Jenis-jenis tanggam

download

of 23

 • date post

  24-Jan-2017
 • Category

  Education
 • view

  1.603
 • download

  0

Embed Size (px)

transcript

ASAS TEKNOLOGI BAHAN DAN PEMBUATAN (RBT 1044)

ASAS TEKNOLOGI BAHAN DAN PEMBUATAN (RBT 1044)NAMA : MOHD. AMIRUL HAFIZ BIN JIPRI MOHD FAIZ BIN MD YASSINKUMPULAN : 7NAMA PENSYARAH : PN. ASMA BINTI MUDA

TajukTANGGAM KAYU

3

Tanggam ini ialah untuk menyambung kepingan papan-papan kecil untuk menjadikan kepada kepingan papan yang lebar bagi kegunaan permukaan perabot,dinding dan sebagainya. Tanggam Melebar

Tanggam Glu GeselDibuat dengan menyediakan tepi kedua keping papan secara lurus dan bersegi tepat dan diglukan.Proses dilakukan dengan bantuan apit bagi memastikan lekatan sempurna.Juga dibuat dengan menyambung beberapa papan jalur supaya menjadi sekeping papan yang lebar digunakan untuk membuat permukaan meja, tempat duduk, pintu dan lain-lain.

Tanggam Lidah Dan Lurah

Digunakan dalam pembinaan lantai papan, pelapisan dinding kayu dan panelan.Boleh dibuat sama ada dengan alat-alat tangan atau mesin.Tiap keping papan dibuatkan lidah di satu tepi dan lurah di tepi yang lain.Dipasang dengan diapit dan dipaku serong bagi papan lantai dan pelapisan dinding.

8

Tanggam TetinggkatTepi kedua-dua papan dibuatkan tingkat dan dipasang dengan glu dan mengapit.Fungsi tingkat ini ialah menambahkan luas permukaan yang diglukan

Tanggam PenetapUntuk menambah kekuatan pegangannya

Banyak digunakan pada perabot yang dihasilkan secara pasangan sendiri (knock down furniture)

Terdapat pada pemidang lintang dan pemidang tegak kerusi dan meja

Tanggam Siku Tanggam ini dibuat pada dua permukaan kayu yang bertemu secara bersudut tepat sama ada penjuru ataupun pertengahannya, contohnya dalam pembinaan kotak dan sebagainya.

Tanggam temu tetingkatIa dikenali sebagai tanggam penjuru hujung litup. Hujung salah satu keping kayu dikerat lurus dan dimasukkan ke dalam tingkat melintang di keping kayu yang kedua. Seperti tanggam temu, tanggam ini juga digunakan dalam pembuatan kotak, penjuru perabot dan laci yang murah buatannya.

Tanggam tetingkat Lidah BerparitSatu daripada hujung keping kayu dibuatkan lidah berbahu sebelah dan pada hujung kayu yang kedua pula dibuatkan parit untuk menerima lidah tersebut.Dibandingkan dengan tanggam temu tetingkat, tanggam ini adalah lebih kuat. Digunakan untuk membuat kotak, perabot dan laci.

Tanggam Bajang Hujung LitupSabungan antara papan tepiSambungan hadapan laci

Tanggam temuPembinaan kotakPembinaan peti biasa

Tanggam Rencong BiasaPenyambungan antara sudut kotakPenyambungan antara sudut laci

Tanggam bajang TunggalPembinaan rangka kayuPembinaan tanggam pemidang

Tanggam Pemidang Tanggam ini digunakan dalam pembinaan rangka kayu yang berbentuk pemidang. Bahagian kayu disambungkan pada hujungnya dari tepi ke tepi,contohnya ialah pada pintu berpanel, pemidang gambar dan lain-lain

Tanggam LekapTanggam ini dibuat dengan menarah kedua-dua hujung bahagian keping kayu yang akan dilekapkan.Tarahan ini hendaklah setengah tebal papan supaya apabila dilekapkan permukaannya berkeadaan rata.

Tanggam PenetapIa adalah sejenis tanggam temu yang dikukuhkan dengan penetap.Penetap sebesar 1/3 tebal kayu dimasukkan kedalam tepi kayu sedalam 3 kali diameternya.Tanggam ini terdapat pada kerusi dan meja.Tanggam ini juga banyak digunakan pada perabut.

penetap

Tanggam Lubang dan PutingTanggam ini adalah tanggam yang paling kuat dalam kategori tanggam pemidang.

Tanggam KekangTanggam ini kadangkala digunakan sebagai ganti bagi tanggam lubang dan puting.

Tanggam ini terdiri daripada dua bahagian,pin dan soket (cabang)

Pin dan soket ini dibuat 1/3 daripada tebal kayu.

Tanggam Memanjang Tanggam ini digunakan apabila menyambungkan dua keping kayu untuk menjadikannya lebih panjang. Kerja seperti ini biasanya dilakukan dalam pembinaan bangunan. Ada tiga jenis tanggam memanjang yang sering digunakan iaitu tanggam skaf, sambung jari, tanggam sambut lekap dan tanggam plat sambut.Dalam projek ramalan ini, struktur kayu bersambungan jejari diberi penekanan.

Tanggam SkafBanyak diguna untuk memanjangkan kayu tutup tiang,gulung gulung dan gelegaPanjang tanggam skaf biasanya ditebuk 2 hingga 2/1/2 kali ukuran lebarnya.Ditengah-tengah tanggam ditebuk lubang menerima baji lipat dan diperkukuhkan dengan memasang 3 @ 4 bolt bersama nat

Tanggam Plat SambungSebagai ganti kepada tanggam skaf, kedua-dua keping kayu dikerat lurus pada hujungnya

Disambung bersama 2 keping logam @ plat kayu di kedua dua belahnya dengan bolt dan nat

Panjang plat biasanya ialah 4 kali lebar kayu yang berkenaan

Tanggam Sambung JariBiasanya diguna pada kayu bersaiz kecil kayu yang diproses dengan mesinPanjang sambungan ini ialah 2 kali lebar kayu.Sambungan jari biasanya dilekatkan dengan glu.Contoh tanggam ini boleh didapati pada kayu susur tangan bagi sesebuah tangga.

Tanggam Sambung LekapPada hujung kedua-dua keping kayu dibuang separuh tebalnya dan di lekapkan sepanjang 2 kali lebar kayu.

Tanggam ini diguna dalam pembinaan perabot tidak boleh menerima tegangan yang berlebihan Tanggam ini boleh diperkukuhkan dengan bolt dan nat

SEKIAN TERIMA KASIH