Sejarah ting. 1- bab 1

Click here to load reader

download Sejarah ting. 1- bab 1

of 36

 • date post

  06-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  6.647
 • download

  8

Embed Size (px)

Transcript of Sejarah ting. 1- bab 1

Bab 1Sejarah dan KitaOleh : Muhammad Zakhuan b. Abdul Rashid (3 Sains 1)

Pengertia n Sejarah

1. Sejarawan memberikan beberapa pengertian tentang istilah sejarahSejarawan Herodotus Pengertian Penceritaan tentang tindakan manusia dan sebab-sebab mereka melakukannya Membicarakan tentang masy manusia,atau peradaban manusia, tentang perubahanperubahan yang berlaku pd sifat2 masy itu. Sejarah merupakan catatan @ rekod mengenai sesuatu peristiwa yang berlaku pd suatu masa yang lalu.

Ibn Khaldun

Muhd Yusuf Ibrahim

2. Istilah sejarah dikatakan berasal drpd perkataan Arab, iaitu Syajaratun yg bermaksud:(a) Pohon / pokok (b) salasilah / Riwayat / asal-usul / Keturunan.

3. Sejarah merupakan penyelidikan tentang perkara yang telah berlaku.

4. Rekod-rekod lalu dikaji oleh ahli-ahli sejarah dan hasil kajian itu dikeluarkan dalam bentuk penulisan, filem, foto, dan sebagainya.

5. Antara penulis awal negara kita termasuklah :-

Penulis Tun Sri Lanang Abdul Hadi Hassan Raja Ali Haji

Tulisan Sejarah Melayu Sejarah Alam Melayu Tuhfat al-Nafis

Ciri-ciri Sejarah

1. Ciri-ciri sejarah penting utk mengkonstruksi sesuatu. 3. Gambaran sesuatu peristiwa yang lalu dapat dilakukan dengan mengumpul dan menyalin maklumat yang diperoleh daripada ciri- ciri sejarah. 5. Ciri-ciri sejarah mempunyai ciri berikut :(a) Tepat dan benar (b) Penting dan bermakna (c) Sebab dan akibat

Fakta yang tepat dan benar Fakta sejarah merupakan peristiwa, tempat, tokoh, dan tarikh yg dpt dibuktikan kebenarannya. Fakta sejarah perlu dipertjawabkan dari segi sumber dan kesahihannya. Fakta sejarah tidak boleh ditokok tambah dan direka. Tarikh kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 adalah peristiwa yang tepat dan bermakna. Pengisytiharan Putrajaya sebagai Wilayah Persekutuan pd 1 Feb 2001 adalah contoh fakta yg tepat dan benar.

Tunku Abdul Rahman melaungkan Merdeka pada 31 0gos 1957 di Stadium Merdeka.

Putrajajaya Telah dirasmikan oleh Tun Dr. Mahathir pada 1 Feb 2001, beliau disaksikan oleh timbalannya Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi

Penting dan Bermakna1. Peristiwa yg bersejarah mestilah penting kpd Individu, Keluarga, Masyarakat dan Negara.

Sebab dan akibat1. 3. Sejarah ialah bidang ilmu yang bertujuan utk mencari kebenaran sesuatu peristiwa yg pernah berlaku. Utk mengetahui sebab dan akibat sesuatu peristiwa, kita perlu tahu apa, siapa, mengapa, bila, bagaimana dan mana sesuatu peristiwa itu berlaku. Cara ini dpt membuktikan kesahihan sesuatu fakta sejarah. Sebagai contoh, kemasukan buruh Cina dan India semasa penjajahan British di negara kita telah mewujudkan masyarakat berbilang kaum. Sebab dan akibat sesuatu peristiwa membolehkan kita mengetahui mengapa dan bagaimana sesuatu peristiwa itu berlaku serta kesannya.

5. 7.

9.

Sumber Sejarah

Penulisan sejarah adalah berasaskan kajian terhadap sumber sejarah. Sumber sejarah adalah dianggap penting kerana dapat memberi maklumat dan bukti yang benar tentang sesuatu peristiwa. Sumber sejarah terbahagi kpd 2 iaitu:-

Sumber Primer Bahan dalam bentuk fosil, artifak, kertas, dan keterangan lisan. Bahan yang belum diolah dan dicetak. Bahan yang bersifat asli dan belum ditafsir. Contoh sumber pertama:- diari, surat peribadi, fail rasmi jabatan, batu bersurat dan manuskrip yang belum dicetak.

Sumber Sekunder Bahan yag dikaji melalui pembacaan bahan bertulis. Bahan yang ditulis oleh sejarawan atau pengkaji sejarah. Bahan yang telah diolah, dicetak, atau disebarkan kpd umum. Contoh sumber sekunder:- buku, majalah, jurnal, risalah, ensiklopedia, dan laporan tahunan jabatan.

Sumber Fosil

Keterangan Tinggalan haiwan atau tumbuhan yang wujud pd zaman lampau. Barang-barang ciptaan manusia pd zaman lampau spt pisau, kapak, dan pinggan mangkuk. Bahan tulisan tangan yang disediakan untuk diceteak dan diterbitkan.

Artifak

Manuskrip

Kaedah Pengkajia n Sejarah

Kaedah Lisan Kaedah lisan merupakan cara memperoleh maklumat daripada responden melalui ucapan, perbualan, penceritaan, dan pengisahan. Maklumat sejarah dapat diperoleh melalui temu bual dengan seseorang tokoh atau melalui ucapan seseorang tokoh. Sumber lisan mempunyai kelemahan kerana sumber ini sering ditokok tambah dan bercampur dgn unsur dongeng, mitos dan lagenda. Oleh itu, sejarawan akan memlih, mentafsir, dan membandingkan fakta sejarahuntuk mendapatkan maklumat yang benar.

Kaedah mendapatkan sumber sejarah turut dipengaruhi oleh perkembangn sains dan teknologi. Peralatan spt radio, televisyen, video, cakera padat, pita rakaman dan internet yang dingunakan dipanggil kaedah pandang dengar. Perbualan dan temu ramah juga merupakan salah satu sumber yang digunakan dalam kaedah lisan. Kaedah perbualan dan temu ramah ini digunakan utk mendptkan mendapatkan pandangan seseorang tokoh.

Kaedah Bertulis Ialah kaedah yang digunapakai bagi mendapatkan maklumat melalui tulisan, lakaran atau ukiran padabatu, dinding gua, logam, kulit kayu, atau kertas. Sumber bertulis itu memebolehkan sejarawan memperoleh maklumat tentang sesuatu peristiwa, perkara, perundangan, adat resam dan tokoh.

Kaedah Arkeologi Kaedah mendapatkan maklumat berdasarkan kajian saintifik dipanggil keadh arkeologi. Dalam bidang arkeologi, terdapat pelbagai cabang seperti maritim, angkasa lepas, dan gali cari. Ahli arkeologi memperoleh maklumat melalui proses gali cari.

Melalui kaedah arkeologi, bahan-bahan tinggalan sejarah dapat disahkan ketepatan usia seperti pentarikhan radiokarbon. Hasil daripada kaedah arkeologi, ahli arkologi dapat:(a) membuat tafsiran dan pentarikhan tentang budaya sesebuah masy (b) Membuat tafsiran terhadap maklumat yang diperoleh. Contoh sumber arkeologi:- fosil, artifak, kulit siput, binaan daripada batu, peralatan drpd logam, tembikar.

Pentafsira n Sejarah

1. Tafsiran sejarah yang dibuat oleh seseorang sejarawan boleh menjadikan sesuatu peristiwa itu bermakna, berfaedah atau sebaliknya. 3. Seseorang sejarawan perlu melakukan penyelidikan untuk membuat tafsiran sejarah yang tepat dan betul. 5. Sejarawan yang berlainan mungkin membuat tafsiran yg berbeza tentang sesuatu peristiwa yg sama. Sebab: berbeza pandangan.

4. Contoh perbezaan pandangan tentang sesuatu peistiwa sejarah:(a) - Sejarawan 1: pembunuhan Birch disebabkan birch ambil alih kuasa sul. Dan pembesar. - Sejarawan 2: pembunuhan itu disebabkan Birch mengenalkan Sist. Cukai. (b) - Sejarawan Barat : kedatangan British ke TM disebabkan faktor kemanusiaan iaitu mereka ingin bantu raja mengamankan kacau-bilau. - Sejwan temp. : kedatangan Bri ke TM adalah utk membolot hasil bumi.

(c) -Sejwan barat : sifatkan Dato Bahaman, Mat Kilau, Dato Maharajalela dan tok janggut sebagai pemberontak kerana mereka menentang penjajah British. - Sejwan Temp: sifatkan pejuang2 ini sebagai wira atau pejuang tanah airkerana keberanian mereka menentang penjajah British. 6. Semasa membuat penyelidikan dan penilaian tentang sesuatu peristiwa sejarah, sejarawan perlu jujur dan bertjawab agar dpt beri maklumat yg tepat dan benar.

Tok Janggut ketua kg. Nering dan seorang pemimpin yg berani.

Dato Maharajalela Nama sebenar : Pandak Lam, Pandak Adam. Seorang pembesar Pasir Salak.

Beliau + pengikut Tak setuju dgn tindakan taknak bayar cukai yg Birch (Residen) yg larang dikenakan oleh Inggeris. pembesar negeri kutip cukai, dan birch tdk hormati adat M. 1915- beliau serang BP P.Puteh; gagal. Terbunuh. Beliau rancang utk bunuh birch. 1875- birch terbunuh. Bri berjaya tangkap beliau dan beliau dihukum bunuh.

Kepenting an Sejarah

Kepentingan Berbangga jadi rakyat Malaysia Bertanggungjawab mempertahankan kedaulatan negara.

Tujuan mempelajari sejarah Memperoleh banyak pengetahuan Membuat penilaian, mengetahui sebab, akibat, dan kepentingan sesuatu peristiwa. Memahami sejarah tamadun awal bangsa kita. Melahirkan perasaan jati diri yang tinggi Membentuk keperibadian bangsa

Menghargai jasa pemimpin negara yang telah berkhidmat dan berbakti demi mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara, serta memajukan negara dari segi ekonomi dan sosial.

Berhati hati agar kesilapan masa lalu tidak diulang lagi. Merangka wawasan masa masa depan dengan penuh keyakinan. Berusaha mempertahankan kedulatan negara dan memajukan negara dalam semua bidang.

Faedah mempelajari Sejarah Menjadi panduan dan iktibar dlm hidup kini dan masa hadapan. Membolehkan kita perbetulkan sebarang kesilapan yang telah kita lakukan. Menjadi perangsang utk memajukan negara. Pupuk semangat patriotisme dan semangat cinta akan negara. Lahirkan rasa bangga sbg rakyat Malaysia. Membantu kita menghargai dan memelihara kedaulatan negara.

Sekian Terima Kasih