Pj Project 3

of 8/8
Kemampuan otot untuk melakukan sesuatu aktiviti secara berulang-ulang dan berterusan tanpa berasa letih lesu dalam jangka masa yang panjang. Daya tahan otot dapat ditingkatkan melalui latihan litar, latihan jeda atau latihan beban. Faedah latihan Otot dapat melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. Dapat meningkatkan pengaliran darah dengan lebih berkesan ke seluruh bahagian badan. Menguatkan otot rangka dan juga otot jantung. Lemak dan tisu otot dapat dikurangkan. 1.2 DAYA TAHAN OTOT
 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  233
 • download

  0

Embed Size (px)

description

PJK

Transcript of Pj Project 3

1.2 DAYA TAHAN OTOT

Kemampuan otot untuk melakukan sesuatu aktiviti secara berulang-ulang dan berterusan tanpa berasa letih lesu dalam jangka masa yang panjang.

Daya tahan otot dapat ditingkatkan melalui latihan litar, latihan jeda atau latihan beban.

Faedah latihan

Otot dapat melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. Dapat meningkatkan pengaliran darah dengan lebih berkesan ke seluruh bahagian badan. Menguatkan otot rangka dan juga otot jantung. Lemak dan tisu otot dapat dikurangkan.

LATIHAN MEMBINA DAYA TAHAN OTOT MENGGUNAKAN KAEDAH LATIHAN LITAR

Aktiviti yang melibatkan pergerakan dari satu stesen ke stesen yang lain.Aktiviti latihan litar dilakukan mengikut prinsip latihan. Aktiviti yang lengkap dilakukan di semua stesen dikira satu set.

Cara melaksanakan latihana) Melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum dan selepas latihan.b) Lakukan aktiviti di setiap stesen dalam jangka masa yang ditetapkan.c) Bagi aktiviti yang dilakukan secara berpusingan, secara berpasangan, seorang menjadi pelaku dan seorang lagi sebagai pencatat.d) Mulakan aktiviti apabila isyarat atau wisel dibunyikan dan berhenti pada wisel kedua.e) Catatkan jumlah lakuan dalam kad skor latihan.f) Setelah tamat melakukan aktiviti disesuatu stesen, bergerak ke stesen yang lain dengan mengikut arah pusingan jam.g) Untuk meningkatkan lagi kercerdasan daya otot, murid-murid boleh melakukan aktiviti sama ada menambahkan bilangan ketika melakukan sesuatu aktiviti.