i samarbete med musikhögskolan i malmö

Maia HirasawaKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid

Concerto CopenhagenHelsingborg, Dunkers Kulturhus kl. 19.30arr: Helsingborgs Kammarmusikförening • www.hkmf.se

Faingersh – Off the Opera Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: teater KeF i samarbete med musik i syd. • mer info på s. 4.

Lördag 12 oKtoBer

Concerto CopenhagenHöör, Kulturhuset Anders kl. 19.00arr: Höörs musik- och teatersällskap • www.kulturhoor.nu/text1_7.html

Caroline Leander & Colours in MotionMalmö, Palladium kl. 19.30arr: musik i syd

söndag 13 oKtoBer

Pia Segerstam & Christophe Sirodeau Malmö, Palladium kl. 15.00 arr: salomon smith Kammarmusikförening • www.salomonsmith.se

16

söndag 20 oKtoBer

Eddie Oliva, Sabina Zweiacker med Öresunds MusikkårMalmö, Palladium kl. 16.00 arr: öresunds musikkår • www.oresundsmusikkar.se

Trio OxymoreLandskrona, Församlingshemmet kl. 16.00arr: Landskrona Kammarmusikförening • www.landskronakammarmusik.se

Tre stora B:nBritten – Brahms – BeethovenVäxjö Konserthus kl. 16.00arr: växjö stads symfoniorkester i samarbete med musik i syd

måndag 21 – söndag 27 oKtoBer

Connect FestivalMalmöarr: musik i syd och musikhögskolan i malmö. • mer info på s. 6-7.

måndag 21 oKtoBer

Föreläsning med kommundirektör Jan Pålsson: Kristianstad idag och i morgon Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 14.00arr: Christianstads Pensionärsuniversitet • www.chripu.se

Ed HarcourtMalmö, Palladium kl. 19.30arr: KB • www.kulturbolaget.se

tisdag 22 oKtoBer

Emilia MårtenssonKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00 arr: abonnemangsserien/Blue Bird Jazzclub • www.bluebird.se

Jorden Runt på 80 minuterKatapult för mångfaldMalmö, Palladium kl. 19.30arr: Katapult för mångfald & musik i syd

onsdag 23 oKtoBer

Trio OxymoreÄngelholm, Bibliotekets hörsal kl. 19.00arr: Kultursällskapet i Ängelholm • www.kultursallskapet.com

Come Together Pernilla andersson, Jan Lundgren, göran söllscher, nils Land-gren, staffan olander och Kroger KvartettenMalmö, Palladium kl. 19.30 arr: musik i syd • mer info på s. 8.

Göran Strandbergs Nontett på temat ”Monks Mood”Växjö, Palladium kl. 19.30arr: Jazz i växjö i samarbete med musik i syd • www.jazzivaxjo.se

Domkyrkans allsångskonsertVäxjö Konserthus kl. 17.00arr: växjö domkyrkoförsamling i samarbete med musik i syd

Bach i Småland • Organist: Linda Färdigh Växjö domkyrka kl. 19.00arr: musik i syd, svenska kyrkan, sensus studieförbund

onsdag 16 oKtoBer

Kultursamtal: Kulturens nya sidor musikinslag med ensemble mare BalticumKristianstads Stadsbibliotek kl. 19.15 arr: musik i syd, Kultur & fritid Kristianstad, Kristianstads stadsbiblio-tek och Folkuniversitetet

torsdag 17 oKtoBer

WorldMix: Tarabbandarabisk musik från sverige! Ljungby, Grand kl. 19.00arr: musik i syd/musikriket, Ljungby kommun och aBF

Fredag 18 oKtoBer

”Arrival Cities”musica vitae, vokalharmonin, Fredrik malmberg – dirigent, teatr WeimarVäxjö, Araby Park Arena kl. 19.00arr: musica vitae/musik i syd

Henrik Hjelt ”Pappan” Malmö, Palladium kl. 19.30 arr: KB • www.kulturbolaget.se

Lördag 19 – söndag 27 oKtoBer

Efterklang och försmak – Kördagar i Lund 2013Lundarr: Lunds körfestival • www.lundchoralfestival.org • Läs mer på s. 3.

Lördag 19 oKtoBer

Trio CopenhagenTingsryd, Söderportkyrkan kl. 16.00arr: Konsertföreningen tingsryd • www.netrix.se/konsertforeningen

Från parad till estradmusikalisk jubileumskavalkad med Kronobergarnas musikkårVäxjö Konserthus kl. 16.00arr: Kronobergarnas musikkår i samarbete med musik i syd • www.kronobergarna.com

Helsingborgs Symfoniorkester och Tobias RingborgKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00 arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid

17

torsdag 24 oKtoBer

Come TogetherPernilla andersson, Jan Lundgren, göran söllscher, nils Landgren, staffan olander och Kroger KvartettenKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: abonnemangsserien/musik i syd och Kultur & fritid • mer info på s. 8.

”Arrival Cities”musica vitae, vokalharmonin, Fredrik malmberg – dirigent, teatr WeimarStockholm, Birgitta Watz Ateljearr: musica vitae/musik i syd, vokalharmonin

Fredag 25 oKtoBer

”Arrival Cities”musica vitae, vokalharmonin, Fredrik malmberg – dirigent, teatr WeimarStockholm, Birgitta Watz Ateljearr: musica vitae/musik i syd, vokalharmonin

Come TogetherPernilla andersson, Jan Lundgren, göran söllscher, nils Landgren, staffan olander och Kroger KvartettenYstads Teater kl. 19.00arr: musik i syd • mer info på s. 8.

The World Famous GLENN MILLER ORCHESTRAKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.30 arr: gmo music Productions aB • www.glennmillerorchestra.se

Alan Broadbent Trio Höör, Kulturhuset Anders kl. 19.30arr: Höörs Jazz • www.hoorsjazz.se

Lördag 26 oKtoBer

Come TogetherPernilla andersson, Jan Lundgren, göran söllscher, nils Landgren, staffan olander och Kroger KvartettenLund, Allhelgonakyrkan kl. 18.00arr: musik i syd • mer info på s. 8.

Anna Hertzman med band Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: anna Hertzman och smör skivbolag & Förlag • annahertzman.se

En hel massa Lasse Lasse Holm, Fridha Lundell, sång & michael Bäck, pianoMalmö, Palladium kl. 19.30 arr: Jerkules aB • www.jerkules.se

söndag 27 oKtoBer

Bach i Småland • Organist: Robert Öhman Växjö domkyrka kl. 19.00arr: musik i syd, svenska kyrkan, sensus studieförbund

Voices of rock – Legends Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.00arr: act 4 You aB

tisdag 29 oKtoBer

The Groove Helsingborg, Café Annorledes kl. 18.00 arr: Jazz i Helsingborg • www.jazzihelsingborg.se

Jesper Rönndahl • Hej Framtiden Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 19.30 arr: Produktionsbolaget munck aB • www.munck.se

LAUTinträde 20 kr, öppen scen från kl. 19.00Malmö, Grand Öl & Mat kl. 21.00arr: Klubb Krinolin • www.klubbkrinolin.se onsdag 30 oKtoBer

Jazzcafé • The GrooveYstads Teater, Teatercaféet kl. 19.00arr: Ystads teater och musik i syd • www.ystadsteater.se

Kultursamtal: Alla dessa jag – från Sapfo till Lars NorénKristianstads Stadsbibliotek kl. 19.15 arr: musik i syd, Kultur & fritid Kristianstad, Kristianstads stadsbiblio-tek, Folkuniversitetet

torsdag 31 oKtoBer – söndag 3 novemBer

Smålands Kulturfestivalmer info på s.4.

Musik i Syd utomlands

onsdag 25 sePtemBer

Mattias Nilsson, pianoakbank Jazz Festival istanbul Istanbul, Turkiet arr: akbank Jazz Festival istanbul och musik i syd

18

FAMILJEKONSERTER

SeptemberFredag 6 sePtemBer

Hundbert Dogsondel av rundgång i LadugårdenKalvshaga Centrum, Jörgens Lada kl. 18.00arr: musik i syd & Kalvshaga Byförening • www.rundgången.se

Lördag 7 sePtemBer

En historia jag bara måste berättaKristianstads Stadsbibliotek kl. 14.00 & 15.00arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Bar-backa • ingår i Kristianstad Bokfestival • www.bokfestivalen.se

söndag 8 sePtemBer

Trixie DixieStehag, Torshuset kl. 13.00arr: FK-tor stehag

Lördag 14 sePtemBer

Sjunga TRE Leka TRE Skurup, Biblioteket kl. 14.00arr: gåsamys/skurups kommun och musik i syd

Lördag 21 sePtemBer

BabyboogieHelsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30 och 14.30arr: stadsbiblioteket i Helsingborg

Solisten! världspremiär i KristianstadKonserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 14.00arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Barbacka

Sjunga TRE Leka TREschlager, sång och sväng med vicki och gäster! Pyssel på biblioteket från kl. 12 och musik av elever från kulturskolan från kl. 13.Simrishamn, Galleri Valfisken kl. 14.00arr:Kulturkullerbyttan/musik i syd, Kultur- och fritidsförvaltningen, Kulturskolan, simrishamns kommun, simrishamns riksteaterförening och mellby atelier med stöd av Ystads allehanda

Lördag 28 sePtemBer

BakverketKulturhuset Barbacka, Spelhålan kl. 14.00arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Barbacka

Solisten! Mellby atelier kl. 14.00 arr: mellby atelier och musik i syd • www.mellby-atelier.com

Aisopos fabler – Där alla har en roll att spela Malmö, Palladium kl. 14.00arr: musik i syd

Opsis Svedala, Garmla Brandstationen kl. 14.00arr: Knattekultur/svedala kommun i samarbete med musik i syd och s.m.U.r.F

Godnatt min skattVäxjö, Stadsbiblioteket kl. 14.00arr: Halli Hallå/musik i syd, musica vitae, regionteatern Blekinge/Kronoberg och växjö kommun

Oktobertorsdag 3 oKtoBer

Draksagor Skurup, Biblioteket kl. 9.00Skurup, Abbekås bibliotek kl. 10.00 Skurup, Rydsgårds bibliotek kl. 14.30arr: gåsamys/skurups kommun och musik i syd

Lördag 5 oKtoBer

Igen en dansföreställning för små barnKristianstad, Kulturhuset Barbacka kl. 12.00 & 14.00 arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Barbacka

Vem ska trösta Knyttet? Helsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30arr: gåsamys/skurups kommun och musik i syd

Sjung med oss, mamma!Växjö, Regionteatern kl. 13.30 & 15.00arr: Halli Hallå/musik i syd, musica vitae, regionteatern Blekinge/Kronoberg och växjö kommun

Sjunga TRE Leka TRELjungby, Byholma Byggnadsförening, Gamla skolan kl. 14.00arr: Ljungby kommun, musik i syd, Byholma byggnadsförening

Lilla Trams med Dan BornemarkBjärred, Hörsalen kl. 15.00arr: Krokodilkonsert/Lomma kommun i samarbete med musik i syd

söndag 6 oKtoBer

Vem ska trösta Knyttet? Höör, Kulturhuset Anders kl. 14.00arr: gåsamys/skurups kommun och musik i syd

19

Det blyga hjärtatSimrishamn, Galleri Valfisken kl. 14.00arr: Kulturkullerbyttan arrangeras av musik i syd, Kultur- och fri-tidsförvaltningen, Kulturskolan, simrishamns kommun, simrishamns riksteaterförening och mellby atelier med stöd av Ystads allehanda

Det Stora Konsertkalaset schlager, sång och sväng med vicki, musica vitae och gäster!Växjö Konserthus kl. 14.00 arr: Halli Hallå/musik i syd • mer info på s. 9.

Vindla i glaslandetrörelse och glassmusik för hela familjen! vindla string Quartet spelar musik av Phlip glass tillsammans med rytmikpedagog Helena HagströmBara, Kuben kl. 14.00arr: Knattekultur/svedala kommun i samarbete med musik i syd och s.m.U.r.F Lördag 12 oKtoBer

Vem ska trösta Knyttet? Skurup, biblioteket kl. 14.00arr: gåsamys/skurups kommun och musik i syd

Sjunga TRE Leka TRE Svedala, Brandstationen kl. 14.00arr: Knattekultur/svedala kommun i samarbete med musik i syd och s.m.U.r.F

Barnen från yttre rymden Växjö, Araby park arena kl. 14.00arr: Halli Hallå/musik i syd, musica vitae, regionteatern Blekinge/Kronoberg och växjö kommun

söndag 13 oKtoBer

Sjunga TRE Leka TRELomma, Folkets Hus kl. 15.00arr: Krokodilkonsert/Lomma kommun i samarbete med musik i syd

Lördag 19 oKtoBer

Tänja tid och kröka rumen underfundig dansmusikalKristianstad, Kulturhuset Barbacka kl. 14.00arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Barbacka

Lördag 26 oKtoBer

Lekisjazz en galen liveshow med Krokodilorkestern Malmö, Palladium kl. 14.00 arr: musik i syd och Jazz i malmö • www.jazzimalmo.com

En skräphistoriaåtervinning på ett klurigt sätt • Fri entré!Kristianstad, Gamlegårdens bibliotek kl. 14.00arr: Barnens abonnemangsserie/musik i syd och Kulturhuset Barbacka

Trixie DixieBjärred, Hörsalen kl. 15.00arr: Krokodilkonsert/Lomma kommun i samarbete med musik i syd

söndag 27 oKtoBer

Pomos pianoVäxjö Teater kl. 16.00arr: Halli Hallå/musik i syd, musica vitae, regionteatern Blekinge/Kronoberg och växjö kommun

tisdag 29 oKtoBer

BabyboogieKlippan kl. 10.30arr: Klippans kommun

Trixie DixieLund, Stadsbiblioteket kl. 16.00arr: Lunds stadsbibliotek

20

satsningen med konsertserien musikriket går vidare med idén är att kro-

nobergarna inte ska behöva resa till storstadsregionerna för att höra live-

musik av bra kvalitet med professionella musiker. Höstens program sätter

extra spotlight på stråkinstrument i alla skepnader! Först ut är von thord, som gör sånt man inte trodde man kunde göra med stråkinstrument. musiken är inte klassisk, jazz, rock eller världsmusik utan allt på en och samma gång.

musik och akrobatik blir det när musica vitae bjuder på det bästa ur de-ras repertoar, berömda stycken som Holbergsviten av edvard grieg och stråkserenad av Peter tjajkovskij, tolkad av orkestern och akrobaten manda rydman! musikriket får också påhälsning av en festival i höst, Worldmix, som lyfter fram det bästa av världsmusiken just nu. till Ljungby kommer bl. a. tarab-band som spelar arabisk musik från sverige – bl.a. med hjälp av flera olika vanliga och ovanliga stråk- och stränginstrument från hela världen.

En ny säsong i Musikriketvon Thordtors 26 sept 19.00 grand, LjungbyFre 27 sept 19.00 Lessebo bibliotekLör 28 sept 17.00 Juddhultsgården, göterydsön 29 sept 16.00 Borgen, Lenhovdamån 30 sept 19.00 Kulturhuset, markaryd

WorldMix – Tarabbandtors 17 okt 19.00 grand, Ljungby

Musik & Akrobatik!musica vitae och akrobat manda rydmantors 21 nov 19.00 grand, LjungbyFre 22 nov 19.00 Folkets hus, ÄlmhultLör 23 nov 19.00 Folkets hus, strömsnäsbruksön 24 nov 16.00 Folkets hus, åsedamån 25 nov 19.00 Folkets hus, Hovmantorp

von thord

Foto

Joha

n g

und