Inovasi ERP

download Inovasi ERP

If you can't read please download the document

 • date post

  28-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  25
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Inovasi ERP

 • INOVASI SISTEM CERUCUK RAKIT MESRA ALAM ( ERP SYSTEM)

  PENGENALAN TENTANG SISTEM ERP

  Sistem ERP ialah satu sistem yang telah dibangunkan sendiri oleh JPS bagi menyediakan alternatif pilihan kepada cerucuk bakau. Sistem yang telah dipatenkan ini direkabentuk bagi menyerupai fungsi asal cerucuk bakau. Secara umumnya, sistem yang berkonsepkan mesra alam ini adalah lebih mudah dipasang sebagai asas struktur berbanding kaeadah konvensional. Sistem ERP terbahagi kepada 2 elemen iaitu cerucuk dan rakit. Sistem ini direkabentuk sebagai satu sistem bersepadu paip dalam siri grid yang terdiri dari unsur-unsur rakit dan cerucuk untuk menahan bebanan, meningkatkan kestabilan, serta meningkatkan kapasiti dan keupayaan asas di kawasan tanah lembut dan kawasan-kawasan yang bersesuaian.

  KAWASAN YANG SESUAI UNTUK MENGGUNAKAN SISTEM ERP

  Penggunaan Sistem ERP di kawasan tanah lembut adalah hampir sama dengan penggunaan kayu bakau meskipun Sistem ERP ini adalah cara alternatif kepada penggunaan kayu bakau. Antara beberapa kawasan yang boleh menggunakan aplikasi Sistem ERP seperti berikut :

  i. Struktur hidraulik ii. Ban / Struktur perlindungan pantai iii. Benteng dan pembinaan jalan iv. Penstabilan tanah v. Perlindungan tebing di kawasan tanah lembut.

  KELEBIHAN MENGGUNAKAN SISTEM ERP Sistem asas konvensional seperti cerucuk bakau atau cerucuk konkrit lazimnya dianggap menjejaskan alam sekitar, mengambil masa yang lama serta sukar untuk memasang dan mahal. Di antara kelebihan Sistem ERP jika dibandingkan dengan kaedah konvensional adalah seperti berikut :

  1. Mesra alam. 2. Bekalan bahan yang tidak terhad. 3. Diperbuat dari bahan-bahan yang dikitar semula. 4. Mempunyai kekuatan dan ketahanan yang tinggi. 5. Kos pembinaan yang rendah. 6. Lebih ringan jika dibandingkan dengan sistem konvensional. 7. Tahan dari air masin. 8. Mudah dan cepat dipasang di tapak pembinaan. 9. Teknolgi hijau.

 • PROJEK-PROJEK MENGGUNAKA

  PROJEK MENGGUNAKA N ERP SYSTEM