Kebaikan Menyimpan Emas

download Kebaikan Menyimpan Emas

of 53

 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  19
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Panduan dan kebaikan menyipan emas sebagai pelaburan

Transcript of Kebaikan Menyimpan Emas

The Progress of Integration Implementation at Multimedia University

Oleh:

Syukor HashimAdminJutawanemas.comKENAPA ANDA PERLU MENYIMPAN EMAS?

1Selepas ini anda akan mengetahui:Sejarah manusia dengan emasKeistimewaan emasKeuntungan menyimpan emasEmas sebagai magnet kekayaanEmas sebagai pengelak kebocoran wang.Memilih emas yang terbaikNotaSemakin banyak ilmu anda mengenai emas, semakin banyak keuntungan yang anda boleh jana melalui emas.

More knowledge = more money.SEJARAH MANUSIA DAN EMAS

Sejak 6000 tahun yang lalu manusia telah menggunakan emas sebagai medium pertukaran. (tamadun Mesir Purba)

Dengan kata lainEmas adalah simbol KEKAYAANdan simbol KEKUASAAN

Syiling Emas Pertama Dunia The Lydian LionDikeluarkan oleh Kerajaan Lydia.

Syiling Emas Pertama Dunia (berusia 2600 tahun) Keistimewaan EmasDiingini oleh manusia kerana rupanya yang cantik.Keinginan untuk memiliki emas sudah ada didalam diri manusia secara automatik.

Keistimewaan Emas Diiktiraf oleh seluruh manusia sebagai benda berharga. Tidak ada had sempadan dan had masa.

Keistimewaan Emas Khazanah tuhan yang bernilai untuk selama-lamanya.Emas tidak boleh dimusnahkanJika dipotong pun ia masih bernilai.

Keistimewaan Emas Nilainya terpelihara kerana:1. Emas tidak boleh dicipta.2. Ia sukar diperolehi.

Keistimewaan Emas Price to weight ratio yang tinggi. (walaupun kecil tetapi ia boleh mewakili nilai yang besar)

Keistimewaan Emas Penyimpan nilai yang baik dalam jangka panjang

Emas penyimpan nilai yang sangat unggul!.Zaman Rasulullah 1400 tahun yang lalu seekor kambing = 1 dinar emas.Pada tahun 2010 seekor kambing boleh dibeli dengan harga 1 dinar!Inflasi untuk emas 0% !!

Wang kertas adalah penyimpan nilai yang kurang baik.Nilainya menurun kerana inflasi.Ia juga boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan

Makan di restoran Zimbabwe

Peranan Utama Wang Kertas dan Emas.Wang kertas = medium pertukaran. Wang kertas dibuat ialah bagi memudahkan kita bertukar barang dan perkhidmatan. Bukan menyimpan nilai.Emas = penyimpan nilai, mengekalkan kekayaan dan kuasa membeli dalam jangkamasa panjang.

Kegunaan pada masa hadapan:Simpanan untuk naik Haji.Simpanan untuk persediaan kahwinUntuk biaya pengajian anak di universiti.

Simpan Emas Menguntungkan

Tahukah anda harga emas semakin meningkat?

Soalan: Meningkat berapa banyak??

19

Harga Emas 5 tahun

Harga USD 426.80 /Oz (4/1/2005) USD1368.90 /Oz (16/10/2010)Kenaikan 220.75% di dalam jangka masa 5 tahun (purata kenaikan 44.15% setahun)

Harga Emas 10 tahunHarganya 282.05 USD/Oz (4/1/2000) mencecah USD1368.90 USD/Oz (16/10/2010). Ini adalah kenaikan 385% (bersamaan purata kenaikan 38.50% setahun).

21Kenaikan Harga Emas daripada Ogos November 2010.

Harga Emas di KedaiHarga Ogos 2010 = RM149 segramHarga November 2010 = RM166 segram

Di dalam masa 4 bulan, harga emas naik:RM17/gram!!RAHSIA EMASIa merupakan magnet kekayaan..

Money (Gold & Silver)orCurrencyAlways Maintains Value Stands to Transfer Wealth to You!Designed to Lose Value -Transfers Wealth Away from You!

RAHSIA EMASIa membantu mengelakkan kebocoran wang.

RAHSIA EMASIa boleh digunakan sebagai pusingan modal.

Huraian: Ar-Rahnu pajak gadai Islam memberi pinjaman sehingga 70% daripada nilai emasKESIMPULAN:

Saya berharap topik ini akan membuka minda anda mengenai KEISTIMEWAAN emas.Anda juga diharap menyedari pentingnya manusia menyimpan emas.

Topik 2: Bagaimana membuat pelaburan emas di Malaysia? Terdapat 2 cara membuat pelaburan emas di Malaysia iaitu:

Pelaburan secara emas fizikalPelaburan emas dengan membuka akaun simpanan emas

Membeli Emas FizikalMaybank Kijang EmasUOB Gold ProductPublic GoldDinar Kelantan/Public DinarKedai Emas

Akaun simpanan emas

Maybank : Gold Saving Passbook Account Public Bank : Gold Investment Account (GIA)Kuwait Finance HouseUOB Gold Saving Account

Bagi memaksimumkan keuntungan, pelabur disarankan mengambil kira faktor-faktor berikut:

Harga emas tersebut semakin murah harganya maka semakin baik.Emas fizikal atau akaun simpanan emas? Ketulenan emas sebaiknya beli emas 999.9 atau 916Stok yang mudah diperoleh walaupun harga turun atau naik.Perbezaan harga belian dan jualan adalah rendah (spread)Syarat-syarat lain yang dikenakan contohnya emas tersebut tidak boleh calar, bengkok atau sumbing, resit asal perlu disediakan dan lain-lain lagi.Skim pelaburan emas.

Di Malaysia anda boleh menjumpai syarikat-syarikat yang menawarkan pulangan jika anda menyertai skim pelaburan emas mereka. Boleh dipercayai?Jawapannya TIDAK.

Biasanya skim-skim ini akan:1. Menipu duit pelabur dengan melesapkan diri2. Diserbu oleh bank negara.Bagaimana Memaksimakan Keuntungan Dengan Emas?Untuk memaksimakan keuntungan di dalam pelaburan emas, anda perlu memilih posisi yang terbaik.

Posisi Sebagai Pelabur.Anda untung apabila membeli emas pada harga murah dan menjual pada harga tinggi (buy low sell high).

Dengan kemahiran analisis teknikal, anda boleh mengenalpasti buying opportunity (peluang memborong emas ketika harga rendah)Kemudian, ditambahkan lagi dengan penggunaan teknik Ar-Rahnu (pajak emas fizikal dan beli lagi emas), anda boleh menjana keuntungan tambahan.

Antara perkara yang boleh mengurangkan keuntungan anda ialah SPREAD (spread ialah perbezaan diantara harga beli dan harga jual)

Ada satu lagi posisi yang jarang diketahui.Posisi sebagai tokey emas.

Sama seperti keuntungan pelabur biasa, tetapi ditambah dengan kelebihan berikut:

Spread menambahkan keuntungan.Beli untung, jual untung, simpan pun untung.Bagi tokey emas:

Komisyen/keuntungan menjual emas.Untung bila pelanggan trade-in emasSpread tokey emas lebih kecil.Jiika tak ada orang beli pun tak mengapa, harga emas akan menjadi semakin tinggi.Bila orang nak beli maka boleh jual pada harga semasa.

Bagaimana Membuat Keuntungan Dengan Emas.Beli emas fizikal pegang selama mungkin sebagai aset.Emas ini anda boleh gunakan sebagai pusingan modal.Semakin lama anda simpan emas ini maka semakin banyak pinjaman yang boleh diperolehi melalui skim pajak gadai Islam Ar-Rahnu.Kedua: Beli dan simpan, bila cecah target untung then jual.Beli emas (samada fizikal atau GIA)Beli samada secara lumpsum atau ditambah dari masa ke semasa.Apabila harga emas naik dan mencecah target untung maka anda jual.Contoh simpanan emas untuk ke Mekah.Teknik-teknik lainUntuk teknik lain anda boleh memaksimakan keuntungan apabila pandai membuat analisis teknikal harga emas.Jadi kita sambung selepas sesi teknik-teknik hebat analisis teknikal harga emas bersama Noor Shufaad.Berminat mengetahui Rahsia Pelaburan Emas?

Dapatkan buku ini.

Harga Emas Dunia.

Terima KasihCara OrderTengok website / telefon office Public Gold untuk mendapatkan harga semasaBeritahu pelanggan hargaKalau penlanggan setuju maka kita akan lock hargaTelefon office Public Gold untuk lock harga

Pelabur Emas yang bijak = menjadi agen Public GoldBoleh membeli pada harga diskaunBoleh menjual pada harga semasaBoleh membeli emas pelanggan pada harga buyingBoleh menjual semula pada harga sellingUntung maksima sebab tidak terjejas dengan spreadCapital gain lebih cepat sebab tiada spread.Tips untuk mendapat 5%-6%Jual emas banyak-banyak dan bina customer base yang besarRekodkan nama, no. telefon dan harga belian pelangganBila customer base dah besar, maka anda boleh trading gold bar customer.Keuntungan trading gold bar customer ialah 5%-6%

Other tips - bina networkKekadang customer nak order tapi kita takder stok, so jangan tolak.. Tapi offer kat agen yang lain. Then split the profit.

Contoh jika kita beli dan jual Syiling Kijang Emas, maka kita akan rugi dekat spread (3% ++)

Main spekulasi untuk keuntungan maksima

Beli pada bulan 4, jual bulan 6Jual beli sepanjang menunggu harga naik

Soalan dan jawapan53