Komponen Elektronik Dan Aplikasi Pada Litar Elektronik

download Komponen Elektronik Dan Aplikasi Pada Litar Elektronik

of 28

Embed Size (px)

description

n

Transcript of Komponen Elektronik Dan Aplikasi Pada Litar Elektronik

KOMPONEN ELEKTRONIK DAN APLIKASI PADA LITAR ELEKTRONIK

KOMPONEN ELEKTRONIK DAN APLIKASI PADA LITAR ELEKTRONIKNAMA: PANG CHUI HONGHOI ZIT YITGOH YOON KIATTING CHEK HEETransistorAdalah komponen yang digunakan untuk membesarkan arus atau sebagai suis.Ia diperbuat daripada bahan positif dan bahan negatif.Ia mempunyai 3 kakiKaki pemungut (Collector) CKaki tapak (Base) BKaki pemancar (Emitter) - E

Komponen yang digunakan untuk menggandakan kuasa elektrik. Transistor juga boleh menjadi suis arus elektrik bergantung kepada sambungan dan kombinasi komponen yang digunakan.Kebanyakan transistor zaman sekarang sudahpun digabungkan didalam IC ( Integrated Circuit ).Salah satu transistor yang seringkali digunakan dalam litar elektronik adalah Bipolar Junction Transistor ( BJT )BJT mempunyai 2 jenis, bergantung kepada campuran elektron dan lubang ( hole ) di setiap terminal.

Transistor dalam Aplikasi Suis ElektronikDi dalam litar elektronik, transistor boleh dijadikan suis elektronik menggunakan sambungan emitter-ground. Transistor jenis NPN digunakan di dalam sambungan litar ini.Arus elektrik perlu dialirkan dari terminal base ( B ) secukupnya bagi membenarkan arus dari terminal collector ( C ) mengalir seterusnya ke terminal emitter ( E ) terus ke terminal ground bagi melengkapkan litar.

Transistor dalam Aplikasi Amplifier Tranistor juga boleh menggandakan voltan (V) atau arus (I) bergantung kepada gabungan komponen yang digunakan dalam litar tersebut.Litar dibawah adalah salah 1 contoh litar amplifier menggunakan 2 transistor dengan feedback.Ianya akan menerima input impedance yang tinggi dan menghasilkan output impedance yang rendah.Litar ini sesuai digunakan untuk mendapatkan gain yang tinggi bagi jenis single stage transistor.

Perintang TetapMengawal arus elektrik dalam sesuatu litar.Nilainya diukur dalam unit Ohm ().Semakin tinggi nilai rintangan semakin rendah arus yang mengalir melaluinya.Nilai perintang ditandakan dengan kod warna.

SimbolWarnaMewakili nomborHitamPerangMerahJinggaKuningHijauBiruUngguKelabuputih0123456789Kod Warna PerintangKod warna terdiri daripada 4 lajurLajur pertama menunjukkan nilai pertamaLajur kedua menunjukkan nilai keduaLajur ketiga menunjukkan bilangan kosongLajur keempat menunjukkan nilai toleransiCara membaca kod warnaKuning menunjukkan no. 4Unggu menunjukkan no. 7Perang menunjukkan bilang kosong, iaitu 1Emas menunjukkan 5% toleransiJadi, nilai perintang di atas ialah 470 OhmNilai toleransi ialah 470 Ohm X 5% = 23.5 OhmJadi, nilai perintang boleh dari 446.5 Ohm hingga 493.5 Ohm

Perintang Boleh LarasNilainya boleh dilaraskan antara 0 hingga nilai maksimumnya dengan memutarkan spindelnya.

SimbolPerintang Peka CahayaJuga dikenali sebagai L.D.R, iaitu Light Dependent Resistor.Nilai ringtangan bergantung kepada cahaya yang diterimanya.Semakin banyak cahaya yang diterima, semakin kecil rintangannya.

SimbolDiodKomponen yang membenarkan aliran arus elektrik ke satu arah sahaja.Boleh digunakan untuk menukar arus ulang alik ke arus terus.Kutub positif dikenali sebagai anod (A) manakala kutub negatif dikenali sebagai katod (K)AKSimbolDiod Pemancar Cahaya (L.E.D)Diod pemancar cahaya adalah diod yang boleh menyala apabila arus elektrik mengalir melaluinya.Ia selalu disebut L.E.D, iaitu singkatan untuk Light Emitting Diode.

AKSimbolPENGGUNAAN DIODJenis-jenis diod dan penggunaannya. KA JENIS DIODSIMBOLKEGUNAANLEDLampu pandu / petunjukFoto diodPengesan cahaya dalam alat kawalan jauhKA KA PENGGUNAAN DIOD(a) Penerus gelombang240 volt 50 HzABRL 1 K ohmTransformer9 voltLitar Rektifier Separuh GelombangDiodVKPENGGUNAAN DIODGelombang keluaran penerus gelombang separuhVKSeparuh kitar ve telah dipangkas oleh diod kerana ia berada dalam keadaan pincang songsang9 vPENGGUNAAN DIODb) Penerus gelombang penuh 2 diodB9 volt9 voltCDRL 1 K ohmE240 volt 50 Hz0AD1BD2TransformerLitar Rektifier Penuh GelombangVkPENGGUNAAN DIODVK Gelombang penuh 2 diodVKSeparuh kitar ve telah dipangkas oleh diod kerana ia berada dalam keadaan pincang songsangPenghasilan AT adalah lebih baik kerana kedua-dua diod berfungsi serentak.9 vPENGGUNAAN DIODc) Penerus gelombang penuh 4 diod (titi)9 volt9 voltCD240 volt 50 Hz0AD1BTransformerRL 1 K ohmVKPENGGUNAAN DIODVK Gelombang penuh 4 diodVKSeparuh kitar ve telah dipangkas oleh diod kerana ia berada dalam keadaan pincang songsangPenghasilan AT adalah lebih baik kerana keempat-empat diod berfungsi serentak.9 vLitar Bersepadu (IC)Adalah satu litar yang lengkap dan ringkas di dalam sebuah bekas kecil.Ia juga dipanggil litar terkamil atau cip atau IC (Integrated circuit)Ia boleh mengandungi elemen komponen seperti transistor, diod, perintang dan sebagainya

SimbolKapasitorKomponen yang berfungsi sebagai penyimpan dan pembuang cas.Unit sukatannya ialah farad (F). Ia biasanya bernilai kecil dan disukat dalam mikrofarad (F).Kapasitor yang bernilai tinggi akan menyimpan lebih banyak tenaga elektrik. Ia juga mengambil lebih masa untuk mengecas dan membuang cas.Terdapat dua jenis kapasitor, iaitu jenis berkutub dan jenis tidak berkutub.

Simbol Kapasitor

Aplikasi kapasitor dalam litarBiasanya komponen penapis ialah pemuat.Jika didapati penapis pintas ia akan memutuskan fius pelindung. Pemuat yang terbuka boleh memberi kesan gangguan riak di keluaran.Jika beban dikeluaran memerlukan arus yang agak tinggi seperti amplifier kuasa audio, ia boleh membuatkan voltan keluaran berayunan atau motoboting atau humming. Selain dari pintas dan terbuka, penapis kerap juga berlaku bocor. Ini akan menyebabkan arus tidak stabil.

1 level voltan at tanpa penapis 2 level voltan at dengan penapis

BuzerKomponen yang menukar tenaga elektrik kepada tenaga bunyi yang bergetaran.

SimbolGegantiAdalah sejenis suis automatik yang dikendalikan oleh arus elektrik

Simbol