Irama Dan Pergerakan

download Irama Dan Pergerakan

of 19

 • date post

  10-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  98
 • download

  3

Embed Size (px)

description

PSV

Transcript of Irama Dan Pergerakan

IRAMA DAN PERGERAKAN

IRAMA DAN PERGERAKANPRINSIP REKAAN:PENGENALANPergerakan ialah keadaan objek tampak secara ilusi yang bergerak, bergegar, bergoyang, bersinar, dan berayunIrama ialah kesan ilusi yang wujud daripada pergulangan susunan satu atau lebih objek secara berterusan untuk menimbulkan harmoni.

IRAMA DAN PERGERAKAN PADA SUMBER ALAMTumbuhan yang di tiup angin menunjukkan pergerakanHaiwan seperti kuda sedang berlari menunjukkan unsur pergerakanBulu kuda belang merupakan garisan hitam membentuk irama dan pergerakan.

IRAMA DAN PERGERAKAN PADA OBJEK BUATAN MANUSIAPergerakan laju pengayuh basikal memberikan kesan pergerakanSusunan basikal menunjukkan unsur irama apabila basikal di letakkan dalam susunan yang sekata.

JENIS-JENIS IRAMAIRAMA RAWAKIRAMA BIASAIRAMA BERSELANG-SELI (ALTERNATING)IRAMA ALIRAN IRAMA PROGRESIFIRAMA RAWAKObjek yang di ulang tanpa susunan, ruang yang tidak sama, menimbulkan irama rawak.Kawasan yang sesak mewujukan irama rawakTanah yang kering dan daun yang gugur yang meliputi tanah yang lapang.

IRAMA BIASAIrama biasa mempunyai objek yang serupa dan ruang yang sama di antara mereka.Irama yang mempunyai konsisten.Pengulangan yang sama adalah berguna untuk mengatur objekKekunci pada papan computer dan rak-rak yang disusun rapi.Irama biasa adalah membosankan jika ianya berlebihan.

BERSELANG-SELI (alternating)Diwujudkan dengan mengubah posisi objek atau motif yang berlainan diselang-seli agar tidak membosankan.Irama biasanya membosankan jika berlebihan

IRAMA ALIRANApabila garisan beralun di ulang maka akan wujud irama aliran.Gunung ganang dan ombak menimbulkan irama aliran.

IRAMA PROGRESIFTerdapat perubahan motif setiap kali objek di ulangi.Irama progresif boleh bermula dengan segi empat sebagai motifnya.Saiz segi empat boleh berubah setiap kali ia di ulangi ataupun warnanya berlainan.Bentuk ini akan berubah beransur-ansur.

Garisan tebal dan nipis apabila disusun selari menimbulkan kesan irama dan pergerakan seolah-olah dekat dan jauh.Olahan unsur garisan

Olahan unsur garisanGarisan yang disusun berulang dengan kadar yang sama akan memberikan kesan irama ddan pergerakan melalui optikal.

Olahan unsur seniKesan garisan yang disusun berulang dan bertindih memberi kesan kedalaman

Soalan1. Apakah yang di maksudkan dengan pergerakan ?Jawapan : suatu keadaan dimana sesuatu itu tidak diam atau rehat2. Sesuatu objek mengalami pergerakan apabila? Jawapan :BergetarBergoyangBerpusingBerayunbergegar

3. Dalam karya seni visual pergerakan di gunakan pada ?Jawapan:PosterIklankartun4. Pergerakan dapat diwujudkan melalui olahan unsur-unsur seni seperti :Jawapan: Garisan Bentuk jalinan