Sesuci Cinta

download Sesuci Cinta

of 92

Embed Size (px)

Transcript of Sesuci Cinta

Disclaimer: Saya tak ingat dimana saya dapat enovel ini. Kredit kepada penulis cerita yang manis ni ^_^ Prolog Dagu Danial Zachary jatuh, hampir mencecah lantai lagaknya. What the? Dia mengerling ke arah papanya di sisi. Dato. Salleh mengerling kembali, relax sahaja. Danial tidak puas hati. Stereng digenggam erat. Papa, betul ke alamat ni.? Apa tak betulnya. Toksah pakai alamat. Dalam dua belas tahun tu hari-hari papa menapak ke sini. Masakan papa nak lupa, balas Dato. Salleh lagi. Matanya masih terarah ke rumah kayu dua tingkat yang jaraknya tak sampai 25 meter dari BMW Danial. Rindu pada kenangan di rumah kayu itu. Tanpa disedari, dia tersenyum sendiri. Danial menelan liur. For real? Rumah kayu? Papa ni mata sphero apa?. Perlahanlahan kereta diparkirkan di bawah pohon getah tunggal. Dia melangkah keluar. Matanya tertancap ke arah seorang gadis berbaju kurung kedah, berkain batik dan bertudung silang. Balqis Amani? Argh. Tensionnya naik ke kepala.

Balqis menyeka peluh di dahi. Panas di padang umpama panas di Sahara. Itu pun baru serelung sawah yang dikerjakan bersama opah dan jirannya. Dia berdiri tegak, cuba melegakan rasa lenguh akibat lama tertunduk-tunduk di bendang. Berkrak-krak bunyinya. Matanya mencerun ke bawah pokok getah di tepi kok. BMW. Siapa? Balqis berdiri dari kerusi malas, sambil terjenguk-jenguk dari bawah rumah. Opah! Ada orang mai ni haa! Langkah dihayun ke dapur. Haa, nak pi mana? Pi la tengok sapa mai, tutur opah. Aik, macam dah siap bajet orang nak datang, gumam Balqis melihatkan opahnya yang sudah siap berselendang. Dia tersengih sambil menghilangkan diri ke dapur. Opah punya member, malas la Qis nak kacau port. Qis pegi buat ayaq na? Dato. Salleh bersila di atas para. Dia memandang sekitar rumah yang dipenuhi pepohon-pepohon bunga yang ditanam opah. Nyaman na dok petang-petang depan rumah lagu ni? ujarnya membuka bicara. Opah tersenyum. Dah besaq dah anak hang, Sulaiman oi, getus opah dalam hati. Lagu ni laa rumah kampong. Kat Kuala Lumpur nun mana ada dah para depan rumah lagu ni, balas opah, suaranya lembut keibuan. Dato. Salleh tergelak. Nak buat ceruk mana para kat KL umi oi. Sekali bukan udara bersih yang kita sedut, lebih asap kereta lagi gamaknya.

Opah turut tersenyum. Pandangan dilarikan ke anak muda di sebelah Dato. Salleh. Kacak orangnya. Macam Salleh muda-muda dulu. Awat yang anak hang sengap ja dari tadi? Dia segan ka dengan umi? Dato. Salleh mengerling Danial yang termangu-mangu di sisi. Seganla agak nya tu, umi. Salah Salleh juga lama tak bawak dia balik Chuping ni. Umi pun lama tak mai rumah. Awat yang umi tak mau pi dok rumah Yol kat KL nu? Ish, Yol pun sibuk nak balek dok kat kampong, takkan umi pulak nak pi dok kat Kuala Lumpur nun? tukas opah. Dia melihat pandangan mata Dato. Salleh terarah ke pintu. Opah menoleh. Rupa-rupanya Balqis muncul dengan dulang berisi seteko kopi dan sepinggan kuih lompang. Assalamualaikum, ujar Balqis sambil tersenyum. Salamnya disambut lembut oleh tetamunya. Agak familiar muka lelaki yang bersembang bersama opah, tapi di mana ya? Dia meletakkan dulang perlahan-lahan ke atas para. Kopi dituang. Jemput minum, selanya lembut, kemudian meminta diri untuk beredar. Balqis, mai la sembang dengan Pak Cik Salleh hang sat, panggil opah lembut. Dia menepuk-nepuk tempat di sisinya. Dato. Salleh tersenyum. Kagum melihat kecantikan wajah anak gadis di hadapannya. Persis wajah ibunya di kala zaman dahulu. Balqis apa khabaq? Balqis tersenyum. Agak konfius. Ralat juga dirinya tidak mengenali tetamu sendiri. Alhamdulillah, pakcik. Mai dua orang ja ka? soal Balqis, cuba untuk berbahasa. Lelaki di sebelah pakcik bernama Salleh itu nampak kerek semacam, maka Balqis turut tidak mengendahkannya. Dua orang ja, Balqis. Makcik Sarina kirim salam kat Balqis dengan umi. Dia tak boleh nak tinggai kedai dia sekarang pasai stok luaq negara baru sampai, terang Dato. Salleh panjang lebar. Balqis sekadar mengangguk, buat-buat tahu. Makcik Sarina mana? Stok luar negara? Stok apa? Bila yang Balqis sampai dari London? soal Dato. Salleh lagi. Balqis terkejut. Tapi pura-pura tidak terkejut. Namun Danial nampak sangat terkejut. Dia berpaling memandang papanya. Eh, bergerak jugak manusia ni. Ingat stok patung je, tukas hati Balqis. Dia senyum lagi memandang wajah Dato. Salleh. Dah dekat dua minggu, balas Balqis tenang. Dia perasan riak wajah Danial berubah. Baru dua minggu dah turun bendang? Tak takut lintah ka anak oi? tukas Dato. Salleh, ketawa kagum. Jarang untuk melihat graduan United Kingdom turun bendang dua minggu setelah pulang ke tanah air. Lintah yang takut Balqis, pakcik, jawab Balqis, tersengih. Nak jogging kat Chuping ni, kelakar la pulak. Jadi, Balqis turun bendang ja la, gurau Balqis lagi. Dato. Salleh ketawa lagi. Hai, pi jauh-jauh pun reti pegang kuku kambing lagi na?

Opah turut tersenyum. Setengah relung budak ni buat sorang. Umi tak larat dah laa, Salleh oi Balqis meletakkan tangan di atas paha opahnya. Segan juga mendengar opah bercerita tentangnya kepada tetamu. Pak Cik, takkan sembang saja. Jemputlah makan kuih tu, ujarnya sopan. Dia mengalihkan pandangan ke arah Danial. Jemput makan. Kemudian kembali memandang opah. Qis masuk dulu na. Asar pun belum lagi ni. Dato. Salleh mengiringi Balqis dengan pandangan matanya. Dia memandang opah yang tersenyum. Balqis dah tak ingat dengan pak cik ka? Episod 1 Balqis mengerling jam. Pukul 2 petang. Dia melihat Danial di hadapannya. Dia senyum segaris, sekadar berbasa-basi. Melihat muka Danial yang agak poyo, senyumannya tawar. You nak order apa? soal Danial, nada monoton. Dia mencapai menu yang dihulurkan oleh pelayan. Kelantan Delights agak penuh seperti Sabtu-Sabtu kebiasaannya. Balqis menjungkit kening. Nak suruh order, dia plakk yang sapu menu dulu, getus hati Balqis. Dia memandang pelayan yang terpacak di tepi meja. Nasi dagang, with extra kerisik, please. And erm, one iced tea for me. Thank you, tutur Balqis sambil tersenyum. Pelayan mengangguk. Dia turut tersenyum, senang hati pelanggan kali ini tak banyak songeh. And for the gentleman? Danial pula menjungkit kening. Siap mintak order extra nih. Are you sure you should eat that? soal Danial lagi. Balqis menahan diri dari buat muka bosan. Kalau tak sure why would I order? soalnya kembali. Usai lunch, mereka menapak keluar dari Kelantan Delights. Bosannya Balqis Allah swt sahaja yang tahu. Dia melihat Danial yang melangkah di sisi. Wajahnya keras. Sedang memikirkan sesuatu. I dont wish for this wedding to take place, tutur Danial membuka bicara. Balqis senyum sendirian. Tak tapis-tapis langsung. Not bad. After the wedding, dont expect highly from me. I wont be there to entertain you and be the perfect husband. Balqis terdiam. Dia sendiri tak expect Danial bersetuju dengan arranged marriage ni, tapi awal-awal dah bagi ultimatum, Balqis tak senang hati. Belum apa-apa lagi sudah tunjuk riak diktatornya.

I bukannya apa. We come from two different worlds. You do understand that, do you? sambung Danial lagi, matanya memerhati pula Balqis atas-bawah. Dari selendang yang melitupi kepala, ke blouse lengan panjang dan jeans yang dipakainya. Simple. Balqis menjungkit kening lagi. Your point being? Rasa hendak disepuknya Danial memandangnya begitu. Condescending to the max. Danial menghela nafas. My friends, my life semua lain from you, Balqis. I cant change to adapt to your world. I think, there is so much more to life, Danial pause, seraya menggawang-gawangkan tangannya ke arah Balqis, atas bawah. Than this. Darah menyerbu ke wajah Balqis. Than this? Apa yang than this? My selendang? What the hell? Dah habis? perli Balqis, sinis. Ke ada lagi? Danial merengus. Dont tell me you merajuk? No, Im just dandy. Why dont you run it over me once again? It was like music to my ears, balas Balqis, nada monoton. Dia mengangkat kaki, ingin blah dari situ. Shit, Danial menggerutu. Dia melihat Balqis yang melangkah laju masuk ke laluan Saujana Medical Center di tingkat 4 KLCC. Balqis! You nak ke mana tu? Hey, we can talk this over! Dont throw tantrums like this! Balqis menjuling mata. Over siyal. Aku pulak yang dikata throwing tantrums. Hello? Surau? Zohor? Ring any bells? balas Balqis perlahan. Id suggest, why dont you do the same?

Balqis rasa seperti ingin menitiskan air mata. Akhirnya dia sah menjadi isteri Danial Zachary Salleh. Apakah dosa yang dilakukan bersuami dengan perosak alam sebegitu? Balqis tidak tahu. Sudah sebulan dia hidup sebumbung dengan Danial. Pa dan ma juga telah lama pulang ke UK. Balqis sebak. Namun dikuatkan semangat. Papa dan mamanya tidak pernah mengajarnya menjadi anak derhaka. Tapi permintaan papa kali ini terlampau berat. Hello? Balqis menunggu sebarang reaksi dari dalam bilik. Dia menghela nafas. Begitulah rutinnya sehari-hari di rumah besar itu. Sebelum subuh dia akan mengetuk pintu yang sama, namun hanya in vain. Selepas bersarapan, pintu itu diketuk semula. Dia berkira-kira untuk memasang loceng di pintu bilik Danial. Danial! Tak kerja ke hari ni? Tiada respon. Kayu btol, gumam Balqis. Nak kuar ke tamau ni? Tiada respon lagi.

Balqis menjungkit bahu. Kerja aku ingat dia yang bayar gaji? Suka hati lewat nak gerak dia pergi kerja je? Boleh blah. Balqis mencapai sling bag kulit di tepi tangga. Trafik sudah agak heavy. Balqis mengetuk-ngetuk stereng kereta. Agak ganas juga budak housemanship sepertinya sudah lewat hampir setengah jam. Volvo di hadapannya bergerak seciput-ciput. Alahai Sony Ericsson melagukan Boulevard of Broken Dreams. Danial? Ape jadah? Apsal you tak gerak I?! Berdentum gegendang telinga Balqis mendengar suara Danial di hujung talian. Sudah. Kalau you bangun setakat nak call dan jerit kat I, apa kata you pergi tidur balik? Balqis memberi cadangan. Pedih je pagi-pagi dah kena jerit. I ada important meeting in 30 minutes, tahu tak? Like I would bother, gumam Balqis perlahan. Danial menyoal Apa? di hujung talian. Balqis berdehem. Laa, dah tahu lewat, toksah lah call I. Buang masa you je nak fire I ni. Apa kata you pergi bersiap? Your suit is in the closet, as usual. Pressed and starched. Tie pun I dah match. Breakfast dalam oven. Your laptop pun I dah packed kan. Diam. Lain kali geraklah I. Apa guna ada you around? Bila pulak I have Martha Steward written on my forehead ni? tukas Balqis balik. Agak marah. I dah gerak, you je yang macam kayu tidur tak cukup tanah, balas Balqis lagi. Aik? Apa metaphor aku ni? Ada kaitan ke? Danial membisu. Dahlah. Bye. Klik. Bye, ajuk Balqis. Hampir dicampaknya Sony Ericsson ke tempak letak kaki Chevrolet nya. Bagi salam tak penah reti.

Apsal hari-hari lauk kampong ni? Balqis memicit kepalanya. Migrain pulak menyerang sejak balik dari rounding ward petang tadi. Sekarang di rumah, lagi satu bala menimpa. Setelah meredah jam dari Subang ke Ampang, Balqis terburu-buru Asar dan kemudian masuk juga ke dapur, walaupun kepalanya rasa macam tak cukup zon untuk berdenyut. Balqis merenung sambal tempoyak ikan tenggiri dan tomyam seafood yang dihidang di atas meja. Kemudian dia mengalihkan pula pandangan ke arah Danial yang berdiri di birai dapur. Pandangannya tidak berperasaan. Lauk kampong? Danial menjatuhkan briefcase ke atas lantai, gaya penat 3 hari kerja tak berhenti. Tali leher diregangkan. Ya. Balqis menjungkit kening. Habis tu you nak makan apa? Japanese? Italian? French? soal Balqis lagi, selamba. Dia mencapai pinggan dan menyenduk nasi.

You boleh ke masak French? soal Danial kembali, nada memperli. Balqis terdiam. Dia meneruskan proses menyenduk. Danial pula mula mengutip briefcase dari lantai dan beredar. Kira tak nak makan lah ni? Setakat nasik hari-hari, dekat gerai depan tu pun I boleh beli, laung Danial dari ruang tamu. Balqis merenung pinggan nasi. She really couldnt be bothered. Dia menjungkit bahu, membaca doa dan memulakan suapan.

Kerek! Kalau aku bajet dah kena sepak kot, ujar Humaira. Semangat berkobarkobar setelah mendengar gumam Balqis tentang suaminya, Danial. Balqis mengangkat wajah dari mengacau Milo aisnya dan dia memandang sekeliling. Nasib baik rehat mereka tak clash dengan rehat residen. Kecoh lah mu. Kalau iye pun nak sepak, volume tu agak-agaklah, balas Balqis datar. Fara menggeleng-gelengkan kepala. Tak nak makan nasik konon. Dah Melayu tu toksah lah nak eksyen taknak makan nasik. Dia menguyah roti canai telur. Habis tu, dia makan tak? Sape tamau tomyam ko, duh? Hot stuff tu. Balqis sengih. Aku bangun pagi licin je bawah tudung tadi, jawab Balqis. Yang lain ketawa. Mereka maklum akan rumah tangga Balqis yang kurang menentu. Walaupun Balqis jarang bercerita tentang Danial, namun mereka tahu Balqis dan Danial langsung tidak mempunyai apa-apa persamaan. Fara, Humaira, Fatin dan Jasmin tidak tahu bagaimana respon yang sepatutnya diberikan apabila Balqis mengkhabarkan tentang perkahwinannya dengan Danial. Setelah tamat pengajian di Kings College dan setahun mencari pengalaman bekerja sebagai GP di sana, mereka berlima pulang ke tanah air. Masing-masing menuju ke kampong halaman. Balqis exception. Mama dan papanya bermastautin di UK kerana cinta papanya terhadap ilmu. Balqis yang kerinduan kampung halaman, pulang ke pangkuan opah di Chuping. Tak ada angin, tak ada tsunami, Balqis mengkhabarkan dirinya dipinang orang. Memang beritanya disambut gelak ketawa dan perlian rakan-rakan. Danial Zachary. Nama pun dah macho. Agak mereka tentulah wajah empunya nama pun sekacak namanya. Alhamdulillah, rezeki Balqis nampaknya. Dari segi lahiriah, Balqis dan Danial bagai pinang dibelah dua. Sama-sama cantik dan kacak. Dari segi lainnya So apa plan ko? soal Jasmin pula. Dia maklum dengan sifat Balqis yang lebih suka memerhati sebelum mengambil tindakan. Diam, namun tidak bererti bodoh. Balqis menjungkit kening. What makes you think I care? soal Balqis pula.

Jasmin tersenyum. Like how I know the canteen will start to kecoh once the clock struck 1.30. Its called common sense, balas Jasmin. Ignorant as you may be, tapi kau tak pernah biarkan orang lain susah. Aku cuma ambil kisah orang yang aku care je, balas Balqis lagi singkat. Fatin memerhati wajah Balqis yang tak berperasaan. You do care about him, dont you? Apa ni? suara Balqis mendatar. Jangan memandai. Dah dia dah jadi laki aku, nak tak nak terpaksalah aku jaga makan minum dia, tutur Balqis lagi. Yang lain terdiam. Terikat antara janji dengan papa serta kebahagiaan yang belum pasti.

Danial melangkah masuk ke ruang tamu. Briefcase dicampak ke atas sofa. Senyap sunyi je? Ke mana pulak? Chevrolet pun takde. Shift malam ke? Pintu kaca dibuka, membiarkan udara petang menghembus masuk. Wangian mawar dari pokok yang ditanam Balqis menerpa masuk. Danial terpana. That goes to show berapa lama kau tak bukak pintu tu sendiri, Danial. Hairan. Selalunya Balqis akan muncul di muka pintu, walaupun kadangkala dia masih berbaju kurung setelah pulang dari hospital. Dia akan menunggu dengan secawan hot chocolate di tangan. Balqis! Senyap. Danial menjungkit kening. Tak mati kalau tak minum hot chocolate tu sehari. Dia menuju ke meja jepun, di mana Balqis akan meletakkan surat-surat atau katalogkatalog yang diterima. Matanya menangkap sehelai kertas biru laut yang diletakkan di bawah paper weight. Danial, I on-call malam. Dinner dalam oven. Nak reheat choose medhigh, 15mins. Your hot choc I dah letak dalam thermos. Enjoy having the house to yourself. QisAmani Danial menjungkit kening. Padanlah senyap sunyi. Dinner? Tak semena-mena perutnya berlagu. Tidak jadi ingin mengutip Readers Digest yang baru sampai. Dia menapak ke dapur. Danial sedang menghirup hot chocolate apabila oven berbunyi, menandakan 15 minit telah berlalu. Dia bangun dari kaunter. Pintu oven dibuka. Bau harum. Danial tersengih. Dia akur Balqis memang pandai memasak. Namun apabila matanya menumpu ke arah pinggan berisi dinnernya, sengih Danial menjadi tawar.

Balqis menjungkit kening. Habis tu you nak makan apa? Japanese? Italian? French? soal Balqis lagi, selamba. Dia mencapai pinggan dan menyenduk nasi. You boleh ke masak French? soal Danial kembali, nada memperli. Chicken Quiche. Ke mende tah. Danial sendiri tidak pasti. Yang pasti dinnernya nampak macam diambil keluar dari buku masakan French mana-mana tah. Crust nampak kuning elok, sekitarnya pula dilimpahi cream cheese. Di tengah-tengahnya elok je Balqis letakkan tiga ketul buah zaitun dan daun parsley. Danial melangu. Dia menarik pinggan keluar dari oven. Apa lagi perihal Balqis yang dia tidak tahu?

Tangan Balqis cekap menyiang bawang merah di atas papan pemotong. Hari ini dia teringin makan ketam bercili bersama ikan pari steam. Tak kisahlah kalau lelaki yang tengah baca surat khabar kat depan tu nak makan ke tak, hari ni its all about her stomach. Kenapa you mesti pakai tudung hari-hari? Balqis mengerling ke sisi. Apa punya soalan? Do you really want an answer to that? Danial meletakkan tangan di kaunter dan bersandar, memerhati kerja tangan Balqis. Laju semacam je. Dulu pegi belajar doktor ke masuk cooking school? Well, if you dont mind explaining la kan. Hmm, balas Balqis pendek. I pakai selendang hari-hari cuz ada manusia macam you lah. Danial menjungkit kening. Sedikit tersenyum. Manusia macam I? Manusia bernama suami? Aik? Comel je ngaku suami bab-bab gini. I thought we are married on papers je. Ye lah. Tapi dungu-dungu I bab agama pun, rambut bukan aurat wanita untuk suaminya. Habis tu kenapa you bother pakai tudung everytime Im around? soal Danial lagi, tak puas hati. Balqis diam. Kalau dia jawab karang orang cakap mulut tak cukup insuran. Lebih afdhal dia diam. Kurang dosa, kurang masalah. Let me take it off for you. Mata Balqis membulat. Terkejut gamaknya. Pisau di tangan diangkat, tindakan refleks yang cukup hebat. You dekat I karate you, Danial. Im not kidding, ujar Balqis lagi, datar. Mula-mula Danial tergamam. Kemudian dia ketawa. Okay, I really dont want to see your karate skill, balas Danial. Banyak sangat benda yang dia kurang tahu tentang isteri sendiri. I was only kidding, ok?

Balqis diam. Tak rasa pun kelakar dengan situasi mereka. Jangan marah, okay? Old school lah you ni. Mesti rambut you lawa tahap J. Lo kan, komen Danial selamba. Darah menyerbu ke muka Balqis. Kalau tak bagi menyirap darah memang tak sah. Apa kata you pergi lepak tengok TV kat depan? Kalau setakat nak komen macam tu, Id rather have a conversation with the fridge.

Argh! Balqis jerit sorang-sorang. Padanlah dia dengar orang ketuk pintu macam orang gila tadi. Ingatkan hantu mana nak kacau. Rupanya hantu yang tak boleh masuk rumah sendiri. Jam dah pukul 3.30pagi. Comel je Danial mengacau tidurnya pepagi buta begitu. Balqis mengambil nafas dalam sambil mencapai kunci rumah yang tersangkut di key holder. Chill, Balqis. Mamat tu tolong gerak bangun qiam tu, gumam Balqis, cuba untuk mencari humor dan menepis marah. Apasal lambat bukak pintu? Balqis pejam mata. Laki sorang depan mata tu memang sengaja menuntut backhand. Kalau dah pandai keluar takkan tak reti masuk kot? balas Balqis balik. Dia cepat-cepat menutup pintu. Angin pagi yang dingin mencengkam tubuh yang hanya berpijama satin. Danial terjelepok ke atas sofa. I lupa bawak kunci, komennya singkat. Sorry sepatah haram pun takde. Balqis mengangguk. Nak komen apa? I told you rambut you selawa J. Lo. Balqis dongak dari lantai. Wajahnya pucat. Dalam kelam-kabut menjawab doorbell tadi, dia terlupa untuk mencapai selendangnya. Elok je Danial senyum dari sofa. Hampeh. Whatever. Dia mula menapak ke bilik. Tapi hidungnya menangkap bau yang agak kuat. You intoxicated ke? soalnya sebelum sempat menapis soalan. Marah ke aku? Not enough that Im still sober, jawab Danial, senyum gaya bangga. Balqis menjuling mata. Ingatkan balik Malaysia takde la nak cium bau-bau alkohol lagi. Guess again, Balqis. Dia berpatah balik ke bilik. You tak nak marah I ke? laung Danial dari belakang. Ill consider la esok pagi after coffee. Balqis terus naik tangga. Dia terasa air mata yang mengugut untuk gugur di sudut mata. Papa, apa hikmah sebalik semua ini?

Episod 2 Danial memerhati gambar perkahwinannya di atas meja. Act semata-mata. Apa kata papa? Makin dipandang buat hati makin sayang? Danial ketawa seorang. Skemaskema Semalam dia tak tahu kenapa dia naik hantu semula. Dah lama dia tinggalkan JD. Dah lama dalam bahasa Danial bersamaan dengan tiga bulan. Selama tempoh perkahwinan mereka. Dia sendiri tidak tahu apa yang cuba diraih dengan meninggalkan JD. Nak sedapkan hati Balqis? Why bother? Things she doesnt know wont hurt her. Jadi kenapa semalam dia gatal tunggang JD balik? Kenapa dia gatal jejak kaki ke Zzouk semula? Tiga bulan dia sober. Rasanya tak mati kalau tak minum. Tapi, entahlah. Semalam Fisha singgah. Fisha masih seperti dahulu. Cool. Superb woman. Kalau offer ciggie, tak pernah ditolak. Walaupun Fisha cuma pakai Salem Lights, dia tidak pernah tolak Dunhill Danial. Di Zzouk, Fisha stick to Cosmo. Mana vogue perempuan pun tunggang JD. Akhirnya, mereka berdua tinggalkan Zzouk. Danial memandu ke Mandarin Hotel, tempat Fisha menginap sepanjang conference di KL. Danial sendiri hairan mengapa dia tidak memandu terus ke tempat letak kereta underground. Fisha kehairanan apabila Danial memberhentikan kereta di depan hotel, sekadar menurunkan Fisha. Mengapa Danial tidak bermalam bersama Fisha? Danial agak hairan dengan diri sendiri. Selepas Fisha memberi kucupan selamat malam, Danial beransur dari Mandarin. Kemudian menghala terus ke Ampang. Mabukkah dia? Setakat dua botol, Danial rasa dia mampu lagi memandu. Sampai di rumah, baru dia perasan kunci yang ditinggal elok dalam ashtray di pejabat. Selepas bertalu-talu mengetuk pintu, Balqis menyambutnya tanpa hijab di kepala. Sangat cantik. Nafasnya tersekat sebentar. Pagi tadi, Danial turun ke dapur sambil mencengkam kepala. Sudah dijangka migraine yang bakal kunjung tiba. Balqis yang sedang membancuh teh segera mencapai botol aspirin dalam kabinet. Tenang dia menghulurkan dua tablet dan segelas air kepada Danial. Macam tahu-tahu. Danial menyambutnya tanpa berkata apa. Tetapi mengapa sepasang mata coklat itu merah ketika Danial merenungnya pagi tadi? Mungkinkah Balqis menangis? Mengapa Balqis menangis? Does he even care?

Papa..

Shut the door, ujar Dato. Salleh tenang. Dia berdiri menghadap tingkap pejabatnya. Panorama KLCC ditenungnya dalam-dalam. Danial akur. Dia menutup rapat pintu pejabat papanya. Sudah. Apa gamaknya salahnya hari ini? Danial pergi Zzouk semalam? Danial mengeluh. Aku dah agak Entertain client, papa. Takde tempat lain ke yang lebih senonoh dari Zzouk? soal Dato. Salleh lagi. Dia masih tidak memandang wajah anak terunanya itu. Kat Mandarin kan ada restoran? Dah client nak pergi Zzouk. Takkan Danial nak halang. Dato. Salleh terdiam. Dia pusing menghadap Danial. Danial mengesan rahang bawah papanya yang bergetar. Danial minum? Mana ada papa. Dont lie to me, Danial Zachary! suara Dato. Salleh memecah keheningan. Dia mencapai kerusi kulitnya sebagai topang. Darah dirasakan membuak-buak naik ke kepala. Muka Danial berubah. Papa.. I told you to drop your sinful lifestyle long ago, Danial! herdik Dato. Salleh lagi. Anak yang seorang ini betul-betul menyirap darah tuanya. Danial tu Islam! Takkan client tunggang arak, Danial pun nak ikut sekali? Siapa yang bagitahu papa? soal Danial, wajahnya tidak puas hati. Astaghfirullah halazim, ucap Dato. Salleh. Dia terduduk. Bertuah punya anak. Bukan nak ucap taubat. Penting ke siapa yang bagitahu papa? Kiranya betullah Danial minum ni? Danial terdiam. Wajahnya sendiri memerah. Namun bukan kerana menahan malu. Danial, papa harap-harap sangat Danial berubah. Bukan Danial tak tahu halal atau haram. Apa yang Danial minum dan makan menjadi darah daging Danial. Sanggup ke Danial hidup bersama darah yang mengalir dalam tubuh Danial berasal dari benda yang haram? Diam lagi. Change, Danial. Before I do something both of us will regret later.

Apa ni papa? Suka sangat buat kerja teruk-teruk, rungut Balqis. Sedikit kurang senang dengan bapa mertuanya yang terlalu bekerja keras. Papa ingat jantung papa pakai bateri energizer ke? Boleh buat kerja tahap rabbit kaler pink tu?

Dato. Salleh ketawa. Apa Balqis bebel ni? Kat rumah pun papa kena bebel, takkan dengan private doctor pun kena bebel jugak kot? Balqis memberi senyuman segaris. Papa ni kan. Tengoklah, malam nanti Balqis report kat mama, ugut Balqis. Dia menyinsing lengan kemeja Dato. Salleh. Cuff sphygmomanometer dibalut. Pressure gauge dipam. Balqis menunggu. Akhirnya bunyi kedengaran melalui stetoskopnya. One hundred sixty, tutur Balqis. Stetoskop dicabut dari telinga. Pa, do you know what this means? Dato. Salleh tersengih. Dia menggaru kepala. You are the doc, why dont you enlighten me? Your blood pressure tinggi dari normal. Okay, given youre 50-something, but 160 is a huge number to begin with, ujar Balqis. You do know what that means, right? Dato. Salleh terdiam. Naik lagi. Hai Ish, Qis. Takkan Qis nak suruh papa watch out my diet lagi? Semua benda tak boleh makan. Habis tu papa nak makan apa je? Batu dengan kayu pun belum tentu takde kolestrol tau, balas Dato. Salleh. Dia bersandar di kerusi kulit. Anak menantunya direnung. Balqis ketawa. Papa ni kan. Balqis nangis? Balqis tersentak. Namun cepat-cepat dia buat dono. Nangis? Kenapa pulak nak nangis-nangis? Dia mengemas stetoskop dan sphygmomanometer yang bersepah di atas meja. Semalam Danial balik pukul berapa? soal Dato. Salleh lagi. Hmm, macam biasalah, papa. Kenapa? Mata Dato. Salleh tidak lepas dari merenung Balqis. Hmm. Lepas ni nak pergi mana? Tak nak jenguk Danial kat office? Balqis sengih. Jumpa kat rumah pun tak lalu. Ni nak suruh jumpa kat office pulak. No, thanks. One torture per day, please. No more than that. Tak kot, papa. Nanti sesaklah nak balik ke SJMC. Tak nak lah kacau Danial. Akhirnya Dato. Salleh mengukir senyum. Dia memanjatkan doa agar wanita itu akan terus bersabar dengan kerenah anaknya.

Balqis! Balqis terkocoh-kocoh mengelap tangan kemudian dia berlalu ke ruang tamu. Bila pulak mamat tu balik? Kelihatan Danial berdiri di hadapan pintu kaca. Briefcase dihempas ke lantai. Balqis menghala pandangan ke arah sofa. Seram. Kenapa? soal Balqis kecil.

Kenapa?! ulang Danial, suaranya bergema di ruang tamu. Dia memulakan langkah ke arah Balqis. You boleh tanya kenapa?? Hati Balqis tersentap. Kecut melihat Danial yang menjerit-jerit macam orang sasau. Macam mana papa boleh tahu I minum semalam?! I have no slightest idea Dont f**king lie, Balqis! You tak sayang diri ke?? I swear, I tak Panggg! Satu tamparan hinggap di pipi mulus Balqis. Balqis terpana. Tangannya pantas memegang pipi yang dijamah oleh backhand Danial. Dengung rasanya. Thats the first warning, Balqis. Kalau you busybody hal I lagi, you will regret ever stepping into this house, tutur Danial, monoton. Dia mencapai briefcase dan berlalu ke tangga.

Balqis menekan-nekan pipi kanannya yang agak kebiruan. Dia tersenyum di sebalik air mata yang mengalir. At least tak payah pakai blusher lagi. Wicked jugak pipi warna biru ya Masih terngiang-ngiang warning Danial semalam. Selepas kejadian backhand di ruang tamu, Balqis hampir ingin membeli one-way ticket ke UK. Namun, azan Maghrib mengejutkannya dari lamunan. Balqis tidak tahu berapa lama dia terduduk di lantai mosaic rumah besar itu. Sedar-sedar, hari dah pun melabuhkan tirai. Pagi itu, Balqis bangun seperti biasa. Dia subuh dan mandi pun seperti biasa. Tiba part nak bersiap-siap ke pejabat, Balqis terhenti di depan cermin. Mak ai, macam make-up Marilyn Manson. Biru dan sedikit kehijauan. Tidak seperti selalu yang putih kemerahan. Ring tone lagi. Takkan pukul 8.15 pun belum ada siapa-siapa kat wad? Tiba-tiba kedengaran telefon diangkat. Balqis mengeringkan air mata. Hello. SJMC Surgical Ward. Balqis menjungkit kening. Aik, ini bukan Yati. Hello, Assalamualaikum. Kak Nia ya? Waalaikumsalam. Ya, siapa tu? Balqis tersengih. Residen rupanya. Kak Nia, Balqis ni. Ada hal sikit lah Kak Nia Kenapa? Balqis sakit ke? soal suara di hujung talian, sedikit bimbang. Lebih kuranglah, kak. Tiba-tiba je hari ni bangun pagi weng semacam je. Tak sedap perut Kedengaran tawa kecil di hujung talian. Oh, tanda-tanda awal tu! Have you missed your period?

Balqis ketawa. Kak Nia ni. Ada ke pulak. Mana ada. Rasanya food poisoning kot.. Tak nak datang check-up? Stool test ke? Balqis menarik-narik phone cord. Saja. Insya Allah nanti. Im sorry cant make it today Its okay, honey. Go and have your rest, okay? Kalau agak-agak helminth tu, cepat datang hospital ok? Setelah perbualan berakhir, Balqis duduk berteleku di kerusi. Sepanjang 24 tahun hidupnya, itulah kali pertama dia merasa backhand. Terkenangkan papa dan mama di Manchester. Sepanjang dia membesar, tak pernah lagi dia melihat papa meletakkan tangan ke muka mama dalam gaya yang membahayakan kesihatan. Jentik pun tidak pernah. Mengapa perkahwinan dia pula yang memulakan tradisi tangan-menangan ni? Yeah, guys just know how to hit a woman, tutur Balqis, sambil menganggukkan kepala ke arah Julia Roberts di kaca TV. Ketawa. Not all guys, Balqis. Balqis melihat wajah empunya diri di sisinya. Okay, either youve been watching too much Pretty Woman, or you are my personal Richard Gere. Wajah itu tersenyum. I think Id prefer the latter.

Langkah Danial mati tatkala dia menuruni tangga ke dapur. Telinganya menangkap perbualan Balqis di telefon. Darahnya menyirap seketika. Lebih kuranglah, kak. Tiba-tiba je hari ni bangun pagi weng semacam je. Tak sedap perut Kemudian Balqis ketawa. Kak Nia ni. Ada ke pulak. Mana ada. Rasanya food poisoning kot.. Danial mengamati butir-butir perbualan. Balqis minta cuti? Food poisoning? Danial teringat saat tangannya menyentuh pipi Balqis. Hairan dengan diri sendiri. Tidak pernah dia menampar perempuan. Serba salah. On the other hand, she deserves it, gerutu Danial. Dia melangkah ke dapur. Mengambil tempat di meja makan. Dia memerhati Balqis yang membawa teko berisi kopi ke meja. Food poisoning? Elok je tu Tak kerja ke hari ni? Balqis mengangguk perlahan. Dia menuang kopi ke dalam cawan Danial. Kemudian dia sendiri berlalu ke sinki untuk membasuh kuali yang kotor. I nak makan roti dengan susu pekat, ujar Danial.

Balqis berhenti menyental. Ambiklah sendiri kat Nevermind. Dia meninggalkan sinki menuju ke peti ais. Susu pekat di dalam Tupperware diambil dan diletak ke atas meja. Toast yang disusun elok di atas pinggan dicapai. Danial memerhati Balqis menyudu susu ke atas toast. Apa yang sakit? Dia mengamati wajah wanita itu pula. Tiada reaksi. Nak letak kaya sekali, tambah Danial lagi. Balqis menjungkit kening. Apa punya breakfast daa? Dia berpaling untuk mencapai kaya di hujung meja. Danial tergamam melihat wajah Balqis dari angle sisi. Biru. Hijau pun ada. Hampir tersembur kopi yang diteguk. Keje aku ke tu? Food poisoning? Danial tunduk. Erm, I nak balik kampong dua tiga hari boleh? soal Balqis. Halus suaranya. Buat apa? Takkan nak pergi clubbing kat Chuping kot.. balas Balqis perlahan. Bonus betul soalan. Danial menjungkit kening. Soalan sensitif gayanya. Balqis menghela nafas. You never learn, girl. I nak jumpa opah. Rindu dengan opah, tutur Balqis lagi. Ke nak ngadu ngan opah pulak? sindir Danial. Balqis merenung sudu yang dipegang. Apa rasanya kalau hujung sudu ni dibenamkan dalam mata mamat sewel tu ya? Im not a tale-teller, Balqis balas datar. Danial mengunyah toast. Ye ke? Chew, then talk. Danial menjungkit bahu. Dua tiga toast kemudian, dia menolak kerusi ke belakang dan berdiri. I guess no harm in you balik kampung, tutur Danial. Dia mencapai blazer yang tersangkut di kerusi. Listen, put something on your cheek. Its not looking pretty. Balqis menjuling mata. Now, how sweet is that, balas Balqis, monoton. Danial menjungkit kening. Dont push it. Fine.

Hampeh kau, Qis. Alang nak cuti tu, sound la rakan-rakan. Ada ke enjoy sengsorang? Balqis ketawa. Rakan-rakan? Gediknya bunyi, balasnya pendek. Dia maintain 110km/jam. Nasib baik PLUS kurang sesak pada hari bekerja. Humaira ketawa. Siyot kau. Aku cuba untuk memperkayakan bahasa Melayu aku, ok? Be a little supportive here. Bajet English sangat lah tu? Baru sesat kat UK lima tahun dah act tak hengatt, ujar Balqis lagi. Headphone ditekan masuk ke dalam telinga apabila suara Humaira menjadi sayup-sayup. Ketawa Humaira pecah lagi. Kau kat mana, Qis? Aku rotate pergi ER lah pulak, kan. Jas pergi Obs. Gila seram. Fatin pulak sesat ke Ortho. Lone Rangerlah aku kat ER ko takde. Apasal? Aku rotate sekali dengan kau ke? Yes. Kau dengan aku under Kak Nia sebelum ni. Jadi dia passed kita serentak ke Dr. Lucy. Balqis tersenyum mengenangkan perbualannya bersama Kak Nia. Dr. Lucy? Sempoi tak? Sempoi habis. Tadi ada kes cardiac arrest. Bagi DC adalah around setengah jam, that guy tak revive balik. Seram duh. Sekali Dr. Lucy buat incision kat upper left, dia manually stimulate jantung tu ko tau?? Aku dah agak nak pengsan dah tengok rilek je dia masukkan tangan dalam thoracic, cerita Humaira, laju semacam. Bersemangat bunyinya. Jantung Balqis sendiri berasa nyilu. ECG? Last-last ada pulse. Subhanallah Ralat tak ralat kat ER ni, ko balik nanti ko tau, balas Humaira. Balqis terdiam. Syukur kerana Allah masih memanjangkan nyawa lagi seorang hambanya. Aku on the way Chuping ni. Chuping? Mangkuk kau. Ko cuti berapa lama ni? soal Humaira. Adalah dua tiga hari. Humaira pula yang terdiam. Balqis terus memandu. Tak lama lagi dia akan melepasi Tapah. Did something happen? Balqis menggigit bibir. They know me too well. Nothing thats so earth-shatteringly shocking lah kan. Meaning? Double meaning tuh.

Meaning nothing unpredictable happened. Semuanya yang telah aku bajet akan terjadi, telah terjadi, balas Balqis. Again, double meaning. Qis, something is seriously wrong, Humaira membalas ringkas. Im okay, Maira At least, still breathing. Apa jenis jawapan tu? Maira, aku nak tol ni. Well talk when you come back. *** Glossary. JD - Jack Daniels. Minuman alkohol yang patutla kita semua toksah sentuh. Ciggie - short form cigarettes. Say tak nak! Cosmo - another alcoholic beverage yang selalunya diminum oleh perempuan. Sphygmomanometer - apparatus untuk blood pressure measurement. Episod 3 Opah, jom pi Pekan Rabu! Opah senyum. Dia terus memilih-milih bunga kantan. Nak cari apa pi sampai sana? Nak cari tudung bawal sikit nak bawak balik KL. Jomla opah rengek Balqis. Dia meneruskan kerja memilih isi ikan untuk dibuat laksa. Qis nak beli berapa banyak? Setakat dua tiga helai, pasar malam esok pun buleh cari, balas opah. Qis nak borong laa opah. Mama pun hantaq mesej mintak tolong kirim selai dua ke UK, ujar Balqis. Lepas tu nak bagi kat budak-budak kat hospital jugak. Assalamualaikum! Balqis dan opah terdiam. Kemudian, Balqis tersengih. Waalaikumsalam! Dia bergegas ke ruang tamu. Tangan yang basah dilap di tuala Good Morning yang disangkut di bahu. Oih, mak hang! Dia pakai kain batik! Ketawa Balqis meletus. Dia melibas lengan empunya suara dengan tuala Good Morning. Sentul hang, Jep! Hang ingat aku tak reti pakai kain batik dah ka? balas Balqis, tersengih terhadap sepupu sesusunya, Jeffri. Hang baru teringat nak mai ka, Jep? Aku suruh pi bayaq bil serupa pi bayar kat Balik Pulau, opah menyampuk, sambil terjenguk dari ceruk dapur.

Jeffri pula tersengih. Ala, opah ni. Kalau rindu dengan Jep, miss call la. Kat opis banyak keja dua tiga hari ni. Sorry la, sweetheart, ujarnya, sambil mencium pipi opah. Sweetheart masak apa tengah hari ni? Asal jejak kaki ja, teruih tanya menu. Bertuah punya budak. Hang bayaq bil apa sampai ke Balik Pulau tu? Bila pulak opah pakai credit card? soal Balqis. Jeffri ketawa. Hang dengaq laa opah buat lawak. Aku pi bayaq bil karan ja, mana pi jauh. Setakat pi post opis, cukup la, balas Jeffri. Yang hang ni apa cerita pulak tengah minggu balik Chuping? Sangap sangat-sangat dah ka? Mana buleh kasi hang ja dok bawah ketiak opah, ujar Balqis, tangannya cekap memilih isi ikan. Jeffri yang sudah berdiri di sebelah Balqis, mencapai seekor lagi ikan kembung dan memulakan proses deboning. Eh, lepas lehoq teman aku dengan opah pi Pekan Baru. Sudah. Balik-balik aku jugak kena jadi barua hang. Tak puas-puas ka shopping kat Midvalley ngan KLCC? Balqis sengih, tahap iklan Darlie. Kat KLCC mana buleh cari tudung bawal 8 ringgit. Buleh la. Lepas tu kita teruih pi SP. Lama aku tak pi rumah hang. Selepas Zohor, Balqis menyediakan sejadah dan kain pelekat untuk Jeffri. Lelaki itu masih memberi makan ayam di halaman. Lucu melihat telatah Jeffri. Itik yang sedang terkedek-kedek menuju ke pinggan dedak, digertaknya. Haa, lekasla siap. Lepas aku solat ja kita teruih pi, ucap Jeffri. Dia memerhati Balqis yang sedang menghampar sejadah. Matanya tertancap pada kesan biru di pipi Balqis. Hairan. Dah besaq pon tak kan dok main dengan nila lagi? Balqis menjungkit kening. Apa hang repek ni? Bila pulak aku main nila? Tu pipi. Balqis terdiam. Tidak semena-mena wajahnya merona merah. Hampir merah. Merah kebiruan. Cepatlah solat. Tahun depan pun belum tentu sampai Pekan Rabu kalau hang dok cegat kat situ, balas Balqis, berbasa-basi. Jeffri pula terdiam. Dia memerhati Balqis beredar ke tangga. Did he do that to you, Balqis? Sapa buat apa pulak ni? Jeffri menggeleng kepala. Syukur dengan keadaannya yang berwuduk, perasaan marah hilang secepat ia muncul. Well talk later.

Danial dude. Youve got a moment? Danial menjungkit bahu. Dia mengunjuk ke arah kerusi di hadapan mejanya. Plenty. Whats up? Kau nak mintak cuti lagi ke?

David menggeleng kepala. No, no. Actually, aku minta maaf in advance. I think what Im gonna tell you is about to piss you off, ujar David perlahan. Danial ketawa. Dua tiga hari ini dia telah mengamuk beberapa kali. What difference would it make with another bad news? Surprise me, David. Im all ears. David menelan liur. Dia memandang kasut kulit Pierre Cardinnya. Remember the night at Zzouk? Danial mendengus. Unfortunately. Erm.. David menarik nafas dalam. I was a little tipsy when I got out of your booth. Then I received a call from Dato. He asked me a coupla questions. The rest was pretty blurry. But I think I kinda slipped out a little here and there, tutur David pantas. The longer it would take him, the more chances that he would chicken out. Danial terdiam. Slipped out? David mengangguk lemah. Yeah. I figured it out when you returned from Datos, screaming insults every 20 seconds. Im sorry, man. I really am Danial turut mengangguk. Terasa mukanya hangat tiba-tiba. Gambar Balqis di atas meja mencuri pandangannya. Tidak pernah-pernah. Its okay. The damage has been done anyway, ucap Danial, monoton. David tunduk. Im really, really sorry, man. I sold out on you.

Danial menarik nafas dalam. Dunhill di tangan dijentik sedikit untuk membuang abu ke dalam ashtray. KLCC yang berkelipan menghiasi malam di Kuala Lumpur direnungnya. Bagaimana malam-malam di Chuping ya? Petang tadi sekali lagi dia bertandang ke pejabat papa. Arahan dikeluarkan, dan dia dikehendaki menjemput Balqis di Chuping. Parah Parah Sudah empat hari wanita itu pulang ke kampung. Tiada khabar berita, cuma SMS ringkas mengatakan dia sudah selamat sampai di Chuping empat hari lalu. Danial tidak salahkan Balqis. Logiklah wanita itu tidak menghiraukan dirinya. Seperti mana dia juga tidak menghiraukan diri Balqis. Tiga bulan yang sia-sia. Apa hasilnya dari perkahwinan itu, Danial tidak tahu. Sejak berada di tahun akhir pengajian di US, Danial pernah berfikir untuk tidak berkahwin dalam jangka masa terdekat. Perempuan; agak leceh. Perempuan memerlukan komitmen. Namun segala-galanya berubah apabila papa memberitahu tentang janjinya dengan abang angkatnya. Janji yang telah termeterai berpuluh-puluh tahun lamanya itu masih teguh antara mereka. Maka terijab kabullah Danial dan Balqis. Danial menggeleng-gelengkan kepala. Gagang telefon dicapai.

Hello. I would like to book a one-way ticket to Alor Setar tomorrow, please. Assalamualaikum! Jeffri menjenguk dari dalam rumah. Opah dan Balqis telah pergi ke kebun untuk mengait mempelam. Keseorangan di rumah, Jeffri tidak mengagak akan menerima tetamu. Waalaikumsalam. Namun riak wajahnya terus berubah apabila melihat wajah tetamu yang bertandang. Jeffri? Jeffri mengangguk. Ya, ya. Jemputlah masuk. Opah dan Balqis di kebun. Setengah jam kemudian, Jeffri dan Danial jalan beriringan di atas jalan tanah merah ke kebun opah. Mata Danial meliar memandang persekitaran. Sawah padi yang terbentang, saujana mata memandang. Danial tersenyum melihat beberapa pesawah sedang mengerjakan mesin menuai padi. Siang tadi Balqis turun bendang jugak. Menuai. Tapi tak betah pakai mesin katanya. Pelik minah tu. Makin moden sepatutnya makin senang. Nak buat cara susah jugak, ujar Jeffri. Danial tersengih mengenangkan kali pertama dia bertemu Balqis di Chuping. Baru lepas pulang dari sawah. Mana dia belajar tanam padi ya, Jeff? Aku macam tak percaya je dia pandai tanam padi. Ada ke sawah dekat UK nun? Jeffri ketawa. Kami memang belajar tanam sawah sejak kecik. Dulu aku dengan Balqis la yang selalu teman opah turun bendang. Lepas aku dan Balqis fly, opah buat bendang dengan member-member dia. Kalau ada masa, aku turun jugak. Kau pun doktor ke, Jeff? Ish, tak sanggup aku main-main darah macam Balqis tu. Aku ambik engine dulu. Burung-burung berkicau. Mereka meneruskan perjalanan sambil masing-masing melayan perasaan. Jeffri mengakui, dia agak kagum dengan Danial. Fenomena orang bandar yang sanggup turun ke ceruk kampung seperti Chuping jarang berlaku. Namun, Jeffri tertanya-tanya. Masakan baru tiga bulan usia perkahwinan mereka telah timbul masalah? Balqis juga tidak bercerita. Selepas pulang dari Pekan Rabu, dia mengungkit isu pipi biru lagi, tetapi Balqis buat dono. Marah dengan tindakan Danial yang keterlaluan menangan isteri. Lagipun, dia tidak percaya Balqis gagal menjadi isteri yang baik. Aku ada satu soalan. But just take it like from a bro to another. Okay? Jeffri mula berbicara. Wajah Danial berkerut. Have you seen the blue patch on Balqis cheek? Danial mengangguk. Dia membuang pandangan ke bendang. I was the one who put it there, Danial mengaku. Tiada guna berlakon seperti seorang pengecut.

Jeffri turut terdiam. Tidak sangka Danial akan mudah mengaku sebegitu. I guess my emotions went out of control. Bukan salah Balqis. Aku je yang selalu hot tak bertempat. Tertempias kat Balqis, sambung Danial. Dia memerhati ikan puyu yang berenang di tali air. The moment I laid my hand on her face, I instantly regretted it. Jeffri memerhati riak wajah Danial. Ada bayang kekesalan di situ. Jeffri menghela nafas. I thought so too. I dont mean to interfere, tapi aku dah kenal Balqis seumur hidup aku. She is like my own baby sister. When I saw that work or yours on her face, agak menyirap darah aku. But I wanted to wait for your explanation. Danial menatap wajah Jeffri. Aku faham kau protective terhadap Balqis. Aku menyesal cepat sangat naik tangan. Aku mohon maaf dari kau dan opah, balas Danial perlahan. Jeffri mengangguk. I could tell Balqis is deeply hurt. Selama ni tak pernah sesiapa naik tangan kat dia. Bawak-bawaklah beristighfar kalau kau marah. Jangan jadikan isteri sebagai mangsa, ujar Jeffri. Mereka berjalan beriringan masuk ke kawasan kebun. Kelihatan Balqis terjengketjengket cuba mengait mempelam menggunakan galah. Danial tersenyum. Agak kelakar melihat isterinya, seorang wanita berkerjaya, wanita bandar, terjengketjengket mengait buah, berkain batik, berbaju kurung kedah dan bertudung bawal. Unik. Tengok Jep bawak sapa? Haa, Jep! Mai sat! Buah ni dok tinggi sa Kata-kata Balqis terhenti. Terkejut melihat tetamu yang tidak disangka itu. Opah tersenyum sambil menerima salam yang dihulur oleh cucu menantunya itu. Awat nak mai tak habaq? Danial baru balik dari Bangkok la ni? Danial menjungkit kening. Bangkok? Pandangannya menyapa wajah Balqis. Balqis pura-pura menguntum senyum. Dia meraih tangan suaminya, dan tangan lelaki itu disalam. Abang apa khabar? Bila sampai dari Bangkok? tutur Balqis lembut. Perasaan ditahan. Hendak ketawa pun ada dengan lakonan first-class nya. Danial tersengih. Lucu. Namun biarlah mereka berdua sahaja yang tahu. Alhamdulillah. Baru sampai tadi. Balqis sihat? Opah terkekeh. Sihat lagu dia la, Danial. Dah jadi bini orang pun, turun tangga tak reti lagi. Tu pipi dah jadi biru, sampuk opah. Balqis menempek sengih di muka. Danial pula buat muka concerned. Jeffri tersenyum. Danial menyentuh pipi Balqis, tiba-tiba dia terasa seperti sebiji bola ping pong berada di halkumnya. Masih tidak percaya dengan hasil kerja tangannya. Lebam ni. Dalam SMS Qis cakap sikit je. Qis dah gi klinik ke? Apa la ko ni, Danial. Buleh pakainyer advice. Nama je bini ko tuh doktor, takkan nak suruh ke klinik lagi? ujar Jeffri, lucu.

Danial senyum. Habis tu? Ingat doktor tak boleh sakit ke? Sikit je. Dah sapu Boots cream dah pun, balas Balqis perlahan. Agak malu dengan tindakan Danial yang sedang mengusap pipinya. Bajet baik aa tuh eksyen depan opah?

Apsal Kak Nia senyum sorang-sorang ni? Agak-agak nak direction pergi Psychology department ke? Sengih Nia melebar. Dia mencubit perlahan lengan juniornya itu. Pandai ek. Biarlah. Senyum kan sedekah? Humaira ketawa. Cover line! Ni mesti abang Is baru call ni, usik Humaira lagi. Ala, baru tak jumpa berapa jam takkan dah rindu kot? Balqis tumpang tersenyum melihat telatah sahabatnya mengusik residen wad surgeri itu. Eleh. Kau tu saja jeles. Kau dengan Haiqal bila pulak, Maira? Mata Nia membundar. Ooo, ada boyfriend tak pernah nak cerita! Sekarang ada la modal untuk akak kacau Maira pulak! ujar Nia riang. Dia tersengih-sengih memandang Humaira yang tersipu-sipu. Balqis ketawa melihat reaksi Humaira. Bajet comel lah tu? Pi-rah! Humaira menjeling Balqis sekilas. Thaaaanks. Balqis mengalihkan pandangan ke arah Nia yang masih tersenyum. Akak dengan Abang Is dah berapa lama kenal sebelum kahwin ya? soal Balqis. Dia kagum melihat Nia dan Is. Walaupun masing-masing sibuk dengan tugas yang tidak menentu, namun rumah tangga yang dibina atas dasar kasih sayang dan hormatmenghormati itu berdiri tegak dan kukuh. Dia memikirkan akan perihal rumah tangganya sendiri. Retak menunggu belah. Tapi tidak mungkin belah akan kunjung tiba. Janjinya pada papa dan mama sangat agung. Nia tersenyum. Reaksi wajahnya lembut tatkala mendengar nama suami tersayang. Dalam sepuluh tahun. Kami kenal dari sekolah lagi, ujarnya. Teringat kenangan sedekad bergelar sahabat dunia dan akhirat. Mata Humaira dan Balqis membundar. Sepuluh tahun? Respek! Dahsyat giler bercinta sepuluh tahun! Setia habis! balas Humaira, kagum. Nia ketawa. Konon je tu. Sebenarnya kitorang dulu sekadar kawan baik. Dialah tempat akak bercerita itu ini. Dulu mana ada sayang, abang macam sekarang. Beraku, kau je siang malam. Serious? soal Balqis, berminat. Duduknya di kerusi plastic kafe hospital dibetulkan. Apasal Qis takde best friend handsome macam abang Is ya? Tak boleh jadi ni Eleh, abang Danial ko tuh nak letak mana? Dalam purse? sampuk Humaira. Dalam kotak kasut, balas Balqis selamba. Dia kembali fokus ke arah Nia. You were saying?

Nia menjungkit kening, sambil tersenyum konfius. Eh, kotak kasut? Ganas tu, komen Nia. Balqis cuma tersenyum. Kak Nia jangan tak tahu. Kalau boleh disumbatnya Danial dalam kotak kiub pati ayam Knorr, mesti dia dah lama buat, tambah Humaira, mengeruhkan air di kuala. Nia ketawa. Over. Apa cerita ni? Balqis tersenyum tawar. Takde apa la, Kak Nia. Eh, eh, cepatlah cerita pasal akak dengan abang Is! Nia menggeleng-gelengkan kepala. Apa yang korang nak tau? Bila dia propose? Kata kawan baik je? You never missed a point, do you? balas Nia, senyum. Waktu bab-bab propose ni, akak dengan dia sempat buat drama samarinda kejap. Takde guruh takde kilat, tetiba je dia bagi cincin, suruh akan fikirkan tentang kami. Humaira gelak. Tentang kami? Ayat zaman mana tu? Balqis memukul perlahan lengan Humaira. Ye la. Orang lain semua skema. Tapi orang lain semua cakap bahasa Melayu, bukan macam kau, cakap bahasa estet mana tah, komplen Balqis. Humaira ketawa lagi. Nia turut sama pecah gelaknya. Ok, ok. Aku tak komen dah lepas ni. Anyway, waktu dia proposed tu, lepas tu akak terus blah. Konon ala-ala Runaway Bride la, cerita Nia lagi. Huk aloh. Jahat giler Kak Nia buat gitu. Boleh seksa jiwa raga macam tu, komen Humaira lagi. Balqis menjungkit kening. Orang yang tak berpegang pada janji salah satu tanda orang munafik, tutur Balqis selamba. Humaira sengih. Tengok tu, Kak Nia. Senang je dia nak suruh saya diam. Okay, sekarang Im entering silent mode. Balqis dan Nia berkongsi senyuman. Okay, Kak Nia. Teruskan. Lepas tu, akak pun jadik macam Maira, silent mode. Ada la dalam dua minggu jugak. Sekali akak call dia, secretary dia jawab, katanya dia nak pergi Stockholm. Stockholm? Amende pegi sampai ulu bumi tu? soal Balqis tiba-tiba. Humaira yang sedari tadi menutup mulut dengan tapak tangan bersuara. Thanks for asking the question. I was about to ask the same thing.

Dia ada job kat sana. Langsung tak sound akak. Satu hal pulak la kan, nak drive dari SJMC ke KLIA waktu rush hour. Tapi sayang punya pasal, lompat dalam fiery hula hoops pun tak kisah kan? Nia ketawa. Memandai je. So di KLIA, jenuh nak carik counter mana. Ke dia dah boarding ke. Akak, zaman akak dengan abang Is bercinta takde bende alah ni ke? soal Humaira sambil menggawang-gawangkan Nokia flipnya. Balqis pecah ketawa. Right on! Gaya carik abang Is dalam hutanla, Kak Nia nih! Nia ketawa lagi. Hampehla korang ni. Ye la, bagi la dramatik siket, baru drama Hindi, balas Nia. Lepas tu akak call la handphone dia. Lets just say, the rest was history, sambungnya, tersenyum. Kira happily ever after la ni? InsyaAllah Doakan kami, ya? Balqis tersenyum. Gembira melihat kebahagiaan sahabat-sahabatnya. Terkenang dengan suami sendiri. Agak terkejut apabila Danial datang ke Chuping semata-mata untuk menjemputnya pulang. Namun, tekaannya benar. Papa yang beriya-iya mengarahkan Danial menjemputnya. Balqis tidak berkecil hati. Takkan Danial berlembut hati sebegitu mudah. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dengan bonet yang penuh dengan mempelam, Danial meminta maaf. Balqis mengangguk lesu. Balqis memandang Nia dan Humaira. Dan doakan saya dan Danial juga.

Mahalnya udang ni, chik. Murah la lagi. Remind me again why Im going marketing with you. Balqis menjungkit bahu. Dia memilih-milih udang galah dan diletakkan ke dalam bakul yang diberi penjual. You yang cakap you boring. Pastu terus offer drive. Danial mengeluh. Mana I tau you nak datang pasar. I ingat bila you cakap marketing, you nak pergi Giant ke, Carrefour ke. Lain kali tanya, jawab Balqis ringkas. Dia tersenyum terhadap pakcik penjual. Bolehla, lima belas je pakcik, pujuk Balqis lagi. Pakcik itu ketawa. Yalah. Untuk anak-anak, lima belas. Balqis tersengih. Danial memandangnya pelik. Terima kasih, chik. Setelah berbual-bual seketika, mereka beredar dari gerai itu. Suasana di Pasar Basah Setapak riuh-rendah seperti biasa. Tambahan pula lori berisi ikan segar baru

sampai. Danial berhati-hati mengekori Balqis yang tidak mahu melepaskan peluang membeli ikan segar. Bakul di tangan dipegang erat. How did you do that? Do what? soal Balqis, langkahnya diteruskan. Lucu juga melihat Danial yang terkial-kial melangkah meredah pasar yang kotor. Di dalam kereta sebelum turun ke pasar, awal-awal lagi Danial telah melipat kaki seluar khakisnya. Tadi, beli udang tadi, ujar Danial lagi. Balqis senyum. Dont ask weird questions, Danial. People are staring, balas Balqis, yang menyedari beberapa pasang mata golongan-golongan veteran sedang memerhati mereka. Dari gerak geri Danial yang lagaknya tidak pernah turun ke pasar, ke percakapan mereka dalam bahasa Inggeris. Out of place. Setelah tawar-menawar dengan penjual ikan pula, mereka pulang dengan bakul sarat dengan udang galah, ikan tenggiri, sotong bunting dan ayam. Tidak lupa juga kangkung dua ikat yang dibeli di luar pasar. Macam mana you mintak tawar je pakcik makcik semua elok je kasi? soal Danial, setelah BMWnya mula meluncur dari Setapak ke Ampang. You pakai ilmu apa? Balqis tersenyum. Soalan begini pun ada ke? Ilmu senyum. Danial ketawa. I know it! Mentang-mentanglah you cantik, suka hati je jaja senyum you merata-rata. Kesian pakcik-makcik tu kena gula-gula dengan you. Eh, senyum tu kan sedekah? ujar Balqis sambil menjungkit kening. Tapi senyum you tu jugak racun, yang boleh buat pakcik-makcik kat pasar tu semua bangkrap, kalau ada lagi dua tiga puluh orang lagi macam awak, balas Danial lagi, tersenyum nakal. Balqis ketawa akhirnya. Ala, setakat dua tiga ringgit tak bangkrap nye laa pakcik makcik kat Setapak tu. Lagipun kita jadi loyal customer diorang, so diorang pun tak berkira sangat dengan kita, terang Balqis. But Id still say youre wicked, ujar Danial, masih tersenyum. Whatever lets you sleep at night, Danial. Glossary Lehoq - Zohor dalam slang utara Barua kuli Episod 4 Danial membelok. Fikirannya menerawang kepada kejadian malam semalam. Fisha dan Hakimi berpelukan memasuki Marriot.

Di halaman rumah, Danial menekan alarm untuk mengunci kereta. Briefcase dijinjing, sambil berharap wajah Balqis seperti biasa menyambut kepulangannya dari pejabat. Bersama secawan hot chocolate. Namun hampa. Danial menjungkit bahu. Alah, tak mati kalau tak minum hot chocolate tu sehari. Hampeh ko, Jas. Aku dah agak bila Fatin cakap mayo facial mask yang dia letak dalam peti ais tu hilang. Muncul suara Balqis. Sedang bergayut rupanya. Dia melambai ke arah Danial sambil mengunjuk ke arah hot chocolate di atas meja Jepun. Ketawa. Perlu ke ko buat dip guna facial mask tu? Punya la pemalas nak turun beli mayo. Nasib baik tak cirit je. Danial menjungkit kening. Facial mask jadi dip for chips? Biar betul. Ketawa lagi. Keji giler! Kok iye pun tak suka, yang ko pegi letak bangkai katak dalam MNG pumps dia buat apa? Mata Danial terbeliak. Mak aih. Ganas jugak budak-budak medic ya? Not right, babe. Not right. Especially bila tu kasut MNG, ujar Balqis lagi, senyuman masih menyerlah. Manis. Danial turut terasa ingin tersenyum sama melihat senyuman itu. Perut Danial mula menyanyi. Pantas tangannya memegang perut. Dia mencuri pandangan ke arah Balqis lagi. Bila nak habis cakap ni? Lapar Ala, aku setakat verbal attack, wasnt that cruel, ok? Tak boleh jadi ni. Balqis. Finishing your girly moments anytime soon? Lapar Balqis menjungkit kening. Already? Okay, dia membalas. Senyum lagi. Contagious. Jas, gotta go. Balqis terdiam menunggu balasan sahabatnya. Danial cuma memerhati dari posisinya. The Darth Vader lapar, balas Balqis, tersengih. Dia mengenyitkan mata ke arah Danial. Di dapur, Danial mengambil tempat di kaunter. Dia memerhati Balqis menyenduk lauk dari kuali. Tempoyak ikan dengan udang harimau sweet sour. Kailan Chinese style. Balqis menjungkit kening. Sorry, bos. Hari ni local. You boleh terima tak? Danial turut menjungkit kening. Perli ya? Hand me the plate, please, balasnya. Its okay, Ill get it. Nasi disenduk dan diletakkan di hadapan Danial. Or nak kena sendukkan lauk jugak? ujar Balqis lagi. I think I could handle that, balas Danial. Balqis menjungkit bahu. Dia menuju ke arah kabinet untuk mengeluarkan pinggan. You nak cinnamon bread rolls ke puding?

Tangan Danial berhenti menyenduk udang. What? Dessert. Bread rolls ke pudding? ulang Balqis lagi. Danial tersengih. Kemudian dia menggeleng-gelengkan kepala. Damn, woman. Do I have to choose? In my kitchen, you dont, balas Balqis. Kemudian dia mengeluarkan dua ketul bread rolls dari oven. Bau kulit kayu manis terawang-awang di udara. Danial tersenyum lagi. Dia memerhati Balqis. Jom teman I makan. I dah makan, balas Balqis, acuh tak acuh. Didnt bother waiting for me? Eh, dont return that back to me. Dulu bila I tunggu you, balik-balik sapa yang kononnya tak lalu makan? tukas Balqis. Dia berhenti menuang kuah caramel ke atas puding. Danial tersengih. Okay, okay. Sorry. Jom la lepak sekejap dengan I. Ke takut dengan Darth Vader? Ketawa Balqis meletus. Akhirnya ditarik juga kerusi bertentang dengan Danial. Marah ke? I tak nak makan penyepak free lagi. I swear Ill react back this time, balas Balqis, separuh mengugut. Danial ketawa. Takdelah. Suka. Tak pernah I dengar orang panggil I Darth Vader. Selalunya orang panggil Handsome, tak pun Total Hunk je. Balqis tersenyum. Kesian. Sapala gamaknya yang dok tipu you tu ya? Denial is a horrible place to live in, Balqis, balas Danial, sengih. Balqis *rolled her eyes*. Oh, Im sure. Mereka berborak-borak seketika. Apa mood yang melanda rumah itu petang-petang begini, mereka tidak tahu. Tiada lagi cold shoulders. Cuma gelak ketawa. Perlian. Ejekan. Semua itu normal. Tapi antara Balqis dan Danial? Mana you belajar baking ni? You ambik medic ke gourmet cooking kat UK dulu? soal Danial. Oh, gourmet was in France, balas Balqis, acuh tak acuh. Mata Danial terbeliak. Biar betul. Laa, takkan nak tipu? So, you belajar bake mende alah ni kat France ke? soal Danial lagi, mengunjuk ke arah bread rolls.

Tu kat Tuscany. Pulak dah. You ni mesti ngelat bila mak bapak antar pegi study, ujar Danial, sengih, sambil menggawang-gawangkan jari index ke arah Balqis. Eh, tengok kaki, okay? Orang pergi waktu cuti la. Summer kan panjang. Kalau tak balik Kedah, turun Europe, terang Balqis. Hish. Agak boring sangat ke sampai took up cooking lesson? soal Danial lagi. Are you complaining? Danial tersengih. Dia menggawang-gawangkan bread roll di udara. About this? None. Except for compliments. Balqis tersenyum. Azan maghrib berkumandang sambil berlatar belakangkan kicauan burung. Balqis segera bangkit dari kerusi. Pinggan kotor dicapai dan dibawa ke sinki untuk dibasuh. Aik? Kenapa? Balqis mencuri pandang ke arah Danial yang masih di meja makan. Kenapa apa? Kenapa tergesa-gesa sangat? Kan dah maghrib tu? Pandangan Danial jatuh ke bread roll. Oh. Jom maghrib sama, ton suara Balqis lembut mengajak. Danial tersenyum. You maghrib dulu.

Sweet Home Alabama, Balqis menyanyi-nyanyi kecil, mengikut rentak lagu. Kredit untuk filem tersebut baru sahaja ditayangkan. Matanya sedikit berkaca mengenangkan ending filem itu. Predictable. But still sweet. Are you crying? Cepat-cepat Balqis menundukkan wajah. Apa suka hati kejutkan orang ni? Bagilah salam dulu, rungut Balqis. Tidak senang kerana waktu menontonnya dikacau. Danial melabuhkan punggung di atas sofa sebelah Balqis. La, dah satu rumah pun kena bagi salam lagi ke? Balqis terdiam. Tak kuasa nak layan. Dia mengubah channel dari HBO ke Cinemax. Kebetulan Legally Blonde sedang ditayangkan. Balqis tersengih girang. Apa you ni chick flick consecutively in a row? rungut Danial. Dia meletakkan lengan ke atas bahu sofa.

Balqis menjeling dengan anak mata. Last time I check, my name pun ada kat Lesen TV tu, okay? Bila masa pulak you rajin tengok TV ni? soal Balqis semula. Ala, I pun nak unwind. Ingat doktor je ke yang unwind? Pergi la clubbing, gumam Balqis perlahan. Geram. Tak pernah-pernah tengok rupa TV tu sejak empat bulan mesin itu bertapa di ruang tamu, tiba-tiba malam itu nak claim hak pulak. Comel je. Apa dia? ulang Danial. You nak tengok apa? soal Balqis kembali, buat-buat bodoh dengan soalan Danial. Dilarang sama sekali mention wrestling or golf. Ill mutilate the TV if you do, sambungnya. Danial ketawa. Ganas. Agak-agak patient you tak lari ke dengar you cakap gitu? Cepatlah. Karang tengok Legally Blonde je karang, balas Balqis lagi, mengugut. Danial menarik muka. Please. Nasib baik I tak buta tengok baju pompuan tu waktu kat Cineplex dulu. Pink semambang, komen Danial. Habis tu kalau you tak cakap channel mana, her pink clothes is all we would be seeing for tonight. Ok, ok. I nak tengok The Big Hit kat AXN. Balqis menukar siaran ke AXN. Iklan. You pernah kena main kayu tiga by your partner tak? Balqis menjungkit kening. Relevan ke soalan tu dengan movie ni? Meaning? Danial terdiam. Menimbang-nimbang semula kewajaran untuk small talk dengan Balqis. Exactly what it meant, balas Danial pendek. Hmm. Balqis berpaling dan membalas renungan Danial. You mean, apart from our current situation being the case ke? Danial menampar dahi. Dia tersenyum kecil, memohon maaf. Okay. Very insensitive of me. Im sorry. Balqis ketawa. Dont be, Danial. Id rather not venture into that territory. Okay okay. Let me rephrase. Kenapa you terima pinangan dari keluarga I dulu? soal Danial. Its not my business to say no, balas Balqis. Monoton. Pandangan dialihkan semula ke kaca TV. But you could have said no, right? Pa and ma you bukan orang kampung kolot yang tak dapat terima their childs decision. Im sure you dah ada calon you sendiri, tukas Danial. Dia membetulkan duduk di sofa.

Yes and no. Yes, I could have said no. And no, I couldnt risk breaking their heart. Kalau you perhati betul-betul, your parents and mine betul-betul determined nak jodohkan kita dulu, ujar Balqis, masih monoton. Bila nak habis iklan so he could shut up? How about my last question? soal Danial lagi, masih tak puas hati. Soalan mana? About calon you sendiri. Balqis terdiam. Dia tidak terasa untuk mengadakan sesi heart-to-heart dan psychology lesson dengan Danial. Balqis kembali merenung wajah Danial. Listen Danial. Lets reverse the situation. Kenapa you tak bangkang keputusan papa untuk melamar I? Danial menjungkit bahu. Gilirannya pula mengalihkan pandangan ke kaca TV. Papa is a very determined old guy. What could I say? The same goes for me, then. Mereka terdiam. Kini Mark Walhberg dan Lou Philips sudah memiliki China Chow dalam tahanan. I tak pernah mintak nak susahkan hidup siapa-siapa. A year ago, I wouldnt even heard of your name, let alone thinking of marrying you. Danial, mungkin my ideology kolot pada pandangan mata you, but I never want to disappoint my parents. Maybe you agreed to this marriage to secure your inheritance, I couldnt care less. But Im their only child. I took the challenge of marrying you as something I do to please my parents. Like getting good grades in exams. You didnt object the marriage, I assumed it was what you wanted too in the first place. Im not a mind reader, Danial. Manalah I nak tau you nak suruh I reject the proposal in the first place! No amount of telepathic signals would be enough. Lain kali, why dont you hold up a sign on things you want me to do, or you dont want me to do? And remember to write it in red too. Senang nampak sikit. I never meant to torment your soul. Kalau I tahu you dah ada your own partner, sumpah I akan tolak lamaran tu. For the whole four months of our marriage ni, Ive learnt that you are not a discreet person by nature. Jadi, kenapa, for Gods sake, you didnt let the world know about what you truly wanted before this marriage happened? Kenapa you kena tunggu four months baru nak cakap you tak puas hati? Im not a money-back-guarantee nyer barang. You cant exactly return me to my parents cuz pa, ma, Balqis just doesnt suit up to my needs. Balqis No, Im not finished. Make up your mind. I entered this deal with the idea of negotiation in mind. I was willing to tolerate to your needs. Tapi it wont work out this way, Danial. You hate my guts and I hate yours. So, what say you?

Danial tergamam. Dia memerhati wajah Balqis yang mula memerah. Tidak sangka outburst sebegitu akan lahir dari bibir wanita yang selama ini acuh tidak acuh menjawab soalannya. Well, now is probably a good time to say something, ujar Balqis kecil. Danial menggelengkan kepala. Dia meraup wajah. Is it my cue already? Fine. Be impossible the way you always are. Balqis bingkas bangkit dari sofa. You nak ke mana? Tidurlah. Takkan nak pergi basuh kereta?

Ada pulak lagu tu, pa? Takdak takdak! ujar Balqis ke dalam corong telefon. Gagang dikepitkan antara pipi dan bahu. Tangannya pula berhati-hati menuang susu ke dalam gelas. La, papa pulak yang tipu. Orang habaq betui, dia takmau percaya. Ketawa. Susu diteguk. Abih tu awat papa tak mintak otograp dari dia? Hish. Pakai baju pun tera orang-orang halau burung kat tepi bendang, papa pun tak berani nak pi dekat. Ketawa Balqis meletus. Baju lagu orang-orang pun ramai peminat, pa. Sampai hati kata Liam Gallagher tu pakai baju lagu orang-orang. Pakai jeans lubang berapa kali tampung, jaket pun rupa tak penah basuh. Bagi kat tikuih pun tikuih tak lalu. Ketawa lagi. Pa ni. Mama dok buat apa? Sengap ja. Mama dok bertukang apa kat dapoq tu tah. Dari petang tadi dok dengaq ktengkteng. Dia sibuk dok tanya bila Qis nak mai? Haa, bila yang Qis nak mai bawak Danial? Mai la sekali dengan opah lepas musim menuai ni. Balqis sengih. Nak duduk serumah pun tak mampu nak tahan sabar, ni nak suruh naik flight for 14hours straight, lepas tu berlakon pulak depan papa dan mama for at least another two weeks. Not her idea of a dream vacation. Yang oi, papa tanya ni, ulang papa lagi. Dia dapat membayangkan papa yang sedang menggeleng-geleng kepala sambil bersandar di kerusi malas rumah mereka. Kent pada musim bunga. Cantik. Nyaman. Rindu dengan Kent. Pi musim menuai? Tak sempat kot pa. Sekarang ni Qis bukan residen lagi. Baru housemanship. Mana buleh memandai nak cuti lagu tu, terang Balqis. Alasannya kira valid, tidak dalam kategori menipu. Ala, mai weekend pun jadila, pujuk papa lagi. Balqis ketawa. Papa ni. Gaya pi UK tu naik bas dari Chuping pi Aloq Staq ja.

Papa pula ketawa. Ya la. Ya la. Danial ada la tu? Balqis menggigit bibir. Ada. Dok langut TV depan rumah, ujar Balqis. Tipu. Minus one mark. Dia sendiri tidak tahu arah tuju lelaki itu tengah-tengah malam begini. Nak cakap kat papa anak menantu kesayangan dia tengah ronggeng kat mana-mana tah, karang tak cukup tanah papa mengamuk. Habis tu kapa dua ni dok tunggu apa tak pi lena lagi? Dah pukui berapa malam dah kat Malaysia ni? Bunyi derapan tapak kaki. Aik? Dah balik? Balqis menjungkit bahu. Pukui 1.30 pagi baru pa. Takkan nak lena sambil call papa kot? Papa ja yang terer sleeptalking. Qis tak reti. Papa ketawa lagi. Pandai nak kenakan papa pulak. Ha, tidoq lewat-lewat. Lepas tu miss tahajud, marah papa. Tiba-tiba Balqis terasa tangan seseorang melingkari pinggangnya. Ralat. Mangkuk mana pulak ni? Hey, babe. You smell good, mangkuk bernama Danial berbisik. Ish. Apa cerita balik-balik terus peluk orang ni? Sure kes tak sober ni. Dia buat bodoh. Direnggangkan pelukan Danial. Wajah lelaki itu ditatapnya keras. Qis? Awat sengap ja? Ka putuih line ni? Eh, eh. Tak, pa. Ada lagi ni. Tiba-tiba Danial terus menerpa ke bilik air. Bunyi muntah. Pa, gotta go. Cake dalam over nak hanguih, ujar Balqis spontan. Datang mana pulak idea kek ni? Qis buat kek apa malam-malam buta ni? Okay pa. Kirim salam kat mama. Assalamualaikum! Tak sempat menunggu jawapan salam papa, Balqis tekan butang off pada cordless. Dia kemudian menuju ke bilik air. Lelaki itu sedang memuntahkan isi perut ke dalam mangkuk tandas. Bau tengik menerawang di udara. Dia segera mengurut belakang Danial. Kemudian mencurah-curah lagi muntah yang keluar. Ditekan pula ulu tengkuk lelaki itu untuk membuang angin. Keluar lagi muntah, diselangi bau alkohol yang kuat. Sakit rengek Danial. Nak muntah lagi? soal Balqis pula. Danial menggeleng-gelengkan kepala. Di dapur, Balqis memberikan dua biji aspirin kepada Danial. Lelaki itu menelannya sekali harung. Kemudian dia menghulurkan kembali gelas yang kosong kepada Balqis. Can I have some more vodka, please?

You are the most polite drunk Ive ever seen, komen Balqis. But no more vodka for you tonight. Air kosong je. Danial tersengih. And you are the most beautiful bartender Ive ever seen, balas Danial. Kepalanya diletakkan di atas meja. But why do you have three faces? rengek Danial kembali sambil menunjuk lima jari kepada Balqis. Balqis menggeleng-gelengkan kepala. Im not the bartender. Im your worst nightmare, remember? ujar Balqis kembali. Gelas yang kini telah berisi dengan air kosong dihulurkan kembali kepada Danial. Danial mengangkat kepala. How come such a beautiful creature like you could be my worst nightmare? Gelas dicapai dan dia minum sekali nafas. Sekali imbas, macam teguk vodka shots. Balqis senyum. Walaupun hatinya pedih melihat suami mabuk sebegini, tetapi katakata Danial tetap memutikkan senyum dibibirnya. No, hun. You wouldnt have said that when you were sober. Dia menarik tangan Danial dalam usaha untuk memapah lelaki itu ke bilik tidur. You are so gonna have a splitting headache first thing in the morning, gumam Balqis lagi. Good morning, good morning, good morning to youuuu, nyanyi Danial kecil. Dia membiarkan sahaja tubuhnya dipapah Balqis. Balqis ketawa. Komedi sungguh. Sing all you want. Nanti dah sakit kepala, dont tell me I didnt warn you, balas Balqis. Danial, jangan la buat lembik sangat. You ingat I ni Triple H? Danial berhenti melangkah. You wont leave me right, beautiful bartender? soal lelaki itu. Matanya merenung dalam mata Balqis. Balqis menelan air liur. Please tell me you wont leave, rayu Danial lagi. Balqis menggeleng-gelengkan kepala. Get a grip, woman. Hes drunk. He doesnt mean a word hes saying. Dont leave, rengek Danial lagi. If you dont say yes, Ill cry. Ye ye. I wont leave. Now, would you be a doll and help me to carry you to your room. It helps if you put a foot in front of the other to walk, balas Balqis. Danial tersengih lagi. Thank you, beautiful. Dia mula melangkah. Kemudian berhenti semula. Sengaja menemukan bibirnya dengan pipi mulus Balqis. Episod 5 Assalamualaikum. Apa khabar Amira hari ni? soal Balqis tersenyum. Dia membaca laporan pesakit yang diambil dari hujung katil. Transverse fracture of fibula. Temperature graft sekata. Date of admittance; semalam. Drug: Ativan.

Amira mengangkat kepala untuk bersandar di kepala katil. Dia turut tersenyum melihat doktor yang mengunjungi katilnya. Khabar baik, doktor. Semalam seorang doktor perempuan Cina yang telah merawatnya. Kaki dibalut dengan cast yang agak besar. Setelah disuntik dengan ubat penahan sakit, dia tidur semalaman. Okay, Alhamdulillah. Balqis meletakkan eartips stetoskop di telinga. Dia mendengar rentak degupan jantung Amira. Kemudian tekanan darah diambil. Bimbang akan menyebabkan tekanan darah rendah akibat kontraindikasi dadah yang digunakan. Mira sekarang Form Five, kan? Sekolah dekat mana? soal Balqis, berbual-bual kecil sambil tangannya cekap mengepam sphygmomanometer. 90/60. Rendah. Amira mengangguk perlahan. Kepala seakan-akan berdesing. Mungkin kerana terlebih tidur. Dekat Kampung Kerinchi, balasnya perlahan. Balqis mengangguk-angguk perlahan. Tahun ni SPM lah ya? Amacam, dah ready? soalnya lagi, tersenyum. Kenapa rendah sangat tekanan darah? Period ke? Amira membalas senyum, lemah. Takutlah, doktor. Banyak sangat yang kena study. Lepas tu patah kaki pulak, gumam Amira. Takpe, slow-slow. Insya Allah seminggu lagi Mira dah boleh balik. Balqis menulis tekanan darah Amira di laporan pesakit. Mira period ya sekarang? Amira terdiam. Wajahnya yang sedia pucat sedikit-sebanyak bertambah pucat. Ya. Balqis menjungkit kening. Matanya tertancap ke arah tapak tangan Amira yang berbintik-bintik. Ruam berwarna coklat sebesar syiling satu sen itu menarik perhatian Balqis. Dah berapa lama Mira period? soal Balqis lagi. Hatinya diruntun tanda tanya. Amira melarikan pandangan ke tingkap hospital. Baru semalam. Balqis mengukir senyum, untuk menyedapkan hatinya dan juga pesakit mudanya. Okay. Akak kena ambil sample darah Mira untuk lab. Tak sakit. Akak buat pelanpelan, okay? Setelah darah Amira diambil, Balqis segera menghantar sample itu ke makmal. Di makmal, Balqis memohon Dr. Alzun menjalankan VDRL. Sapa yang kena STD ni, Qis? Jarang benar ada kes gini, soal Dr. Alzun. Sepanjang bertugas di SJMC selama lebih lapan tahun, kurang lima kali dia menerima kes sebegitu. Balqis menggigit bibir. Female teenager. Ada chancre sebesar duit satu sen. Low blood pressure. Rasa bersalah to even think of the diagnosis on such a young lady. Mungkin Im wrong. Nauzubillah. Dr. Alzun mengangguk. Anak buah emas Dr. Lucy dan Dr. Nia ni mungkin ada betulnya. Waktu kat UK dulu mesti bersepah kes STD kan? I believe you probably nailed this one, balasnya tersenyum. Ill get back to you tomorrow.

Get drunk on me again like that and Ill leave you to sleep on the kitchen floor, ujar Balqis selamba. Dia mengurut-urut perlahan kepala Danial. Danial ketawa kecil. Apa gunanya ada isteri? Balqis memicit dengan lebih kuat. Danial mengaduh. Your perfect wifes job description astounds me. Apa ciri-ciri suami idaman you? Balqis menjungkit kening. Why bother? Saja. Mana tahu I boleh jadi that kind of man for you, jawab Danial, selamba. Dia mengalih kepala di bantal agar dia dapat membaca riak wajah Balqis. Hmm, balas Balqis. Sibuk. Kenapa you nak tahu? Okay, okay. Danial mendepa tangan, surrender. Kemudian dia meraup dagu. Wanita idaman I mesti lawa, elegan, rambut panjang, sederhana tinggi, great smile, pandai bergaya, pandai berbahasa Balqis ketawa. Apa benda pandai berbahasa tu? Skema jugak you ni ya? Danial menjulingkan mata. Fine. Apa-apa je as long as you get the drift. Lepas tu? Mesti seksi, ada sense of humor, memikat Everything that Im not, sampuk Balqis singkat. Why, oh why I terkahwin dengan you ni? ujar Balqis, berdrama. Eh, Im a great catch. You je yang tak perasan, jawab Danial, sambil membuat kening double-jerk. Balqis pula yang menjulingkan mata. Great catch botol sirap. Siap kena penampar great catch ya? Danial tersengih. My bad. Sorry. Mereka terdiam, melayan perasaan masing-masing. Mereka sendiri tidak perasan apabila Danial dengan absentminded mencapai tangan Balqis yang satu lagi. Kemudian, jari-jemari halus wanita itu dipilin-pilin. Balqis pula terlebih khusyuk menonton Tru Calling. Housemates with benefits, ucap Danial tiba-tiba. Pandangan Balqis dialihkan semula ke Danial. Apa? I baca Cleo tadi. Ada artikel Housemates with benefits. I think the article has successfully described us, terang Danial. Enak rasanya rambut dibelai-belai oleh tangan Balqis.

Balqis tersengih. I dont know which scares me more. The fact that you actually read Cleo, or the fact that now Im your housemate with benefits. I tengah tunggu Fisha. Perempuan bersiap seperti biasala kan, tak sedekad, setengah abad. So I bacala one of the Cleos yang bersepah kat bilik tu, balas Danial. Defensif tiba-tiba. Risau kelelakiannya tercabar. Ooo, so now pemain kayu tiga or yang dimainkan kayu tiga actually has a name, ujar Balqis, tersenyum. Tidak tahu apa yang lebih mengguris hati. Suaminya menunggang alkohol, atau mempunyai kekasih lain. Right, balas Danial, singkat. Fisha my girlfriend dari di US. Dia marketing officer di JB. Balqis mengangguk-angguk perlahan. Apa lagi yang perlu dikatakan? What are the benefits? I rasa banyak rugi dari untung je, balas Balqis. You want me to make a list? Danial ketawa. Sampai hati. I rasa ada juga faedahnya. For instance, pagi-pagi nak pergi kerja toksah kunci jam. Mesti ada orang gerakkan. Balik rumah je you sambut I dengan hot chocolate. Lepas tu dinner, 5-star. Mintak je apa-apa dengan you, you boleh masak. Lepas tu, kalau sakit pening, ada orang picitkan. Bukan benefits ke tu? Balqis memasamkan muka. Memang lah benefits. Tapi untuk you je. Ada tak you gerak I subuh? Then buat susu untuk I sebelum tidur? I pening I telan panadol je, mana ada orang picitkan, tukas Balqis, memulangkan paku buah keras. Danial sengih. Dia menggaru-garu kepala yang tak gatal. Kemudian, tangannya bertemu dengan sebelah lagi tangan Balqis yang sedang rancak mengurut. Sorrylah Ill make myself more useful in the future, okay? Balqis menepis tangan lelaki itu. Cukup-cukuplah picit. Dah tau pening, lagi nak minum. I nampak you minum lagi, no dinner for you for a month. Hows that? cabar Balqis. Danial menghela nafas. Pulak dah. Im sorry. Hari tu tak sengaja. Dah nak berhenti sebenarnya, balas Danial perlahan. Eliza Dushku berlari dari morgue. Mereka terdiam. Lain kali jangan buat lagi, ujar Balqis, sama perlahan. Hari tu sampai mabuk kepayang, I yang penat. Dengan Tuhan pun, I penat jugak, tau? Kena tanggung kes bersubahat dengan you. I know Dah tau, lagi dibuat Danial sengih lagi. You bebel ada ala-ala nenek I la.

Balqis menjeling. Mestilah. Wise people mesti ada similarity somewhere. Ouch.

Nanti pinggan kotor tinggal je dalam sinki. Bye. Danial pantas meraih lengan Balqis. Tangan sebelah lagi memegang cawan kopi setelah minum setengah jalan. You ni apa kelam-kabut sangat ni? Bukan awal lagi ke? Balqis merenung keras tangan Danial di lengannya. Danial sengih, namun lengan itu tetap dipegang. Kereta rosak. Kena ambik LRT. Bye, ujar Balqis, sambil menarik tangannya semula. Sarapan dulu. Nanti I hantar, balas Danial, singkat. Dia melepaskan tangan Balqis dan menarik kerusi untuk wanita itu duduk. I dah breakfast. Tunggu I. Its okay. Its totally out of your route, anyway. No problem for me. Masing-masing melayan perasaan dalam perjalanan dari Ampang ke Subang. Danial membelok cekap ke perkarangan SJMC. Kereta diberhentikan di depan pintu masuk A&E. Danial menurunkan volume radio. Pukul berapa you balik? Balqis memandangnya pelik. 5. Kenapa? Pukul lima tunggu sini. Nanti I ambik you. I naik teksi je lah, balas Balqis. Apasal gentleman semacam ni? Tunggu je. Balqis menjungkit bahu. Okay. Dia mencapai beg tangan. Thanks for the ride. Eh, sekejap. Danial memegang lengan Balqis. Sini satu, ujarnya sambil tersenyum, mengunjuk ke arah pipi. Balqis menjulingkan mata. In your dreams.

Balqis, youve got a minute? Itu sahaja kata-kata yang diperlukan sebelum Balqis berlari-lari anak ke makmal. Nada suara Dr. Alzun Lain macam. Pintu kaca makmal ditolak perlahan. Dari jauh, kelihatan wanita itu sedang tekun menghadap mikroskop.

Assalamualaikum Kak Alzun. You wanna talk to me? Waalaikumsalam. Dr. Alzun mengalihkan pandangan dari mikroskop. Dia tersenyum melihat Balqis. Grab a seat. May take a while. I ran VDRL, positive with antibody against Treponema pallidum, tutur Dr. Alzun. Dia memerhati reaksi Balqis. Wanita muda itu menggigit bibir. Dia sendiri terkejut dengan keputusan makmal. But theres more. I ran another test. To detect hCG. Mata Balqis membundar. hCG? Dr. Alzun mengangguk. Kalau positif syphilis, might as well akak buatkan pregnancy test sekali, terangnya. And its positive. Wajah Balqis pucat. Biar betul, kak. Shes 17. And kalau dia pregnant, chances keguguran due to her accident two days ago tinggi. Tapi takde kes keguguran. Cuma patah fibula je, balas Balqis pantas. Dr. Alzun mengulum bibir, sambil merenung Balqis. Chances are. Yes. So, shes embryo-less. For now. Sebelum ni? soalnya, memberikan peluang kepada Balqis untuk membuat kesimpulan sendiri. Balqis terdiam. Dia memandang lantai. Takkan dia gugur tapi tak nak cakap kepada doktor? Modify sikit lagi ayat Qis tu, arah Dr. Alzun. Takkan dia abort baby dia? Bingo. Glossary Fibula - tulang kecik kat betis. Kalau kita picit dalam-dalam betis tu, dapat rasa. VDRL - Venereal Disease Research Laboratory slide test untuk determine ada STD ke tak. STD/VD Sexual Transmitted/ Venereal Disease. Contohnya Syphilis, Gonorrhea, AIDS. Chancre Ruam sebesar penny yang tumbuh di tapak tangan pesakit Syphilis Level II. Treponema pallidum mikrob yang menyebabkan Syphilis. hCG Human Chorionic Gonadotrophin, sejenis hormone yang boleh dikesan dalam air kencing dan darah wanita mengandung. Untuk pregnancy test. Episod 6 Assalamualaikum. Dr. Amani ya? Waalaikumsalam. Balqis membuat pusingan badan 180darjah. Matanya jatuh ke atas wajah seorang lelaki berlab coat putih. Lelaki itu sedang tersenyum. Cari saya? Ya, Dr. Amani under Dr. Lucy? soal lelaki itu lagi.

Balqis mengangguk perlahan. Tak pernah-pernah dibuat orang selain keluarga terdekat yang memanggilnya Amani. Dia membalas senyuman lelaki itu. Thats me. But usually orang panggil Balqis je. And you are? Hamzah Haris. Obstetrics, consultant on-duty, tutur lelaki itu, masih tersenyum Hampir sahaja mata Balqis membundar. Obs! Dah lah handsome. Balqis terkekeh dalam hati. On-duty? soalnya lagi. Hamzah ketawa. Yup. Kami kat Obs rotate tugas consultation ni. Now its lucky April, my turn. Balqis tersenyum, confused. Ok.. Apa agaknya doktor ni nak dari aku? Kalau nak blah je boleh? Erm Oh, yes, balas Hamzah, memetik jari. Amira Ilyas? Shes my case now. The pregnancy test and VDRL were signed by you and Dr. Alzun kan? Balqis mengangguk perlahan. Wajah Amira menerpa di minda. Setelah disahkan bahawa gadis itu telah keguguran, dia telah dipindahkan ke wad obstetrik untuk mencuci rahim. Nampak gayanya sesiapa yang bertanggungjawab membuat abortion terhadap Amira agak sloppy dan clumsy. Uri masih berbaki dan serviks masih dilated. I was thinking maybe you could give me a hand with consulting her? tutur Hamzah, sopan. Matanya turut tersenyum, seiring dengan senyuman yang terukir di bibir. Impossible betul ada doktor comel-comel gini. Saya boleh interfere bidang tugas awak ke? soal Balqis kecil. Dahlah masih intern, taknak dikatakan memijak kepala residen. Hamzah ketawa. Kelihatan lesung pipit di pipi. Lets just say, its how I confide with my colleagues, balasnya, tersenyum lagi. Lagipun dia masih remaja, mesti dia dapat relate dengan awak lagi. Plus, awak pun selalu jugak visit dia, bukan? Balqis mengangguk lagi. Terkejut bukan kepalang. 17 tahun dan keguguran. Quite an achievement for such a young lady. Hatinya diruntun tanda tanya; siapa yang bertanggungjawab? Jadi awak setuju lah ni? Alright, putus Balqis. Apa yang perlu saya buat? Around 2 nanti saya ada sesi dengan dia. Can you make it? Insya Allah And one more thing. Balqis menjungkit kening. Ya?

May I call you Amani? Senyum gaya Jude Law.

Gile comey ah! Ko buat apa pasang laki banyak-banyak ni? soal Jasmin. Tak puas hati. Mereke bertiga telah memerhati Balqis dan Hamzah berbicara di tepi pintu masuk kafe. Residen hot stuff pon ko nak tibai jugak ke? Balqis mengangkat jari ke bibir. Shh! Now is a good time to apply the proverb cakap siang pandang-pandang. Jangan buat malu kompeni kat sini, bisik Balqis perlahan. Mana ko tahu dia hot stuff? Humaira menepuk dahi. Fatin pula sudah terkekeh-kekeh. Kalau dah blur tu, sampai ke tua tak sembuh, gumam Jasmin, menggeleng-gelengkan kepala. Common sense la makcik. Tak nampak ke comel semacam je mamat tu? Mesti la hot stuff. Oh, balas Balqis, tersengih. Hes not unfortunate looking. Roti canai dikunyahnya. Pergi je laa ngorat. Sapa cakap aku ada letak cop SIRIM kat dia? Humaira ketawa. Aah. Lupa pulak cop SIRIM kau kan dekat Danial sorang je? Balqis menjuling mata. Please. Kalau ko nak buat Danial tu hak milik peribadi, bukan setakat nyiru, padang bola Bukit Jalil pun aku rela tempahkan. Fatin menolak bahu Balqis. Eleh, pagi tadi siap jadi driver. Cakap tu berdegardegar. Mesti dapat penyakit Maira. Balqis menjungkit kening, tetapi pandangannya setia pada roti canai. Okay, fine. Aku sayang dengan Danial tu. Jangan la rampas dia dari aku. Aku nangis air mata darah nanti. Okay? tutur Balqis monoton. Reaksi wajah beku. Mereka ketawa kecil sambil menggeleng-gelengkan kepala. Bab-bab takde perasaan ni ko grad top of the class la, Balqis. Sarcastic semacam. Muka pun toya je. Nasib baik dengan patients ko tak buat gitu. Kalau tak ada yang kena debik dengan lunch tray, komen Fatin lagi. Ntahnye. Eh, doktor hot stuff tengah perati ko tuh. Kantoi la pulak ko order tiga keping roti! Mencekik gaya apa ni? ujar Humaira, panik. Balqis sengih. Geli hati dengan Humaira yang gabra semacam. Rilek la. Dah aku lapar, takkan nak kontrol ayu kot? Hell yeah! He looks like hes interested in you. Apa salahnya kontrol sikit tho metabolism is being such an angel to you? tukas Humaira lagi. Fatin dan Jasmin ketawa. Point taken. Dari tadi mamat tu dengan geng dia dok usha table kita, ujar Jasmin. High school la pulak kan, main-main mata ni, komennya. Ketawa meledak lagi. Seb baik aku order salad je, sampuk Fatin. Balqis tersenyum tawar. Maybe you guys have forgotten about this, ujarnya ringkas, sambil menunjukkan tangan kanannya. Cincin berlian yang tersarung di jari manisnya memantulkan cahaya. Now, can I get back to my lunch?

Balqis? Hmm? balas Balqis, matanya masih menumpu pada case study. Cermin mata yang terlurut di hidung ditolak ke atas. Weekend ni you on-call tak? soal Danial, mengambil tempat di sebelah Balqis. Balqis menggeleng-gelengkan kepala. Nope. Kalau kita buat housewarming apa macam? Balqis berhenti membaca. Case study ditutup. You pernah dengar ke orang buat housewarming setengah tahun lepas pindah? Danial tersengih. Well, its better than nothing, right? Balqis terdiam. Pensel di tangan diputar-putarkan. On one condition. Apa? Kita buat doa selamat la. Kan lebih proper, tutur Balqis. Danial tersengih lagi. Right. Sabtu malam Ahad tu kita buat doa selamat. Then, hari Ahad kita buat housewarming, ok? Perlu ke buat separate occasion? Nanti I jugak yang penat kan? soal Balqis. I promise I tolong. Lagipun ada kawan-kawan I yang non-Muslim, takkan nak invite untuk doa selamat? pujuk Danial lagi. Please? Balqis mengulum bibir. Dah lama takde makan-makan. Orait jugak. Okayla macam tu. Hari minggu pun tiba. Setelah bertungkus-lumus di dapur sejak lepas Zohor, akhirnya Balqis berpeluang naik ke atas untuk menukar pakaian. Tak lama lagi papa dan Danial akan pulang dari masjid bersama-sama jemaah Maghrib. Balqis tersenyum lucu. Danial? Masjid? Tapi Balqis tetap memanjatkan syukur. Petang tadi Danial mengotakan janji. Dia turut sama turun padang menolong Balqis, mama dan Farrah, adik perempuan tunggal Danial, di dapur. Setakat tolong menggodak lauk, memetik daun kari dan tolong tengok. Tetapi Balqis tidak kisah. Its the thought that counts. Setengah jam sebelum Maghrib, Danial lesap ke atas. Balqis sendiri tidak tahu bila dia dan papa keluar ke masjid. Syukur papa memang ahli masjid, haru juga kalau nak mengharapkan Danial yang tak pernah tunjuk muka di masjid mengajak jemaah ke rumah. Jemaah wanita yang kebanyakannya terdiri daripada isteri-isteri jemaah lelaki telah pun Balqis jemput sewaktu kelas tafsir mingguannya di masjid. Selepas mandi, Balqis menunaikan fardhu Maghrib. Telekung dilipat. Kemudian dia menuju ke walk-in closet untuk memilih baju kurung. Sewaktu sliding door almari ditolak, sehelai kertas biru terjatuh ke atas kaki Balqis.

Hairan. Kertas itu dicapai. Darling, Wear the one yang I bagi sebagai hantaran tu. Looking forward to eat meet you later. Danial Bila pulak mamat ni masuk bilik aku? Pastu mereng apa pulak main darling-darling ni? Kemudian dia melihat perkataan eat yang digaris oleh Danial. Dia menarik muka. Gatal semacam. Kemudian matanya tertancap pada baju kurung yang masih elok berplastik. Comel je dihamparkan di atas katil. Mata Balqis bundar. He went through my closet?? Balqis melabuhkan punggung di katil. Plastik dialihkan. Tekstur baju kurung bertanah merah berbunga kuning itu terasa mewah di jarinya. Kalau tak salah, mamanya cakap mama lagi satu beli kain itu sewaktu bershopping di Paris sebelum akad nikah mereka dahulu. Takkan nak doa selamat pakai mengalahkan datin? Balqis mengulum bibir. Yang Danial ni pulak satu, takkan ada dress code kena pakai baju warna apa? Baju kurung itu diperhati lagi. Memang kain nampak mahal, tetapi tidak nampak flaunting jika dipakai. Tiada batu-batu yang bergemerlapan. Tidak bersinar-sinar menyakitkan mata. Balqis menjungkit bahu.

Danial menjengukkan kepala di dapur. Kelihatan Farrah sedang meratah ayam percik. Adik perempuannya itu sudah lengkap berbaju kurung dan berselendang. Eh, ngelat. Ada ke dah melantak? Farrah tersengih. Mana tahan maa. Kak Qis masak gaya bukak pasar Ramadhan. Padan laa along boroi semacam je sejak kawin ni. Danial meluku perlahan kepala si adik. Pandai la, Chu. Kak Qis ngan mama mana? Mama dok tengah tempek-tempek bedak lagi. Kak Qis pun agaknya sama kot, balas Farrah, masih tersengih. Apa tips Kak Qis ek, along? Masak pun pandai. Yang slack nya kena berlaki dengan along je. Mata Danial membundar. Ada ke kutuk along yang sikit punya dok ada segaknye nih? Farrah mencebik. Segak memangla segak. Tapi kalau asyik dok joli katak, muka macam Nistelrooy pun boleh jadik macam roda basikal, okay? Kedengaran Balqis terkekeh-kekeh. Mereka serentak mengalihkan pandangan ke arahnya. Balqis menggawang-gawangkan jari telunjuk ke arah Farrah. Oh, ngelat!

Sejak bila korang kongsi kamus ni? soal Farrah tersengih. Balqis menjungkit kening. Apahal pulak ni? Along pun cakap ngelat tadi. Lawa kita malam ni, puji Danial, tersengih-sengih. Baju kurung bertanah merah itu dipakai juga akhirnya oleh Balqis. Dipadankan dengan selendang berton senada. Padanlah buat request pelik-pelik. Lelaki itu juga turut memakai baju melayu bernada sama. I lawa. You, I tak tahu lah, balas Balqis ringkas. Farrah ketawa. Jangan la gitu, Kak Qis. Youre bruising his ego. Uchu je boleh buat kerja tu, pujuk Farrah. Ni apasal boria ni? Jiwang tak larat! Pipi Balqis memerah. Danial pula ketawa senang hati. Biarlah. Jiwang-jiwang pun along dah kawin. Kamu nak kata apa? ujar Danial, sambil tangannya cekap melingkari pinggang Balqis. Balqis merenung Danial, tajam. Terbatal wudhuk I, I sedekah you dekat Chesire Home nanti, ugut Balqis. Farrah ketawa lagi. Ala, kalau you sedekahkan I kat diorang, mesti you rindu I. Then terus pergi jemput I balik, gurau Danial lagi. Tangannya masih elok memegang pinggang Balqis. Siapa cakap? I bagi you terus untuk adoption. I cari buyer dari Thailand. Ye ke? ujar Danial lagi. Dia merapatkan wajah ke pipi Balqis. Jadi kalau I cium pipi you kira you terus masukkan I dalam kotak lepas tu hantar ke Thailand la ni? Eee! Farrah terjerit kecil. Dia menutup mata dengan tapak tangan. Mama, tengok diorang ni dok layan jiwang depan underaged audience! Mama yang baru melangkah masuk ke dapur tersenyum. Kamu pun dah layak kawin, underage apanya? Mama, tengok Danial gatal nak batalkan wudhuk Qis! lapor Balqis. Dia berdiri statik, takut sekiranya dia bergerak, tersentuh tak berlapik dengan Danial. Apa along ni gatal semacam. Jangan la kacau Balqis. Dahla dia penat memasak sepetang-petang, leter mama. Dah, dah. Pergi duduk depan tunggu orang. Majlis doa selamat beransur dengan tertib, diikuti solat