Jahit Tudung

download Jahit Tudung

of 80

  • date post

    07-Jul-2018
  • Category

    Documents

  • view

    220
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of Jahit Tudung

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    1/80

    DIY : Jom Hasilkan

    Tudung Halfmoon Sendiri Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

    Kalau dulu saya dah pernah upkan n3 cara buat inner dari tudung terpakai, sekarang saya nak share pulak bagaimana nak buat halfmoon sendiri.Kalau diikutkan di pasaran memang terdapat banyak orang jual halfmoon ni. ari mahal hingga murah, dari berkualiti hingga tidak, semuanya boleh diperolehi dengan senang. Sebelum timbulnya idea nak buat

    http://chequesuechekgu.blogspot.com/2014/02/diy-soft-inner-dari-tudung-terpakai.html http://chequesuechekgu.blogspot.com/2014/02/diy-soft-inner-dari-tudung-terpakai.html

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    2/80

    halfmoon sendiri, saya pernah upkan n3 tentang pembelian halfmoon saya di sini.

    http://chequesuechekgu.blogspot.com/2014/01/jom-borong-halfmoon-shawl-di-sakura.html http://chequesuechekgu.blogspot.com/2014/01/jom-borong-halfmoon-shawl-di-sakura.html

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    3/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    4/80

    dahulu. +ntuk melihat samada kain yang dibeli terbentuk atau tidak, anda boleh letakkan di bahu dan tengok bagaimana kain itu jatuh.

    +ntuk halfmoon - ni saya menggunakan "hifon jojet dan juga "hifon areeda dan kesemua kain ini saya beli di /aleha Te0tile 1asir 1uteh.

    Jom buat dasar dulu :

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    5/80

    asar asas tudung halfmoon. +ntuk panjang garisan A dan B, bergantung kepada tudung yang di"ontohi atau mengikut keselesaan masing'masing.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    6/80

    %. Sediakan dasar halfmoon terlebih dahulu. +ntuk membuat dasar ni, belilah sehelai tudung halfmoon yang agak'agak sesuai dengan muka dan bahu, kemudian ukurlah pada kertas surat khabar atau kertas minyak )seperti di dalam gambar*. Bila dah dapat ukuran ni, potongkan sahaja.

    asar halfmoon yang saya buat ni agak lebar. 2ika tidak berapa faham boleh

    rujuk [di sini ]

    http://ebysafiahberbelog.blogspot.com/2013/07/jom-buat-shawl-halfmoon-sendiri.html http://ebysafiahberbelog.blogspot.com/2013/07/jom-buat-shawl-halfmoon-sendiri.html

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    7/80

    1andangan kasar tudung yang digunakan sebagai dasar. Sebenarnya

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    8/80

    ini adalah tudung dengan layer di bahagian tepi.

    Note : Cuba bayangkan halfmoon yang telah siap sebagai dasar dan kertas minyak sebagai kain yang akan

    dibuat halfmoon. Begitulah cara kita akan potong tudung halfmoon itu nanti.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    9/80

    1ada dasar yang telah siap, tandakan

    bahagian ATAS dan 4 1AT supaya kita tak tersilap letak pada kain. Amatur, biasalah... 1ada dasar ni juga kita

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    10/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    11/80

    ni adalah dasar yang telah siap. 2ika diperhatikan di dalam gambar, ada dua garisan yang telah saya tandakan

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    12/80

    dengan ATAS dan BAWA8 bagi lapisan dua :arna di bahagian ba:ah tudung )dua layer*. 2ika tidak mahu membuat dua layer, boleh sahaja menggunakan keseluruhan dasar ini.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    13/80

    nilah gambaran kasar halfmoon

    dengan dua layer di bahagian ba:ah. Kain perlu digunting mengikut dasar yang telah dipotong. -ang pattern ni

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    14/80

    agak rumit sikit. #asa saya buat dan hantar ke kedai jahit, saya hanya menyambung kain dengan menggunakan jarum. Seeloknya jika menggunakan pattern begini, jahitkan dahulu se"ara jelujur ; longgar.

    !leh kerana saya mahu men"uba membuat tudung dengan layer di bahagian ba:ah, maka dasar yang

    telah siap tadi saya potongkan dalam lebar

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    15/80

    Tudung halfmoon dengan < layer yang

    telah siap dan sudahpun dipakai. 1enggunaan benang yang kontra akan

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    16/80

    menaikkan lagi layer tudung berkenaan.

    engan adanya dasar seperti ini, kita hanya perlu meletakkannya di atas kain yang menjadi pilihan, pinkan dengan jarum )supaya kain dan dasar tidak bergerak* dan kemudian hantar ke kedai jahit untuk jahit tepi halus. Saya biasanya menghantar jahit tepi ni

    ke Kedai Anak Kak in , bangunan bersebelahan /aleha Te0tile di bandar 1asir 1uteh. Kos jahit tepi ni hanya $#

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    17/80

    !ips : sekiranya ingin membuat

    halfmoon dengan "arna yang berlainan# bahagian bertanda anak panah perlu di$ahit terlebih dahulu

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    18/80

    %$ahit $elu$ur& ' bahagian ini akan di$ahit tepi halus. (ekiranya bahagian ini tidak mahu di$ahit tepi halus# bolehlah mencantumkannya menggunakan $ahit tepi biasa supaya mudah untuk di$ahit tepi kelilingnya.

    Sekiranya berkemahiran, bahagian atasnya bolehlah dijahit manakala bahagian kelilingnya dijahit tepi. !leh

    kerana saya tak berapa pandai nak jahit halus di bahagian atas, maka saya hanya menghantar untuk menjadit tepi halus untuk semua bahagian tudung.

    1er"ayalah pada diri sendiri. 2angan takut untuk memegang gunting dan

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    19/80

    jarum. >agal sekali itu biasa, bila kita sudah tahu teknik dan "ara, n Sha Allah kita akan gembira memakai halfmoon yang dibuat sendiri.

    DIY : Soft Inner Dari Tudung Terpakai Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

    Saya ni antara salah seorang penggemar sha:l ; selendang. Tak kiralah yang panjang atau yang

    halfmoon. Biasanya jika memakai sha:l, saya akan memakai inner di dalam. Saya tak boleh pakai inner yang

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    20/80

    berbentuk ke belakang tu sebab tak sesuai dengan bentuk muka. 4agi pula biasanya inner tu akan meleret ke belakang. Sebab itulah saya lebih suka memakai inner yang berbentuk mini tudung dengan soft a:ning. Bila pakai tu selesa sikit sebab kebanyakan sha:l jarang, jadi dapatlah menutup leher.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    21/80

    Kebetulan saya ada sehelai sha:l ly"ra yang dah lama saya tak pakai. 2adi dok saja'saja baru ni saya "uba buat inner

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    22/80

    sendiri dengan berpandukan sehelai inner yang saya beli. Kalau sape yang ada tudung yang dah takmo pakai tu bolehlah diubah menjadi inner ataupun boleh dipakai oleh anak'anak. Bila dok kampung ni, ada la < 3 helai tudung yang saya tak mahu pakai, jadi semua saya dah buat jadi inner dan fikir'fikir elok juga jika dibuat tutorial

    - kot'kot ada ka:an lain yang nak

    men"uba.

    2om kita tengok "ara nak membuatnya ?

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    23/80

    %. Sediakan pola ; dasar untuk a:ning.

    -ang saya buat ni perpandukan inner yang dibeli. -ang putih tu sampai ke rahang dan yang surat khabar tu

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    24/80

    panjangnya sampai tulang pipi. +kuran lebih kurang yang dinyatakan. -ang garis putus'putus tu saya tak ukur.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    25/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    26/80

    3. !leh sebab saya gunakan kain yang

    dipotong, maka bahagian atas a:ning perlu dijahit terlebih dahulu. +kuran basi dalam .( in"i.

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    27/80

    @@ 2ahitan tak kemas sangat sebab buat di kampung, guna mesin manual )mesin kaki sahaja*

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    28/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    29/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    30/80

    tak sampai ( kali. $asa menyesal beli dulu ' '

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    31/80

    (. Bentangkan a:ning yang telah siap di jahit di atas tudung dan potong seperti di dalam gambar

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    32/80

    C. 1otong bahagian badan tudung )tudung yang tak mahu pakai*

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    33/80

    D. 1otong sedikit untuk dibuat penanda )rujuk anak panah gambar C*. ni memastikan kita mendapat inner yang seimbang bila di"antumkan nanti

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    34/80

    E. 5antumkan bahagian yang telah

    ditanda dan boleh mula menjahit. #ulakan di bahagian tengah hingga ke

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    35/80

    tepi, berhenti dan sambung dibahagian yang satu lagi. @@ +ntuk men"antum bahagian a:ning dengan badan, pastikan kain a:ning dan badan adalah bertemu luar sama luar )supaya inner tak terbalik*

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    36/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    37/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    38/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    39/80

    F. Boleh mula menjahit dari ba:ah ke atas )tindih bahagian "antuman a:ning dan badan* sehingga ke hujung yang

    satu lagi

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    40/80

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    41/80

    Bahagian atas a:ning yang telah siap

    ditindih. 2angan tengok garisan jahitan yang tak lurus tu...

  • 8/18/2019 Jahit Tudung

    42/80

    % . 5antum bahagian hadapan)ba:ah

    dagu* pada ukuran yang ses